X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • maglic Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosi_a wrote:
    Maglic, ja już mam zaplanowane, że po porodzie, jak tylko będę mogła wciągam największą czekoladę milkę z toffi :)

<omomom> ja już sporządziłam listę smakołyków które zeżre jak będę mogła...
    1. Kebab - będę biegła po niego, po tą wielką ogromną bułe aż się będzie kurzyło. Staranuje wszystko co będzie mi stało na drodze. xD
    2. Drożdżóweczke zjem w drodze powrotnej z kebaba, ewentualnie paszteciki grzybowe. :):D
    3. Czekolada będzie na 'deser'

Mam nadzieję, że mi się to wszystko zmieści... bo jak nie to :[[[[

/ Gosiu ja żelazo w szpitalu miałam na poziomie 10,5 i nic mi z tym nie zrobili. Dopiero babcia wzięła mnie w obroty i piłam soczek z buraka, marchewki i jabłka i ostatnia morfologia 12 ;) Tylko nie wiem czy w naszej diecie można takiego buruna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2015, 20:22

gosi_a lubi tę wiadomość

ukdytv73la1h903i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2015, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolinka85 wrote:
    Hej ;) tak jak myslalam ze bede miec usg szyjki..ma 4.14cm i usg dzidziusia..dostalam nawet fote 4d na pamiatke..bo przelaczyl z 2d ;) ale sie zmartwilam bo kosc udowa jest tydzien do tylu :( wiem ze kazdy dzidzius rosnie swoim tempem..lekarz kazal sie nie martwic..ale ja glupia juz mysle..
    Na pierwszej wizycie tylko mnie pytali..a potem na obchodzie mnie nie bylo bo lekarz mnie wzial ns usg..i nic niewiem..wyniki z krwi sa ok..dzis tylko 2razy mi twardnial..no i pewnie wyjde..bo nie beda mnie darmo trzymac..zreszta pytalam poloznej i do 10twardnien jest ok..

Karolinka 4cm to piekna szyjka! :) i nie martw się-gdyby miało być coś nie tak to na pewno by Ci powiedział, niewielkie odchylenia nic nie znaczą przecież

karolinka85 lubi tę wiadomość

• kasika8303 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolinka85 wrote:
    Hej ;) tak jak myslalam ze bede miec usg szyjki..ma 4.14cm i usg dzidziusia..dostalam nawet fote 4d na pamiatke..bo przelaczyl z 2d ;) ale sie zmartwilam bo kosc udowa jest tydzien do tylu :( wiem ze kazdy dzidzius rosnie swoim tempem..lekarz kazal sie nie martwic..ale ja glupia juz mysle..
    Na pierwszej wizycie tylko mnie pytali..a potem na obchodzie mnie nie bylo bo lekarz mnie wzial ns usg..i nic niewiem..wyniki z krwi sa ok..dzis tylko 2razy mi twardnial..no i pewnie wyjde..bo nie beda mnie darmo trzymac..zreszta pytalam poloznej i do 10twardnien jest ok..

Karolinka szyjka 4 cm to super, a że coś jest tydzień do tyłu to się nie martw. U mnie mała miała 4 tyg. Temu tez tydzień do tyłu w wymiarach a tydzień temu na usg wyszło już że ma tydzień do przodu.

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • CaneCorso Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny,
    Dla zainteresowanych przedstawiam ciekawy link:
    http://www.hafija.pl/2013/10/uniwersalny-przyrzad-do-mierzenia-ilosci-mleka-w-piersi.html
    Pozdrawiam serdecznie
    Andrzela

