Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny od zeszłego czwartku co dwa dni robię te badanie bhcg i of razu progesteronu...beta wzrasta prawidłowo ale dziś np. Progesteron trochę spadł czy mam się obawiać że on teraz będzie spadał??? Było tak
13.10 beta 164 Progesteron 30
15.10 beta 422 orogesteron 40
17.10 beta 845 progesteron 47
19.10 beta 2130 progesteron 41.5 -
Niki69 wrote:Dziewczyny od zeszłego czwartku co dwa dni robię te badanie bhcg i of razu progesteronu...beta wzrasta prawidłowo ale dziś np. Progesteron trochę spadł czy mam się obawiać że on teraz będzie spadał??? Było tak
13.10 beta 164 Progesteron 30
15.10 beta 422 orogesteron 40
17.10 beta 845 progesteron 47
19.10 beta 2130 progesteron 41.5
madziątko wrote:A czy któraś z was umówiła się już na USG genetyczne? ja mam 24 listopada, do tego czasu umrę chyba ze strachu. Druga wizyta u gin 10 listopada najprawdopodobniej. 3 tyg niepewności, strachu i urojeń.
Ja się już umówiłam i na szczęścię bo to był ostatni wolny termin na grudzień, następne były dopiero na styczeń czyli już za późno. Odniosłam wrażenie że ludzie się chyba przed ciążą zapisują -
Anaitat wrote:Beta ok moja miesiaczka byla 08.09 a owu 22. Moja piatkowa beta byla 160051, ale nie ma co porownywac wynikow bo jak widac owu inaczej, a poza tym groza mi blizniaki jutro na badaniu sie okaze, czy jest serduszko i czy jedno;)Staś ur.29.04.17 (21.40) 1900,46cm ❤❤❤
Nasz synek - nasza mala wielka miłość -
s1985 ja mam bardzo często migreny, czasem jak mnie dorwie to trwa cały tydzień, ale ja mam to chyba tak po mamie bo ona całe życie ma z tym problem.
W pierwszej ciąży praktycznie prawie cały 2 trymestr miałam. Codziennie musiałam łykać panadol bo nie wytrzymywałam z bólu od rana do wieczora, leżałam tylko po ciemku i nawet oczu nie mogłam otworzyć
mam nadzieje że teraz mnie t nie czeka, bo nie wiem co zrobię wtedy z małą
A co do Coli mi właśnie pomaga trochę na ból głowy:) -
Hej Gratuluje serduszek.
Mam pytanie dla kobitek z niedoczynnościa tarczycy. Wyniki tsh 3.34 (norma 0.40-4) i ft4 0.98 (norma 0.80-1.90) ile byscie podniosly z eutyroxu 50. 25 czy mniej? Bo sama sobie podniose i bede spokojnie czekac na wizyte u endo i tak dopiero po jakims czasie zaczna działac to zrobie od razu badania przed wizyta i będzie kontrola. Myslalam ze bedzie wizyta w tym tygodniu ale jednak nie a nie chce tak długo zwlekać.
-
Nisia2901 wrote:a nie wiecie po jakim czasie od zawarcia umowy mogę iśc na L4 żeby faktycznie ZUS się nie przyczepił?
Nisia ja bym poczekała ze 2, 3 mce chyba. Moja koleżanka miała sytuację, że zaszła w ciąże, miała umowę na pół etatu, dali jej na pełny etat(oczywiście też wyższe wynagrodzenie) i ona poszła na L4. Zus się przyczepił, że specjalnie to zrobili bo wiedzieli, że jest w ciąży. Sądziła się z Zusem cały macierzyński ale niestety przegrała. Także dla pewności trochę lepiej odczekać
-
Belldandy Fiona88 Wielkie Gratki!!
Tinaa2015 O to masz super
Madzialenaa Witaj w gronie. To naturalne, że się boisz. Zdaje się, że wszystkie tak mamy. Takie bóle są zupełnie normalne ponieważ powiększa się twoja macica. Ból piersi jedne męczy okropnie, u innych jest ledwo wyczuwalny, czasem żaden. Każda przechodzi to na swój sposób. Mało tego, każda Twoja ciąza może przebiegać zupełnie inaczej. Tak więc spokojnie. Myśl, że tym razem będzie dobrze. ZDRÓWKA!
Ines Kurcze poza tą astmą i alergią mam to samo. Też już miałam usuwane żylaki. Ciekawe czy te problemy z krążeniem są zależne od hashimoto
Nisi2901 Ja bym się nie zastanawiała. Opłacisz sobie 3 mies, a przez 5mies będąc na L4 będziesz dostawała od ZUS tyle ile na umowie. Lepsze to niż nic. Możecie sobie ustalić wyższą kwote, tylko wtedy mogą się doczepić. Póżniej urlop macierzyńskiego max 1 rok. Z tego co kojarze to do rodzicielskiego i płatnego wychowawczego trzeba mieć przepracowane (w ciągłości) 6mies.
