X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmm :) jak masz jeszcze mąkę i mleko to zrób drugi budyń żeby zagęścić ten z tytki i na dół blachy biszkopty, potem masa budyniowa, jagody i zalać wszystko galaretką :). Ale pycha!

małaMyszka lubi tę wiadomość

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Totoja Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ezia90 wrote:
    Dziewczynki zapytam jeszcze o wazna kwestie jakimi są witaminki dla ciezarnych. Kurcze ktore są najlepsze??? Moja kolezanka co chodzi do tego samego lekarza co ja, bierze vita-miner prenatal (płaci 30zł a tabletek starczy na 2 miesiace) a mi polecil brac z dha, wiec najpierw mialam z doppel herrza ale one byly strasznie drogie.
    TERAZ kupilam vita-miner prenatal+dha i tez tanie nie sa (38zł a starczy na miesiac) Moze mam nastepnym razem kupic te zwykle vita-miner bez tego dha? Bo wiadomo ze przedawkowac tez nie mozna

Ezia na gemini vita miner sa po 18,20 te z dha. Jmto nawet na 1 kosztach przesylki masz taniej. A ja zazwyczaj kupuje hurtowo po 3-4 op i inne duperele.
    No wlasnie polecam zakupic na gemini cala wyprawke lekowo kosmetyczna. Nawet smoczki i butelki sa taniej. Moje zamowienie juz to ok 400 zl ale mam tam wszystko: podklady poporodowe, majtki poporodowe, wit d, d+k,linomagi, sudocrem, witaminy, magnez i mnostwo innych. Wszystko co sobie przypomne to pakuje tam. Fakt 2 razy juz skasowalam niechcacy bo cos sie wiesza ale juz zmadrzalam i zapisalam na kartce wsio. I np kremy na sutki przy katmieniu sa duzo tansze, femaltiker na laktacje to ok 15 zl taniej niz w rossmanie.polecam

AgaSY lubi tę wiadomość

0d1ylqxwgj8ci0pf.png
    k0kdanli3ifomssb.png
  • Totoja Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSY wrote:
    Mmm :) jak masz jeszcze mąkę i mleko to zrób drugi budyń żeby zagęścić ten z tytki i na dół blachy biszkopty, potem masa budyniowa, jagody i zalać wszystko galaretką :). Ale pycha!

Podobnie kombinowalam. Na dol dalabym herbatniki, potem mase budyniowa a jeszcze jak masz maslo to utarta z nim tak jak na karpatke, na to biszkopty posypane jagodami i zalane galaretka

0d1ylqxwgj8ci0pf.png
    k0kdanli3ifomssb.png
  • mala latynoska Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100noga gdzie mieszkasz?

Co do wyprawki to najlepiej najpierw zapytac w szpitalu co zapewniaja. W moim przypadku dali mi cala liste czego potrzebuje ale w konsku skonczylo sie na tym ze nawet nie otworzylam walizki a jeszcze dostalam wyprawde do domu. Polozne byly rewelacyjne.

Co do witamin dla mnie lekarz powtarza ze dha jest bardzo wazny a z rybami nie mozna tez przeaadzac. Mam cala liste jakie ryby i z jaka czestotliwoscia moge jesc. Niektore sa w ogole zabronione. W polsce nielubilam jesc ryb a tu uwielbiam i placze ze niekyorych z tych co lubie nie moge. Dha jest wazny bo wapomaga rozwoj mozgu. Ja nie wiedzialam o tym na poczatku pierwszej ciazy a mialam wit bez i dostalam caly wyklad od lekarze

ve97xiu.png

hxdwe08.png
  • Madllene Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedroneczka, teraz już możesz z czystym sumieniem zacząć kompletować wyprawkę :) zazdroszczę- ale w takim pozytywnym sensie :) też stwierdziłam, że poważniejsze zakupy zostawię chyba na czas po połówkowych, chyba że wcześniej nie wytrzymam :D 13 lutego wejdę już w 6- sty miesiąc, więc to chyba już będzie taka najwyższa pora na gromadzenie wszystkiego bez opamiętania :)

Właśnie sobie policzyłam i wychodzi na to, że w terminie, w którym planowałam (początek kwietnia) iść na zwolnienie chorobowe do dnia porodu byłabym już w 31 tygodniu ciąży ( o ile wszystko będzie dobrze), a to już koniec 7 miesiąca...

