X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, kiedy kupujecie piżamy do szpitala?

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • Madllene Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się muszę w końcu ogarnąć i zacząc coś kupować. Piżamę kupiłam ostatnio, ale to raczej jedynie do domu, bo jest dwuczęściowa- spodnie i bluzka, a do szpitala to chyba lepsza koszula, bo na położniczym zawsze kobiety w koszulach widuję, pewnie chodzi o dostęp powietrza i ułatwienie przy badaniu. Teraz będę spać w tej piżamie bo fajny pas ciążowy w spodniach ma, a i później po porodzie w domu, bo bluzka jest dostosowana do karmienia.

Mnie się przesunie badanie krzywej cukrowej, bo napisałam mojej gin o wpływie mojego antybiotyku na stężenie sukru we krwi i powiedziała, żebyśmy to przesunęły, czas mam do 28 tygodnia więc jakiś 2 tygodnie. W przyszłym tygodniu się wybiorę. Natomiast na wizytę w czwartek mam zrobić toxo i mocz. Mówiłam jej o "swędzącym problemie" w kroczu i podejrzewa że to grzybek się przyplątał, zalecila do czasu wizyty taką maść Clotrimazolum do smarowania warg sromowych. Przez to będę musiała jutro trochę pokombinować przy oddawaniu próbki moczu żeby to dziadostwo że strumieniem nie wpadło... cóż, podmyję się po prostu i pobiorę mocz że środkowego strumienia, bo innych opcji nie widzę. Tamponu żadnego nie będę zakładać, bo nie chcę nic tam uszkodzić i wepchnąć bakterii, poza tym mówiła żeby nic dopochwowo nie stosować- może chodziło jej o preparaty na grzybka, ale nie włożę też tampona w takim wypadku.

Poza tym, tak jak już pisałam na fb- mąż już jest ze mną- cieszę się z tego jak małe dziecko:-) byliśmy dziś na spacerze, trochę pod koniec zaczęłam powłóczyć nogami, ale nie mam najlepszej formy. Najgorsze jest to, że wszyscy mi mówią, że powinnam być aktywna do czasu porodu, ćwiczyć, żeby łatwiej poród znieść i potem wrócić do siebie. Wszystko fajnie i pewnie w normalnych warunkach bym tak robiła, ale moje ciało nie chce do końca współpracować, nie chce się też przeciążać skoro mam zalecony oszczędzający tryb życia, boję się też, ze przy wysiłku wróci ból nerki... no nic, nadzieję mam że jakoś sobie poradzę.

AgaSY lubi tę wiadomość

7u2290bvd63lv0ph.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej czerwcóweczki! My właśnie po kolejnej wizycie. Moje dziecko ma już 963g dacie wiarę? Cały czas wyprzedza termin o tydzień, będzie klucha :). Akurat sobie spał z główką pod moim sercem <3.
    Jak wróciłam do domu i pokazywałam mężowi nowe zdjęcia to zauważyłam, że ginka przyczepiła mi do karty ciąży puste zdjęcie z jakimś komentarzem... Jest tu jakaś grafolożka, która potrafi to rozszyfrować? :)

5c7d2fe16470b5a7med.jpg

Ja do ogólnie kupiłam kosmetyki z Linomagu: płyn do mycia, oliwkę, krem do buzi i krem do pupy. Nie są tak rozreklamowane jak inne, ale w kilku miejscach widziałam, że są polecane i tanie, więc na początek je sprawdzimy :).

Wczoraj byliśmy na pierwszych zajęciach SR. Było jak na kabarecie, położna jest świetna, ale też dużo się dowiedzieliśmy. Zajęcia pt "przygotowania do porodu, pakowanie torby i kiedy jechać na porodówkę" mamy zaliczone :). Ogólnie Wam powiem, że jej zdaniem jak ktoś ma kasę to może sobie komórki macierzyste pobrać, ale jak ktoś ma brać kredyt to stanowczo odradza. Monitor oddechu tylko dla wcześniaka lub dzidziusia, któremu stwierdzą jakieś wady jeszcze w szpitalu. Detektora tętna w III trymestrze ona by nie kupowała. Itd :)

małaMyszka, ahisma, annamaria83, Marisa, Merida86 lubią tę wiadomość

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położenie miednicowe
    Łożysko na stronie tylnej???? WTF??? Nie wiem
    Pierwszy wyraz zaczyna się na "F" chyba, może coś po łacinie sobie napisała?

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • Madllene Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSY, mnie się wydaje że tam jest napisane : "położenie miednicowe" a dalej nie wiem :D duży już maluch! Mój pewnie też w tych granicach , bo 2 tygodnie temu miał ok 600 g, a tydzień później 855g - więc w tydzień przybiera ok 200 g, zatem teraz powinien być już w okolicy kilograma :D też się obawiam, że będzie z niego niezły kolos po tatusiu, który urodził się mając grubo ponad 4 kg...

