Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Mmm
jak masz jeszcze mąkę i mleko to zrób drugi budyń żeby zagęścić ten z tytki i na dół blachy biszkopty, potem masa budyniowa, jagody i zalać wszystko galaretką
. Ale pycha!
małaMyszka lubi tę wiadomość
Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
Ezia90 wrote:Dziewczynki zapytam jeszcze o wazna kwestie jakimi są witaminki dla ciezarnych. Kurcze ktore są najlepsze??? Moja kolezanka co chodzi do tego samego lekarza co ja, bierze vita-miner prenatal (płaci 30zł a tabletek starczy na 2 miesiace) a mi polecil brac z dha, wiec najpierw mialam z doppel herrza ale one byly strasznie drogie.
TERAZ kupilam vita-miner prenatal+dha i tez tanie nie sa (38zł a starczy na miesiac) Moze mam nastepnym razem kupic te zwykle vita-miner bez tego dha? Bo wiadomo ze przedawkowac tez nie mozna
Ezia na gemini vita miner sa po 18,20 te z dha. Jmto nawet na 1 kosztach przesylki masz taniej. A ja zazwyczaj kupuje hurtowo po 3-4 op i inne duperele.
No wlasnie polecam zakupic na gemini cala wyprawke lekowo kosmetyczna. Nawet smoczki i butelki sa taniej. Moje zamowienie juz to ok 400 zl ale mam tam wszystko: podklady poporodowe, majtki poporodowe, wit d, d+k,linomagi, sudocrem, witaminy, magnez i mnostwo innych. Wszystko co sobie przypomne to pakuje tam. Fakt 2 razy juz skasowalam niechcacy bo cos sie wiesza ale juz zmadrzalam i zapisalam na kartce wsio. I np kremy na sutki przy katmieniu sa duzo tansze, femaltiker na laktacje to ok 15 zl taniej niz w rossmanie.polecam
AgaSY lubi tę wiadomość
-
AgaSY wrote:Mmm
jak masz jeszcze mąkę i mleko to zrób drugi budyń żeby zagęścić ten z tytki i na dół blachy biszkopty, potem masa budyniowa, jagody i zalać wszystko galaretką
. Ale pycha!
Podobnie kombinowalam. Na dol dalabym herbatniki, potem mase budyniowa a jeszcze jak masz maslo to utarta z nim tak jak na karpatke, na to biszkopty posypane jagodami i zalane galaretka
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
100noga gdzie mieszkasz?
Co do wyprawki to najlepiej najpierw zapytac w szpitalu co zapewniaja. W moim przypadku dali mi cala liste czego potrzebuje ale w konsku skonczylo sie na tym ze nawet nie otworzylam walizki a jeszcze dostalam wyprawde do domu. Polozne byly rewelacyjne.
Co do witamin dla mnie lekarz powtarza ze dha jest bardzo wazny a z rybami nie mozna tez przeaadzac. Mam cala liste jakie ryby i z jaka czestotliwoscia moge jesc. Niektore sa w ogole zabronione. W polsce nielubilam jesc ryb a tu uwielbiam i placze ze niekyorych z tych co lubie nie moge. Dha jest wazny bo wapomaga rozwoj mozgu. Ja nie wiedzialam o tym na poczatku pierwszej ciazy a mialam wit bez i dostalam caly wyklad od lekarze -
Biedroneczka, teraz już możesz z czystym sumieniem zacząć kompletować wyprawkę
zazdroszczę- ale w takim pozytywnym sensie
też stwierdziłam, że poważniejsze zakupy zostawię chyba na czas po połówkowych, chyba że wcześniej nie wytrzymam
13 lutego wejdę już w 6- sty miesiąc, więc to chyba już będzie taka najwyższa pora na gromadzenie wszystkiego bez opamiętania
Właśnie sobie policzyłam i wychodzi na to, że w terminie, w którym planowałam (początek kwietnia) iść na zwolnienie chorobowe do dnia porodu byłabym już w 31 tygodniu ciąży ( o ile wszystko będzie dobrze), a to już koniec 7 miesiąca... -
Na stronie szpitala o którym pisała LaRa, a ja się nad nim zastanawiam pisze tak...
Rzeczy potrzebne dla matki:
podkłady jednorazowe na łóżko (60×90 cm)
duże podpaski po porodzie
dwie bawełniane koszulki nocne rozpinane od góry do brzuszka (niezbędne podczas porodu i karmienia)
szlafrok
kapciuszki i klapki pod prysznic
przybory toaletowe (w tym szare mydło)
ręczniki 2 szt., myjka frotte
kubek, mały talerzyk i sztućce
woda mineralna niegazowana.
