X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolinka85 wrote:
    Hmm to dziwne bo ja czytalam ze nawet w szpitalu go nie refenduja..wlasnie..
    Szew owszem ale pessar nie..
    I na tym etapie ciazy to raczej juz tylko pessar..bo przy szwie mozna uszkodzic pecherz plodowy..

Karolinka no mi powiedzieli, że za free..ja nie ogarniam tej naszej służby zdrowia ;)

karolinka85 lubi tę wiadomość

• nadine24 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie od 1 marca podobno coś się pozmieniało, ale z tego co czytałam to właśnie ojciec może iść normalnie rejestrować a później matka musi dotrzeć w ciągu trzech miesięcy do UM i potwierdzić ojcostwo.
    Tylko Sista zapewne była w moim UM i jeśli tam obowiązuje taka procedura, to ja też się muszę podporządkować.
    Chociaż czy to nie jest też tak że jak dziecko rodzi się w innej miejscowości (w moim przypadku będą to Katowice, a mieszkam w Tychach) to również w tamtejszym urzędzie musi być rejestrowane?

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie Nadine jak urodzisz w Katowicach to w Katowicach rejestrujesz

preg.png[/url]
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra jakaś ;/ Ale procedura chyba taka sama? Też trzeba jechać przed urodzeniem do tego urzędu?
    W każdym bądź razie jutro lecę robić zdjęcia do dowodu bo mam nieważny ze względu na zmianę zameldowania i jak nie zdążę to pewnie sobie sama z tym dorobię problemów :)

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W nowym dowodzie i tak nie bedziesz miala adresu bedziesz podawac ustnie

preg.png[/url]
  • aghata Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadlam obiad i poszlabym teraz spac a tu musze jechac po Zuze...i na te lody obiecane, potem jak M wroci idziemy na plac zabaw i znow pojde spac po 21. Wyspie sie chyba jak dzieci pojda do gimnazjum.

preg.png[/url]
  • Sista Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aghata wrote:
    Nadine jezeli chodzi o karte ciazy, to ja musialam ją zostawic w szpitalu. Ale nie bylismy z M malzenstwem i nic takiego nie musialam dawac szpital wyslal papiery do USC pojechalismy za tydzien dziecko bylo zgloszone .M uznal ojcostwo dostalismy akt urodzenia i poszlismy zalatwic pesel. Widocznie sie pozmienialo
    Agata - tak tez można zrobić, nic sie nie zmieniło, można pojechać razem z ojcem do Urzędu po urodzeniu Dziecka. Tylko ja bede mieszkać w innym mieście i dojechanie, załatwienie i powrót zajeloby ponad 3h. A jak Mała bedzie karmiona cycem, a do tego bedzie z tych "placzacych", to ja tego nie widzę :)
    Tak wiec Nadine, myśle, ze Wy możecie to "ogarnac" po porodzie :) A co do zaświadczenia, to karta ciazy nie moze byc, musi byc zaświadczenie od gina. Najlepiej sobie zadzwoń do Urzędu, ja byłam w pokoju 315. No ale jak będziesz zmieniała dowód, to od razu zapytasz :) Papiery szpital wysyła tam gdzie sie jest zameldowanym. Nawet jak mnie złapią skurcze i wyładuje na porodówce w Gliwicach, to papiery pojada do Tychów, gdzie jestem zameldowana.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2015, 14:23

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • Marcia86 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nenette wrote:
    Karolinka no mi powiedzieli, że za free..ja nie ogarniam tej naszej służby zdrowia ;)

Jak byłam w szpitalu to tez slyszalam ze pessar nie jest refundowany, jedynie usługa jego założenia jest darmowa ;)
    Lezalam na sali z dziewczyną z bliźniakami i miała założony pessar. Jak gin odkrył ze ma niewydolność szyjki to na gwałt kazał udać się do szpitala w którym pracuje i ze założy za darmo ale musieli sami z mężem zakupić pessar bo szpital nie miał. Od producenta zapłacili 170 zł, czyli podobno taniej nie ma...

U mojej gin usługa plus pessar 150 zł ale ona ma używane sterylizowane wiec dlatego taniej niż nowe.

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata - nadrobiłaś mi smaka i teraz mam tylko loda w głowie :)

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Byłam w tym cholernym Zusie, spędziłam tam półtorej godziny. Odsyłali mnie z okienka do okienka, oczywiście wszyscy zdziwieni. Napisałam wyjaśnienia itp. musiałam zasuwać po schodach na 4 piętro, bo windy nie ma, a trudno było zadzwonić i spytać czy ta baba co u mnie była jest w pracy. Okazało się, że nie więc mi doradzili, że mogę zostawić te wyjaśnienia i czekać. Wnerwiłam się i poszłam do Pani kierownik, chyba jedyna co tam myśli i jest w miarę miła. Wpisała w system mój pesel i się okazało, że kontrola uznana za pozytywną, wczoraj byłam w domu i zasiłek już jest zaakceptowany do wysłania. To dlaczego w tych wszystkich okienkach nikt nie mógł wpisać nr pesel i sprawdzić ?!?! Pani kierownik powiedziała, że porozmawia z tą panią, która u mnie była bo rzeczywiście jest niedopuszczalne żebym musiała chodzić i wyjaśniać skoro siedziałam w domu. A teraz leżę, bo mnie strasznie boli podbrzusze. Chyba ze stresu i z wysiłku w tym upale po schodach :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie przyszła paczka z rożkiem i kompletem pościeli jestem mega zadowolona bo są śliczne. Zrobiłam ostatnie zamówienie na stronie apteki gemini. Więc kolejne rzeczy są do odhaczenia.
    Zostało mi do kupienia łóżeczko i materac, a dla siebie klapki do szpitala, szlafrok cienki i stanik do karmienia ( ale ten zakupię dopiero w maju)

Sista, karolinka85 lubią tę wiadomość

• Sista Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zyrciu - współczuje wizyty w ZUS. Jednak urząd urzędowi nie równy. Ja w godzinę załatwiłam ZUS, Urząd Miasta i przychodnie. A ta baba powinna naganę dostać. Pewnie najpierw wrzuciła do skrzynki to zawiadomienie, a dopiero potem wlazła do Ciebie. Ehh..

Co do zakupów, to ja rano zamówiłam koszule do szpitala i karmienia, pieluszki tetrowe, biustonosz do karmienia (teraz nosze 80C, wiec kupiłam sobie 80D) oraz Bepanthen. No i licytuje laktator elektryczny Canpol, rozstrzygnięcie za 4 dni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2015, 14:51

Joasia:) lubi tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista wrote:
    Zyrciu - współczuje wizyty w ZUS. Jednak urząd urzędowi nie równy. Ja w godzinę załatwiłam ZUS, Urząd Miasta i przychodnie. A ta baba powinna naganę dostać. Pewnie najpierw wrzuciła do skrzynki to zawiadomienie, a dopiero potem wlazła do Ciebie. Ehh..

Co do zakupów, to ja rano zamówiłam koszule do szpitala i karmienia, pieluszki tetrowe, biustonosz do karmienia (teraz nosze 80C, wiec kupiłam sobie 80D) oraz Bepanthen. No i licytuje laktator elektryczny Canpol, rozstrzygnięcie za 4 dni.
    problem w tym, że jak zadzwoniła domofonem to teść zszedł po nią, bo coś drzwi nie działają i wszedł z nią na górę więc nie mogła tego wcześniej włożyć tylko perfidnie jak wychodziła...

• Magda_lena88 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę temat meldunku dziecka poruszony. To może mnie któraś oświeci jak to jest z rejestracją dziecka w konkretnej przychodni zdrowia i z położną, która będzie nas nawiedzać po porodzie. W sumie chodzi mi o to, że ja jestem zameldowana jeszcze u rodziców a zamieszkuję obecnie gdzie indziej (jeszcze nie zdążyłam się przemeldować) a chciałabym by dziecko należało do przychodni tam gdzie ja kiedyś..- trochę zakręciłam ale chodzi o to, że na stronie szpitala piszą, że mam mieć przy sobie konkretny adres placówki zdrowia gdzie mają zgłosić fakt narodzin dziecka i skąd ma być położna. Ale jeśli ja mam adres zameldowania u rodziców to co oni wyślą położną na tamten adres :O
    W sumie mam w planach jutro podejść do przychodni ale może Któraś z Was już coś na ten temat wie :) Bo jeśli oni biorą póki co adres zameldowania z dowodu to teraz będzie dziwie bo w nowych dowodach tego nie ma..będą tak na słowo wierzyć :D

relghdgecegtmzr9.png

P6dtp2.png
  • sss Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciezko was nadrobic. Juz zapomniam ktora co i jak.

Za szyjki trzymam kciuki, za wizyty tez, i zeby te zusy sie odczepily.

Co do kontroli z zus to trwala jeden dzien , potem sie czeka na protokol. Zalezy jaka sprawa to maja okreslony czas na kontrole np 2 tygodnie. A pieniadze wyplacaja do 30 dni od przyznania zasilku. Mi przyzali a kase wyplacili po ok 2 miesiacach oczywiscie jak wczesniej do nich zadzwonilam sie upomniec.

Ja sie przejadlam i maly sie tak wypina ze musialam sie poolozyc

Sista lubi tę wiadomość

Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm
  • lilly78 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    /

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 23:10

• dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    od rana tyle już naskrobałyście i na chwilę tylko przestać tu wchodzić i masz, trzeba nadrabiać :)

Żyrcia to ja już nie kumam o co tej babie chodziło. Ważne, że już sobie wszystko wyjaśniłaś i będziesz spokojna.

Dostałam wiadomość, że 1 kwietnia zaczynam SR :) Już się doczekać nie mogę, bo w końcu coś się zacznie dziać, bo to takie błogie lenistwo mnie dobija. Nie umiem kurde nic nie robić, a też ile razy można sprzątać dom :)

Sista lubi tę wiadomość

• Sista Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena - przychodnia to ta, do której należysz, nie ma juz rejonizacji. Tylko musisz sprawdzic czy maja położna środowiskowa, bo nie każda przychodnia ma. Zgłaszasz to w szpitalu i oni tam przesyłają info o Dziecku i szczepieniach. Najlepiej zadzwoń sobie do przychodni, zapytaj jak to jest z tym przychodzeniem położnej do domu. Teoretycznie ma 48h aby przyjść pierwszy raz, ale moze trzeba ja zawiadomić ze juz wyszłyśmy ze szpitala i umówić sie na przyjście, tego wlasnie nie wiem. Bo tak sama, jak na kontrole, bez umówienia sie z nami chyba nie przyjdzie. No i położna środowiskowa to tez moze byc położna z SR, trzeba ją zapytać jak to załatwić.
    Zyrcia - wredny babsztyl, tyle w temacie...
    Lilly - kupiłam jeden z Canpol. Akurat była fajna cena 32zl. W Tesco tez sa, choc za 39zl, wiec gdyby sie okazało, ze muszę mieć na początku większy to M. podjedzie i kupi :) Siostra mówiła, ze i tak muszę mieć przynajmniej 4. Jej mleko tak ciekło, ze spała w biustonoszu i z wkładkami :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2015, 16:00

lilly78, nenette lubią tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • karolina0522 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ,

Dobrze że mi płaci mój zakład pracy, achoć a nie ZUS, ale i tak na l4 mam zaznaczone , że mogę chodzic
    za wizyty i szyjki trzymam kciuki, a ze mam słaby dostęp do netu, bo się przeprowadziłam i stały dostęp będą m mi ala za tydzień gra dwa, to podczytuje was w tel.
    życia zaskarżyć ich trzeba.
    jutro ja mam wizytę zobaczymy jak moja szyjka.... pozdrawiam

karolinka85, Joasia:) lubią tę wiadomość

AlicjaMagdalena http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1da8f186c57b.jpg
    541113d5ef.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesscze odnosnie poloznych napisze jak to bylo u mnie ale 4 lata temu...

Wiedzialam ze ma przyjsc ale kiedy nikt mnie nie powiadomil. Przyszla polozna i pediatra dwa tygodnie po porodzie.

Lody pyszne, wloskie z automatu, kolejka na ulice ale bylo warto czekac mniam mniam.

preg.png[/url]
‹‹ 795 796 797 798 799 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