Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Moj maz byl przy porodzie corki , przecinal pepowine nawet a tez sie bałam ze tam zemdleje jednak był silny i duzo mi pomógł , ciagle był ze mna a polozna tylko dochodzila co jakis czas zobaczyc jak porod sie toczy ;o
Przy drugim porodzie tez bedzie juz mi to zapowiedzial i w sumie dobrze bo to takie oparcie dla mnie ja to wstydliwa jestem i wszystkiego sie boje a on jednak jak jest to czuje się lepiejno i tez opowiada wszystkim jak to był przy porodzie
taki dumny jest
-
Witam nowe mamusie
U mnie nocka nawet w miare, pospałam do prawie 10 więc super. Jutro czeka mnie pobudka o 3 z rana bo jadę na lotnisko zawieść męża i zostaje w Bristolu na zakupach cały dzień, a potem mamy weekend tylko z synkiem wspólny
Co do porodu to przy pierwszym był do momentu gdy lekarze zdecydowali się na cesarkę, na samej cesarce nie mógł być. Teraz też chciałby być tylko nie wiadomo co z naszym młodym, mamy tu ciotke i kuzyna męża i ewentualnie do nich go podrzucimy, a jak nie to w ostateczności może teściowa przyleci kilka dni przed data, chociaż nie ukrywam że po samym porodzie wolałbym być w domu tylko we 4 a nie jeszcze mieć kogoś na głowie. -
Mój mąż też bardzo chciał być przy porodzie.niestety skończyło się na cc.ale nył z małym od kiedy tylko go odebrali z sali operacyjnej.czyli całe ważenie,mierzenie itd.i potem ze mną na sali byli już razem do poźnego wieczora.
Ale trochę mi smutno,że się nie udało
Teraz obawiam się,że ze względu na małą przerwę też może być cc.
-
Em89 wspolczuje przezyc. Ale to dobrze, ze trafilas na ludzkich lekarzy. Teraz dbaj o siebie i w czerwcu zostaniesz mama
Co do pecherza i zurawiny to ja mam ekstrakt z zurawiny w swoich witaminach prenatalnych - Vita-min plus Mama. No i u mnie najwazniejsze w zapobieganiu zapaleniom pecherza (mam z tym problem) sa cieple stopy, nerki nie sa tak wazne. Jeden dzien boso po mieszkaniu (a mamy panele) i od razu cos sie dzieje. Wiec wygrzewam porzadnie dolna czesc ciala, duzo pije i zurawina i nic sie nie dzieje.
U mnie tez celibat, ale tylko ze wzgledu na nieobecnosc meza. Jak jestesmy razem to sie kochamy, choc na poczatku ciaxy mialam niskie libido. Teraz juz podskoczylo, a od poniedzialku mam meza spowrotem -
Caroina, ja po norwesku mówię płynnie, ale jednak w stresie i bólu człowiek może zapomnieć jak się nazywa
a nie chciałabym sytuacji kiedy będę po polsku majaczyć pod nosem a połozna swoje...
EM89, system sam w sobie nie jest zły, jakimś cudem Norwegia ma najwyższy współczynnik żywych urodzeń o czasie w Europie! Jednak co szokujące w ich systemie, do 13 tc ciąży się nie ratuje... A że jestem kobietą po 4 poronieniach, było to dla mnie makabrycznie trudne, ten I trymestr gdy krwawiłam co kilka dni i nie mogłam otrzymać żadnej pomocy. Na szczęście krwawienia były bez negatywnych skutków ale bałam się przeogromnie...
U mnie szansa, że będę miała cc jest bliska 5%. W Polsce z tego co się orientuje to oscyluje ok 50% - porody cc i ok 50% porody sn. W norwegii jakieś 90-95% to sn. Tu nikt nie robi CC bo poród trwa za długo albo dziecko za duże...
Jedynie jeśli istnieje zagrożenie zdrowia i życia dziecka. I to też spore. U mnie przy porodzie SN tętno Emmy skakało do 230... Najpierw zdecydowali się przebić pęcherz płodowy i przytwierdzić do główki małej sondę a dopiero potem zastanawiali się co dalej. Koniec końców okazało się, że dziecko po prostu było zmęczone i zestresowane długim porodem i po przebiciu wód akcja nabrała tempa i mała się urodziła po 3 h od tego...
Ale mimo wszystko, ich system jest stresujący i ciężki do akceptacji dla obcokrajowców, ale jakoś te Norweskie dzieci się rodzą i żyją, więc ja im muszę zaufać
Sama nie lubię stresu i niepotrzebnych zmartwień...
