Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Tętno płodu było 150, wielkość 74mm, BPD 24mm, łożysko przednia ściana wysoko, NT 3,1.
Czaszka / Mózg: w normie; brzuch: w normie; Ręce: obydwie widoczne; Stopy: obydwie widoczne; i mój wiek, więc chyba ta przezierność tak zawyża bo inne parametry w normie, co? -
Hej Babeczki, dokladnie jest tak jak pisze Joasia. Ryzyko podstawowe jest to statystyka wyliczona na podstawie Naszego wieku, ja mialam 1:44, nast. ryzyko skorygowane wychodzi po zbadaniu NT, serca i w ogole po USG, ja mialam 1:188, no i ostatecznie po Pappie wyszlo mi 1:870.
TRuskawka wielkie gratulacje córeczki!!.....Agata1984 wierzymy ze bedzie dobrze i trzymamy kciuki za ciebie i Agę, za wasze badania &&&&&&
Truskaweczka250 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Tak Aga w Twoim przypadku w sumie chyba tylko przezierność.
aga87 wrote:Tętno płodu było 150, wielkość 74mm, BPD 24mm, łożysko przednia ściana wysoko, NT 3,1.
Czaszka / Mózg: w normie; brzuch: w normie; Ręce: obydwie widoczne; Stopy: obydwie widoczne; i mój wiek, więc chyba ta przezierność tak zawyża bo inne parametry w normie, co? -
U mnie było tętno płodu 157, wielkość 60mm, łożysko wówczas również na ścianie przedniej wysoko przy NT 2,0, kość nosowa widoczna - wiek 26 lat i ryzyko podstawowe mam 1:883, skorygowane już do 1:1532 ( w opisie mam notę, że podstawowe ryzyko wynika jedynie z wieku matki )
-
No Viola Tobie kropk po kroku ładnie ryzyko malało a nie rosło, dobrze dla Ciebie. Trzymamy kciuki za kobitki które będą robić dalsze badania w tym kierunku. kiss
Viola wrote:Hej Babeczki, dokladnie jest tak jak pisze Joasia. Ryzyko podstawowe jest to statystyka wyliczona na podstawie Naszego wieku, ja mialam 1:44, nast. ryzyko skorygowane wychodzi po zbadaniu NT, serca i w ogole po USG, ja mialam 1:188, no i ostatecznie po Pappie wyszlo mi 1:870.
TRuskawka wielkie gratulacje córeczki!!.....Agata1984 wierzymy ze bedzie dobrze i trzymamy kciuki za ciebie i Agę, za wasze badania &&&&&&
Viola lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
aga87 wrote:Tętno płodu było 150, wielkość 74mm, BPD 24mm, łożysko przednia ściana wysoko, NT 3,1.
Czaszka / Mózg: w normie; brzuch: w normie; Ręce: obydwie widoczne; Stopy: obydwie widoczne; i mój wiek, więc chyba ta przezierność tak zawyża bo inne parametry w normie, co?
U mnie wszystkie wymiary są ok i zobacz jakie mam ryzyko. Ja nie wiem skąd to się wylicza, jedyne co wyszło nie tak to wodonercze malutkiej. No i te moje poronienia mogły ryzyko zawyżyć. -
Aga chyba już tu to pisałam, na innym forum znalazłam dziewczynę, która ma identyczne wymiary dziecka jak u mnie, jesteśmy w tym samym wieku, pappa i beta bardzo podobnie, i ja mam ryzyko 1:306 a ona 1:170. Nie kumam tego wyliczania, naprawdę.
Jedyne czym się różnimy to ja krew maiałam 1,5 tyg. przed usg pobieraną. I różnie mówią, ale jeśli białko zawarte w pappa oblicza się na podstawie wielkości dziecka to skąd lekarze wiedzą ile malutka miała w 11 tc?
Gdyby w moim mieście przyjmował genetyk to bym do niego poszła na wizytę i konsultację wyniku, ale nie ma takiegoWiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2014, 11:02
-
Hej,
Ja chodziłam już w pierwszym trymestrze. Dostawałam znieczulenie więc stresu nie było, mówiłam dentyście że jestem w ciąży, mam nadzieję że stosował bezpieczną dawkę znieczulenia. Teraz mam przerwę ale nie wykluczone że za miesiąc na przykład znowu pójdę, mam jeszcze trochę do zrobienia. Raczej nie ma przeciwskazań, tylko należałoby uprzedzić dentystę.
nenette wrote:Ja podstawowe tez mialam na usg wyliczane z wieku 1:735, teraz czekam na reszte..
A ja prz okazji troche na inny temat-czy 13tydz to juz dobry czas na leczenie u dentysty? Mam dzis wizyte,a zapomnialam spytac gina czy nie ma przeciwwskazań..nenette lubi tę wiadomość
-
nenette wrote:A ja prz okazji troche na inny temat-czy 13tydz to juz dobry czas na leczenie u dentysty? Mam dzis wizyte,a zapomnialam spytac gina czy nie ma przeciwwskazań..
Tak, od II trymestru można spokojnie leczyć ząbkiOczywiście trzeba poinformować dentystę o ciąży ale o tym chyba nie muszę przypominać
nenette lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnylilirose wrote:Aka, znasz już pleć?
NieNajpierw czułam laseczkę, później chłopaczka i narazie takie poczucie zostało.
Na usg idę 23 grudnia to może czegoś się dowiem. Ale parcia nie czuję. Jest mi obojętne czy to on czy ona.
Córcia chciałaby siostrę, mąż synka. Zadowolić się wszystkich nie da -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny źle mówiłam...
U mnie jest dokładnie tak napisane:
Ryzyko wyjściowe (podstawowe) jest wyliczone na podstawie wieku matki. Nowe ryzyko (skorygowane)jest ryzykiem w dniu badania wyliczonym na podstawie ryzyka wyjściowego (wieku matki) i czynników ultrasonograficznych (szerokość przezierności karkowej i czynności serca płodu). Ja mam podstawowe ryzyko 1:901 a skorygowane 1:4000.