WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Suzanna22 Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    Hejka! Jestem po wizycie...
    I niby super, mam fotke synka, profil identyczny jak meza :))) lykal sobie wody plodowe i strasznie sie wiercil.

Troche mnie martwi, ze maluch maly... Lekarz twierdzi ze tydzien opoznienia jest ok, poza tym jestesmy oboje niscy, ale Radek jest maly. W porownaniu z Alorrene i jej 1200g "maluszkiem" Radzio to karzelek, ma tylko 900g. Oby nie zwolnil wzrostu jeszcze bardziej bo wyskoczy poza siatke centylowa i bedzie hipitrofia :/

No nic,w czwartek mam gina na nfz, zobaczymy co powie, moze zrobi usg i zweryfikuje pomiary tego apeca z dzisiaj...

Nieukowa nie martw się będzie dobrze, pewnie jest z tych mniejszych dzieciaczków:) Moja mała w 26tc ważyła 760g i tez się martwiłam ale lekarz mówi ze dopóki się mieści w siatce centylowej nie ma co panikować bo rodzą się dzieci mniejsze i większe :) !!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2015, 18:11

Nieukowa lubi tę wiadomość

3i498rib1erx75f8.png

3jgxs65gfim7i0be.png

Juleczko Kochamy Cie <3 [*] 23tyg.

Suzanna
  • Viola Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heloł Lasencje, jeszcze nie doczytalam popołudniowych wiesci bo bylam u gina, ale juz nadrabiam. U nas wszystko ok, Mała waży 1250 gr, lekarz powiedział ze to zgodnie z OM, zaraz sama sobie sprawdze. W przyszlym tygodniu w piatek mam sie zgłosić na ktg, przeplywy ok, z przyznam ze dzisiaj się bałam wizyty bo Mała ma od czasu do czasu takie gwałtowne ruchy, w zeszlym tyg az myślałam ze polecę na IP, bo bałam sie ze jest niedotleniona. powiedział ze moze mnie wziac do szpitala na obserwacje dziecka ale na te chwilę on nie widzi zeby cos sie zlego działo.
    no i tyle, zaraz was czytam ale u was tez chyba dobrze :-)

karolinka85, nenette, Aka81, Z., Joasia:), Scintilla, sss, A1984, karolina0522 lubią tę wiadomość

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa ten Twój Maluch to wcale nie taki mały :-) No i pamiętajmy Dziewczyny że takie ważenie na usg to troszkę jak Wróżbita Maciej, mega rozbieżności się w wadze pojawiają, mojej przyjaciółce na kilka dni przed porodem wywróżyli dziecko coś koło 3 kg, urodziła ponad 4 kg serdelka, tak więc wiecie ;-)

Viola, nenette, Nieukowa, Joasia:), Scintilla lubią tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2015, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa póki co się nie przejmuj. Oby drugi gin zweryfikował wagę i Cię uspokoił.
    Moja siostra cioteczna 3-kę dzieci urodziła o czasie z wagą ciut ponad 2kg. Także nie ma reguły.

• Viola Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokladnie jest tak jak Agata pisze z ta waga. mi powiedzieli przy pierwszej córce jak leżałam na podtrzymaniu ze waży 1740 a urodzila sie po 3 dniach od usg i ważyła 2000 kg. waga z usg jest w większości przypadków nuzsza niz ta rzeczywista.

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2015, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolinka85 wrote:
    Nenette, właśnie wiem i napisałam to, że lepiej zapobiegać skurczom niż się zastanawiać czy dany lek szkodzi.. jest mnóstwo leków które nie są zalecane w ciąży a się je bierze.. ale ten lekarz był młody po 30stce, więc może nie chciał nic dodatkowo dawać bo się bał..bo i tak sporo leków biorę..aspirin cardio100, clexane 0,4; encorton, kwas foliowy 5mg, luteina,nospa i magnez..nie wiem sama..mam nadzieję, że po nospie będzie mi przechodziło.. ogólnie chyba można na dobę 3 nospy forte-czyli 6 zwykłych..

