Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej,
Karolina, trzymam kciuki, za pozytywny wynik badań.
Szaron, fajne masz szefostwoco do stresu przed badaniem, to raczej normalne, każda normalna kobieta ma obawy
Dżastina, moze warto to sprawdzić, te plamienia? Ja plamilam, biorę lutke i poki co spokoj, czysto.
MagM, jak to sie stało, ze zostałaś słodka mama? Podwyższona glukoza? Pytam, bo mi glukoza na czczo wyszła 95. Niby w normie, ale jednak wysoko.Karolina :* lubi tę wiadomość
-
dzastina89 wrote:Witam Was w II trymestrze
Podczytuje Was na bieżąco, ale nie mam czasu nawet się udzielać. Ja od soboty plamię na różowo, wcześniej się to nie zdarzało, nie mam pojęcia czemu tak późno, może ktoś z Was ma jakiś pomysł? Gratuluje Wszystkim prenatalnych mnie to czeka w ten piątek dopiero, już mam stresa...
Być może będziesz musiała trochę zwolnić.
Malamyszka kto rano wstaje temu Pan Bóg daje he hemałaMyszka lubi tę wiadomość
-
Gracjanna wrote:Moim zdaniem powinnaś zadzwonić do swojego gina. Mi mój powiedział, że każde plamienie należy sprawdzić.
Być może będziesz musiała trochę zwolnić.
Malamyszka kto rano wstaje temu Pan Bóg daje he he -
MagM wrote:Wczora miałam wizytę u diabetologa. Tak, że pierwszy raz w życiu zaczęłam przygodę z cukrzycą. Dzisiaj już po pierwszych pomiarach cukru itd. Muszę się kłuć 6 razy dziennie, no i 2 testy z moczu robić.
Byle tylko wszystko było dobrze. Za 2 tygodnie do kontroli, a 14.12 mam prenatalne u mojej ginekolog. Już nie mogę się doczekać
Karolina, trzymam kciuki za wynik biopsji.
Powodzeniaja juz sie oswoilam z kluciem i glukometrem. A on czasem az mnie zaskakuje. Teraz czeka Cie pare dni prob i bledow bo kazdy organizm inaczej reaguje na dana rzecz. A jesli okaze sie, ze kimo to potrzeba insuliny to nie boj sie jej. Za dzieki niej nie mam nerwow, ze znow bedzie za wysoko itp. No ale czesto tez sama dieta wystarczy.
-
Ezia90 wrote:Dziewczynki które w czwartek miały 12 tydz i 3 dzień ciąży a ich maleństwo miało tak jak moje 53 mm, chyba koleżanka ines i ktoś jeszcze.. czy to nie za mało? Czy można sugerować się tymi cotygodniowymi informacjami od bellybestfriend?
Bo dziś zaczęłam wspaniały drugi trymestr:) i tam pisze ze dziecko mierzy 8-9 cm a to moje by było o 2 cm za małe.
dziecko teraz bardzo syzbko rośnie, 50mm miał mój maluszek w piątek - 25.11 (11+4), a na usg 10.11 (9+3). mial 23 mm! więc w 2 tyg urósł 2 cm. lekarze nie mają zastrzeżeń co do wielkości, wręcze według miesiączki termin na 12.06 a według rozmiaru maluszka z usg na 07.12 także wszystko jest w porządku. weź też pod uwagę, ze na początku danego tygodnia dziecko będzie miało inną długość niż pod koniec. na wszelkich belly suwaczkach i innych wymairy są orientacyjne.
btw nadrabiam WasWiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2016, 09:32
Córcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Jestem już spokojna
. Dzidziuś mierzy 6 cm, ma 2 nóżki i 2 rączki. Narządy wewnętrzne są, na miejscu
. Serduszko bije jak dzwon 153x na minutę
. Jest kość nosowa, NT 1,5, ryzyko wystąpienia wad genetycznych zmniejszone 3 i 5 krotnie od podstawowego
. Termin porodu przybliżony tylko o 2 dni. W sobotę rozpoczynamy II trymestr i jesteśmy przeszczęśliwi
!