3i49zbmhdvaalxch.png
  • Viola Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heloł Dziewczynki, a ja w koncu zrobilam liste zakupow co jeszcze potrzebuje łącznie z opcjami firm ktore chce wziac pod uwage przy zakupach, biorac pod uwage wlasne doswiadczenie, opinie w necie no i analizy Sroki. Mam oczywiście mnóstwo dylematów w ktorych mi moze pomożecie:
    1. jaki termometr kupić, wiem ze chce na podczerwień, ale taki zeby mi nie pokazywal różnych pomiarow za każdym mierzeniem. Jest tak ogromny wybor termonetrow ze nie mam zielonego pojecia na co sie zdecydowac.
    2. apirator do noska. Myslalam o Fridzie, ale trafilam na porownywarke i sposrod wszystkich aspiratorow na rynku dwa sa warte polecenia, wlasnie Frida i Katarek. I teraz sklaniam sie bardziej ku Katarkowi, bo podlacza sie go do odkurzacza a we Fridzie trzeba samemu odciagac smarki, i na sama mysl jest mi niedobrze.
    3. mam tez dylemat czy kupowac zasypkę/puder. Ja sobie to zawsze chwalilam a teraz podobno sie tego nie uzywa. Chyba taka kolej rzeczy ze co jakis czas np.10 lat zmienka sie moda. Ale jednak i tak kupie zasypkę, co myslicie?

Ciesze sie ze wszystko u was w porządku. Jak juz kiedys pisalam czytam wszystkie posty na biezaco, ale nienawidzę pisac z tableta bo sie wiecznie zacina, wiec malo pisze.
    Chorym zycze zdrowia, a martwiacym sie szybkiej pociechy :-)
    Ja bylam wczoraj u grzebalca i jakos sie trzymamy z Nelusia tzn. Pessar trzyma. Dzieki niemu szyjka sie nie skrocila od ostatnije wizyty a rozwarcie nie powiekszylo sie, jest jak bylo. Tak wiec jest ok, ale oczywiscie mam dalej baaaardzo sie oszczedzac, co nie jest zawsze mozliwe bo obiad sam sie nie zrobi a nie mozemy codziennie kupowac obiadow na wynos albo pizzy, bo to niezbyt zdrowe. No i jak tak postoje w kuchni to czuje parcie w kroczu. Maz mi pomaga bardzo ale nigdy nie gotowal i nie umie tego robic, ale wdrazam go, tzn.ja leze i mowie mu co i jak i jakos nam idzie :-)
    MIalam jeszcze tyle napisac ale oczywiście wylecialo ......

Nieukowa, nenette, karolinka85, kasika8303, Sista, Marcia86 lubią tę wiadomość

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viola super ze u ciebie wszyztko ok ;)

Allorene super ze sie wyszalalas, po powrocie do polskiej szarej rzeczywistosci opowiedz co i jak :)

Ja bylam dzis pobuszowac w sklepach i odkrylam, ze weszla kolekcja wiosenna. I ze o ile w smyku nic prawie mi sie nie spodobalo (poza 1 pajacem) o tyle pol 5-10-15 bym wykupila 
    W modzie niemowleco-chlopiecej dominowac beda w tym sezonie motywy potworkow i kolor zielony !

Niestety nie mam waluty juz do konca miesiaca, bo kupilam stojak na drewno kominkowe, laktator a maz kostke brukowa za 500zl wiec zakupy dla malucha przelozone na marzec :) no i mialam nie swirowac z ciuszkami juz. Chlip chlip.
    ;(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2015, 22:05

Viola lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Odebrałam wynik glukozy. Chyba nie jest za dobrze... :(

Na czczo 68
    Po 1 h - 173
    po 2 h - 151.

ten trzeci chyba nie mieści się w normie... możecie coś poradzić?

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z. zalezy od norm... ale generalnie lekarze juz patrza na to jak na nietolerancje glukozy i ordynuja diete.
    Musisz poczekac co powie lekarz, ale dla malucha lepsze bedzie obnizenie cukru do znosnych granic...

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Suzanna22 Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viola wrote:
    Heloł Dziewczynki, a ja w koncu zrobilam liste zakupow co jeszcze potrzebuje łącznie z opcjami firm ktore chce wziac pod uwage przy zakupach, biorac pod uwage wlasne doswiadczenie, opinie w necie no i analizy Sroki. Mam oczywiście mnóstwo dylematów w ktorych mi moze pomożecie:
    1. jaki termometr kupić, wiem ze chce na podczerwień, ale taki zeby mi nie pokazywal różnych pomiarow za każdym mierzeniem. Jest tak ogromny wybor termonetrow ze nie mam zielonego pojecia na co sie zdecydowac.
    2. apirator do noska. Myslalam o Fridzie, ale trafilam na porownywarke i sposrod wszystkich aspiratorow na rynku dwa sa warte polecenia, wlasnie Frida i Katarek. I teraz sklaniam sie bardziej ku Katarkowi, bo podlacza sie go do odkurzacza a we Fridzie trzeba samemu odciagac smarki, i na sama mysl jest mi niedobrze.
    3. mam tez dylemat czy kupowac zasypkę/puder. Ja sobie to zawsze chwalilam a teraz podobno sie tego nie uzywa. Chyba taka kolej rzeczy ze co jakis czas np.10 lat zmienka sie moda. Ale jednak i tak kupie zasypkę, co myslicie?