7u2290bvd63lv0ph.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na stronie szpitala o którym pisała LaRa, a ja się nad nim zastanawiam pisze tak...

Rzeczy potrzebne dla matki:
    podkłady jednorazowe na łóżko (60×90 cm)
    duże podpaski po porodzie
    dwie bawełniane koszulki nocne rozpinane od góry do brzuszka (niezbędne podczas porodu i karmienia)
    szlafrok
    kapciuszki i klapki pod prysznic
    przybory toaletowe (w tym szare mydło)
    ręczniki 2 szt., myjka frotte
    kubek, mały talerzyk i sztućce
    woda mineralna niegazowana.

Rzeczy potrzebne dla dziecka:
    pampersy dla dziecka 3-6 kg
    chusteczki nawilżające.

Rzeczy potrzebne dla taty:
    czyste, zmienne buty, czysta odzież;
    małe „coś na ząb” (woda, sok, kanapeczki itp.). :)

Co czwartek mają dni otwarte, więc na pewno się kiedyś przejdę :)

LaRa lubi tę wiadomość

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Merida86 Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2017, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jaaaa...
    Nawet o Tatusiach pomyśleli... Jak fajnie :)
    Też z ciekawości wejdę na stronę mojego szpitala... :p

km5sdf9h28k60y12.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSY wrote:
    Tak zrobiłam :-)
    Dwa desery mi wyszły, jeden z biszkoptami, drugi z herbatnikami

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • 19Biedroneczka91 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    Tak zrobiłam :-)
    Dwa desery mi wyszły, jeden z biszkoptami, drugi z herbatnikami
    Ojej wyslij troche:)

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png
  • mala latynoska Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSY wrote:
    Na stronie szpitala o którym pisała LaRa, a ja się nad nim zastanawiam pisze tak...

Rzeczy potrzebne dla matki:
    podkłady jednorazowe na łóżko (60×90 cm)
    duże podpaski po porodzie
    dwie bawełniane koszulki nocne rozpinane od góry do brzuszka (niezbędne podczas porodu i karmienia)
    szlafrok
    kapciuszki i klapki pod prysznic
    przybory toaletowe (w tym szare mydło)
    ręczniki 2 szt., myjka frotte
    kubek, mały talerzyk i sztućce
    woda mineralna niegazowana.

Rzeczy potrzebne dla dziecka:
    pampersy dla dziecka 3-6 kg
    chusteczki nawilżające.

Rzeczy potrzebne dla taty:
    czyste, zmienne buty, czysta odzież;
    małe „coś na ząb” (woda, sok, kanapeczki itp.). :)

Co czwartek mają dni otwarte, więc na pewno się kiedyś przejdę :)

Jak masz okazje pojsc tam to fajna sprawa. Zawsze mozna sie dopytac co i jak a przy okazji zobaczysz jakie warunki i jacy ludzie pracuja. Ja tym razem musze zmienic szpital i tez czekam na mozliwosc zobaczenia co i jak. Tutaj robia specjalne wizyty i pokazuja wszytko z mozlwioscia rejestracji, tylko jeszcze sie nieorientowalam kiedy sa akurat w tym

ve97xiu.png

hxdwe08.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj wysłałam męża po owoce mrożone, zblendowaliśmy je z mlekiem i miodem i było bosko <3

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Deedee87 Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2017, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madllene wrote:
    Groszka, właśnie wrzuciłam go sobie w Google i niestety cena jest raczej poza moim zasięgiem: ok 1500 zł... Najpewniej jest jednym z tych najbezpieczniejszych, a to trzeba brać przede wszystkim pod uwagę, ale liczyłam się z wydatkiem na fotelik rzędu do max 700 zł... Ale bardzo Ci dziękuję za polecenie. Jeśli będzie taki czas, że będę mogła trochę więcej przeznaczyć na fotelik to na pewno będzie pierwszym na mojej liście :-)

