Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Łeheheheh
nie martw się kochana, zostały mi 3 ostatnie torebki śniadaniowe tych truskawek, także kończy mi się laba :c znowu wrócą Grześki i pączki do łask
a że nie mam w lodówce dosłownie nic, to co ja z ziemniaka Ci zrobię, żeby chłopa zadowolić
opcję miałam tylko pancakesy
dla mnie za miękkie i za mdłe, ale te truskawki.. no no
mam jeszcze serek capri bo mąż kupił a mu nie posmakował i muszę go wykorzystać. Myślałam nad jakimś serniczkiem dla Gracjanny ale jak tak mnie nie chce :C
Gracjanna lubi tę wiadomość
-
hejka. kiedy mialyscie lub bedziecie mialy polowkowe wizyty? Mi lekarz wyznaczyl na 21 t i 4 dzien.
Zastanawiam sie czy nie pomylil sie o tydzien, tak mi sie wydaje. Czy polowkowe zawsze jest blisko 20 tygodnia?
Pozdrawiam wszystkie mamusie i zycze zdrowka dla Was i maluszkow.
-
Witajcie,
Nie wiem czy temat spania na lewym boku już był? Teroretycznie powinno się spać na lewym boku, ażeby nie nylon ucisku na żyłę główną solną, ale mi nawet jak uda się tak zasnąć to i tak budzę sie na plecachMam sobie piłeczkę podkładać pod plecy? Moze którejś z Was dr coś mówił?
-
Co do odczuwania ruchów dziecka przy łożysku na przedniej ścianie to rzeczywiście są słabiej wyczuwalne. Takie jakby w środku. Mój dr mówił, że to normalne.
Ja narazie mam łożysko dość nisko i trochę nachodzi na bliznę po cesarce. Dr uradowany nie jest bo mówi że jeżeli się nie przesunie do góry to będzie musiał ciąć przez łożysko i wtedy jest większe krwawienie i trzeba się trochę spieszyć, ale oczywiście da się to zrobić. Może się jednak przesunie.
Pozdrawiam. -
Serniczek to moje ulubione ciacho
Aj law ju :* :*
Ja miałam 20+1 polowkowe ale dziewczyny mają różnie zależy od doktora. Więc nic się nie martw.
Pingui temat był nawet niedawno ale to nicja ogólnie bardziej zawsze spałam na brzuchu. Teraz śpię jak mi wygodnie. Chyba najczęściej na prawym boku. Oglądałam ostatnio taki filmik superstyle i mamyginekolog. Tłumaczyly że spać powinno się wlasbie tak jak wygodnie a jak dzidzi będzie źle to da znak hi hi
-
Ruchy dziecka czuję głównie przy pępku. Na ostatnim USG tam dziecior miał nogi, więc nie wiem czy to nie jest jego ulubiona pozycja i kopie mnie w ten pępek regularnie
Już mi wyszedł niemal cały na wierzch (oczywiście nie z powodu tych ruchów!
) ale trochę mnie przeraża - ledwo szósty miesiąc zaczynam, a pępek się "wywinął" cały.
Pojutrze lecę (co prawda krótki lot, 2 godz.) i przyznam że trochę się denerwuję. Niby wszystko ok i lekarz dał błogosławieństwo, ale jednak -
U nas usg polowkowe bylo w 20+5, ale tak jak juz napisala Gracjanna zalezy to od lekarza:)
A co do spania to u mnie ostatnio jest z tym problem. Nie moge wygodnie ulozyc sie do snu, ostatnio zauwazylam, ze jesli dluzej poleze na prawym boku czy plecach to mam problemy z oddychaniem. A na lewym boku trudno mi spac caly czas -
nitta32 wrote:hejka. kiedy mialyscie lub bedziecie mialy polowkowe wizyty? Mi lekarz wyznaczyl na 21 t i 4 dzien.
Zastanawiam sie czy nie pomylil sie o tydzien, tak mi sie wydaje. Czy polowkowe zawsze jest blisko 20 tygodnia?
Pozdrawiam wszystkie mamusie i zycze zdrowka dla Was i maluszkow.
Ja mam za tydzień czyli 24t0d niby ostatni dzień a lekarz sam sobie wybrał więc spokojnieCórcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Heh, temat duszności przy leżeniu obmawiałyśmy wczoraj na fb
okazuje się, że dolegliwość ta jest wśród nas aktualnie powszechna;) najlepsza jest pozycja na.lewym boku rzeczywiście, jeśli masz trudności z pozostaniem w tej pozycji to świetnym rozwiązaniem jest taka poduszka w kształcie litery C - taki kojec, np z motherhood polecam
Szaron, u mnie połowa pępka wyszła:D ale zauważyłam że jak sobie rękoma podciągnę brzuszek do góry to się chowa, więc to chyba kwestia opadnięcia od ciężaru;)
Aj,gdybym mogła gdzieś się wyrwać to od razu bym leciała:) nawet dzisiaj w belly radach widziałam , że jest napisane że teraz to najlepszy czas na podróże
Od pewnego czasu mam taką usilną potrzebę, żeby wyjątkowo dobrze wyglądac. Tylko że co z tego, skoro w swoje stare fajne ciuchy nie wchodzę, brzuszysko wywalone, w żadne szpilki się teraz nie ubiorę z racji pogody i nóg jak baleron i paznokci nie pomaluję, bo boję się szkodliwych substancji... jedyne co to chyba pójdę do fryzjera podciąć włosy... jejku, jak ja już nie mogę doczekać się czasu,gdy nie będzie duszności i cholernej zgagi i będę mogła wcisnąć się w fajne sexy ciuszkiWiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2017, 20:00
Szaron lubi tę wiadomość
-
Ezia90 wrote:Co lepiej kupic? płyn czy proszek do prania do ciuszków ?
