X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • AgMB Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia 2017, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ezia90 wrote:
    Poza tym liczyłam ze czegoś się dowiem na szkole rodzenia ale na 95% nie będziemy uczestniczyć bo mąż za kilka dni wyjeżdża i z "sąsiadem" przecież nie będę chodzić:(:(

To idź sama ;) Ja chodziłam i było kilka pań, których mężowie/partnerzy nie mogli chodzić ze względu na pracę.

• Ezia90 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgMB wrote:
    To idź sama ;) Ja chodziłam i było kilka pań, których mężowie/partnerzy nie mogli chodzić ze względu na pracę.
    Sama nie chce... głupio bym się czuła. Jest wiele ćwiczeń wykonywanych z partnerem i tak dziwnie by było

dqprpx9i7rkxsl4h.pngex2b8ribq1mpge8u.png
  • Ezia90 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie jeszcze Czy wasze L4 jest leżące czy chodzace? Ja mam leżące...I jaki kod wpisany na zwolnieniu? B?

dqprpx9i7rkxsl4h.pngex2b8ribq1mpge8u.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzace, czyli 2, a kod B oznacza, że jesteś w ciąży i masz płatne 100% :-)

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Marutka Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala Myszko dziękuję :) zachowalam sobie Twoja wiadomosc odnośnie ubranek hihi

A śpiochy to...?

• Milk@ Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2017, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marutka śpiochy to pajac, czyli długi rękaw i nogawki z zakrytymi stopami ;)

3jgx3e3kwiaavgi0.png
    zrz6j44jecrp7bwo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2017, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pamiętam jak się rodził mój siostrzeniec hahahahhahahahahahah
    Szwagier dzwonił spanikowany że siostra kazała mu iść kupić pajaca bo zabrakło w szpitalu a on nie wie co to jest i wysłał mms czy to takie :p prawie umarłam ze śmiechu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2017, 21:13

• Gracjanna Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2017, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agmb dobrze pisze ale nie zgodzilabym się z dwoma rzeczami
    1 oliwka- nie wyobrażam sobie nie posmarować takiego maluszka, chociaż wole kremy z emolianami
    2 wietrzenie - z tym się nigdy nie zgodzę. Julka cały pobyt w szpitalu była wietrzona i to porządnie a wróciła do domu z takim odparzeniem ze moja mama z położna się za głowę zlapaly. A człowiek głupi był za pierwszym razem ze nie zasmarowalam tego.

201706107251.png
  • Milk@ Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2017, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gracjanna ja nie smarowałam niczym syna, nie było takiej potrzeby. kąpałam w emoliencie, bo wygodniej niż mydełkiem.

3jgx3e3kwiaavgi0.png
    zrz6j44jecrp7bwo.png
  • Deedee87 Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2017, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde dziewczyny jak tak czytam to co raz bardziej tez sie martwie ze najnormalniej w świecie tego nie ogarnę!!! Skąd ja mam wiedzieć ze dziecku za ciepło lub zimno... I co zrobić zeby usnelo wkoncu... I wogole wszystko to brzmi tak ze az nie wiem czy ja sie kiedyś w tym połapie... A tu wielkimi krokami zbliża sie połowa ciąży i potem juz tylko bliżej niż dalej... I dziwic sie potem ze w nocy głupoty sie śnią jak sie przez dzień tyle nazamarwia to w mocy trzeba odbić....

dev167pf___.png
  • Nisia2901 Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2017, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trochę się nie pokoje.
    Powiedzcie mi czy to normalne że co jakiś czas brzuch mu twardnieje a za chwilę juz jest miękki?
    czy to są te skurcze braxa czy mam jutro dzwonić do lekarza ?
    Czasem tak stwardnieje że przy dotyku jest to nieprzyjemne. ..
    jestem w 18 t 4 dniu

oar8vfxmb84zoiiv.png
  • pannaaga Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia 2017, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia2901 najlepiej będzie jak to skonsultujesz z lekarzem. z tego co pamiętam podaje się wtedy luteinę chyba, ale pewna nie jestem

Deedee87 kochana nie martw się :* Każda mama ma obawy i nie ważne czy rodzi pierwszy raz czy trzeci :) podążaj za dzieckiem, kieruj się intuicją, temp sprawdzaj na karku. Polecam książki o rodzicielstwie bliskości :)

Deedee87 lubi tę wiadomość

• Milk@ Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2017, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deedee87 nie martw się, jest jeszcze coś takiego jak instynkt macierzyński "poznasz się" ze swoim dzieckiem. nie ma idealnego przepisu jak sobie radzić, bo każde dziecko jest inne. dasz radę.

a dziecku ciepło jak ma ciepły kark (rączki mogą być chłodne i jest ok).