Jaj bys chciala taki na stale do auta montowane to wg mojego K dobre wrażenie robi z firmy Jolie??? Jakoś tak.... 0-18 kg ok 500 zl a za 700 to taki 0-25 kg to i na troche posluzy a sprawiaja bardzo solidne wrażenie

Madllene lubi tę wiadomość

dev167pf___.png
  • Nika8686 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny dołączam termin na 1.06.2017 będzie syn :)

19Biedroneczka91, małaMyszka, Madllene, annamaria83, ines. lubią tę wiadomość

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• Nika8686 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też biorę Femibion Natal 2 z DHA w aptecegemini.pl tylko 36,89 i inne leki też w dobrej cenie:)

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• 100noga Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mala latynoska wrote:
    100noga gdzie mieszkasz?

Na północy Anglii.

"duże podpaski po porodzie"
    Wystarczą zwykłe duże podpaski typu jakieś always na noc czy coś w tym stylu czy powinny być jakieś specjalne po porodzie? I ile tego "idzie" na dobę, czy podobnie jak przy pierwszych dniach okresu czy dużo mocniej? Sorry za głupie pytania ale nie mam o tym zielonego pojęcia :P I jak długo później jeszcze będzie leciało? Kilka dni, tydzień, dwa? :P

Co do podmywania się? Ktoś mi mówił że po porodzie najlepsze szare mydło Biały Jeleń.. Czy będzie lepsze niż jakiś płyn do higieny intymnej? Jakoś mi tak dziwnie pomyśleć o podmywaniu się mydłem, zawsze mówili że to inne ph itp, a teraz zalecają :P

A co do wyprawki do szpitala to ja planuje spakować dwie. Jedną taką którą od razu ze sobą zabiorę, czyli wszystko co będzie potrzebne przed, w trakcie i po porodzie. A drugą będę miała w samochodzie, w razie jakichś komplikacji po porodzie, cesarki itp, jakbym musiała zostać w szpitalu kilka dni dłużej (np. więcej pieluch, ubranka na zmianę dla dzidzi i siebie, szampon do włosów i inne tego typu rzeczy). Będę miała spokojną głowę że w razie czego wszystko jest na miejscu, na parkingu szpitalnym...

9f7janlii84l7liv.png
  • Liliaczerwcowa Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ezia90 wrote:
    Dziewczynki zapytam jeszcze o wazna kwestie jakimi są witaminki dla ciezarnych. Kurcze ktore są najlepsze??? Moja kolezanka co chodzi do tego samego lekarza co ja, bierze vita-miner prenatal (płaci 30zł a tabletek starczy na 2 miesiace) a mi polecil brac z dha, wiec najpierw mialam z doppel herrza ale one byly strasznie drogie.
    TERAZ kupilam vita-miner prenatal+dha i tez tanie nie sa (38zł a starczy na miesiac) Moze mam nastepnym razem kupic te zwykle vita-miner bez tego dha? Bo wiadomo ze przedawkowac tez nie mozna

Kochana weź sobie zamów vitaminer prenatal z DHA na allegro placilam ostatnio nie całe 20 zł za opakowanie, wzięłam odrazu 3 opakowania,w zwykłych aptekach zwykle ceny są wygórowane na wszystko.

klz99vvjpbtggrf6.png
    3jvzclb14qr40z6d.png
    3jvzzbmhucm4qdvi.png
    p19uyx8d68ddm54u.png

Wysłany: 11 stycznia 2017, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika8686 wrote:
    Ja też biorę Femibion Natal 2 z DHA w aptecegemini.pl tylko 36,89 i inne leki też w dobrej cenie:)

