Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
100noga wrote:Ja też mam ból w podbrzuszu jak zaczynam siusiać. Taki nawet dosyć mocny. Zawsze w środku nocy i jak wstanę rano, czyli jak pęcherz pełny, w dzień nic nie czuje.
-
Merida, fajnie że umiesz robić takie rzeczy na szydełku
mnie ostatnio wzięło na robienie na drutach, no ale na razie tylko szaliki, które i tak nie bardzo mi wychodzą, bo albo włóczka za gruba i szalik zbyt sztywny albo jakiś inny defekt
a fajnie by było zrobić coś dla malucha...
Co do dzięcia jeszcze : Merida witaj w klubie, bo ja też dzieci nie lubię. Niemowlęta ok, bo nie są tak absorbujące, ale od 2 lat wzwyż to dla mnie katorga. Ale mam nadzieję, że będzie tak jak mówicie- swoje to już inna sprawa -
Dziewczyny uporałam się z listą wyprawkową. Wrzucam link:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1DN3NXHpD32D0VYarW0TNSFStWzN6g3695pW-4lnGsic/edit#gid=0
dajcie znać co o tym myślicie, czy Wam odpowiada etc...
Ewentualnie jak ok można na 1-ej stronie umieścić.pingui, Madllene, 19Biedroneczka91, ahisma, ataeb, 100noga, Sulimirka, małaMyszka lubią tę wiadomość
Córcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
makatka wrote:Hej:) jeszcze nie zaczęłam myśleć o szkole rodzenia a Wy już o porodzie:) Nie nadążam za ciążą. Jak ktoś poleca jakąś szkołę rodzenia/szpital z Wrocławia to chętnie poczytam. U mnie dzisiaj kolejne chwilowe zasłabnięcie. Mam już ciśnieniomierz i okazuje się, że w chwili słabości miałam 85/53 i tętno 114. Chyba nie najlepiej. Przy normalnym samopoczuciu mam średnio 93/53, więc cały czas niskie. Pomierzę kilka dni a potem idę z tym do internisty. Jakieś pomysły/ doświadczenia z niskim ciśnieniem?
Makatka pożyczę Ci mojego męża na kilka dni On momentalnie mi ciśnienie podnosci19Biedroneczka91 lubi tę wiadomość
-
ines. wrote:Dziewczyny uporałam się z listą wyprawkową. Wrzucam link:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1DN3NXHpD32D0VYarW0TNSFStWzN6g3695pW-4lnGsic/edit#gid=0
Ewentualnie jak ok można na 1-ej stronie umieścić.
Fajnie, że jest podział na niezbędne minimum i opcje dodatkowe
Jak będę na kompie stacjonarnym to dodam do linków adres bloga, gdzie można poczytać ciekawe rzeczyines. lubi tę wiadomość
-
ines. wrote:Dziewczyny uporałam się z listą wyprawkową. Wrzucam link:
Ewentualnie jak ok można na 1-ej stronie umieścić.ines. lubi tę wiadomość
ahisma wrote:Dziewczyny, czy też Was tak kuje w okolicy jajnika/jajników, gdy kładziecie się do łóżka?
Taki ból przy wstawaniu tłumaczyłam sobie pełnym pęcherzem, ale w drugą stronę?
Tak, idący w parze z uciskiem/bólem w pachwinie. I tylko po lewej stronie. Teraz juz rzadziej ale przez 2 tyg bardzo mi dokuczal. Nie mam pojęcia co to. Zamierzam w piątek na wizycie poinformować lekarza.Córcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
100noga wrote:Ja też mam ból w podbrzuszu jak zaczynam siusiać. Taki nawet dosyć mocny. Zawsze w środku nocy i jak wstanę rano, czyli jak pęcherz pełny, w dzień nic nie czuje.
Mam podobnie
Ines
Super lista, jeśli mogę to sobie ją zapiszę
mam tylko jedną uwagę- termometr prędzej czy później się przydaje.
A tak to z ilością świetnie wszystko trafione, ani za dużo ani za małoines. lubi tę wiadomość
-
AgMB wrote:Mam podobnie
Ines
Super lista, jeśli mogę to sobie ją zapiszę
mam tylko jedną uwagę- termometr prędzej czy później się przydaje.
A tak to z ilością świetnie wszystko trafione, ani za dużo ani za mało
No pewnie ze mozesz to przeciez dla nasw sumie wrzucę jeszcze plik na dysk Google do pobrania to bedzie łatwiej jakby każda chciała edytować to swoich potrzeb
Wiecie uwagi w cenie bo ja pierworódka wiec to spis tego co dostałam, zapisalam i znalazłamGroszka lubi tę wiadomość
-
ines. wrote:Tak, idący w parze z uciskiem/bólem w pachwinie. I tylko po lewej stronie. Teraz juz rzadziej ale przez 2 tyg bardzo mi dokuczal. Nie mam pojęcia co to. Zamierzam w piątek na wizycie poinformować lekarza.