Ciesze sie ze wszystko u was w porządku. Jak juz kiedys pisalam czytam wszystkie posty na biezaco, ale nienawidzę pisac z tableta bo sie wiecznie zacina, wiec malo pisze.
    Chorym zycze zdrowia, a martwiacym sie szybkiej pociechy :-)
    Ja bylam wczoraj u grzebalca i jakos sie trzymamy z Nelusia tzn. Pessar trzyma. Dzieki niemu szyjka sie nie skrocila od ostatnije wizyty a rozwarcie nie powiekszylo sie, jest jak bylo. Tak wiec jest ok, ale oczywiscie mam dalej baaaardzo sie oszczedzac, co nie jest zawsze mozliwe bo obiad sam sie nie zrobi a nie mozemy codziennie kupowac obiadow na wynos albo pizzy, bo to niezbyt zdrowe. No i jak tak postoje w kuchni to czuje parcie w kroczu. Maz mi pomaga bardzo ale nigdy nie gotowal i nie umie tego robic, ale wdrazam go, tzn.ja leze i mowie mu co i jak i jakos nam idzie :-)
    MIalam jeszcze tyle napisac ale oczywiście wylecialo ......

Viola ile ma teraz Twoja szyjka? Lekarz sprawdza długość przez pomiar usg?Bierzesz jakieś globulki przy pesserze? Czy czujesz go jak wkładasz luteinę? Długo już masz Pessar? Ja od wczoraj mam założony pesser dodatkowo na szew okrezny bo niestety szyjka z 33mm na 16mm w niecałe dwa tyg +wewnętrzne rozwarcie. Od piątku w szpitalu, podali sterydy na plucka i teraz zostało juz leżeć.Mam nadzieje że mała wytrzyma jak najdłużej w brzuszku.

3i498rib1erx75f8.png

3jgxs65gfim7i0be.png

Juleczko Kochamy Cie <3 [*] 23tyg.

Suzanna
  • karolina0522 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny,
    kurcze ja ciągle czuje ruchy małej bardzo nisko gdzieś z 15cm poniżej pępka , czy to normalne??
    czy jak długo chodzicie też wam twardnieje brzuch i ciągnie??
    ja już kota dostaję , dobrze , że mam wizytę pojutrze...

AlicjaMagdalena http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1da8f186c57b.jpg
    541113d5ef.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podłamałam się bo ogólnie to nie jem słodyczy. Ech. Ja sobie jakoś poradzę i postaram się zrobić dietę ale martwię się o Malucha że to na niego źle wpływa że mój organizm nie radzi sobie z tymi cukrami :(

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • karolina0522 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzanna22,

czułaś ,że coś nie tak z szyjką??, czy przy badaniu lekarz stwierdził???
    dzizusss mam paranoję !!!

541113d5ef.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina0522 wrote:
    hej dziewczyny,
    kurcze ja ciągle czuje ruchy małej bardzo nisko gdzieś z 15cm poniżej pępka , czy to normalne??
    czy jak długo chodzicie też wam twardnieje brzuch i ciągnie??
    ja już kota dostaję , dobrze , że mam wizytę pojutrze...
    Ja ostatnio czułam ruchy właśnie dość nisko i na usg w niedzielę okazało się, że Mała akurat tak się ułożyła, że kopała właśnie tam. Szyjka była twarda i sformowana. A dziś Zosia już szalała znacznie wyżej. Na tym etapie dziecko obraca się i kopie gdzie chce. Co do ciągnięcia brzucha to mam tak właśnie wieczorem po całym dniu i też zastanawiam się czy to ok, ale do czwartkowej wizyty jakoż z tą niepewnością wytrzymam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2015, 22:25

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • Suzanna22 Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina0522 wrote:
    Suzanna22,

czułaś ,że coś nie tak z szyjką??, czy przy badaniu lekarz stwierdził???
    dzizusss mam paranoję !!!