Rzeczy potrzebne dla dziecka:
pampersy dla dziecka 3-6 kg
chusteczki nawilżające.
Rzeczy potrzebne dla taty:
czyste, zmienne buty, czysta odzież;
małe „coś na ząb” (woda, sok, kanapeczki itp.).
Co czwartek mają dni otwarte, więc na pewno się kiedyś przejdęLaRa lubi tę wiadomość
Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
AgaSY wrote:Mmm
. Ale pycha!
Dwa desery mi wyszły, jeden z biszkoptami, drugi z herbatnikami -
AgaSY wrote:Na stronie szpitala o którym pisała LaRa, a ja się nad nim zastanawiam pisze tak...
Rzeczy potrzebne dla matki:
podkłady jednorazowe na łóżko (60×90 cm)
duże podpaski po porodzie
dwie bawełniane koszulki nocne rozpinane od góry do brzuszka (niezbędne podczas porodu i karmienia)
szlafrok
kapciuszki i klapki pod prysznic
przybory toaletowe (w tym szare mydło)
ręczniki 2 szt., myjka frotte
kubek, mały talerzyk i sztućce
woda mineralna niegazowana.
Rzeczy potrzebne dla dziecka:
pampersy dla dziecka 3-6 kg
chusteczki nawilżające.
Rzeczy potrzebne dla taty:
czyste, zmienne buty, czysta odzież;
małe „coś na ząb” (woda, sok, kanapeczki itp.).
Co czwartek mają dni otwarte, więc na pewno się kiedyś przejdę
Jak masz okazje pojsc tam to fajna sprawa. Zawsze mozna sie dopytac co i jak a przy okazji zobaczysz jakie warunki i jacy ludzie pracuja. Ja tym razem musze zmienic szpital i tez czekam na mozliwosc zobaczenia co i jak. Tutaj robia specjalne wizyty i pokazuja wszytko z mozlwioscia rejestracji, tylko jeszcze sie nieorientowalam kiedy sa akurat w tym -
Madllene wrote:Groszka, właśnie wrzuciłam go sobie w Google i niestety cena jest raczej poza moim zasięgiem: ok 1500 zł... Najpewniej jest jednym z tych najbezpieczniejszych, a to trzeba brać przede wszystkim pod uwagę, ale liczyłam się z wydatkiem na fotelik rzędu do max 700 zł... Ale bardzo Ci dziękuję za polecenie. Jeśli będzie taki czas, że będę mogła trochę więcej przeznaczyć na fotelik to na pewno będzie pierwszym na mojej liście
Jaj bys chciala taki na stale do auta montowane to wg mojego K dobre wrażenie robi z firmy Jolie??? Jakoś tak.... 0-18 kg ok 500 zl a za 700 to taki 0-25 kg to i na troche posluzy a sprawiaja bardzo solidne wrażenieMadllene lubi tę wiadomość
-
mala latynoska wrote:100noga gdzie mieszkasz?
Na północy Anglii.
"duże podpaski po porodzie"
Wystarczą zwykłe duże podpaski typu jakieś always na noc czy coś w tym stylu czy powinny być jakieś specjalne po porodzie? I ile tego "idzie" na dobę, czy podobnie jak przy pierwszych dniach okresu czy dużo mocniej? Sorry za głupie pytania ale nie mam o tym zielonego pojęciaI jak długo później jeszcze będzie leciało? Kilka dni, tydzień, dwa?
Co do podmywania się? Ktoś mi mówił że po porodzie najlepsze szare mydło Biały Jeleń.. Czy będzie lepsze niż jakiś płyn do higieny intymnej? Jakoś mi tak dziwnie pomyśleć o podmywaniu się mydłem, zawsze mówili że to inne ph itp, a teraz zalecają
A co do wyprawki do szpitala to ja planuje spakować dwie. Jedną taką którą od razu ze sobą zabiorę, czyli wszystko co będzie potrzebne przed, w trakcie i po porodzie. A drugą będę miała w samochodzie, w razie jakichś komplikacji po porodzie, cesarki itp, jakbym musiała zostać w szpitalu kilka dni dłużej (np. więcej pieluch, ubranka na zmianę dla dzidzi i siebie, szampon do włosów i inne tego typu rzeczy). Będę miała spokojną głowę że w razie czego wszystko jest na miejscu, na parkingu szpitalnym...