Wrzuciłabym zdjęcie mojego maluszka, ale nie wiem jakMarutka, małaMyszka, 100noga lubią tę wiadomość
Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
Hej Mamusie!
Przerażające te opowieści MalejMyszki o 3:30 rano... brrrr... szczególnie dla tych pierwszorazowych w ciąży :p Ale co robić? Królewicz nie śpi to i mama nie śpiKorzystam więc póki mogę, choć wiem, że na zapas się nie wyśpie- niestety
Karolina - dobrze, że już po zabiegu. Przesyłam dużo pozytywnej energii na czas oczekiwania na wyniki!
Co do wielkości naszych Skarbów- chyba najlepiej trzymać się siatek centylowych- są raczej najbardziej źródłem naukowym, a nie orientacyjnym przyjętym na danej stronie. Zauważyłam, ze często na stronach trzeba patrzeć na tydzień wcześniej bo piszą: 13 tydz. a dają przykładowe USG z 13 tydz i 4 dni.- przecież to już leci 14.
Dziewczyny, współczuję dokuczliwych objawów na etapie ~12 tyg.
U mnie na szczęście już wszystko odpuściło, jedynie wyczuwanie tłuszczu w produktach mam na poziomie HIGH...
A jak u Was z wagą i ogólnie z jedzeniem?
Trochę mnie dziwi, ze pomimo braku wymiotów i siedzenia w domu na L4 od końca października,przytyłam od poczatku ciąży tylko 0.5 kgOgraniczyłam słodycze na rzecz owoców- to główna zmiana w moim codziennym menu, 0 KFC, mala ochotę na mięso... I czułam się wzdęta przez pewien czas więc nie jadłam zbyt dużo wieczorami... To wystarczy żeby nie tyć?
Miłego dnia
Udanych wizyt
Iiii zdrówka dla wszystkich zakatarzonych
My wizytujemy 1.12 i z małą ekscytacją, ale raczej spokojnie czekamy na nowe wieści od Kruszyny :*
Karolina :*, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Niestety nie mam. Dzidziuś leżał i machał rączkami i nóżkami, ale się nie ujawnił
. Byle zdrowe było
Mnie też opuściły już wszystkie dolegliwości. Obym nie wykrakała!
Merida86 lubi tę wiadomość
Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
Karolina bądź dobrej myśli, wierzę, że to tylko dużo strachu i na tym się skończy :*
Merdia, ja praktycznie nic nie zmieniłam w diecie i waga ani drgnęła, a I trymest się kończy. ale tak czy tak jesteś w ciąży - przytyjeszto tylko kwestia czasu
ja sie wsmarowuje teraz specyfikami żeby rozstępów w miare możliwości uniknąć, no i chciałabym przybrać max do 15 kg
pobożne marzenie, a potem jeśli bobo pozwoli wrócić w miare sprawnie do formy.
Karolina :* lubi tę wiadomość
Córcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Ja przytyłam coś koło 0,5kg do tej pory i to i tak sporo zważywszy na te okropne nudności i wymioty. Nie nastawiam się na żadną górną granice kilogramów, jestem chudzielcem mam za niskie BMI i już przed porodem miałam mocne postanowienie przytycia kilku kg.
-
Inez, Freska -dzięki za odpowiedź.
Najwidoczniej ciut za wcześnie spodziewałam się wzrostu wagi...
