Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja tez juz sie zapisalam. 22.11 i bede robic usg i test Pappa. U mnie to razem koszt 400zl. Jesli te badania wyjda dobrze, to na nich poprzestane, a jesli nie to bede robic Maternity Genome, czyli nieinwazyjne badanie wszystkich chromosomow malenstwa. Nastawiam sie jednak na to, ze wszystko bedzie dobrze, bo nie naleze do grup ryzyka.
-
Caro wrote:Chyba nie ma okres wypowiedzenia. Nie wiem jak to jest w przypadku zlecenia jakiej określonej rzeczy, którą należy skończyć. Bo w moim przypadku to jest tak, że ja mam umowe zlecenie w Stowarzyszeniu gdzie prowadzę zajęcia z dziećmi, no i wiadomo że z dniem jak zaniose L4 też zajęcia się kończą i tyle. Inaczej chuba jak masz zlecenie na wykonanie czegoś. Najlepiej jakbyś poradziła się jakiejś księgowej, chociaż chyba któraś z nas jest tu kadrową - Olcc?
Nadrabiam zaległe posty Co do umowy zlecenie to jak najbardziej jej również l4 dotyczy, czyli nie można jej wykonywać na zwolnieniu. Natomiast odnośnie okresu wypowiedzenia, to może być ustalony w treści umowy, ale jeżeli go nie ma to co do zasady umowę zlecenie można rozwiązać w każdej chwili7 cs szczęśliwy
-
Dziewczyny
Czy na badania prenetalne na nfz (2 poronienia) może skierowanie dac też lekarz z prywatnej przychodni? ?
Wczoraj mialam male spiecie z mężem bo chodze do lekarza na nfz który odrazu dal mi luteine na podtrzymanie ciąży i wzbudza we mnie zaufanie. Jednak moj mąż jest sceptycznie nastawiony do panstwowych lekarzy i chce ->karze mi chodzic prywatnie. Wiem że faktycznie inne jest podejscie lekarzy z nfz do tych prywatnych -placisz-wymagasz. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat. Pierwsze badania zrobie na nfz bo jest ich pelno i są najdroższe ale potem już chyba bede chodzic prywatnie.
Problem bedzie tylko w tym że lekarz prywatny bedzie musial wyniki badan przepisac z karty ciazy od rodzinnego bo u nich wyniki badan przychodza bezposrednio do przychodni i potem sa w kartoteceMagg_ie lubi tę wiadomość
-
Caro wrote:Aaa, no to patrz trochę nasze kierunki zainteresowań podobne bo jestem terapeutą behawioralnym i pracuje z dziećmi z autyzmem. I masz faktycznie rację, ten temat to tak samo jak polityka. Nie tykaj I ja też uważam że należy szczepić z głową.
-
duszka wrote:Tak się cieszyłam że będę na tym wolnym a teraz nie wiem czy dobrze , że jestem . Mam jakieś głupie myśli i nie mam co ze sobą zrobić
Odpoczywaj książka może jakiś fajny film...
Ja też chętnie bym posiedziała już w domu, ale z drugiej strony myślę, że tak max 2 tyg dałabym radę Piko czuję się dobrze pracuję, jednak dziś zaniemogłam. Zastanawiam się tylko, co lepsze chodzenie do pracy w kratkę, bo wiadomo to lekarz, to badanie, to złe samopoczucie, czy faktycznie branie l4 i siedzenie już w domu?
Marzenia to realne cele z odroczonym terminem realizacji...
-
Nisia2901 wrote:Dziewczyny
Czy na badania prenetalne na nfz (2 poronienia) może skierowanie dac też lekarz z prywatnej przychodni? ?
Wczoraj mialam male spiecie z mężem bo chodze do lekarza na nfz który odrazu dal mi luteine na podtrzymanie ciąży i wzbudza we mnie zaufanie. Jednak moj mąż jest sceptycznie nastawiony do panstwowych lekarzy i chce ->karze mi chodzic prywatnie. Wiem że faktycznie inne jest podejscie lekarzy z nfz do tych prywatnych -placisz-wymagasz. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat. Pierwsze badania zrobie na nfz bo jest ich pelno i są najdroższe ale potem już chyba bede chodzic prywatnie.
