Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
wiesz, nikt Ci nie da gwarancji czy będzie wszystko ok. Ale trzymam za to kciuki
powiem Ci tak, poroniłam 4 ciąże, w 2 miałam potworne mdłości a w innej koszmarny ból piersi...
w ciąży z córką ZERO objawów...
104846288 objawów nie gwarantuje że ciąża się dobrze rozwija powodzenia i czekaj cierpliwie na wizytę, będzie ok
a stres fasolce nie służy więc radzę się nie zadręczać
witamy -
Pianistka wrote:z tego co wiem, to w Polsce od razu wszyscy robią dowcipne...
Jak ja poszłam w ciąży na USG w 6+1 i zapytałam czy USG będzie waginalne to radiolog się zapytała "a po co?" po czym zrobiła przez brzuch (a do chudzielców nie należę) i wszyściutko było widać
także i tym razem zapewne będzie przez brzuch
-
Witaj madzialenaa,
Objawy masz jak najbardziej w porządku
Jeśli chodzi o infekcję,to taki okres,dodatkowo organizm trochę osłabiony...staraj się nie stresować i zdrowieć.przeziębienie nie powinno mieć wpływu na dzidziusia.tyle tylko,że Ty się więcej namęczysz,bo nie można wszystkich leków brać.
Głowa do góry i myśl pozytywnie -
VillemoVilo wrote:Ja miałam te usg w Polsce. Co lekarz i sprzęt, to inne metody.
No wiem właśnie ze w Polsce na lutowkach wszystkie dziewczyny miały na początku waginalne wiec sie zdziwiłam
Ale dla mnie przez brzuch jest bardziej komfortowo wiec mi tam na plus
-
Ja praktycznie zero objawow a ciaza sie super rozwija:)
Brak objawow to tez objaw:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2016, 15:09
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
VillemoVilo wrote:Dobra decyzja. Ja też się boję infekcji. Mam I kl i trudno mi odmówić dzieciom przytulenia, bo jesteśmy bardzo zżyci. Muszę poczekać, aż zobaczę bijące serce, wtedy zdecyduję.
Dokładnie.
A moje 3 latki ciągle potrzebują przytulania i wycierania noska.
Zdrowie maleństwa jest najważniejsze -
Dzieki dziewczyny. Przejmuje sie tak nie samymi tabletkami, tylko tym, ze moge miec chora tarczyce. Wydawalo mi sie, ze wyniki mam mimo tsh dobre (ft4 i ft3 mam w gornych granicach norm) i poza jodem (ktory jest w moich witaminach, wiec juz go biore i mam zostac przy tej dawce) wystarczy.
Mam juz chorobe przewlekla (astme), ktora przez lata na szczescie zelzala, ale wciaz bywa upierdliwa. I po prostu wiem co to znaczy musiec byc pod ciagla kontrola lekarza, pamietac o lekach i problem jaki sie robie, jesli o czyms zapomnisz, ale leki przestaja dzialac tak jak powinny, maja efekty uboczne itp.
Dlatego tak sie tym przejmuje.
Gratuluje nowych serduszek i nowym mamusiom -
Dziewczyny mam pytanie trochę z innej beczki
Od września pracuję u dziewczyny na czarno (przygarnęła mnie jak straciłam prace), wczoraj powiedziałam jej o ciąży i zaproponowała mi umowę na pełny etat ale wszelkie składki musiałabym sobie pokryć sama, konsultowała się ze swoją koleżanką księgową po ilu miesiącach iśc na l4 i powiedziała że najwcześniej po 2 miesiącach po to podpadnie, więc 3 miesiące bym musiała sobie opłacic- miesięczna składka 875 złotych. i od stycznia bym poszła na L4.
Pytanie co o tym sądzicie iśc w to ? ile się dostaje z zusu bedac na L4 (jaki procent wynagrodzenia netto) i czy w tym przypadku macierzynski to tylko te 1000 złotych czy wtedy to z wynagrodzenia netto jaki procent ?
Orientuje się może któraś z Was w tej kwestii ? -
Nisia2901 wrote:Dziewczyny mam pytanie trochę z innej beczki
Od września pracuję u dziewczyny na czarno (przygarnęła mnie jak straciłam prace), wczoraj powiedziałam jej o ciąży i zaproponowała mi umowę na pełny etat ale wszelkie składki musiałabym sobie pokryć sama, konsultowała się ze swoją koleżanką księgową po ilu miesiącach iśc na l4 i powiedziała że najwcześniej po 2 miesiącach po to podpadnie, więc 3 miesiące bym musiała sobie opłacic- miesięczna składka 875 złotych. i od stycznia bym poszła na L4.