To przeświadczenie,że szybko zacznę tyć to chyba dlatego, że też należę do eS-ek z ciut za niskim BMI ;p
Poza tym wszystkie kalkulatory wagi ciążowej wskazywały, że już czas na 2 kg
Ines- ja też od niedawna smaruję brzuchol i okolice. Słyszałam od koleżanek, ze Palmers się u nich nie sprawdził i postanowiłam postawić na olej kokosowy- całkiem naturalny, bez dodatków, konserwantów itp. Skóra pieknie natłuszczona i nawilżona oraz świetnie pachnąca... oby dało radę -
ja narazie mam Palmersa i Bio-oil, koleżanka mi właśnie bio-oila polecała, 2 ciąże - żadnych rozstępów choć wiadomo, że to i tak sprawa indywiadualna, jak ktoś ma skłonności to choćby się cudami smarował i tak będzie miał rozstępy, mam nadzieje, że nas to ominieCórcia
16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
-
Są takie kobiety, które całą ciążę się smarują, a skłonności do rozstępów i tak robią swoje. Lepiej jednak zapobiegać, żeby nie mieć do siebie później pretensji, że czegoś nie dopilnowałyśmy z własnego lenistwa.
Ja aktualnie wykańczam wszystkie oliwki i balsamy, ale niedługo przerzucę się na coś aptecznego.
Może to będzie głupie pytanie, ale czy wy też macie takie wrażenie, że wasza skóra się tak nie rozciągnie? Nie wiem jak to inaczej napisać, ale jestem szczupła nigdy nie miałam nawet oponki i wątpię abym uniknęła ciąży bez rozstępów. -
Freska wrote:Są takie kobiety, które całą ciążę się smarują, a skłonności do rozstępów i tak robią swoje. Lepiej jednak zapobiegać, żeby nie mieć do siebie później pretensji, że czegoś nie dopilnowałyśmy z własnego lenistwa.
Ja aktualnie wykańczam wszystkie oliwki i balsamy, ale niedługo przerzucę się na coś aptecznego.
Może to będzie głupie pytanie, ale czy wy też macie takie wrażenie, że wasza skóra się tak nie rozciągnie? Nie wiem jak to inaczej napisać, ale jestem szczupła nigdy nie miałam nawet oponki i wątpię abym uniknęła ciąży bez rozstępów.
moja się rozciągnie na bank bo 3 lata temu schudłam 15 kg hahaha z tym, że teraz noszę xs i bardzo bardzo boję się powrotu do tego co było kiedyś, bo wiem ile pracy mnie kosztował obecny wygląd. no ale staram się o tym nie mysleć, bo dzidziuś najważniejszy
bardziej mnie stresuje wizja naturalnego porodu i jak ma taki duży bąbel ze mnie wyjśćCórcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
-
Cześć dziewczyny,
LaRa glukoza na poziomie 95 i nie kazał Ci lekarz powtarzać ani robić krzywej cukrowej? Trochę dużo.ja w poprzedniej ciąży miałam 92 i już mu się nie podobało,robiłam krzywą.
Ja się smaruję palmersem i biooilem.a w poprzednuej ciąży smarowałam się też w pewnym momencie oliwką dla mam z rossmanna i też nie narzekałam. Na brzuchu znalazł się jeden malutki rozstęp jak już brzuch malał to go dojrzałam...za to cycki tak szybko nabrały pokarmu,że mocno popękały,niestety -
Dziewczyny możecie mnie olśnić? Jak to jest z tą położną? Należy ją wybrać przed porodem, ona pomaga nam się przygotować do porodu, jest przy nim i pomaga po? Można wybrać położną w ramach NFZ jak ciążę prowadzę prywatnie? Jestem zielonaMama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
AgaSY wrote:Dziewczyny możecie mnie olśnić? Jak to jest z tą położną? Należy ją wybrać przed porodem, ona pomaga nam się przygotować do porodu, jest przy nim i pomaga po? Można wybrać położną w ramach NFZ jak ciążę prowadzę prywatnie? Jestem zielona
Ale chodzi o polozna do porodu? Ona zawsze jest prywatnie,cena w xaleznosci od miasta w Wawie to ok 2000. Umawiasz sie z polozna, ktora wybralas przed porode. Nawet kilka miesoecy przed bo to jest dosc popularne. Wtedy ona jest caly porod tylko z Toba, po porodzie to was doglada. Ja mialam swoja polozna w 1 porodzie, dzieki temu szybko zrobili cc jak spadlo tetno malemu. Nie wiem co by bylo jakby ona nie kontrolowala tego caly czas.