U nas SR dopiero od 28 tygodnia więc mam jeszcze tRoche czasu na zapis. Co do detektora tętna to bym polemizowała, bo niestety mam w pamięci przypadkui że dziewczyna leżąc w szpitalu przed porodem miała w nocy robione ktg i było ok a rano pulsu dzidziusia już nie było. Jakbym tak leżała w szpitalu to chyba co 3 godziny bym sprawdzała. Fakt, że może też być zawsze za późno, ale jakaś spokojniejsza bym była. Poza tym jak się coś dzieje to wolałabym jednak mieć pod ręką detektor żeby sprawdzić. Mąż tylko nie bardzo chce się zgodzić bo też uważa, że to zbędny sprzęt, a jak ma się coś stać to i tak się stanie...

Edit: malaMyszka ma chyba rację z tym drugim zdaniem że łożysko na tylnej ścianie- tak bym się ku temu skłaniała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2017, 19:17

7u2290bvd63lv0ph.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monitor oddechu u mnie to najważniejsze urządzenie

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSY to duze maleństwo :) Ja tez bylam dzis na wizycie i maly wazy 842g a jest o 1 dzien starszy od Twojego :)
    Niestey tez grzybek sie do mnie przyplatal :/ a mc temu byl niby jakis lekki stan zapalny (wg cytologi) to moja gin przepisala mi wtedy tylko jakies globulki na poprawe flory bakteryjnej, a szkoda bo moze to byl poczatek infekcji. Jedyny plus to to, ze nic mnie nie swedzi ani nie piecze :)

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Myszko ja też byłam bardzo nastawiona na ten monitor oddechu. Położna wczoraj trochę mnie zdziwiła, ale pewnie i tak kupię, choćby dla własnego spokoju. Detektor tętna już mam i na pewno wyląduje w szpitalnej torbie :).
    "Poł. miednicowe" to się z Wami zgodzę, co do łożyska na tylnej ścianie to jest to fakt, ale nie mam pojęcia czy to tam pisze, bo dla mnie to bazgroły :P.
    Sama informacja, że łożysko jest na tylnej ścianie jest pewnie ok jeśli chodzi o jakiś przedwczesny poród, ale po co napis o położeniu miednicowym? Przecież to się co chwilę zmienia. Chyba, że co wizytę będzie tą kartkę wymieniała? Mam zagwozdkę :P
    Madllene to będziemy miały niezłe kluchy hehe :)

Madllene lubi tę wiadomość

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • 19Biedroneczka91 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj tez na kazdej wizycie pisze polozenie łożyska i Dzidziusia:):)
    Ja bez detektora nie wyobrazam sobie ciąży:*
    Ale duże już te Wasze Urwisy:):)

AgaSY lubi tę wiadomość

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png
  • annamaria83 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2017, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie dzis dosc pracowity dzien,pranie,sprzatnie,mycie okien,pranie firanek Jestem z siebie dumna Mialam jeszcze upiec biszkopta z galaretka ale niestety nie wystarczylo juz sily Zaleglam na łozku i leze Ciasto nie zajac nie ucieknie ;-)

h84fanliowb3f7xd.png

Aleksander Jan ur. 01.06.2017 (8:30)- 3400/53 cm 10 pkt :-) <3. <3. <3

Karolek (aniołek) 38 tydz ciazy, ur.18.12.2014 r
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, u mnie dziś zapadła decyzja, że jeszcze popracuję do końca przyszłego tygodnia i się żegnam :) Akurat zacznę 7 miesiąc. Coraz ciężej wysiedzieć tyle godzin, poza tym stres (nawet mały) coraz gorzej mi robi ;)

Nie wiem co będę sama w domu robić - nie mam w moim mieście ani rodziny, a znajomi wszyscy pracujący, poza kilkoma świeżymi mamami, którym raczej nie chcę zawracać głowy odwiedzinami (teraz, bo potem tak :) ).

Ktoś coś doradzi na pierwsze dni samej w domu na zwolnieniu?
    Jakaś "rutyna", żeby nie skończyć łażąc w piżamie do południa? ;) Boję się że mi ten czas się rozejdzie w palcach...

tb7382c324e9cpbx.png
  • Ezia90 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy te kocyki minky kupowalyscie na allegro? Jaka cena jest rozsądna?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2017, 22:59

dqprpx9i7rkxsl4h.pngex2b8ribq1mpge8u.png
  • Ezia90 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron wrote:
    Cześć, u mnie dziś zapadła decyzja, że jeszcze popracuję do końca przyszłego tygodnia i się żegnam :) Akurat zacznę 7 miesiąc. Coraz ciężej wysiedzieć tyle godzin, poza tym stres (nawet mały) coraz gorzej mi robi ;)

Nie wiem co będę sama w domu robić - nie mam w moim mieście ani rodziny, a znajomi wszyscy pracujący, poza kilkoma świeżymi mamami, którym raczej nie chcę zawracać głowy odwiedzinami (teraz, bo potem tak :) ).