3jgx3e3kwiaavgi0.png
    zrz6j44jecrp7bwo.png
  • Madllene Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ruchów, ja też już jestem pewna że czuję malucha (jestem pierworódką)- tak jakby mi jakaś banieczka pod skórą pod pępkiem pękała ;-) nie odczuwam tego jako miziania, łaskotania, tylko właśnie takie puknięcia :-) też zasadniczo rano i wieczorem jak leżę, choć w ciągu dnia jak siedzę też się już zdarza. A czuję dokładnie od 28.12.16 :-) i te ruchy są bardzo nieregularne, ogólnie od kilku dni są rzadsze.
    Odnośnie wyprawki też jestem kompletnie zielona i w ogóle obchodzenia się z dzieckiem, ale czasem oglądane jakiś filmik instruktażowy na yt:-D panikowac będę jak już się urodzi :-D
    Od wczoraj okropnie mi się odbija po każdym posiłku wręcz jakby z treścią- fuj, a wczoraj po bigosie miałam straszną zgagę. Ach te dolegliwości gastryczne... Ale lepsze to niż mdłości, które w większym stopniu już ustąpiły.

7u2290bvd63lv0ph.png
  • Merida86 Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2017, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojojoj
    Ale się wysypało obaw...
    To chyba normalne, że każda odpowiedzialna przyszła mama się trochę boi, ale jest masa książek, artykułów, forum -można spokojnie się dowiedzieć co i jak :) Nie bez przyczyny ciąża trwa 9 m-cy ;) hehe
    Ja jestem przerażona nie tyle swoim niedoświadczeniem ( pewnie zdążę przestudiowac kilka madrych pozycji) co ilością rzeczy do wyboru: kolor do pokoju, łóżeczko, 100 wzorów pościeli do łóżeczka, wózki itp. Kurde, przy moim obecnym niezdecydowaniu boję się, że zwariuje!!!

Co do ruchow- poczułam puknięcie w czwartek tj. 16t4d. Przed tym faktem dość mocno podnioslam sobie ciśnienie niezbyt przyjemna rozmowa, później leżąc na kanapie czułam ruch ok 5 cm pod pępkiem... Teraz jest spokojnie i Maluch tez spokojny... czekamy na nastepne ;)

Kropka, jak tam wizyta?

km5sdf9h28k60y12.png
  • Madllene Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, ja też mam termin na 10.06. - według ostatniej miesiączki i usg. Jak byłam na badaniu 20.12.to gin wpisała mi w karcie ciąży 15 tydzień, ale nie wiem w końcu czy to tydzień skończony czy zaczęty... Z kolei, "mój kalendarzyk" wskazuje Mo, że jestem w 15t i 3d, ale liczy mi od prawdopdobnego terminu owulacji... Według belly zacząłam zaś 18 tydzień. Ale dwa tygodnie w tą czy w tamtą... :-)
    Zapomniałam dzisiaj zapisać się na połówkowe. Jutro to zrobię. Gin mi podawała okres czasu, w jakim muszę zrobić to badanie i chyba już od 10.01 mogę do max bodaj 06.02., więc spróbuję się zapisać na drugą połowę stycznia.
    Pisałam, że rzadziej czuję malucha, a teraz to czuję, że rusza się jak szalony/a :-D
    Dzisiaj moja mama powiedziała mi i mojemu mężowi, że wolałaby mieć wnuczkę...

7u2290bvd63lv0ph.png
  • mala latynoska Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    somebodytolove94 wrote:
    Czesc. Jestesmy po wizycie. Wkurzyl mnie tylko. 0 usg. 0 badan. Mialam teraz druga morfologie i mocz to wyszlo ze mi sie parametry obnizaja. Waga stoi od poczatku w miejscu. Jak zapytalam od czego to, jak zaradzic to usmiechnal sie tylko i stwierdzil ze tak organizm reaguje. Ni z tego ni z owego kazal mi pic zurawine 3 razy dziennie przez 10 dni. Jak sie zapytal o tydzien i powiedzialam ze poczatek 18 to stwierdzil ze 16, to co wam pisalam ze on jakos to liczy smiesznie. Jednym zdaniem ukracajac nie wynioslam z dzisiejszej wizyty nic, nastepna 19.01. Dentystka mnie tez wkurzyla i nie przyjela przy czym byla lekko mowiac okrutnie lekcewazaca. Po powrocie mialam zjesc z malym wczorajszy rosol to tesciowa dla kur wylala, jakby ktos ja prosil, bo "myslala ze on z soboty". Jedyny pozytyw dnia dzisiejszego to ze spotkalam sie z przyjaciolka na ta godzine i jutro klepie pierogi. A i maz za reszte doplat zrobi remooont! Chyba ze z moim szczesciem w zyciu znowu pojdzie cos nie tak :D a ktos jeszcze mial dzis wizytowac. Co tam jak tam?