A Ty jak się czujesz? bóle po nocy ustąpiły? ;)

Karolinka dobrze, że napisałaś :) niektóre dziewczyny nic nie muszą brać, inne nadrabiają za nie, nic na to nie poradzimy, jak mus to mus :) u mnie lepiej, tzn. "czuje" trochę ten brzuch cały czas, ale bez tragedii. Jeżeli będzie tylko tak to na IP się nie wybieram, oby tak było ;)

karolinka85 lubi tę wiadomość

• Inesicia Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja siostra urodziła córkę 2 dni przed terminem i Mała ważyła zaledwie 2200g. Była po prostu drobna i już. Teraz przynajmniej nie ma problemu z jej noszeniem bo waży coś ok. 6 kg, a syn kuzynki 2 tygodnie starszy od siostrzenicy waży 10 kg więc jest co nosić (mają pół roku).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2015, 18:50

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • karolinka85 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nenette a boli Cie krzyz?plecy? Bo mnie wlasnie bola i juz sama niewiem czy ten brzuch boli czy to poprostu od plecow.. :( juz pierdolca dostaje..

Moje dwa aniołki <3
    17.07.2013r. (*) 9tydz4dz
    18.01.2014r. (*) 9tydz4dz
    relgtrd8nl40gy67.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2015, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolinka boli mnie krzyż, ale jak nic więcej się nie dzieje to już nie zwracam uwagi na to, bo naprawdę można oszaleć. Czasem faktycznie ciężko odróżnić czy to tylko plecy czy od brzucha.. ale byłaś dziś u gina, więc na pewno nic się nie dzieje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2015, 20:11

karolinka85 lubi tę wiadomość

• A1984 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zyrcia a Ty gdzie? :)

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • karolinka85 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nenette dzieki za odpisanie.. Jutro rano ide robic ten posiew moczu bo moze faktycznie to od jakiejs infekcji pecherza..te bole..
    A tak teraz sobie przypomnialam ze te bole zaczely sie jak zaczelam pic na zaparcia 2szkl naturalnego soku jablkowego..i potem mi tak cos jezdzilo w zoladku..od wczoraj niby go nie pije..i zobaczymy.. Mam nadzieje ze nie powroca te cholerne bole..

Moje dwa aniołki <3
    17.07.2013r. (*) 9tydz4dz
    18.01.2014r. (*) 9tydz4dz
    relgtrd8nl40gy67.png
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się i ja z wieczora. Kolejny dzień kursu za mną :) Gratuluję pozytywnych wizyt i trzymam kciuki za dalsze! Ja podejrzę synka w czwartek i w końcu zobaczę ile podrósł, bo dłuuuuugo się nie widzieliśmy.
    Mąż właśnie zaczął przygotowywać pokój pod malowanie dla synka i teraz cały salon mam zawalony rupieciami, ale efekt końcowy na pewno będzie wart tego burdelu, który teraz mamy w mieszkaniu ;)

karolinka85, Joasia:), Z., Nieukowa, A1984, maglic, Sista, nenette, Scintilla, karolina0522 lubią tę wiadomość

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • Marcia86 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się wieczorową porą :)
    Oprócz leżenia cały dzień byłam na pierwszym spotkaniu z położna. Wybralam się z żoną mojego kuzyna, ona ma termin na lipiec, a ponieważ pani położna jest ich znajomą to była mila kameralna atmosfera. Pomierzla ciśnienie, poluchalyśmy serduszka i porozmawialiśmy o ciąży i porodzie w luźnej atmosferze, fajnie było i następne spotkanie za 2 tygodnie. Przynajmniej będzie razniej jak znajoma osoba będzie przychodzić do nas po porodzie.

nenette, Scintilla lubią tę wiadomość

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • gosi_a Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa, tak jak dziewczyny pisały z tą wagą to jak wróżenie z kart. Ja się czasami martwię, że będę miała duże dziecko (w środę się dowiem), ale prawda jest taka, że błędy mogą być nawet na +/- 500g, a to przecież strasznie dużo!!
    Gratuluję wszystkim udanych wizyt i mam nadzieję, że do końca tylko takie będą nam towarzyszyć :)

