X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • aga87 Ekspertka

Wysłany: 27 grudnia 2014, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    Hej dziewczyny, kiedy chcecie robić połówkowe?
    Słyszałamże najlepiej robić dopiero po skończonych 20tc, bo wcześniej nie wszystko dobrze widać... mnie zapisali do specjalisty z FMF w 19t6dc i nie wiem czy trochę nie za wcześnie i czy nie spróbować przełożyć ;/

W pierwszej ciąży robiłam połówkowe w 19+3 i było ok :) teraz umówiłam się na polną w 21 tyg bo takie mieli terminy ;)

Kurcze dziewczyny, jak mam przyspieszyć czas, dopiero 5 dni minęło od amniopunkcji, ja chce już wynik!

A co do świąt to dzięki Bogu już się skończyły, jedzonko ok, ale ile można tego wpychać, chodzę z ciągłym bólem brzucha z przejedzenia, masakra, dziś już byłam w piekarni po bułeczki i musiałam zjeść zwykłe śniadanie, bułeczka z szynką i pomidorem bo chyba nie dałabym rady już wciskać tego ciężkiego żarcia :P

• Inesicia Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mija kolejny dzień w łóżku. Właściwie to już tydzień leżenia. Dziś brzuch jest chyba mniej napięty, a w poniedziałek muszę poszukać lekarza, który przyjmie mnie jak najszybciej, zmierzy szyjkę i powie co dalej. M ma wolne jeszcze do 7.01, ale i tak boję się jak wrócimy (6 godzin w samochodzie) do Wawy skoro cały czas leżę.
    Zyrcia co bierzesz na napinający się brzuch? Ja biorę 3x0,5 no-spę forte, 2x luteinę i 3x magne b6.
    Jeśli chodzi o połówkowe to lekarz zalecił ok. 20 tygodnia. Zapisałam się na 20w1d bo tak akurat mieli termin.

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • aga87 Ekspertka

Wysłany: 27 grudnia 2014, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też siadło na żołądku, ale świąteczne jedzenie ;) chodze ociężała jak cholera, pora się ruszyć, dziś miałam 2 razy spacer w tym mrozie, było zimno ale samopoczucie od razu lepsze, polecam dziewczyny!

Sista lubi tę wiadomość

• Viola Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odpuściłam wizytę na IP, przeczekalam do wieczora i po dwoch dniach przeszedl mi ten ból z prawej strony, zreszta to nie pierwszy raz ciagnie mnie z tej prawej strony. Kiedys mialam wycinana cyste na jajniku i mój gin zasugerowal że może mam tam jakieś zrosty ktore teraz ciągną.
    Ide w poniedzialek na wizytę to wymusze na nim dokładne sprawdzenie wszystkiego.
    Wiecie, zastanawiam sie nad tym ze wiekszosc z nas ma twardnienie brzucha...ja tez juz drugi tydzien mam twardy brzuch, z tym ze rano jest ok, a zaczyna sie robic twardy koło 15-16, jak juz jestem po sniadaniu, zupie itd. I tez sie martwie co moja szyjka, a z drugiej strony zastanawia mnie ze sporo z nas ma ten sam problem na tym samym etapie ciąży? A moze przyszedl czas ze brzuszki zaczely nas rosnąć i tak to ma wyglądać? ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2014, 21:28

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezeli chodzi o napinanie brzucha to ja biore nospe forte 3x1 Aspargin 2x2 i luteina 2x400 i juz mi sie nic nie napina, chyba ze zabardzo namacam sie po brzuchu wtedy mi sie napina.
    Ja mam usg niby polowkowe dopiero w 24 tyg bo wczesniej nie bylo terminow a potem maja urlop no i dopiero 4 lutego takze pewnie bede ostatnia. A dlaczego wlasciwie to jest do 22 tyg a pozniej nie mozna?

preg.png[/url]
  • Viola Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aghata, a moze dopytaj jak z tym polówkowym bo jest faktycznie czas kiedy nalezy je wykonać, może gdzie indziej się zapiszesz....ja idę w 20w1d, ja mam znowu nadzieję że to nie za wcześnie.....

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 grudnia 2014, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aghata wrote:
    Dziewczyny czy którąś z was ma wysokir ciśnienie? Jak tak to jakie to są wartości i czy cos na to bierzecie? Dzisiaj byliśmy w gościach bo juz umawialismy sir od dwóch miesiecy. Od wczoraj pobolewala mnie glowa, co prawda mój M mnie lekko zdenerwował bo do domu mu się nie spieszylo, ale zmierzylam sobie u nich i mialam 147/85.

Agata ja mam problem z cisnieniem, skakalo mi do np 160/100. Dostalam zalecenie aby mierzyc w domu 3-4 x dziennie z info, ze powyzej 140/90 to za wysoko, no i teraz biore Dopegyt. Pogadaj o tym koniecznie ze swoim ginem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2014, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biorę tylko luteinę 2 razy po 2 tabletki, nospę jak już sama czuję, że bardzo się brzuch napiął i magnez ale bez b6 i właśnie mnie to zastanawia ?

• Truskaweczka250 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dzisiaj;) wiecie co jakiś czas temu pisałam o tym że miałam uczulenie od wkładek zapachowych i gin mi przypisał maść ale nie pomaga tak mnie Szwedzi i piecze i dalej sądzę że to jednak infekcja chociaż mnie badał i stwierdził że nie ma infekcji infekcji i sama już nie wiem ale wytrzymać się nie da nawet jak siedzę to mnie piecze i swedzi mam tamtum rosa Ale nie pomaga:(

25.png
    https://www.maluchy.pl/li-73052.png
    Mili <3
  • aghata Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze teraz ci sie zrobila jakas infekcja moze zadzwon jutro do swojego gin powiedz co i jak zeby cie przyjal.

