X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas położna, która jest też międzynarodowym konsultantem laktacyjnym, mówiła, że tak naprawdę od pewnego czasu nie istnieje coś takiego jak dieta matki karmiącej i że główną zasadą jest to, że jemy smacznie, zdrowo i kolorowo. Unikamy orzeszków ziemnych, uważamy na produkty wzdymające typu groch, fasola, brukselka, kapusta. W nadmiarze wzdyma też nadmiar cytrusów i soków cytrusowych. Pamiętamy, że czekolada i kakao w nadmiarze powodują zaparcia. Raczej unikamy mocnej kawy i herbaty. Uważamy na mleko, ale można jeść serki, maślanki, jogurty. Nie nadużywamy jajek. Mimo tego, że truskawki są silnym alergenem to kilka sztuk nie zaszkodzi. Spokojnie możemy jeść jabłka, banany, pić sok porzeczkowy, aroniowy. Nie boimy się cebuli, czosnku, przypraw. I pamiętamy, że dzienna zalecana dawka soli nawet dla "zwykłego" dorosłego człowieka to tylko jedna mała łyżeczka. Jeśli wprowadzamy coś nowego do swojej diety to rano żeby móc później w ciągu dnia obserwować reakcję dziecka. To by było na tyle z moich notatek;P
    Poza tym twierdziła, że w przypadku wysypki czy innych niepokojących objawów u Maluszka lekarzom bardzo łatwo jest powiedzieć "Proszę nie jeść tego czy tamtego", mama rezygnuje z danego produktu, po kilku dniach niepokojące objawy znikają, ale tak naprawdę nie wiadomo czy zniknęło przez zmianę diety czy po prostu i tak po kilku dniach by ich nie było.

Nieukowa, gosi_a, Z., nenette, karolinka85, Scintilla lubią tę wiadomość

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • MIKOLAY Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelusia wrote:
    witam was dziewczyny nigdy sie nie udzielalam ale potrzebuje w tej chwili pomocy .... jestem 30 tyg ciazy polezalam troszke w wannie i od kad wyszlam straszne mam bole brzucha i w pochwie gdy tylko prubuje wstac z luzka w wannie wylecialo jakiegos sluzu ze mnie jak myslicie co robic pomuzcie

Jedz na Ip. Może to nic, a może nie. Niech koniecznie sprawdzą

b4ipuen.png
  • Gosia82. Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelusia kładz się i weź z dwie nospy jak nie przejdzie to może musisz jechać na IP

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 22:24

• Nieukowa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikolay trzymam lciuki zeby sie szyja uspokoila... Jeszcze z miesiac niech sie nie wyglupia!

Co do diety, to nie mam zamiaru stosowac zadnych cyrkow. Polozne mowily mi zeby jesc normalnie, byle wprowadzac po kolei wszystko i w razie wu wiedziec co uczula. A jesli uczula, to przywyczajac do tego produktu powoli a nie rezygnowac z niego calkowicie Czyli obiady na poczatek ziemniaki lub ryz, do tego np biale mieso lub ryba morska i odrobina surowy. Na sniadanie cos niemlecznego z chlebem, w miedzyczasie jablko. No i kolejnego dnia dodajemy jakis nowy element. Itd...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 22:26

Scintilla lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • gosi_a Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista w poniedziałek na SR mamy o karmieniu i wtedy się dokładnie dowiem i na pewno napiszę. Na chwilę obecną padło tylko stwierdzenie że jemy wszystko. Ale tak jak mówiłam dokładniej dam znać w poniedziałek :-)

wnidt5odau6o2x80.png
  • Gosia82. Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak wyszłam z Mają ze szpitala gdzie dawali wszystko do jedzenia, mąż zaczął mi wszystko dawać gotowane jakie pulpety, rosołki i inne bezsmakowe potrawy, to zatwardzenie jak ta lala miałam. Potem jadłam normalnie to i laktacja się pojawiła, unikalam tylko potraw wzdymajacych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 22:30

Nieukowa, Scintilla lubią tę wiadomość

• kasika8303 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mukolay trzymam kciuki za szyjkę aby się uspokoiła.

Co do diety po urodzeniu na sr mówili identycznie co napisała Inesicia i Nieukowa. Wszystko można zumiarem.