Jakaś "rutyna", żeby nie skończyć łażąc w piżamie do południa? ;) Boję się że mi ten czas się rozejdzie w palcach...
    Ja tak samo miałam obawy co ja będę robić no i szczerze to się nudzę każdego dnia.. Trochę czytam, zajmuje się domem, chodzę w odwiedziny do mojej mamy, mieszka nieopodal. No ale ogólnie nudy:)
    Coś wymyslisz:)

dqprpx9i7rkxsl4h.pngex2b8ribq1mpge8u.png
  • LaRa Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Nudzcie sie poki możecie, potem będziecie chciały sie ponudzić, poleniuchować, pospać do południa czy mieć chociaż chwilkę dla siebie. Teraz jest wasz czas wiec róbcie to czego normalnie byście nie robiły, seriale, książki, szydełkowanie, pieczenie itd.

Co do problemu nietrzymania moczu podczas kichnięc, zdarza mi sie ro coraz cześciej niestety, o tyle luz jak jestem w domu, gorzej gdy sytuacja zdarzy sie poza domem.

Dzis zapowiada sie deszczowa pogoda, wiec spacer chwilowy bedzie, ewentualnie pozniej popołudniu do kościoła, jako dłuższy.

Miłej środy (popielcowej).
    Ja dzis zaczynam kolejny nowy tydzień ciąży, ale ten czas zapiernicza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 07:21

ahisma, małaMyszka lubią tę wiadomość

38t2d 3200g 52 cm 2.06.2017
    mhsv3e5euobgbkf8.png
    39t4d 3620g 57 cm 21.04.2015r.
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • pingui Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron wrote:

Ja tez mam takie obawy. Byłam dwa tygodnie na zwolnieniu nie od ginekologa to kiła pierwszych dni byłam zadowolona, odgruzowałam dom itp. Potem myślałam ze zwariujesz nudów. Seriali nie lubię, szydełkowania tym bardziej. Poczytalam zaległą literaturę i czekałam aż mąż i dzieci wrócą. Naprawdę z aosva poszłam do pracy.
    Jak się wkurzę w pracy to sobie obiecuje, że idę na zwolnienie i mam to w nosie, ale szybko mi przechodzi. Dr na każdej wizycie pyta czy chce iść na L4 a Jana każdej odpowiadam ze moze następnym razem :-)

Naraziestanelo że pójdę od siódmego miesiąca, ale zobaczymy.

Szaron lubi tę wiadomość

atdci09ktbgklgiz.png
  • caroline29 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy z rana w deszczowy dzien :(
    LaRa rozpoczynamy razem nowy ten sam tydzień :)
    My czekamy na glukozę , mam nadzieje ze Latwo pójdzie i Staś bedzie zadowolony z porannych kalorii.

Staś ur.29.04.17 (21.40) 1900,46cm ❤❤❤
    Nasz synek - nasza mala wielka miłość
  • caroline29 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wypiliśmy, póki co nie jest zle :)
    My na zwolnieniu jestesmy od konca listopada , szczerze powiem to czas tak szybko leci , nawet nie wiem kiedy te 3 wolne miesiące poleciały :) na brak zajęć nie narzekamy...

ahisma lubi tę wiadomość

Staś ur.29.04.17 (21.40) 1900,46cm ❤❤❤
    Nasz synek - nasza mala wielka miłość
  • LaRa Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jednak słonko wyszło zza chmur wiec spacer bedzie a i moze okna umyje :) miesiąc mieszkam na nowym a okna co 2 tyg musze myć bo wszedzie wokół remonty :/

Ja tez sie w domu nie nudzę, zawsze jest cos do zrobienia.

38t2d 3200g 52 cm 2.06.2017
    mhsv3e5euobgbkf8.png
    39t4d 3620g 57 cm 21.04.2015r.
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • Nika8686 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pobyt w domu nie jest zły. Ja czytałam książki i filmy które zawsze chciałam zobaczyć. Teraz z kolei cała energię zużywam ma wyprawkę i gotowanie. Robię przyjemność sobie i mężowi bo kiedyś np nie robiłam słodkości a teraz się tego uczę. Pogoda coraz lepsza wiec można tez spacerować dla zdrowia i vit D. Dużo tez zamawiam przez internet i kurierzy nie pozwalają mi siedzieć w pizamie

AgaSY, Szaron lubią tę wiadomość

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• annamaria83 Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My juz wlasnie po pierwszym pobraniu krwi i na szczescie po wypiciu Nawet smaczne,cytrynowe 15 min temu wypiłam i jest ok Mam nadzieje ze nie zmuli mnie za bardzo A młody juz skacze,chyba mu smakowało :-D :-P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 09:30

h84fanliowb3f7xd.png

Aleksander Jan ur. 01.06.2017 (8:30)- 3400/53 cm 10 pkt :-) <3. <3. <3

Karolek (aniołek) 38 tydz ciazy, ur.18.12.2014 r
‹‹ 644 645 646 647 648 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