-
No i się zaczęło
Słyszałam wcześniej o opuchniętych nogach/dłoniach, nawet twarzy w ciąży, ale żeby już na początku 5 miesiąca? Mam pracę fizyczną, niestety aż 12 godzin. Ale w tym mam 3 przerwy, pomiędzy nimi wychodzę sobie do kibelka kiedy chcę, no i siedzę. Staram się nie siedzieć cały czas bo to też niedobrze, zazwyczaj ok pół godziny siedzę, pół stoję i tak na zmianę.
Wczoraj wróciłam z pracy, zjadłam kolację, wzięłam prysznic i jak się balsamowałam zobaczyłam że zamiast lewej kostki mam dosłownie jabłko. Kolor normalny, ale taka opuchlizna że kostki wcale nie było widać... Nic nie bolało, nawet po naciśnięciu. Spałam z nogą na poduszce, rano ani śladu.
Naczytałam się że obrzęki są normalne w ciąży w późniejszych miesiącach, ale żeby tak wcześnie? Przytyłam jak na razie max 1kg, więc nogi nie mają większego ciężaru do dźwigania... Martwi mnie też to że tylko w jednej nodze tak miałam, może to jakaś zakrzepica?
Na razie staram się nie panikować, ale jak się to powtórzy w tej samej nodze na pewno pójdę do lekarza.. Jedynie co to ograniczę sól, bo sporo jej używam i zacznę więcej pić...
Czy któraś ma podobny problem? -
100noga wrote:No i się zaczęło
Słyszałam wcześniej o opuchniętych nogach/dłoniach, nawet twarzy w ciąży, ale żeby już na początku 5 miesiąca? Mam pracę fizyczną, niestety aż 12 godzin. Ale w tym mam 3 przerwy, pomiędzy nimi wychodzę sobie do kibelka kiedy chcę, no i siedzę. Staram się nie siedzieć cały czas bo to też niedobrze, zazwyczaj ok pół godziny siedzę, pół stoję i tak na zmianę.
Wczoraj wróciłam z pracy, zjadłam kolację, wzięłam prysznic i jak się balsamowałam zobaczyłam że zamiast lewej kostki mam dosłownie jabłko. Kolor normalny, ale taka opuchlizna że kostki wcale nie było widać... Nic nie bolało, nawet po naciśnięciu. Spałam z nogą na poduszce, rano ani śladu.
Naczytałam się że obrzęki są normalne w ciąży w późniejszych miesiącach, ale żeby tak wcześnie? Przytyłam jak na razie max 1kg, więc nogi nie mają większego ciężaru do dźwigania... Martwi mnie też to że tylko w jednej nodze tak miałam, może to jakaś zakrzepica?
Na razie staram się nie panikować, ale jak się to powtórzy w tej samej nodze na pewno pójdę do lekarza.. Jedynie co to ograniczę sól, bo sporo jej używam i zacznę więcej pić...
Czy któraś ma podobny problem?
ataeb wrote:Ines to się napracowałaś, jak dla mnie super, wszystko posegregowane.
Wczoraj oglądałam filmik kąpanie noworodka i odradzali żeby umieszczać w wanience wkład bo ciężko utrzymać higienę. Na mojej liście był, ale z niego rezygnuję. Myjka dla tak delikatnego ciałka chyba też nie będę używała, a Wy jak sądzicie?
Mąż kąpał ręką, nie wygodnie mu było myjką, więc tym razem myjki nie kupujemy. Ja noworodka nie kąpałam, więc nie wiem, jak jest. My do wanienki kładliśmy tetrę albo kładliśmy małego owiniętego w tetrę do kąpieli i mąż rozwijał ją powoli i tak zostawiał na dnie wanienki. Młody nie przepadał za kąpielą, ale ta pieluszka troszkę pomagała
100noga koniecznie zapytaj swojego lekarza. Może okazać się wszystko w porządku, ale mój lekarz zawsze mówi, ze w razie m.in. takich sytuacji, zeby się do niego zgłosić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2017, 11:41
-
dziewczyny jeszcze raz co do listy, jak obiecałam
(zgodnie z sugestią zmieniłam termometr do 'na pewno się przyda')
link do wyświetlania i edycji online:
link do pobrania: https://drive.google.com/file/d/0B8KWUM8Ovu1TOEQwOUw4ME14VEE/view?usp=sharing
niestety plik do pobrania może nie zawierać wszystkiego co plik online jeśli będziecie coś wpisywać, bo się niestety nie aktualizuje automatycznie, ale oczywiście postaram się raz w tygodniu go aktualizować.
Totoja wysyłam Ci zaproszenie i priv to jak chcesz możesz umieścić na pierwszej stronieWiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2017, 16:19
Marutka, Merida86 lubią tę wiadomość
-
ahisma wrote:Ja mam wizytę pojutrze, też muszę powiedzieć
to koniecznie daj znać co Ci powiedział. mi to nawet ciężko zdefiniować ten ból. na początku to była tylko pachwina bałam się, że coś ze spojeniem, a potem bardziej jakby taka kulka twarda uwierająca w okolicy jajnika.
ale ostatnich dniach jakby przestało.
aaaa jeszcze z mojej strony ogromna prośba. używacie poduszek do spania? jakich konkretnie? możecie polecić coś? nadchodzi czas że chyba się nie obejdzie i musze zakupić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2017, 16:23