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • Sista Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja rozumiem, ze z umiarem, ale tez ma byc urozmaicenie :) Musiałabym mieć na lodowce co jest wzdymajace, bo jak znam życie zaraz zjem kapustę kiszona albo ciecierzycę. No i wolałabym jadłospisy, bo znając siebie to codziennie bedzie ziemniak lub ryż, do tego drób lub ryba i buraczki lub brokuł. Gotowane na parze, bo tak bedzie szybciej, a czas bedzie po porodzie na wage złota ;) Moj M. w zakupach jest rewelacyjny, w wymyślaniu obiadów juz mniej :/ No i dla przykładu takie dzisiejsze leczo, czy wczorajsza watróbka smażona, to chyba nie?

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 00:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane melduje się po usg. Super lekarka, najlepsze usg jakie mieliśmy, żałuję, że dopiero teraz do niej trafiłam. Pomiary porobione, mała waży ok 1500g, czyli ciągle ciut poniżej średniej, taka już jej uroda po mamusi ;) Grunt, że wszystko ok :) wymiary, wody w normie, łożysko ok, nie widać żadnego wpływu cukrzycy na dziecko. Na 3D było widać jak mała otwiera usta i połyka wody, jak otwiera oczka, ssie kciuka :) niesamowite, gapiłam się jak zahipnotyzowana, nagle dotarło do mnie, że tam w brzuchu naprawde jest mały człowiek :D

Mikolay trzymaj się dzielnie, najważniejsze, że jesteś pod opieką!

Ania1704, Z., Nieukowa, karolinka85, Joasia:), Inesicia, gosi_a, Scintilla, Rozalia, karolina0522, kasika8303, Marcia86, Sista, sss, BrumBrumek lubią tę wiadomość

• Dada Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewuszki.

Jak sie Wam zapowiada weekend? Ja ostatni dzien w góralskim klimacie i do domu.
    Nabette fajnie,ze taka wizyta.
    Moj Leon po tych 3 dniach to pewnie przybrał sporo bo jak tu nie jeść jak wszystko pieknie przygotowane i podane ...

Udanego weekendu.

karolinka85, Scintilla, nenette, Nieukowa, Rozalia lubią tę wiadomość

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • karolinka85 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikolay trzymam kciuki...lez kochana i jeszcze raz lez...to niektorym naprawde bardzi pomaga.. ;)

Agatko,dzisiaj Wasz dzien...oby byl najpiekniejszy..taki jak sobie wymarzylas <3 <3 <3

Moje dwa aniołki <3
    17.07.2013r. (*) 9tydz4dz
    18.01.2014r. (*) 9tydz4dz
    relgtrd8nl40gy67.png
  • Truskaweczka250 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się dziewczynki i Tym razem to ja się pochwalę że dzisiejszego dnia 26 lat temu przyszłam na świat:) i kolejny roczek strzelił mi do kalendarium wiec czuję się jak by nie było starawo :)
    Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :)

gosi_a, Z., Scintilla, Ania1704, Nieukowa, Rozalia, Joasia:), karolinka85, karolina0522, maglic, Sista, dorcia8919, nenette, sss, Alorrene13 lubią tę wiadomość

25.png
    https://www.maluchy.pl/li-73052.png
    Mili <3
  • Z. Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczko, najlepsze życzenia, spełnienia marzeń i szczęśliwego rozwiązania! :)

A my dziś w planach leń i obiad u rodzinki :)

Miłego dnia! :)

Truskaweczka250 lubi tę wiadomość

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ależ tutaj ostatnio urodzinowo. Truskaweczko wszystkiego naj i spełnienia marzeń. No i przede wszystkim szybkiego, bezbolesnego porodu i cudownej, grzecznej córeczki;)

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • gosi_a Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczka sto lat! Niech córcia zdrowo rośnie a mąż spełnia wszystkie Twoje zachcianki :-)

U mnie dzisiaj ciążowa trójka z przodu i 8 miesiąc :-) na szczęście przyrost wagi się opanował więc mam 10,5 kg na plusie :-)

niestety kolejna noc poszarpana z powodu bólu łydek. Pogadam o tym z lekarzem na nastepnej wizycie.

miłego dnia wszystkim.