Ja mam stwierdzona niewydolność ciśnieniowo szyjkową i mam sprawdzana szyjkę raz w tyg ze względu na poprzednią stratę w 23tyg. Wtedy nie miałam żadnych objawów, parę godzin przed tym jak trafiłam do szpitala ciągnął brzuch w dół i trochę pobolewal.

3i498rib1erx75f8.png

3jgxs65gfim7i0be.png

Suzanna
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzanna to fatalnie :( wytrzymaj jak najdluzej sie da, oby szyjka wytrzymala...
    Masz jakies zalecenia kiedy zglosic sie do szpitala?

U mnie maly od 20tc obrocony jest glowa w dol i na skos na prawo, kopie dlatego tylko wysoko i na prawa strone. Czasami czuje lekko klucie w szyjce ale sporadycznie...

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • karolina0522 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzanna22
    bedzie dobrze , trzymam kciuki!!!
    cięzkie te ciąze są, albo ja tylko tak niedobrze swoja przechodzę..:(
    fizycznie coraz gorzej, a psycha do dupy ciągłe zmartwienia,ehhh jak ja bym chciała wytrzymać przynajmniej 8 tygodni,,,ale nie wiem , czy się uda...:(

karolinka85,
    gratulację !!!
    jak ja bym chciała mieć tak długą szyjkę!!
    nie masz się, co obawiać , będzie dobrzę..:)

541113d5ef.png
  • karolina0522 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inesicia,
    ja też mam wizytę w czwartek o 13 ,po przedłużenie L4
    ale poproszę by mnie zbadała, czy z szyjką ok,
    2 tygodnie temu była twarda i zamknięta...ok30mm, tak wykazało usg 4 tyg temu
    moja gin zbada mnie ręcznie, na usg mam za 2 tyg.

541113d5ef.png
  • karolinka85 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina0522 wrote:

karolinka85,
    gratulację !!!
    jak ja bym chciała mieć tak długą szyjkę!!
    nie masz się, co obawiać , będzie dobrzę..:)
    No niby jest dluga..ale teraz martwie sie ta koscia udowa..a bardziej ta roznica..niby rozbieznosci w usg moga byc -/+ 2tyg..i tego sie trzymam..
    Suzanna22.trzymam kciuki zeby pessar dobrze trzymal..a corcia posiedziala jeszcze troche..

Moje dwa aniołki <3
    17.07.2013r. (*) 9tydz4dz
    18.01.2014r. (*) 9tydz4dz
    relgtrd8nl40gy67.png
  • Suzanna22 Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    Suzanna to fatalnie :( wytrzymaj jak najdluzej sie da, oby szyjka wytrzymala...
    Masz jakies zalecenia kiedy zglosic sie do szpitala?

U mnie maly od 20tc obrocony jest glowa w dol i na skos na prawo, kopie dlatego tylko wysoko i na prawa strone. Czasami czuje lekko klucie w szyjce ale sporadycznie...

Mam leżeć i wstawać tylko do łazienki i na kontrolę do lekarza raz w tyg sprawdzić czy nie ma większego rozwarcia, w razie boli albo jakichkolwiek innych niepokojących objawów natychmiast na izbe. Dzięki, mam nadzieje ze wytrzymamy jak najdłużej.

3i498rib1erx75f8.png

3jgxs65gfim7i0be.png

Suzanna
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny, ale Wam te szyjki szaleją... Trzymam mocno kciuki, żeby dalej się nie skaracały i niech maluchy wygrzewają się w brzuszkach mamy jak nadłużej! Wiem że łatwo się mówi, ale nie denerwujcie się bo z naszymi dzieciakami jest wszystko dobrze i nawet jesli urodzą się chwilkę wcześniej, to lekarze sobie z tym poradzą :)
    Z tym ułożeniem maluchów, to gin mi mówił że dziecko zmienia pozycję co chwila na tym etapie i jak go zapytałam jakie jest położenie, to powiedział że teraz kopie w tym i tym miejscu, a do wieczora to się zmieni 30 razy.

f2wljw4z4o3fmwct.png
‹‹ 625 626 627 628 629 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