Lila, u mnie połozna dopiero od 9-10 cm rozwarcia była z nami, wcześniej przychodziła co 30-40 min... dopiero przy końcu była już ciągle. A tak cały czas była w pokoju połoznych, można ją było wezwać, ale po co?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2016, 11:46
-
Hej hej.
Witam się w 10tc
Ja dziś pierwszy dzień na zwolnieniu i czuję się jakby mnie z więzienia wypuściliOd rana sprzątam, gotuję, piórę... hehe
EM89 o rany, ale przeżycia... super że wszystko dobrze się skończyło i jesteś teraz tu z nami
tutusia, biorę te same witaminy
Mój mąż nawet nie bierze pod uwagę, że przy porodzie mogłoby go nie być. On od pierwszej wizyty chciał ze mną chodzić do lekarza, ale akurat zawsze był w pracy. A jak będzie następna to będzie po nocy a mam na 8:30 wizytę także też raczej nie pójdzie.
EM89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ataeb chodzi Ci o poradnik odnosnie ciazy czy juz rodzicielstwa?
Jesli ciaza to ja mam W oczekiwaniu na dziecko i Ksiege ciazy. Polecam ta pierwsza pozycje. Bardzo obszerna i napisana w uspokajajacym tonie.
Ksiega ciazy mi sie niezbyt podoba, bo mocny nacisk jest na idealne prowadzenie sie. ma ton taki, ze czujesz jakby te frytki co im sie nie oparlas robily z Ciebie "gorsza" matke, a z drugiej strony pisza, ze nie polecaja picia alkoholu w ciazy, ale 1 kieliszek wina tygodniowo nie zaszkodzi. Wiec nie ufam tej ksiazce.
A o rodzicielstwie to fajny zbior ostatnio publikowala u siebie Matkatylkojedna. Do mnie przemawia rodzicielstwo bliskosci i w tym nurcie bede starala sie chowac swoje dzieci.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2016, 12:51
-
Sowa-gratulacje maluszka
fajnie wygląda
Sandri ty już zabieraj swój brzuch do domu i odpocznij w końcu od tego szpitala
EM89-dajesz nadzieję i jesteś dowodem na to że wszystko jest możliwe.. Widzisz, teraz za wszystko spotka cię taka nagroda
Pianistka- ten pędzący słoń to dla nasz wszystkich na szczęścieIm częściej na niego patrzycie tym więcej wam da szczęśćia. Ja też lubię słonie, a szczególnie te z opuszczoną trąbą
A ja dzisiaj poszłam sobie do kosmetyczki zrobić brwi ..
No i jutro moje kochane mój sądny dzień..o 16:45 się dowiem o co kaman tam u mnie na dole. mam jakieś złe przeczucia dzisiaj.EM89 lubi tę wiadomość
-
Co do szyjki to w tej.ciazy nie znam dlugosci. Prwnie na tej wizycie mi lekarz zmierzy. W poprzedniej ciazy na poczatku miala 45mm, a w 34tc 4cm i rozwarcie wewnetrzne, takze...Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
belldandy wrote:Co do szyjki to w tej.ciazy nie znam dlugosci. Prwnie na tej wizycie mi lekarz zmierzy. W poprzedniej ciazy na poczatku miala 45mm, a w 34tc 4cm i rozwarcie wewnetrzne, takze...
Od wczoraj boli mnie brzuch/zoladek? Hmm
Byle do grudnia, niedlugo objawy powinny ustepowac.
Jeszcze w nocy mam koszmary, najpierw snilam, ze plamie krwia przez 3noce co pewnie wynikalo z moich lekow o brudzenia, a dzisiaj wojna...Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2016, 12:45
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
nick nieaktualny
-
Co do książek, to jesli chodzi o rodzicielstwie to ja mogę bardzo polecić język niemowląt Tracy Hogg.
Na książki o ciazy moim zdaniem szkoda czasu. Ja w ciazy przeczytałam kilka a tak naprawde po porodzie żałowałam ze straciłam na nie czas zamiast zajac sie lektura dotycząca wychowania dziecka. I obudziłam sie nie wiedząc co to skok rozwojowy i nie mając pojęcia ze trzeba masować kącik oka by odetkac kanalik lzowy gdy oczko ropialo
Hops, ja mam wytatuowane 2 słonie, z przodu idzie duzy (z opuszczoną trąbą) a z tylu, idzie malutki trzymając sie za ogon dużegoi pod spodem imię i datę urodzenia Emmy
W przyszłym roku domalujemy drugiego słonikaWiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2016, 12:51
hops, Caro, Paula_29 lubią tę wiadomość