somebodytolove94 lubi tę wiadomość
19Biedroneczka91 wrote:Mi z plynem jest wygodniej. Proszek jest malo praktyczny:) wiec mam plyn do prania i plukania bobini. Pachnie pieknie
somebodytolove94 lubi tę wiadomość
-
Szaron wrote:Ruchy dziecka czuję głównie przy pępku. Na ostatnim USG tam dziecior miał nogi, więc nie wiem czy to nie jest jego ulubiona pozycja i kopie mnie w ten pępek regularnie
Już mi wyszedł niemal cały na wierzch (oczywiście nie z powodu tych ruchów!
) ale trochę mnie przeraża - ledwo szósty miesiąc zaczynam, a pępek się "wywinął" cały.
Pojutrze lecę (co prawda krótki lot, 2 godz.) i przyznam że trochę się denerwuję. Niby wszystko ok i lekarz dał błogosławieństwo, ale jednak
Szaron czy brałas od lekarza jakieś zaświadczenie ze możesz latac/podróżować? Za 3 tyg wybieram się do Hiszpanii i na str linii lotniczych piszą o jakimś zaświadczeniu..
Ja wciąż czekam na kopiarki, czkawke czy obroty.. bąbelki są ale ja chyba jestem jakaś nieczula. Idę jutro do dr żeby spr czy wszystko ok i umówić połowkowe
Pozdrawiam wszystkie TRUSKAWECZKIWiem, że nic nie wiem... -
Ezia90 wrote:O własnie, własnie. Płyny do płukania można stosowac? bo ja myslalam ze tylko sam proszek do prania:D
Gracja82 wrote:Szaron czy brałas od lekarza jakieś zaświadczenie ze możesz latac/podróżować? Za 3 tyg wybieram się do Hiszpanii i na str linii lotniczych piszą o jakimś zaświadczeniu..
W zależności od linii lotniczych są różne wymagania - ale zwykle do ok. 28-30 tyg ciąży nie trzeba zaświadczenia lekarza. Po 34-36t (znów - zależy od polityki danych linii lotniczych) nie wpuszczają na pokład w ogóle, bo zmiany ciśnienia mogą wywołać poród i przymus np awaryjnego lądowania co oznacza ogromne koszty i masę problemów dla linii lotniczych. Także nie pozostaje Ci nic innego niż przegryźć się przez regulamin Twojego przewoźnika i zobaczyć czy musisz mieć zaświadczenie lekarza, czy jeszcze się mieścisz terminem w "bezpiecznym okienku" i zaświadczenia nie trzeba.
Poza tym można odmówić przejścia przez bramkę (wykrywacz metalu) na lotnisku, no i w samolocie można poprosić o zamianę miejsca z większą ilością miejsca na nogi - jeśli akurat są wolne. -
Ezia90 wrote:Co lepiej kupic? płyn czy proszek do prania do ciuszków ?
Ostatnio widziałam, kapsułki Lovella. Czy dobre jeszcze nie wiem ale spróbuje. Proszku kiedyś używałam i był ok.
Choć powiem szczerze, że dr alergolog (kobieta z bardzo dużym doświadczeniem w alergologii dziecięcej), który prowadzi moją córkę, powiedziała, że nie ważne jaki proszek/płyn/kapsułki a najważniejsze to dobre płukanie wiec włączyć dodatkowe.
Co do spania to mam poduszkę motherhood ale i tak budzę się obok niej na plecachalbo poduszka rano jest na podłodze
-
Ale jestem zła na siebie, kończą mi się witaminy i chciałam dzisiaj się zaopatrzyć, byłam w dwóch aptekach i zdziwiona, że nie mają "prenatal dha" poszłam do trzeciej, zadowolona, że w końcu upolowałam, po czym przyglądam się opanowaniu, że coś mi nie gra (oczywiście po wyjściu z apteki, z paragonem w ręku)...
A ja głupia kupiłam sam tran dla ciężarnych, popierdzieliły mi się nazwy w głowie
Powinnam kupić "vitaminer dha"
No i nie dość, że zapłaciłam 10zł więcej to muszę po raz drugi wybrać się do apteki, bo co mi po samym tranie...
Ehh