Żurawinę u mnie zawsze polacaja jak sie ma zapalenie pecherza... moze i cos u ciebie wyszo, nie tak powaznego zeby lekani wspierac.

ve97xiu.png

hxdwe08.png
  • mala latynoska Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiem ze jest duzo obaw i zapewniam ze na poczatku robi sie duzo glupich rzeczy... moj lekarz za kazdym razem smial sie ze mnie ze widac ze pierworodka bo z kazda pierdola dzwonilam hehe... i tez nie mialam doswiadczenia w przewinaniu, kapaniu, ba nawet w podnoszeniu takiego malenstwa. Z chwila kiedy dostalam mala do rak wszystko wydalo sie takie oczywiste... maz pierwsza pieluche zmienial ponad 2 min, tak mu sie rece trzesly ale podolal... dacie rade...
    Co do listy to na pewno pieluch tetrowych trzeba wiecej, przydaja sie do wszystkiego i jakos cienki kocyk... jezeli chodzi o masci, oliwki, kremy, pieluchy najlepiej kupywac male opakowania na wszytko bo dziecko nie wszystko toleruje... ale jak dla mnie w razie wypadku masc przeciw odparzeniom trzeba miec bo nie zawsze wietrzenie pomaga, a jak maly wiszczy bo pupka boli nie chcesz czekac az ktos ci przyniesie cos ze sklepu. I napewno termometr... piewsze co jak sie dzwoni do lekarza to pytaja o temperature... i najlepiej taki do dupki. My mielismy do ucha ale w ogole sie nie sprawdzal... ten najlepszy po 6 miesiacu. I tak naprawde wszystko wyjdzie w praniu bo kazde dziecko jest inne i dla kazdej mamy co innego podpasuje... i jak dla mnie kaftaniki to porazka. Moja mamuska wyslala mi chyba z 6 bo tu nawet kupic sie nie da i nie uzylam nawet raz... body, body, body
    A i nazwami tez sie nie przejmujcie, ja do tej pory nie bardzo rozroniam nazwy czu to polskie czy angielskie i jakos sie rozeznalam tak czy imaczej... po prostu ide do sklepu i wzrokowo wybieram to co mi potrzebne...
    Ale sie rozpisalam... sorki ale mam nadzieje ze komus pomoglam. Buzka

Sulimirka lubi tę wiadomość

ve97xiu.png

hxdwe08.png
  • aaagaaa89 Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2017, 01:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jeszcze nie czuję ruchów, ale to pewnie za wcześnie. Dziś wizyta... ja też nie mam doświadczenia z takimi malenstwami, ale wierzę że jak poród przetrwamy, to takie ubieranie, czy kapanie nie będzie nam już straszne :-)

małaMyszka lubi tę wiadomość

c55frjjgoufy31i7.png
  • Deedee87 Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2017, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj dzięki dziewczyny za słowa otuchy. Dobrze że tu jesteście bo jest się komu wygadać. Mojemu to już nie chce truć dupy bo ostatnio nic tylko marudzę o coś a poza tym mieszkamy w domu z teściami i nie chce okazywać słabości już teraz gdy moja teściowa i tak uważa ze nie nadaje się na gospodynie jak to ona mówi. Niestety moja mama mieszka daleko a przez telefon to już nie to samo :/ no ale lepiej człowiekowi na duchu jak wie ze nie jest sam :) ja się z wyprawka jeszcze wstrzymuje bo 24.01 mam te drugie prenatalne i jak mi pad doktor potwierdzenie da, że się nie mylił i córka będzie no i oczywiście poczuje wyczekiwane ruchy to od przyszłego miesiąca zaczniemy kupować wszystko co potrzebne będzie
    Ja to pewnie już bym kupowała ale mój mąż mi nie pozwala... :) się przesądny na stare lata robi hahahahaha :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2017, 10:17

dev167pf___.png
‹‹ 500 501 502 503 504 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