Ja po warsztatach Mamo to ja, obiecałam relację, więc:
    Ogólnie warsztaty fajne, mi szczególnie podpasowały tematy pierwszej pomocy, rytuałów dziecka i przede wszystkim o laktacji. Nie wiem jak będzie w innych miastach, u nas była babka do której się wybieram na SR i nie dość, że tłumaczy dokładnie i spokojnie to jeszcze zabawnie. Były też słabe tematy jak gość z OmegaMed, który wychwalał swoje produkty ponad niebiosa i o krwi pępowinowej, gdzie nie dowiedziałam się niczego nowego.
    Co do upominków to dostałam: próbki Palmers, pieluszkę Dada, śliniak, pieluchę bawełnianą, przylepkę samochodową " little princess on board" (dla chłopców inna wersja), próbkę mleka Enfamil, kupony zniżkowe do Superpharm (mega rabaty), gazetę Mamo to ja, próbki Omegamed i witaminy D dla dzieciaczka (data ważności długa) oraz oczywiście tonę ulotek.
    Jeżeli w Waszym mieście będzie konkurs "z czym ci się kojarzy hasło mamo to ja" to u nas wygrywały rymowanki (nawet tragiczne, byleby się rymowało), coś z cyklu "pierwszy kopniaczek, dwie kreski na teście" itp., wychwalanie gazety. Do wygrania są pieluchy, produkty palmers i coś tam jeszcze :) Także powodzenia :)))

A jeszcze pytanko: czy któraś z Was była lub niedługo się wybiera na warsztaty Mama Wie?

A1984, karolinka85, nenette, Scintilla lubią tę wiadomość

wnidt5odau6o2x80.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2015, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 wrote:
    Zyrcia a Ty gdzie? :)
    Jestem, jestem ! Podczytuję Was, ale jakoś nie mam weny na pisanie -_-
    ogarniam sprawy remontowe, siedzę i wybieram meble, sprzęty no i liczę kasę o.O
    a poza tym mam depresję... nie wiem jak mam rodzić. Nie mam się kogo poradzić, bo ta co rodziła sn mówi, że tylko sn, a ta co cc to wiadomo, że cc najlepsze... Nastraszył mnie ten gin, że Leon może nie będzie jakiś ciężki, ale będzie długi i duży, z wielkim łbem -_- a z drugiej strony może to egoistyczne, ale ja bym chciała po porodzie jak najszybciej się ogarnąć, zacząć ćwiczyć itp. No a znowu nie wiadomo co z tym sercem. Ja nie wiem, już mi się to drugą noc z rzędu śni po nocach... wczoraj to był koszmar, cały dzień się nie mogłam ogarnąć, bo śniło mi się, że urodziłam Leona, który ledwie się mieścił na ręce i był martwy -_- moja matka mówi jedno, babcia drugie, teściowa to już w ogóle wie najlepiej, a ja popadam w jakąś paranoje i w paniczny lęk, że jak nie wybiorę cc to Leo będzie niedotleniony czy jeszcze coś gorszego. Chciałam cc, ale chyba ostatnio poczułam jakiś instynkt i chciałabym próbować normalnie, ale jeśli rzeczywiście ma być duży i mają być jakieś komplikację nie chce mieć do siebie pretensji :( to samo, mój gin mówi, że tylko sn, znajomy gin radzi cc... jednego dnia już się decyduje na cc a następnego jestem przekonana do sn. To jest paranoja, ja wariuję...