Dokładnie tez polecam tą aptekę internetowa na wszystko mają dobre ceny,nawet butelki aventu,kupuje tam zawsze całą wyprawke kosmetyczną przed porodem i po:)

klz99vvjpbtggrf6.png
    3jvzclb14qr40z6d.png
    3jvzzbmhucm4qdvi.png
    p19uyx8d68ddm54u.png

Wysłany: 11 stycznia 2017, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    Witam się w 20 tygodniu ciąży, 31 roku życia, 17 miesiącu życia mojego syna!!!! Nie ma to jak dzień świąteczny hahahha

Wrzucam się pod prysznic póki młody śpi i biorę się za czytanie:-)

Wszystkiego Najlepszego z okazji urodzin!

klz99vvjpbtggrf6.png
    3jvzclb14qr40z6d.png
    3jvzzbmhucm4qdvi.png
    p19uyx8d68ddm54u.png
  • Nika8686 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100noga wrote:
    Na północy Anglii.

"duże podpaski po porodzie"
    Wystarczą zwykłe duże podpaski typu jakieś always na noc czy coś w tym stylu czy powinny być jakieś specjalne po porodzie? I ile tego "idzie" na dobę, czy podobnie jak przy pierwszych dniach okresu czy dużo mocniej? Sorry za głupie pytania ale nie mam o tym zielonego pojęcia :P I jak długo później jeszcze będzie leciało? Kilka dni, tydzień, dwa? :P

Co do podmywania się? Ktoś mi mówił że po porodzie najlepsze szare mydło Biały Jeleń.. Czy będzie lepsze niż jakiś płyn do higieny intymnej? Jakoś mi tak dziwnie pomyśleć o podmywaniu się mydłem, zawsze mówili że to inne ph itp, a teraz zalecają :P

A co do wyprawki do szpitala to ja planuje spakować dwie. Jedną taką którą od razu ze sobą zabiorę, czyli wszystko co będzie potrzebne przed, w trakcie i po porodzie. A drugą będę miała w samochodzie, w razie jakichś komplikacji po porodzie, cesarki itp, jakbym musiała zostać w szpitalu kilka dni dłużej (np. więcej pieluch, ubranka na zmianę dla dzidzi i siebie, szampon do włosów i inne tego typu rzeczy). Będę miała spokojną głowę że w razie czego wszystko jest na miejscu, na parkingu szpitalnym...

Nie wiem jak to jest w Anglii ale polskie szpitale w 99% dają i podkłady i podpaski i koszule na porodówce i zaraz po na oddziale- podobnie rzcze i pampersy dla dziecka.

Co do podpasek to są specjalne dla kobiet po porodzie np. Bella mama plus warto kupić majtki siatkowe by podpaska nie wypadała najlepiej L lub XL bo wiem że M-ki bywają za małe nawet u osób które noszą rozmiar 38 (cisną w uda).
    Co do innych waznych rzeczy kupcie Octanisept - tym się pryska rany i krocze jesli było szycie a później też pępek u dziecka - to pomaga w gojeniu i zabija bakterię więc np. po porodzie po każdej wizycie w wc jeśli było cięcie/szycie jest wskazany.

Do mycia krocza - jest szare mydło w płynie np. Biały Jeleń część kobiet przemywa się też Tantum rosa- roztwór podobno warto to mieć i do tego małą butelkę po np. mineralnej by sobie łatwiej polać to i owo:)

100noga lubi tę wiadomość

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• 19Biedroneczka91 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100 noga ja mialam takie duze podpaski bella mamma. Leje sie bardzo. Nawet jak w szpitalu dadza to powrocie do domu musisz miec:* ja zmienialam co 2-3 godziny po powrocie ze szpitala....ale tak po 4-5 dniach to juz bylo jak e pierwszych dniach miesiaczki...a tantum rosa mi bardzo pomogl:* siusialam i polewalam sobie.... Baaardzo szybko sie wszystko zagoilo a bylam szyta:*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2017, 16:31

100noga lubi tę wiadomość

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png
‹‹ 528 529 530 531 532 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