X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolinka85 wrote:
    Hmm to dziwne bo ja czytalam ze nawet w szpitalu go nie refenduja..wlasnie..
    Szew owszem ale pessar nie..
    I na tym etapie ciazy to raczej juz tylko pessar..bo przy szwie mozna uszkodzic pecherz plodowy..

Karolinka no mi powiedzieli, że za free..ja nie ogarniam tej naszej służby zdrowia ;)

karolinka85 lubi tę wiadomość

• nadine24 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie od 1 marca podobno coś się pozmieniało, ale z tego co czytałam to właśnie ojciec może iść normalnie rejestrować a później matka musi dotrzeć w ciągu trzech miesięcy do UM i potwierdzić ojcostwo.
    Tylko Sista zapewne była w moim UM i jeśli tam obowiązuje taka procedura, to ja też się muszę podporządkować.
    Chociaż czy to nie jest też tak że jak dziecko rodzi się w innej miejscowości (w moim przypadku będą to Katowice, a mieszkam w Tychach) to również w tamtejszym urzędzie musi być rejestrowane?

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie Nadine jak urodzisz w Katowicach to w Katowicach rejestrujesz

preg.png[/url]
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra jakaś ;/ Ale procedura chyba taka sama? Też trzeba jechać przed urodzeniem do tego urzędu?
    W każdym bądź razie jutro lecę robić zdjęcia do dowodu bo mam nieważny ze względu na zmianę zameldowania i jak nie zdążę to pewnie sobie sama z tym dorobię problemów :)

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W nowym dowodzie i tak nie bedziesz miala adresu bedziesz podawac ustnie

preg.png[/url]
  • aghata Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadlam obiad i poszlabym teraz spac a tu musze jechac po Zuze...i na te lody obiecane, potem jak M wroci idziemy na plac zabaw i znow pojde spac po 21. Wyspie sie chyba jak dzieci pojda do gimnazjum.

preg.png[/url]
  • Sista Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aghata wrote:
    Nadine jezeli chodzi o karte ciazy, to ja musialam ją zostawic w szpitalu. Ale nie bylismy z M malzenstwem i nic takiego nie musialam dawac szpital wyslal papiery do USC pojechalismy za tydzien dziecko bylo zgloszone .M uznal ojcostwo dostalismy akt urodzenia i poszlismy zalatwic pesel. Widocznie sie pozmienialo
    Agata - tak tez można zrobić, nic sie nie zmieniło, można pojechać razem z ojcem do Urzędu po urodzeniu Dziecka. Tylko ja bede mieszkać w innym mieście i dojechanie, załatwienie i powrót zajeloby ponad 3h. A jak Mała bedzie karmiona cycem, a do tego bedzie z tych "placzacych", to ja tego nie widzę :)
    Tak wiec Nadine, myśle, ze Wy możecie to "ogarnac" po porodzie :) A co do zaświadczenia, to karta ciazy nie moze byc, musi byc zaświadczenie od gina. Najlepiej sobie zadzwoń do Urzędu, ja byłam w pokoju 315. No ale jak będziesz zmieniała dowód, to od razu zapytasz :) Papiery szpital wysyła tam gdzie sie jest zameldowanym. Nawet jak mnie złapią skurcze i wyładuje na porodówce w Gliwicach, to papiery pojada do Tychów, gdzie jestem zameldowana.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2015, 14:23

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • Marcia86 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nenette wrote:
    Karolinka no mi powiedzieli, że za free..ja nie ogarniam tej naszej służby zdrowia ;)

Jak byłam w szpitalu to tez slyszalam ze pessar nie jest refundowany, jedynie usługa jego założenia jest darmowa ;)
    Lezalam na sali z dziewczyną z bliźniakami i miała założony pessar. Jak gin odkrył ze ma niewydolność szyjki to na gwałt kazał udać się do szpitala w którym pracuje i ze założy za darmo ale musieli sami z mężem zakupić pessar bo szpital nie miał. Od producenta zapłacili 170 zł, czyli podobno taniej nie ma...

U mojej gin usługa plus pessar 150 zł ale ona ma używane sterylizowane wiec dlatego taniej niż nowe.