Problem bedzie tylko w tym że lekarz prywatny bedzie musial wyniki badan przepisac z karty ciazy od rodzinnego bo u nich wyniki badan przychodza bezposrednio do przychodni i potem sa w kartotece
Tylko w takich przypadkach są refundowane:
wiek powyżej 35 lat,
wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej dziecka,
występowanie aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka,
nieprawidłowy wynik badania USG lub badań biochemicznych, wskazujący na zwiększone ryzyko wystąpienia choroby u płodu
A badania zawsze masz prawo skserować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2016, 10:22
-
Kurcze dziewczyny wlasnie przeczytalam, ze byla katastrofa lotnicza na Malcie, tam gdzie jest caly czas moj maz! Wiedzialam oczywiscie, ze nie moglo nic mu sie stac, bo nie planowal teraz lotu, a rozbity samolot to jakis prywatny 10osobowy, ale i tak musialam natychmiast do niego zadzwonic i uslyszec jego glos
Nie boje sie latac, ale jak on leci sam to zawsze sie troche denerwuje -
dzastina89 wrote:Może Ci dać ale wg NFZ poronienia nie są wskazaniem do bezpłatnych prenatalnych niestety
Tylko w takich przypadkach są refundowane:
wiek powyżej 35 lat,
wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej dziecka,
występowanie aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka,
nieprawidłowy wynik badania USG lub badań biochemicznych, wskazujący na zwiększone ryzyko wystąpienia choroby u płodu
A badania zawsze masz prawo skserować.
Jest to refundowane, pytalam ginekologa i sam powiedział że takie badanie sie należy -
Noooo to teraz się już witam.
Odkurzone, pozmywane, pranie się robi, mały je krakersiki zoo, pies zastraszony leży pod kanapą, kapuśniak się gotuje...
Power jak nic heeheheh
Czas chyba na drugą kawę z mlekiem:-)
Nadrabiam zaległości i jestem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2016, 10:56
-
madziątko wrote:Umowa zlecenie nie ma okresu wypowiedzenia, składasz zwolnienie i z tym samym dniem kończy się Twoja praca, tak samo pracodawca, może zwolnić Cię z dnia na dzień.
Witam wszystkie dziewczęta w ten jakże mokry, szary i bury poniedziałek ((przynajmniej nad morzem) -
Ja w pierwszej jak i obecnej ciazy robie tylko USG pierwszego trymestru tzw usg genetyczne i tyle. Moj lekarz jak i ja jestesmy zdania, ze skoro nie jestem w grupie ryzyka czyli wiek powyzej 30-35lat, brak chorob genetycznych w rodzinie itp to nie widzi sensu. Oczywiscie moge sobie dodatkowo zaplacic bo nikt mi nie zabroni, ale nie bede tego wykonywac inna sprawa gdyby np obraz USG podczas badania byl nieprawidlowy, wtedy pewnie pokusilabym sie o dodatkowr badania. W innym wypadku po prostu tego nie zrobie
Uwazam, ze wiekszosc wad mozna stwierdzic po scanie i np kiedy NT jest za duze wtedy ewentualnie pokusic sie o dodatkowe drozsze juz badania czy bardziej inwazyjne.
Ale rozumiem i szanuje decyzje kazdej!Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2016, 11:10
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
Belldandy u mnie test Pappa jest w komplecie, nie oferuja go osobno, a skierowania na nfz i tak nie dostane. Skoro ktos zdecydowal, zeby robic to w komplecie to pewnie jest w tym sens i tak to zrobie mysle jednak, ze wszystko bedzie dobrze i zadnych wiecej badan nie bede potrzebowac
-
Witam! Na forum wchodzę od dawien dawna. Co miesiąc oczekując czy pojawi się okres czy dwie wymarzone kreski wchodziłam tutaj i czytałam o objawach ciązy.
Robiąc sobie nadzieję.
Teraz postanowiłam napisac.... poniewaz w koncu się udało.
Pierwszy miesiac w ktorym mielismy przeprowadzke na glowie a ja nie doszukiwalam sie objawow ciazy.
Jestem wlasnie w 7 tygodniu. Termin 17-18 czerwiec
Sciskam mocno!Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2016, 11:18
Magg_ie, tutusia, małaMyszka, Caro, Aga_502, Marutka lubią tę wiadomość
-
Summer Air wrote:Witam! Na forum wchodzę od dawien dawna. Co miesiąc oczekując czy pojawi się okres czy dwie wymarzone kreski wchodziłam tutaj i czytałam o objawach ciązy.
Robiąc sobie nadzieję.
Teraz postanowiłam napisac.... poniewaz w koncu się udało.
Pierwszy miesiac w ktorym mielismy przeprowadzke na glowie a ja nie doszukiwalam sie objawow ciazy.
Jestem wlasnie w 7 tygodniu. Termin 17-18 czerwiec
Sciskam mocno!