A u mnie bol glowy ciag dalszy, juz mam dosc i to tak pulsuje za prawym okiem.

Truskaweczka250 lubi tę wiadomość

preg.png[/url]
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aghata wrote:
    Ja mam usg niby polowkowe dopiero w 24 tyg bo wczesniej nie bylo terminow a potem maja urlop no i dopiero 4 lutego takze pewnie bede ostatnia. A dlaczego wlasciwie to jest do 22 tyg a pozniej nie mozna?

Aga to chyba ma związek z wielkością dziecka- po 24tc już dziecko jest za duże a wód za mało, żeby wszystko dobrze pomierzyć i sprawdzić. Koleżanka ma taką sytuację, że mała ma późno wykrytą wadę serca (koło 28tc chyba) i nie ma już szans żeby zbadać dokładnie echo czy usg co to za wada, więc nawet nie wiedzą co będą operować i czy będą, jak mała się urodzi...
    Ale wydaje mi się że są dość szerokie widełki kiedy już można i jeszcze można zrobić połówkowe... Jeżeli cię w poradni umawiali to chyba wiedzieli co robią i gdyby to było za późno to by cię wcisnęliwcześniej... przynajmniej ja sobie tłumacze w ten sposób że moje nie jest za wcześnie :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2014, 09:32

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczka ja bym z tym poszła do gina... jeśli już nie używasz tych zapachowych wkładek to musi być infekcja... a nie masz serowatych upławów? Ja raz miałam tak cholernie swędzącą infekcję, że myślałam że kankana będę tańczyć ;/
    W końcu sama sobie wyleczyłam ale to było przed ciążą... przez 3 tyg stopniowo mi przechodziło, robiłam sobie nasiadówki z rumianku żeby złagodzić świąd i często się kąpałam... Ale nie wiem czy rumianek jest zalecany w ciąży...

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Truskaweczka250 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj podaje do Apteki i coś sobie kupię, bo mój gin po nowym roku wraca wiec teraz nie przyjmuje:(
    Ale jestem pewna że to infekcja bo długo się z nią zmagałam przed ciąża żeby poznać objawy:( i tak bardzo dużo cytrusów jem ale woda z cytryna czemu nie:)

25.png
    https://www.maluchy.pl/li-73052.png
    Mili <3
  • aghata Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jezeli to infekcja pochwy to woda z cytryna chyba nue pomoze, chyba ze mowa o infekcji ukladu moczowego. Jezeli pochwy to idz do apteki a jak uklad moczowy to zurawinka, woda z cytryna, mozna lykac jeszcze jakies tabletki ale to tez w aptece powiedza.

preg.png[/url]
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie np Tantum Rosa jeszcze bardziej uczula i przy ostatniej infekcji narobiłam sobie nim większego babola niż miałam przed :( Jeśli podejrzewasz, że nie jest to grzybiczne ( czyli nie masz twarożkowych upławów :) ) to polecam InVag + bawełniane majciochy :)

Truskaweczka250 lubi tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które czują już ruchy - często je odczuwacie? Ja od czasu jak je raz poczułam to tylko raz na kilka dni mam pewność że znowu mnie mała kopnie...
    Dołujące trochę i teraz nie wiem czy to dlatego że ma jeszcze tyle miejsca że rzadko trafi, czy jest coś nie tak...
    Wydaje mi się że to normalne ale nie mam pewności a wizyta daleeeeko.

Ps. wybraliśmy z mężem wózek :D No prawie... bierzemy Baby Jogger albo model City Elite albo SummitX3. Koleżanka ma Elite i próbowaliśmy się przy nim, Summit jest prawie taki sam tylko ładniejsze kolory, nowszy model i większe koła. Te duże koła mnie trochę odstraszają i stąd nie wiem czy jednak nie Elite... cenowo tyle samo kosztują...

Sista, Suzanna22 lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa ja mam tak samo z tymi ruchami. Ciagle leze i wyczekuje zeby tylko lekko smyrnelo mnie bo tak potrafi nie smyrac caly dzien i wtedy panika. A jeszcze siostra mowi ze synowa jej kolezanki zaczela 5 mies i tak czuje ze ponic brzuch sie wygina :/ nie chce mi sie w to wierzyc no ale co, no a ja wtedy znowu mysle ze u mnie to jest jakby mnie ryba puknela lekko i nic wiecej

Suzanna22 lubi tę wiadomość

preg.png[/url]
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa ja małą poczułam raz i cisza, rano ją budziłam i nic, śpi śpioch.to normalne, na razie są dzieciaczki malutkie i poczujemy tylko jak leżą blisko brzucha.mam książki o ciążach to tam piszą że ok.20 tyg dopiero czućtak poważnie dziecko

Nieukowa lubi tę wiadomość

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • Z. Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuje od wigilii tak ze jestem w stanie stwierdzić ze to TO. I też nie często. Codziennie wieczorem. A w ciągu dnia zwykle cisza. Ponoć nawet odstępy kilkudniowe na tym etapie są normalne choć stresujące. No i też nie faluje mi brzuch bo to jeszcze jest delikatne.

Co stosujecie na zaparcia?

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z. wrote:
    Co stosujecie na zaparcia?

Jeśli problem jest "niewielki" to zwykle gotowany buraczek działa cuda :) Mój M. się śmieje, że jak ma toaletowy problem to nie jedzie do apteki tylko zjada jeden lunch w Mcdonaldzie i po sprawie :) Jeśli jednak problem dokucza bardziej - miałam tak np. jak brałam żelazo w tabletkach to pozostaje ostateczność czyli czopki glicerynowe.

Z. lubi tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
‹‹ 347 348 349 350 351 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