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata - nadrobiłaś mi smaka i teraz mam tylko loda w głowie :)

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Byłam w tym cholernym Zusie, spędziłam tam półtorej godziny. Odsyłali mnie z okienka do okienka, oczywiście wszyscy zdziwieni. Napisałam wyjaśnienia itp. musiałam zasuwać po schodach na 4 piętro, bo windy nie ma, a trudno było zadzwonić i spytać czy ta baba co u mnie była jest w pracy. Okazało się, że nie więc mi doradzili, że mogę zostawić te wyjaśnienia i czekać. Wnerwiłam się i poszłam do Pani kierownik, chyba jedyna co tam myśli i jest w miarę miła. Wpisała w system mój pesel i się okazało, że kontrola uznana za pozytywną, wczoraj byłam w domu i zasiłek już jest zaakceptowany do wysłania. To dlaczego w tych wszystkich okienkach nikt nie mógł wpisać nr pesel i sprawdzić ?!?! Pani kierownik powiedziała, że porozmawia z tą panią, która u mnie była bo rzeczywiście jest niedopuszczalne żebym musiała chodzić i wyjaśniać skoro siedziałam w domu. A teraz leżę, bo mnie strasznie boli podbrzusze. Chyba ze stresu i z wysiłku w tym upale po schodach :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie przyszła paczka z rożkiem i kompletem pościeli jestem mega zadowolona bo są śliczne. Zrobiłam ostatnie zamówienie na stronie apteki gemini. Więc kolejne rzeczy są do odhaczenia.
    Zostało mi do kupienia łóżeczko i materac, a dla siebie klapki do szpitala, szlafrok cienki i stanik do karmienia ( ale ten zakupię dopiero w maju)

Sista, karolinka85 lubią tę wiadomość

• Sista Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zyrciu - współczuje wizyty w ZUS. Jednak urząd urzędowi nie równy. Ja w godzinę załatwiłam ZUS, Urząd Miasta i przychodnie. A ta baba powinna naganę dostać. Pewnie najpierw wrzuciła do skrzynki to zawiadomienie, a dopiero potem wlazła do Ciebie. Ehh..

Co do zakupów, to ja rano zamówiłam koszule do szpitala i karmienia, pieluszki tetrowe, biustonosz do karmienia (teraz nosze 80C, wiec kupiłam sobie 80D) oraz Bepanthen. No i licytuje laktator elektryczny Canpol, rozstrzygnięcie za 4 dni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2015, 14:51

Joasia:) lubi tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista wrote:
    Zyrciu - współczuje wizyty w ZUS. Jednak urząd urzędowi nie równy. Ja w godzinę załatwiłam ZUS, Urząd Miasta i przychodnie. A ta baba powinna naganę dostać. Pewnie najpierw wrzuciła do skrzynki to zawiadomienie, a dopiero potem wlazła do Ciebie. Ehh..

Co do zakupów, to ja rano zamówiłam koszule do szpitala i karmienia, pieluszki tetrowe, biustonosz do karmienia (teraz nosze 80C, wiec kupiłam sobie 80D) oraz Bepanthen. No i licytuje laktator elektryczny Canpol, rozstrzygnięcie za 4 dni.
    problem w tym, że jak zadzwoniła domofonem to teść zszedł po nią, bo coś drzwi nie działają i wszedł z nią na górę więc nie mogła tego wcześniej włożyć tylko perfidnie jak wychodziła...

• Magda_lena88 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę temat meldunku dziecka poruszony. To może mnie któraś oświeci jak to jest z rejestracją dziecka w konkretnej przychodni zdrowia i z położną, która będzie nas nawiedzać po porodzie. W sumie chodzi mi o to, że ja jestem zameldowana jeszcze u rodziców a zamieszkuję obecnie gdzie indziej (jeszcze nie zdążyłam się przemeldować) a chciałabym by dziecko należało do przychodni tam gdzie ja kiedyś..- trochę zakręciłam ale chodzi o to, że na stronie szpitala piszą, że mam mieć przy sobie konkretny adres placówki zdrowia gdzie mają zgłosić fakt narodzin dziecka i skąd ma być położna. Ale jeśli ja mam adres zameldowania u rodziców to co oni wyślą położną na tamten adres :O
    W sumie mam w planach jutro podejść do przychodni ale może Któraś z Was już coś na ten temat wie :) Bo jeśli oni biorą póki co adres zameldowania z dowodu to teraz będzie dziwie bo w nowych dowodach tego nie ma..będą tak na słowo wierzyć :D

relghdgecegtmzr9.png

P6dtp2.png
  • sss Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciezko was nadrobic. Juz zapomniam ktora co i jak.