Agata, a Ty tam przysięgę ładnie składaj ;-)

Truskaweczka250, Scintilla, Joasia:), karolinka85, Z., maglic, nenette, Rozalia lubią tę wiadomość

wnidt5odau6o2x80.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczko, wszystkiego dobrego z okazji urodzinek :)
    Nenette gratuluję udanego badania, a dzieciątko może jeszcze nadrobić i urodzisz większe niż Ci się wydaje :)
    U mnie od rana bałagan, harmider i zamieszanie. Siedze sama w salonie otoczona meblami i wsłuchuję się w odgłosy remontu pokoju obok. Cieszę się, że w końcu zaczeli zrobią i będę miała spokój. Potem zabieram się za pranie, pościeli, ręczników, ubranek które zabiorę do szpitala i spakuję torbę :)
    U mnie znowu ból nad prawym pośladkiem, nie wiem co to jest łykłam nospę może będzie lepiej.

Truskaweczka250, Scintilla, Z., nenette, Rozalia lubią tę wiadomość

• Scintilla Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczko - ode mnie również najserdeczniejsze, urodzinowe życzenia!
    http://wrzucaj.net/images/2015/04/18/happy-birthday-strawberry-graphic.jpg

nenette - wspaniałe wieści - jeśli masz zdjęcie tego "małego człowieka" to ciotki czekają ;)

MIKOLAY - Trzymam kciuki aby szyjka wytrzymała jak najdłużej!

---
    Wieczorem organizuję mały babski wieczór korzystając z okazji, że M. poza domem : ale siły dzisiaj niewielkie ... miałam podjechać na ryneczek aby poszukać jakiś patatajków do szpitala ale przełożę to na inny dzień.

Ponieważ nie korzystam z SR - mamy mieć tylko 1dniowe domowe warsztaty z położną ze szpitala w którym będę rodzić ... ale pewnie nie przekaże mi wszystkiego - bardzo liczę na Waszą wiedzę i dalsze podpowiedzi odnośnie porodu, połogu i laktacji ... na prawdę dobrze tutaj być :)

Z., Sista, nenette, Truskaweczka250, maglic, Viola, gosi_a, Alorrene13 lubią tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :-)
    Truskaweczko wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :-)

Mikolay trzymaj się dzielnie i leż!! Napisz co i jak. Trzymam kciuki aby wszystko było dobrze!

Kurcze a mnie od spania na boku już biodra bolą jak cholera,no i jak się przebudzam to już leżę na plecach. Nie da rady tego kontrolować na śnie,chyba że mąż mnie powiąże :-)

Ania to może być rwa kulszowa taki ból nad pośladkiem,też tak kilka razy miałam. Nie wydaje mi się że nospa ci w tym pomoże. Mi to samo się pojawiało i przechodziło.

Agata cudownego ślubu :-) czekamy na relację i fotki oczywiście.
    Miłego dnia

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was kochane :)

Truskaweczko " kolejny miły baranku " w dniu urodzin wszystkiego naj naj !!!!
    8ypy3q7bwlp2_t.jpg

U nas po wczorajszej imprezce niespodziance leniwie. Nic mi sie nie chce. Po śniadanku wróciłam do sypialni i tu narazie zostaje ;) Julka od rana gimnastyka, czkawka i przeciąganie. Och moje ruchliwe szczescie. Po porodzie bedzie mi pewnie brakowało tego wewnętrznego masażu.

Agata kochana Tobie życzę cudownej ceremonii :) i udanej nocy poślubnej :)

Muniek widzę, że nie tylko ja zasypiam na lewym boku a budzę sie na plecach ( w pozycji raczej półleżącej ). Kurczę nawet nie wiem kiedy sie przekręcam z boku na plecy. Gin mnie pociesza, że skoro Julka nie wnosi protestu, to widocznie tez jej tak dobrze. Wiadomo nie leże całkiem na płasko, tylko w takim pół siedzeniu.

Mikolay trzymam kciuki, żeby ta szyjka sie uspokoiła. Niech odpuści do tego 37 tyg a potem niech sobie robi co chce.

Pozytywnych wizyt gratuluje za pozostałe kciuki wciąż zaciśniete. Niech zdrowo rosną te nasze szczęścia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2015, 09:37

• karolinka85 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczko..sto lat sto lat ;) spelnienia reszty marzeń..oraz lekkiego porodu w terminie ;) <3

Moje dwa aniołki <3
    17.07.2013r. (*) 9tydz4dz
    18.01.2014r. (*) 9tydz4dz
    relgtrd8nl40gy67.png
‹‹ 934 935 936 937 938 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