-
Ezia90 wrote:Dziewczynki zapytam jeszcze o wazna kwestie jakimi są witaminki dla ciezarnych. Kurcze ktore są najlepsze??? Moja kolezanka co chodzi do tego samego lekarza co ja, bierze vita-miner prenatal (płaci 30zł a tabletek starczy na 2 miesiace) a mi polecil brac z dha, wiec najpierw mialam z doppel herrza ale one byly strasznie drogie.
TERAZ kupilam vita-miner prenatal+dha i tez tanie nie sa (38zł a starczy na miesiac) Moze mam nastepnym razem kupic te zwykle vita-miner bez tego dha? Bo wiadomo ze przedawkowac tez nie mozna
Kochana weź sobie zamów vitaminer prenatal z DHA na allegro placilam ostatnio nie całe 20 zł za opakowanie, wzięłam odrazu 3 opakowania,w zwykłych aptekach zwykle ceny są wygórowane na wszystko.
-
Nika8686 wrote:Ja też biorę Femibion Natal 2 z DHA w aptecegemini.pl tylko 36,89 i inne leki też w dobrej cenie:)
Dokładnie tez polecam tą aptekę internetowa na wszystko mają dobre ceny,nawet butelki aventu,kupuje tam zawsze całą wyprawke kosmetyczną przed porodem i po:)
-
małaMyszka wrote:Witam się w 20 tygodniu ciąży, 31 roku życia, 17 miesiącu życia mojego syna!!!! Nie ma to jak dzień świąteczny hahahha
Wrzucam się pod prysznic póki młody śpi i biorę się za czytanie:-)
Wszystkiego Najlepszego z okazji urodzin!małaMyszka lubi tę wiadomość
-
100noga wrote:Na północy Anglii.
"duże podpaski po porodzie"
Wystarczą zwykłe duże podpaski typu jakieś always na noc czy coś w tym stylu czy powinny być jakieś specjalne po porodzie? I ile tego "idzie" na dobę, czy podobnie jak przy pierwszych dniach okresu czy dużo mocniej? Sorry za głupie pytania ale nie mam o tym zielonego pojęciaI jak długo później jeszcze będzie leciało? Kilka dni, tydzień, dwa?
Co do podmywania się? Ktoś mi mówił że po porodzie najlepsze szare mydło Biały Jeleń.. Czy będzie lepsze niż jakiś płyn do higieny intymnej? Jakoś mi tak dziwnie pomyśleć o podmywaniu się mydłem, zawsze mówili że to inne ph itp, a teraz zalecają
A co do wyprawki do szpitala to ja planuje spakować dwie. Jedną taką którą od razu ze sobą zabiorę, czyli wszystko co będzie potrzebne przed, w trakcie i po porodzie. A drugą będę miała w samochodzie, w razie jakichś komplikacji po porodzie, cesarki itp, jakbym musiała zostać w szpitalu kilka dni dłużej (np. więcej pieluch, ubranka na zmianę dla dzidzi i siebie, szampon do włosów i inne tego typu rzeczy). Będę miała spokojną głowę że w razie czego wszystko jest na miejscu, na parkingu szpitalnym...
Nie wiem jak to jest w Anglii ale polskie szpitale w 99% dają i podkłady i podpaski i koszule na porodówce i zaraz po na oddziale- podobnie rzcze i pampersy dla dziecka.
Co do podpasek to są specjalne dla kobiet po porodzie np. Bella mama plus warto kupić majtki siatkowe by podpaska nie wypadała najlepiej L lub XL bo wiem że M-ki bywają za małe nawet u osób które noszą rozmiar 38 (cisną w uda).
Co do innych waznych rzeczy kupcie Octanisept - tym się pryska rany i krocze jesli było szycie a później też pępek u dziecka - to pomaga w gojeniu i zabija bakterię więc np. po porodzie po każdej wizycie w wc jeśli było cięcie/szycie jest wskazany.
Do mycia krocza - jest szare mydło w płynie np. Biały Jeleń część kobiet przemywa się też Tantum rosa- roztwór podobno warto to mieć i do tego małą butelkę po np. mineralnej by sobie łatwiej polać to i owo:)100noga lubi tę wiadomość
21.09.16 Beta 87- 8dpt
21.01.16 Aniołek 9 tc
-
100 noga ja mialam takie duze podpaski bella mamma. Leje sie bardzo. Nawet jak w szpitalu dadza to powrocie do domu musisz miec:* ja zmienialam co 2-3 godziny po powrocie ze szpitala....ale tak po 4-5 dniach to juz bylo jak e pierwszych dniach miesiaczki...a tantum rosa mi bardzo pomogl:* siusialam i polewalam sobie.... Baaardzo szybko sie wszystko zagoilo a bylam szyta:*
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2017, 16:31
100noga lubi tę wiadomość