X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    18-22 tydzień :). U nas 320 zł za badanie + film 4D na płycie :).

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Totoja Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie bo to glownie chodzi o te 2 konkretne usg.
    Ataeb super ze wszysto ok :-)

0d1ylqxwgj8ci0pf.png
    k0kdanli3ifomssb.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej gin nie ma na tej liście, ale doskonale o tym wiedziałam. Nie każdy robi te uprawnienia. Poza tym lekarz prowadzący, powinien kierować pacjentkę do lekarza właśnie z tym certyfikatem. Mi dała dwa nazwiska i dwie placówki, w jakich mogę się zarejestrować. Jestem zadowolona z mojej gin, za nic na świecie nie zamieniłabym jej na innego lekarza prowadzącego.

ines., Freska, .kropka. lubią tę wiadomość

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • ines. Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    Mojej gin nie ma na tej liście, ale doskonale o tym wiedziałam. Nie każdy robi te uprawnienia. Poza tym lekarz prowadzący, powinien kierować pacjentkę do lekarza właśnie z tym certyfikatem. Mi dała dwa nazwiska i dwie placówki, w jakich mogę się zarejestrować. Jestem zadowolona z mojej gin, za nic na świecie nie zamieniłabym jej na innego lekarza prowadzącego.

no i własnie o to chodzi, usg prenatalne i połówkowe może, ale nie musi być wykonywane przez tego samego lekarza który prowadzi ciążę.

zresztą Eiza z tego co pamiętam to chyba Ty pisałaś kiedyś, że lekarz powiedział Ci, że jak chcesz dokładniejsze to prywatnie do lekarza w większym mieście. chyba, że coś pomyliłam.

Ataeb gratuluję udanej wizyty :)

ataeb lubi tę wiadomość

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merida86 wrote:
    Za to mój lekarz powiedział że brzuch wyjątkowo duży i wygląda na 18-20 tydz ciąży, że to pewnie jelita i wzdęcia bo na pewno nie z samej wielkości macicy wynika... ale nic nie zalecił... Hmmm. Dziwne...

AgaSY, daj znać czy Espumisan Ci się sprawdził, to pewnie i ja spróbuję.

Padam z nóg, dzień pełen wrażeń dał się we znaki.

Z tego co wiem, Espumisan działa doraźnie, więc powinien pomóc zaraz po wzięciu 1 tabletki... Wzięłam wczoraj wieczorem 1, dziś już 2 i jeszcze nie widzę żadnej różnicy, brzuch nadal napompowany :(. Może po kilku dniach się coś zmieni...

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • mala latynoska Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej witajcie o moim poranku. Mam dzis bardzo zly dzien. Mam strasznie duzo do roboty, skonczyc pakowanie, musze wyskoczyc do dwoch sklepow, a w miedzyczasie obiad, mala i typowe obowiazki. A od rana zaczelam miec krwawienia. I teraz nie wiem co ze soba zrobic. Bylam wczoraj u lekarza, zbadala wszystko dokladnie i powiedziala ze nic sie nie dzieje a dzis znow to samo a nawet i gorzej. Tylko ryczec mi sie chce

ve97xiu.png

hxdwe08.png
  • Freska Przyjaciółka

Wysłany: 2 grudnia 2016, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Popieram to co wyżej napisały Ines i małaMyszka. Jeśli masz do swojego lekarza zaufanie i dobrze się Tobą opiekuje wystarczy, że tylko na USG wybierzesz się do kogoś z certyfikatem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2016, 14:40

p19u9jcg3k1skenj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2016, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ezia90 wrote:
    Jesteście wspaniałe, cudowne, życzliwe za tak liczne odpowiedzi.
    Co do listy lekarzy: o zgrozo! Nie ma na nim nie tylko mojego lekarza ale wielu wielu co znam ze sa świetnymi i drogimi lekarzami w oddalonym ode mnie większym mieście....a ich też nie ma na liście! Nawet ordynatora ginekologii w pobliskim szpitalu też nie...czyli rzeczywiście podkarpacie to takie zacofanie ze brak słów... na polowkowe na 100% idę prywatnie. Zapłacę te 250zł za 3D, 4D ale będę miała wszystko sprawdzone. To się robi około 20 tygodnia ciąży tak?

spokojnie, mojego lekarza prowadzącego też nie ma :) ta lista zawiera certyfikowanych lekarzy, po kursie przeprowadzania usg genetycznego

z tego co mi wiadomo usg połówkowe jest 2D. USG 3D/4D to takie bardziej dla rodziców, którzy chcą zobaczyć wyraźniej swoje dziecko :)

tutaj opis połówkowego ze strony placówki w której byłam na genetycznym usg:
    "Kolejnym badaniem prenatalnym jest USG w 18-23 tygodniu ciąży. Bardzo szczegółowo oceniamy dziecko pod kątem budowy oraz symetrii i proporcji poszczególnych części ciała. Wykonujemy takżedokładne pomiary wielu narządów dziecka aby potwierdzić prawidłowy ich rozwój."

i opis 3D/4D:
    "W celu lepszego uwidocznienia środowiska wewnątrzmacicznego stosujemy obrazowanie przestrzenne (3D) i trójwymiarowe w czasie rzeczywistym (4D). Dla rodziców dziecka jest to niezwykłe doświadczenie wizualne bardzo pomocne w nawiązaniu emocjonalnej więzi z ich nienarodzonym jeszcze dzieckiem. Niekiedy technika 3D pomaga w lepszym rozpoznaniu pewnych struktur np. w obrębie twarzy dziecka."