Za szyjki trzymam kciuki, za wizyty tez, i zeby te zusy sie odczepily.

Co do kontroli z zus to trwala jeden dzien , potem sie czeka na protokol. Zalezy jaka sprawa to maja okreslony czas na kontrole np 2 tygodnie. A pieniadze wyplacaja do 30 dni od przyznania zasilku. Mi przyzali a kase wyplacili po ok 2 miesiacach oczywiscie jak wczesniej do nich zadzwonilam sie upomniec.

Ja sie przejadlam i maly sie tak wypina ze musialam sie poolozyc

Sista lubi tę wiadomość

Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm
  • lilly78 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    /

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 23:10

• dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    od rana tyle już naskrobałyście i na chwilę tylko przestać tu wchodzić i masz, trzeba nadrabiać :)

Żyrcia to ja już nie kumam o co tej babie chodziło. Ważne, że już sobie wszystko wyjaśniłaś i będziesz spokojna.

Dostałam wiadomość, że 1 kwietnia zaczynam SR :) Już się doczekać nie mogę, bo w końcu coś się zacznie dziać, bo to takie błogie lenistwo mnie dobija. Nie umiem kurde nic nie robić, a też ile razy można sprzątać dom :)

Sista lubi tę wiadomość

• Sista Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena - przychodnia to ta, do której należysz, nie ma juz rejonizacji. Tylko musisz sprawdzic czy maja położna środowiskowa, bo nie każda przychodnia ma. Zgłaszasz to w szpitalu i oni tam przesyłają info o Dziecku i szczepieniach. Najlepiej zadzwoń sobie do przychodni, zapytaj jak to jest z tym przychodzeniem położnej do domu. Teoretycznie ma 48h aby przyjść pierwszy raz, ale moze trzeba ja zawiadomić ze juz wyszłyśmy ze szpitala i umówić sie na przyjście, tego wlasnie nie wiem. Bo tak sama, jak na kontrole, bez umówienia sie z nami chyba nie przyjdzie. No i położna środowiskowa to tez moze byc położna z SR, trzeba ją zapytać jak to załatwić.
    Zyrcia - wredny babsztyl, tyle w temacie...
    Lilly - kupiłam jeden z Canpol. Akurat była fajna cena 32zl. W Tesco tez sa, choc za 39zl, wiec gdyby sie okazało, ze muszę mieć na początku większy to M. podjedzie i kupi :) Siostra mówiła, ze i tak muszę mieć przynajmniej 4. Jej mleko tak ciekło, ze spała w biustonoszu i z wkładkami :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2015, 16:00

lilly78, nenette lubią tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • karolina0522 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ,

Dobrze że mi płaci mój zakład pracy, achoć a nie ZUS, ale i tak na l4 mam zaznaczone , że mogę chodzic
    za wizyty i szyjki trzymam kciuki, a ze mam słaby dostęp do netu, bo się przeprowadziłam i stały dostęp będą m mi ala za tydzień gra dwa, to podczytuje was w tel.
    życia zaskarżyć ich trzeba.
    jutro ja mam wizytę zobaczymy jak moja szyjka.... pozdrawiam

karolinka85, Joasia:) lubią tę wiadomość

AlicjaMagdalena http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1da8f186c57b.jpg
    541113d5ef.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 25 marca 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesscze odnosnie poloznych napisze jak to bylo u mnie ale 4 lata temu...

Wiedzialam ze ma przyjsc ale kiedy nikt mnie nie powiadomil. Przyszla polozna i pediatra dwa tygodnie po porodzie.

Lody pyszne, wloskie z automatu, kolejka na ulice ale bylo warto czekac mniam mniam.

preg.png[/url]
‹‹ 795 796 797 798 799 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: