Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ahisma, spokojnie. Moze cos zjadlas? Albo wlasnie nie? Mnie jak na slodkie ciagnie to mam problem z obiadami, bo po wszystkim mi taki posmak zostaje smieszny. A i takie wilcze glody ze sama rano poklony do sedesu bilam z glodu gdzie wieczorem nazarlam sie wszystkiego po kolei
moze sprobuj sie zdrzemnac?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2017, 15:57
ahisma lubi tę wiadomość
-
somebodytolove94 wrote:Ahisma, spokojnie. Moze cos zjadlas? Albo wlasnie nie? Mnie jak na slodkie ciagnie to mam problem z obiadami, bo po wszystkim mi taki posmak zostaje smieszny. A i takie wilcze glody ze sama rano poklony do sedesu bilam z glodu gdzie wieczorem nazarlam sie wszystkiego po kolei
moze sprobuj sie zdrzemnac?
Właśnie kończę herbatę mietową i idę pod koc, chociaż teraz jak się pozbyłam tego, co mi ciążyło na żołądku zrobiłam się glodnaAle poczekam jeszcze z jedzeniem. Sen najlepszym lekarstwem na wszystko.
-
Wiecie jakich kochanych przyjaciol tu mam... nie mamy tu blizszej rodziny ktoraby mogla czasem zajac sie mala, jest ciotka meza ale ona zawsze zajeta albo schorowana. Zadzwonila do mnie znajoma ze maja z mezem wolny wieczor i ze chetnie aie mala zajma jak my chcemy sie gdzies wyrwac, do kina czy cos... nie ma to jak dobrzy znajomi
Sulimirka lubi tę wiadomość
-
Pytanie do dziewczyn, które mają tylko ślub cywilny albo wcale nie mają ślubu z partnerami: Czy którejkolwiek z Was ksiądz powiedział, że dziecka nie ochrzci, jeśli nie weźmiecie ślubu kościelnego? Ja tutaj opisałam swoje dotychczasowe doświadczenia: http://mama-to-ja.bloog.pl/id,358391831,title,Przychodzi-ksieciunio-po-koledzie,index.html i chciałabym poznać opinie innych mam (obecnych oraz przyszłych).
-
Magda86_0309 wrote:Pytanie do dziewczyn, które mają tylko ślub cywilny albo wcale nie mają ślubu z partnerami: Czy którejkolwiek z Was ksiądz powiedział, że dziecka nie ochrzci, jeśli nie weźmiecie ślubu kościelnego? Ja tutaj opisałam swoje dotychczasowe doświadczenia: http://mama-to-ja.bloog.pl/id,358391831,title,Przychodzi-ksieciunio-po-koledzie,index.html i chciałabym poznać opinie innych mam (obecnych oraz przyszłych).
moja znajoma miała taka sytuację, ślub mieli zaplanowany po urodzeniu dziecka a mimo to nie chciał ochrzcić. podziękowali księdzu i ochrzcili malucha a potem wzięli ślub w sąsiedniej parafii. a na księdza poszła skarga do kurii... ksiądz nie ma prawa odmówić chrztu.
Ezia skoro mąż idzie do szkoły policyjnej przed jej rozpoczęcięm podpisze umowę o pracę. pracownikowi przysługuje 2 tygodnie urlopu ojcowskiego do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy. nie wierzę, że mu takiego urlopu w takich okolicznościach odmówią.
co do jazdy samochodem to ja dojezdżam do pracy 30 km w jedną stronę, skoro do Wielkanocy zamierzam pracować to tego nie uniknę. zresztą później też nie widzę powodu, żeby rezygnować z jazdy jeśli się będę dobrze czuć i wszystko będzie ok.
Córcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Mialam juz kilka niesypatycznych sytuacji z ksiezmi w roli glownej. Jedna z nich to kiedy mialam byc chrzesna dla mojej bratanicy. Proboszcz ze wzgledu na to ze bardzo dobrze zna nasza rodzine od razu na wstepie powiedzial ze ochrzci mimo ze brat bez koscielnego ale chrzestna bez koscielnego to juz za duzo i musza zmienic. A ze mala miejscowosc i brat nie chcial jechac do innego miasta, chrzestna nie zostalam.
Inna sprawa byla z chrztem mojej malej. Tu jest jeden polski koscol na bardzo duzy teren. Prosilam tam o chrzest ze wzgledu na mame ktora nie rozumie angielskiego. Dotsalm ogromny wyklad jak to nie po bozemu zyc jak ja zyje. Po wyjasnieniu sytuacji zgodzil sie jak dostarcze dokumenty meza i przyjde z nim na rozmowy. Podziekowalam i zglosilam sie do amerykanskiego kosciola... tam nie robili mi prosblemow choc tez strasznie nie lubie ich podejscia. Dadza kazdy sakrament jaki chcesz bez oplaty pod warunkiem ze uczeszczasz do kosciola. Ich rozwiazaniem na sprawdzenie czy chodzisz jest sprawdzanie czy dajesz na tace. Co miesiac wysylaja koperty z naszym nr w koaciele i w nich dajemy ociary. Maja wyszystko w sysytemie czy placisz regularbie czy nie, a pozniej tylko sprawdzaja -
Somebodytolove, koniecznie idź do innego lekarza. Ja ze względu na swój obciążony wywiad przez ostatnie 2 lata bujam się po różnych lekarzach i trochę się naogladalam. Dobry lekarz prowadzący to bezpieczeństwo Twoje i Maleństwa. Jeśli ciąża jest bez komplikacji i fizjologiczna to oczywiście każdy ją poprowadzi, dlatego warto skonsultować się z kimś innym żeby się upewnić.
-
Ja zostałam chrzestną w tamtym roku i też musiałam wysłuchiwać kazań polskiego księdza... Byliśmy wtedy przed ślubem i powiedziałam że ślub jest już zaplanowany za 2 miesiące (fakt że cywilny, ale tego nie musiał wiedzieć
) I tak nie pomogło. Nasłuchałam się o tym że żyjemy nie po bożemu, w grzechu, że nie uzna mojej spowiedzi, bo nawet jak mi inny ksiądz dał rozgrzeszenie i pieczątkę to on by mi nie dał... i takie tam. Było to tylko jedno spotkanie, więc zacisnęłam zęby i jakoś je przetrwałam. Na chrzcie nic na szczęście już nie wspominał i jakoś poszło
Dobrze że nie miałam jeszcze ślubu cywilnego, bo słyszałam że wtedy w ogóle nie chcą się zgodzić i pozostaje zmiana chrzestnej lub chrzest w angielskim kościele.
My wzięliśmy cywilny ze względów "organizacyjnych", bo ciężko było załatwić wszystko na raz na 1-2 urlopach w Polsce. Cywilny to tylko kilka minut załatwiania, z kościelnym niestety już zaczęłoby się jeżdżenie z jednego końca Polski na drugi po akty chrztu, zapowiedzi itp.
Teraz po cywilnym zapowiedzi już chyba niepotrzebne. Zgoda parafii z Polski też nie, bo mieszkamy tu już tyle czasu że teraz to jest nasza parafia. Jedynie akty chrztu i nauki przedmałżeńskie.
Dlatego jak się uda to chciałabym połączyć tutaj w UK chrzest dzieciątka ze ślubem kościelnym. Wiem że tutaj to dość często spotykane i mam nadzieję że się uda -
Gracja82 wrote:Nie wyobrażam sobie NIE JEZDZIC samochodem, również mam zamiar jeździć póki się będę mieścić za kierownica;)
Jeśli chodzi o ubrania to narazie radze sobie jeszcze z tym co miałam przed ciążą, choć martwię się strasznie przyrostem wagi.. ważyłam 51 a teraz już 57.. trochę dużo i szybko.. a jak Wasze wagi? Boję się rozstępów, stosuje od czasu do czasu Mustella albo koncentrat Palmers;
Dziewczyny,
oglądałam dziś na żywo pierwszy raz wózki! Ale czad!!! Z moją nagdorliwościa i wiedzą z neta zagiełam sprzedawcę kilkoma szczegółami, hehe :p
Niestety byliśmy w małym sklepiku a nie w Megaurwisie(nie było tyle czasu...)i z moich 2-ch wybranych modeli byl tylko 1- Coletto Florino Carbon. Jest faaaajny!!! Już bym chciała kwiecień, zamówić i czekać na odbiór
Mam dziś jakieś sensacje żołądkowo-jelitowe, ehhh jak nie zgaga to sraczka... nie ma lekko :p
Ahisma, dzięki za cynk z C&Aahisma, Deedee87 lubią tę wiadomość
-
Merida86 wrote:Gracja, jeśli boisz się rozstępów to smaruj brzuch, boki i okolice bioder codziennie! Skóra lubi systematyczność, takie od czasu do czasu mało daje. Nawet najlepszy produkt stosowany nieregularnie guzik pomoże.
Dziewczyny,
oglądałam dziś na żywo pierwszy raz wózki! Ale czad!!! Z moją nagdorliwościa i wiedzą z neta zagiełam sprzedawcę kilkoma szczegółami, hehe :p
Niestety byliśmy w małym sklepiku a nie w Megaurwisie(nie było tyle czasu...)i z moich 2-ch wybranych modeli byl tylko 1- Coletto Florino Carbon. Jest faaaajny!!! Już bym chciała kwiecień, zamówić i czekać na odbiór
Mam dziś jakieś sensacje żołądkowo-jelitowe, ehhh jak nie zgaga to sraczka... nie ma lekko :p
Ahisma, dzięki za cynk z C&A
No to właśnie ten mamy wybrany. Pisalam wam ze jak tylko zaczelam go oglądać to sie zakochałam. Widze ze nie tylko mnie urzekl :)Jak sie nim xacznie jezdzic to nie można przestac prawda?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2017, 18:44
-
Merida86 wrote:Gracja, jeśli boisz się rozstępów to smaruj brzuch, boki i okolice bioder codziennie! Skóra lubi systematyczność, takie od czasu do czasu mało daje. Nawet najlepszy produkt stosowany nieregularnie guzik pomoże.
Dziewczyny,
Ahisma, dzięki za cynk z C&A
My też byliśmy dzisiaj pooglądać. I wybraliśmy wózeczek Roan Bass Soft i fotelik Cybex Aton 4. Byłam w szoku, bo wózek praktycznie wybrał mój mąż, który wręcz się w nim "zakochał"
. Dopytajcie ile trzeba czekać na dostawę wózka, bo z Roana i z Bebetto jakieś 10-12 tygodni, bo są robione na zamówienie, więc do końca lutego trzeba by zamówić
.
W H&M też są mega przeceny na ubrania ciążowe i dla dzieciaczków. Ale chyba wyłącznie w sklepie internetowym, bo jak pojechałam specjalnie do CH to nic nie było przecenione i wyszłam mocno rozczarowana...
Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
Deedee87,
to prawda, Florino prowadzi się bajecznie
AgaSY,
Dzięki za cynk odnośnie dostępności Roana, nie miałam pojęcia, że tak długo się czeka, a to nasz 1 typ, tylko jeszcze niewidziany na żywo :p
Jaki kolor wybraliście? Tylko nie mów że jeansowy... bo wtedy to już się nie wyprzesz naszego bliźniactwa, hehe.AgaSY lubi tę wiadomość
-
AgaSY wrote:My też byliśmy dzisiaj pooglądać
. I wybraliśmy wózeczek Roan Bass Soft i fotelik Cybex Aton 4. Byłam w szoku, bo wózek praktycznie wybrał mój mąż, który wręcz się w nim "zakochał"
. Dopytajcie ile trzeba czekać na dostawę wózka, bo z Roana i z Bebetto jakieś 10-12 tygodni, bo są robione na zamówienie, więc do końca lutego trzeba by zamówić
.
W H&M też są mega przeceny na ubrania ciążowe i dla dzieciaczków. Ale chyba wyłącznie w sklepie internetowym, bo jak pojechałam specjalnie do CH to nic nie było przecenione i wyszłam mocno rozczarowana...
Online jest sporo body ale juz tylko malusie rozmiary. Do tego jeszcze dzisiaj darmowa dostawa z kodem wiec jak ktos chce kupic malutkie to naprawde warto.
W sklepie stacjo bylo sporo ale glownie dla starszych, mozna trafic za grosze cos w rozm 50, 56 ja ostatnio kupilam komplet za 10 zl. No i kurtki zimowe ciazowe sa za 70 zl, bardzo fajne jak za ta kase.
Ja mialam kupowac chicco urban, podoba mi sie to, ze gleboki i spacerowka to to samo i nie zajmuje miejsca w domu. Ale ciagle dumam czy na 6m nie kupic jakiejs uzywki za grosze a potem mamy po Leonie spacerowke.
-
Merida pokazałam mężowi Twój wpis i się uśmialiśmy
. Ten jeansowy był pierwszym, który wybrałam! Ale jak zobaczyłam na necie ile ich jest to głowa boli
. Ale teraz czytam o tym Waszym Coletto i też jest lekki, a jeszcze ciut tańszy niż Roan
. Chyba nie obejdzie się bez wizyty w sklepie, który ma oba modele na stanie...
Merida86 lubi tę wiadomość
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
ahisma wrote:Ponoć w drugiej ciąży czuć szybciej. No i mama już wie czego się spodziewać, jakie to uczucie.
Ja nadal nic nie czuje
Dziewczyny ile wydałyście lub zamierzacie wydać na wozek, do jaka kwote zamierzacie poswiecic jesli moge zapytac, a co do kolorow mi sie podoba szaro mietowy , zolto czarny orz morsko bialy ale na wozek z bialym sie raczej nie zdecydujeahisma lubi tę wiadomość
Staś ur.29.04.17 (21.40) 1900,46cm ❤❤❤
Nasz synek - nasza mala wielka miłość -
Na Śląsku wg tradycji wózek dla wnuka kupuje dziadek
ale ze nie chcemy ich zrujnowac to fotelik bierzemy na siebie i pewnie nie wybierzemy wózka droższego z niż Roan za 1700. Teoretycznie to zakup na 3 lata
.
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*)