Lara Ja usłyszałam od ginekolog-endokrynolog na pierwszej wizycie (w ciąży z Milenką), że jak nie będę brała euthyroxu to w 8tc zaczne plamić i nie utrzymam ciąży. Więc lepiej brać. Raczej nie zaszkodzi, a może pomóc
-
Ananim Jaki uprzejmy Twój mąż
Paula_29 To jakaś dobra klinika musi być, że takie terminy odległe. To ja też musze się zacząć interesować tematem. Współczuje bóli głowy. Oby tym razem Cie ominęło.
Nisia2901 Najlepiej skontaktuj się z jakąś księgową. Ale, żeby coś dostać to chyba właśnie minimum te 3mies.
Też znam przypadek. Koleżanka oprócz tego, że miała stałą pracę w służbie zdrowia, przykombinowała i zatrudniła się dodatkowo u kuzynki wykazując spory zarobek. Najpierw płaciła sobie spore sumy przez 3mies. A jak przyszła pora na pieniąki od zusu. Nie wypłacili jej nic tylko przysłali pismo, że jej zatrudnienie było fikcyjne. Sprawa też poszła do sądu. Koniec końców wypłacili jej tyle co minimalna krajowa ale to, że ona płaciła wyższą składkę to już jej nie zwrócili różnicy. Tak więc z tą kwotą bym nie szalała -
Karolina :* wrote:Hej Gratuluje serduszek.
Mam pytanie dla kobitek z niedoczynnościa tarczycy. Wyniki tsh 3.34 (norma 0.40-4) i ft4 0.98 (norma 0.80-1.90) ile byscie podniosly z eutyroxu 50. 25 czy mniej? Bo sama sobie podniose i bede spokojnie czekac na wizyte u endo i tak dopiero po jakims czasie zaczna działac to zrobie od razu badania przed wizyta i będzie kontrola. Myslalam ze bedzie wizyta w tym tygodniu ale jednak nie a nie chce tak długo zwlekać.
Przed ciaza mialam TSH 1,5 I bralam 25mg. Tetaz skoczylo mi do 3 I gin mi zwiekszyl dawke do 50mg . Endo mam dopiero 7listopada I po wynikach sama sobie podnioslam do 50, a dzis gin tez mi kazal.50brac.
Mysle, ze o 25mg powinnas, albo zadzwon zapytac:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2016, 17:07
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
dzięki dziewczyny, chyba tak zrobię bo 875 złotych to niby dużo/nie dużo ale przynajmniej bede miała pewność że kasa będzie. Boję sie tylko o ten cholerny ZUS bo do mojej kuzynki się przyczepił jak bedac w szpitalu (miała umowę na pół etatu) stwierdzili u niej zakrzepice krwiw ciązy, pracodawca zwiekszył jej w tym czasie umowe na pełny etat, musiała iśc potem do zusu i unieważnili jej ten pełny etat i ma tylko te pól etatu. No ale to akurat głupie było bo od razu na L4 poszła wiec się doczepili.
-
Caroina to bardziej chodzi o lekarza który to USG wykonuje. Jest najlepszy w całym Krakowie (przynajmniej wg mnie i wielu dziewczyn na forach) W 12 tygodniu najczęściej już podaje płeć malucha i rzadko się myli:)
W zeszłej ciąży też byłam u niego ale aż takiego szaleństwa nie było, że na listy rezerwowych zapisywali.Śmieję się do męża że chyba za jakieś 2 tygodnie to się będę musiała na połówkowe zapisać żeby termin był -
Paula_29 Możliwe, że z Nadia byłam u tego własnie lekarza na 1 badaniu prenatalnym. Niedaleko rynku. U nas mała tak sie ułożyła, że nie mógł dopatrzeć, potrząsał brzuszkiem i nic to nie dało wiec wysłał nas na godzinny spacer i znów do niego na powtórke. za drugim podejściem sie udało:)
Kuzynka go bardzo polecała. Pamietam jak go chwaliła: Nie dość, że zdolny to jeszcze bardzo przystojny. Haha, szalona.Paula_29 lubi tę wiadomość
-
belldandy wrote:Przed ciaza mialam TSH 1,5 I bralam 25mg. Tetaz skoczylo mi do 3 I gin mi zwiekszyl dawke do 50mg . Endo mam dopiero 7listopada I po wynikach sama sobie podnioslam do 50, a dzis gin tez mi kazal.50brac.
Mysle, ze o 25mg powinnas, albo zadzwon zapytac:)
No wlasnie ja nie mam gdzie zadzwonic bo ja w Portugalii mieszkam i musze czekac na papier z wizyta. Przed ciaza mialam Tsh 2.92 (teraz 3.34) i ft4 1.20 (teraz 0.98) wiec mi az tak bardzo nie skoczylo. I sie zastanawiam podnieść sobie albo o 12.50 albo p 25 i dumam nad tym
-
belldandy wrote:Przed ciaza mialam TSH 1,5 I bralam 25mg. Tetaz skoczylo mi do 3 I gin mi zwiekszyl dawke do 50mg . Endo mam dopiero 7listopada I po wynikach sama sobie podnioslam do 50, a dzis gin tez mi kazal.50brac.
Mysle, ze o 25mg powinnas, albo zadzwon zapytac:)2004 - Agnieszka
2010 - Filip moje skarby
15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
NEVER GIVE UP
Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18