PS. pozostało mi 80 dni na decyzję jeśli Leon nie rozmyśli się wcześniej -_-

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2015, 22:30

karolina0522 lubi tę wiadomość

• Marcia86 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę ze jak się wachasz to spokojnie doczekał mniej więcej do terminu i wtedy na USG lekarz stwierdzi ile Leon wazy, oczywiście nie da się dokładnie, ale powinien oszacować jakie są szanse na poród SN.
    Ja byłam nastawiona na 100% na poród SN, ale teraz jęk lekarze patrzą na moją figurę to mówią ze może się skończyć cesarką. Poczekam cierpliwie i zobacze czy mała gabarytowo się do mnie dostosuje ;)

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zyrcia wrote:
    Jestem, jestem ! Podczytuję Was, ale jakoś nie mam weny na pisanie -_-
    ogarniam sprawy remontowe, siedzę i wybieram meble, sprzęty no i liczę kasę o.O
    a poza tym mam depresję... nie wiem jak mam rodzić. Nie mam się kogo poradzić, bo ta co rodziła sn mówi, że tylko sn, a ta co cc to wiadomo, że cc najlepsze... Nastraszył mnie ten gin, że Leon może nie będzie jakiś ciężki, ale będzie długi i duży, z wielkim łbem -_- a z drugiej strony może to egoistyczne, ale ja bym chciała po porodzie jak najszybciej się ogarnąć, zacząć ćwiczyć itp. No a znowu nie wiadomo co z tym sercem. Ja nie wiem, już mi się to drugą noc z rzędu śni po nocach... wczoraj to był koszmar, cały dzień się nie mogłam ogarnąć, bo śniło mi się, że urodziłam Leona, który ledwie się mieścił na ręce i był martwy -_- moja matka mówi jedno, babcia drugie, teściowa to już w ogóle wie najlepiej, a ja popadam w jakąś paranoje i
    w paniczny lęk, że jak nie wybiorę cc to Leo będzie niedotleniony czy jeszcze coś gorszego. Chciałam cc, ale chyba ostatnio poczułam jakiś instynkt i chciałabym próbować normalnie, ale jeśli rzeczywiście ma być duży i mają być jakieś komplikację nie chce mieć do siebie pretensji :( to samo, mój gin mówi, że tylko sn, znajomy gin radzi cc... jednego dnia już się decyduje na cc a następnego jestem przekonana do sn. To jest paranoja, ja wariuję...

PS. pozostało mi 80 dni na decyzję jeśli Leon nie rozmyśli się wcześniej -_-

Zyrcia nie wariujesz, myślę że każda z nas ma podobne obawy co do przebiegu porodu, bez względu na to czy bedzie to cc czy sn. Wiesz ja mam bardzo mądrego gina, nie tylko jako lekarza ale też mądrego życiowo człowieka i on mi powiedział jak się dręczyłam myślami, czy próbować sn mimo moich lęków, czy wybrać cc, żebym wybrała cc. Nie namawiał mnie, powiedział że sn jest lepsze dla dziecka ale widział w jakim jestem stanie i powiedział, że dla mojego komfortu psychicznego muszę podjąć decyzję, bo będę się biła z myślami każdego dnia. Kazał podjąć jedną dycyzję i mocno się jej trzymać. Tak też zrobiłam i powiem Ci, że od tego dnia zrobiło mi się lżej na duszy, bo wiem co mnie czeka, pogodziłam się z myślami i nie wariuje :) U Ciebie dochodzi jeszcze kwestia Twojego zdrowia, więc dla mnie sprawa jest jasna. I nie ma co się radzić dużej ilości osób, bo ile ludzi tyle opinii. Zrób tak jak podpowiada Ci rozum, dla Waszego dobra :)

Dobra czas do łóżeczka, a mąż jeszcze ze szpachelką lata po pokoju :D Dobrej nocki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2015, 22:41

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2015, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak myślałam na początku ciąży jak sobie mówiłam, że w życiu się nie zdecyduję na SN. Ja nie wiem czemu mi się pozmieniało... ja siedzę i rycze pare razy dziennie, bo nie wiem co robić o.O to hormony czy już choroba psychiczna o.O

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2015, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja na koniec dnia grzesze - M przygotował szarlotkę na ciepło z lodami, zaraz pęknę :D miłej nocy dziewczyny!

Scintilla lubi tę wiadomość

• Sista Autorytet

Wysłany: 17 marca 2015, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nenette - nadrobiłaś mi takiego smaka, ze zjadłam lody :) Szarlotki, niestety, nie mam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2015, 00:43

nenette lubi tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
‹‹ 747 748 749 750 751 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