Pytanie co o tym sądzicie iśc w to ? ile się dostaje z zusu bedac na L4 (jaki procent wynagrodzenia netto) i czy w tym przypadku macierzynski to tylko te 1000 złotych czy wtedy to z wynagrodzenia netto jaki procent ?
Orientuje się może któraś z Was w tej kwestii ?
tak ale mówimy o minimalnym wynagrodzeniu? jesli o minimalnym to się to chyba nie opłaci, bo wyjdzie mniej więcej tyle samo co kosiniakowe, jak o wyższym to już się opłaci.
generalnie na l4 dostaniesz 100% wynagrodzenia, potem macieżyński 80% jeśli zdecydujesz się na rok (maciezyński +rodzicielski)
dokładnie to lepiej porozmawiaj z księgową. one sie znają na tym lepiej gdzie i jak przykombinować żeby było okWiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2016, 15:49
Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Nisia2901 wrote:Dziewczyny mam pytanie trochę z innej beczki
Orientuje się może któraś z Was w tej kwestii ?
Dziewczyny mamy 0,87 mm i pieknie bijace serduszko Dzis nasz 7t3d. Jestem taka szczesliwa. Poplakalam sie na tym fotelu...
Nawet poranne mdlosci, ktore pojawily sie od wczoraj ciesza!ines., kania901, 19Biedroneczka91, Anaitat, Paula_29, Justyna911, VillemoVilo, LaRa, tutusia, Caro, małaMyszka, grzeszna24, Aga_502 lubią tę wiadomość
[/url] -
tutusia wrote:Dzieki dziewczyny. Przejmuje sie tak nie samymi tabletkami, tylko tym, ze moge miec chora tarczyce. Wydawalo mi sie, ze wyniki mam mimo tsh dobre (ft4 i ft3 mam w gornych granicach norm) i poza jodem (ktory jest w moich witaminach, wiec juz go biore i mam zostac przy tej dawce) wystarczy.
Mam juz chorobe przewlekla (astme), ktora przez lata na szczescie zelzala, ale wciaz bywa upierdliwa. I po prostu wiem co to znaczy musiec byc pod ciagla kontrola lekarza, pamietac o lekach i problem jaki sie robie, jesli o czyms zapomnisz, ale leki przestaja dzialac tak jak powinny, maja efekty uboczne itp.
Dlatego tak sie tym przejmuje.
Gratuluje nowych serduszek i nowym mamusiom
Tutusia też mam astme i alergie od dziecka. do tego hashimoto, problemy z krążeniem (jestem już po operacji na żylaki) ale zamartwianiem się nic nie zmienisz, taki Twój urok. trzeba brać leki i już. ale przede wszystkim starać się żyć normalnie.Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
A moja nadal nie śpi i raczej juz jej nie położę. Musze tylko wymyslec sposób aby do 20 wytrzymała.
Nazarlam sie jak mops. Boże człowiek nie zna czasami swoich możliwości i wcale nie jestem z siebie dumna! Bleeee
Belldandy, gratuluje wizyty i serduszka rośnijcie zdrowo i spokojnie
Co do euthyroxu w pierwszej ciąży tez miałam obawy co do jego brania. No ale skoro trzeba było, to trzeba. Bez dyskusji.
Tak jak juz pisałam usg dowcipne jest do ok 10-12 tc potem juz przez powłoki brzuszne.
Do giną zawsze chodziłam sama, jakoś nie miałam potrzeby targania ze sobą małża, bo i po co? Pokazałam w domu fotę z usg i wystarczy. No ale niektóre kobiety chodziły z mężami, tzn oni czekali przed gabinetem, wychodziła gin i zapraszała tatusia. -
caroline29 wrote:Odebrałam bete 5399 norma dla 5-6 tydz 2400-135300 wiec ok chyba?
Beta ok moja miesiaczka byla 08.09 a owu 22. Moja piatkowa beta byla 160051, ale nie ma co porownywac wynikow bo jak widac owu inaczej, a poza tym groza mi blizniaki jutro na badaniu sie okaze, czy jest serduszko i czy jedno;) -
Ines ale kosiniakowe to dopiero po urodzeniu dzidziusia, a tak to jeszcze chorobowe będzie Nisia miała. Nawet jak po tych 3 miesiacach pojdzie to jeszcze 4 bedzie miala chorobowego, a tak to skonczy pracowac i lipa zostanie bez kasy.... No ale zgadzam się, lepiej jak umowie bedziesz miala troche wyzsza kwote:)
Fiona88 wrote:Dziewczyny mamy 0,87 mm i pieknie bijace serduszko Dzis nasz 7t3d. Jestem taka szczesliwa. Poplakalam sie na tym fotelu...
Nawet poranne mdlosci, ktore pojawily sie od wczoraj ciesza!