więc wnioskuję, że to zupełnie inne badania

Freska, ines. lubią tę wiadomość

• Ezia90 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ines. wrote:
    tak :) ja jestem z podkarpacia Eiza i są lekarze z listy, ale to jest tak, że wiele kobiet chodzą normalnie do lekarza nie z listy i taki lekarz świetnie prowadzi ciążę, tylko właśnie na usg prenatalne i połówkowe chodzą do lekarza który się tym zajmuje - czyli jest na tej liście. i tyle :D nie ma co panikować. to że Twoj lekarz nie robi takich badan nie znaczy, że jest złym lekarzem. inna sprawa, że powinien Cie o takich mozliwościach poinformować.
    Poinformował, bym pojechała do pro familii jeśli chce

dqprpx9i7rkxsl4h.pngex2b8ribq1mpge8u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny jesteście już na L4 czy jeszcze pracujecie?

na wizycie 4 tygodnie temu lekarz pytał mnie czy chcę L4, ale ja ambitnie stwierdziłam, że dobrze się czuję i będę pracować. Jednak od kilku dni tak mi się nie chce :) rano jak dzwoni budzik to dopada mnie straszna niemoc i najchętniej bym spała kilka godzin dłużej. Zaczynam poważnie się zastanawiać nad tym L4 :) Może to tylko ta pogoda i szybko mi przejdzie lenistwo?

• AgaSY Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pracuję tylko do świąt, potem już nie wracam :). I nie wiem jak z tą świadomością wytrzymam jeszcze 3 tygodnie :P

.kropka., Zoja, Adry lubią tę wiadomość

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Freska Przyjaciółka

Wysłany: 2 grudnia 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .kropka. wrote:

Ja jestem na L4 od 8 tyg, ledwo dociągnęłam do tego czasu, do pracy nie planuję wracać.

p19u9jcg3k1skenj.png
  • Totoja Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .kropka. wrote:

na wizycie 4 tygodnie temu lekarz pytał mnie czy chcę L4, ale ja ambitnie stwierdziłam, że dobrze się czuję i będę pracować. Jednak od kilku dni tak mi się nie chce :) rano jak dzwoni budzik to dopada mnie straszna niemoc i najchętniej bym spała kilka godzin dłużej. Zaczynam poważnie się zastanawiać nad tym L4 :) Może to tylko ta pogoda i szybko mi przejdzie lenistwo?

Na l4 od 2 miesiecy. Nie placze z tego powodu, mam co robic

Zoja lubi tę wiadomość

0d1ylqxwgj8ci0pf.png
    k0kdanli3ifomssb.png
  • kania901 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2017, 11:31

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoja wrote:
    Nie placze z tego powodu, mam co robic
    domyślam się, sama też mam spore zaległości w książkach, filmach..a i na jogę chciałam się zapisać (która odbywa się koło południa). Wcale nie o nudę na L4 mi chodziło :)

w przyszłym tygodniu mam wizytę u mojego gina to z nim zagadam, może taki odpoczynek to ostatni, jaki mi się trafi przez następne kilka lat po porodzie :)

• Marisa Przyjaciółka

Wysłany: 2 grudnia 2016, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już jestem na l4 od 5 tygodni. Jak powiedziałam w pracy, to od razu miałam zakaz robienia czegokolwiek, robiłam tylko same zamówienia i spacerowałam po sklepie i załatwiałam klientów. I moja praca po oznajmieniu pracodawcy trwała tydzień a potem poszłam na l4, bo pracodawca powiedział , ze jak sama na l4 nie pójdę to mnie od pracy oddeleguje sam bez mojej zgody bo nie będzie ryzykował że coś mi się stanie. Teraz jestem w 12t1d.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2016, 15:41

km5st5odva4wb8we.png
    2nn3skjoo67ix2iz.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jest może któraś z Rzeszowa ? Ezia90 Ty skąd ?

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Modraszek sprawdziłam na liście i Ty jesteś z Rzeszowa - do jakiego gina chodzisz?

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Zoja Ekspertka

Wysłany: 2 grudnia 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W związku z tym, że jestem gdzieś na szarym końcu czerwca 29/6 chciałabym zapytać bardziej doświadczonych koleżanek oo wagę. A konkretnie podzielcie się info czy z końcem pierwszego trymestru macie jakieś kg na plusie? Czy zauważyłyście już rosnące brzuszki?

gannskjo7b9tly2x.png

18.11.2015 Aniołek - W
  • Zoja Ekspertka

Wysłany: 2 grudnia 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mala latynoska wrote:
    Hej witajcie o moim poranku. Mam dzis bardzo zly dzien. Mam strasznie duzo do roboty, skonczyc pakowanie, musze wyskoczyc do dwoch sklepow, a w miedzyczasie obiad, mala i typowe obowiazki. A od rana zaczelam miec krwawienia. I teraz nie wiem co ze soba zrobic. Bylam wczoraj u lekarza, zbadala wszystko dokladnie i powiedziala ze nic sie nie dzieje a dzis znow to samo a nawet i gorzej. Tylko ryczec mi sie chce
    Latynoska, ja też po wczorajszej wizycie. Mówiłam o plamieniach, brudzeniach, lekarz nie znalazł przyczyny. Powiedział jedynie, że to naczynka w pochwie i sama szyjka jest delikatna i przekrwiona i stąd mogą pojawiać się brudzenia. Też jestem zmartwiona ale wyjeżdżam z mężem na weekend.Będę poprostu bardziej na siebie uważać.

gannskjo7b9tly2x.png

18.11.2015 Aniołek - W
‹‹ 426 427 428 429 430 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