X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • Ezia90 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika8686 wrote:
    Nogi i ręce nie swędzą, piersi tez mniej został brzuch w okolicy pępka. Ja nie przejdzie za 2 dni to zrobię badania. Dzięki za rady
    A nie swedzi po prostu przez to że się skóra rozciąga i wysusza?

dqprpx9i7rkxsl4h.pngex2b8ribq1mpge8u.png
  • annamaria83 Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my dziś mamy 100 dniówkę wg belly :) Choć pewnie taka prawdziwa minęła nam już chwilkę temu, jeżeli poród będzie początkiem czerwca.

Co do tej zgagi to też mi się wydaje że to bujda, po prostu kiedyś słyszałam taki zabobon ;)

A z basenem mimo, że nie mam żadnego zakazu od lekarki nie będę ryzykować. Na początku ciąży miałam odradzane przez ginkę żeby nie złapać żadnej infekcji, potem mi już pozwoliła ale i tak się nie zdecydowałam. Choć ostatnio doskwiera mi coraz bardziej kręgosłup i jak pomyślę że mogła bym go tak fajnie odciążyć Ahhh Było by super. Ale poczekam aż Alek się urodzi i będziemy chodzić razem Planuję go zabierać na basen jak będzie jeszcze malutki, żeby uczył się od małego pływać

h84fanliowb3f7xd.png

Aleksander Jan ur. 01.06.2017 (8:30)- 3400/53 cm 10 pkt :-) <3. <3. <3

Karolek (aniołek) 38 tydz ciazy, ur.18.12.2014 r
  • Ezia90 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ahisma wrote:
    Moje marzenie <3
    Koleżance tylko pozazdrościć i gratulować zdrowej dziewuszki :)
    No a ona do mnie ze była masakra, że życzy mi powodzenia że może u mnie będzie lżej haha, sobie myślę Booze Ty nie wiesz co mówisz pierwszy poród potrafi trwać co najmniej 10h jak 1cm na godzinę postępuje rozwarcie a ona urodziła duża dziewczynkę w 4,5 godz. Ale dobrze że wszystko ok:)

• ahisma Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ezia90 wrote:
    No a ona do mnie ze była masakra, że życzy mi powodzenia że może u mnie będzie lżej haha, sobie myślę Booze Ty nie wiesz co mówisz pierwszy poród potrafi trwać co najmniej 10h jak 1cm na godzinę postępuje rozwarcie a ona urodziła duża dziewczynkę w 4,5 godz. Ale dobrze że wszystko ok:)
    Moja koleżanka to się dopiero umęczyła... od pierwszych skurczy do pełnego rozwarcia i porodu 24h minęły :/

atdco7est7svlfak.png
    9ltfxzdv75wjz8un.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja męczyłam się z swędzeniem z dwa tygodnie i polecam kupić nivea krem pod prysznic ;) przynajmniej na noc dawało ulge

• Gracjanna Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2017, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ezia90 wrote:

Ezia to że urodziła szybko to nie znaczy że ja mniej bolało. Ja urodziłam w 1godzine i 40 minut razem z parciem. Nie uważam żebym mniej cierpiała. Ze mną zaczela rodzić taka dziewczyna też kilkanaście godzin jej zeszło. Tylko ja od pierwszej kropli oksytocyny mało się nie przekrecilam bo rozwarcie tak szybko postepowalo. U niej powoli i ból też nasilal się inaczej. Sama mi mówiła ze myślała ze jestem swirem jak na mnie patrzyła dopóki nie doszła do takiego rozwarcia jakie ja miałam i zrozumiala.

201706107251.png
  • Ezia90 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gracjanna wrote:
    Ezia to że urodziła szybko to nie znaczy że ja mniej bolało. Ja urodziłam w 1godzine i 40 minut razem z parciem. Nie uważam żebym mniej cierpiała. Ze mną zaczela rodzić taka dziewczyna też kilkanaście godzin jej zeszło. Tylko ja od pierwszej kropli oksytocyny mało się nie przekrecilam bo rozwarcie tak szybko postepowalo. U niej powoli i ból też nasilal się inaczej. Sama mi mówiła ze myślała ze jestem swirem jak na mnie patrzyła dopóki nie doszła do takiego rozwarcia jakie ja miałam i zrozumiala.
    A tego nie mówie, że mniej bolało :):) bo mówiła że darła sie jak fiks, ale było krótko :) krótko a intensywnie :)

• Szaron Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co za cisza :)

Dziewczyny planujecie szkołę rodzenia - tzn pytam debiutantki, bo doświadczone pewnie nie czują potrzeby ;D
    Właśnie się zastanawiam czy wybrać taką przyszpitalną (gdzie planuję rodzić), czy taką dobrze ocenianą, polecaną przez znajomych? W przyszpitalnej pozna się realia swojego szpitala, więc nie wiem co lepsze.

Czuję coraz mocniejsze ruchy dziecka, ale dalej to nie jest coś, co bym nazwała kopnięciem - takie przelewanie się, ani bolesne, bardziej dziwne. Jakby mi ryba pływała w brzuchu ;) Mam nadzieję że nie będę mieć osławionych kopniaków w żebra, wątrobę i pęcherz, że aż się podskakuje z bólu - bo tak mnie niektóre babki straszą.

tb7382c324e9cpbx.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron ja wybrałam SR z polecenia znajomych i jestem mega zadowolona :-) kobieta do rany przyłoż, wiedzę ma ogromną. Jesteśmy już po 2 zajęciach i oboje z mężem nie możemy doczekać się następnych :-). Do porodu wybrałam szpital w której dyżuruje moja gin i umówiłam się z nią, że wpadnę kiedyś zobaczyć sale, porodowke itp :-)

Szaron lubi tę wiadomość

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • ahisma Autorytet

Wysłany: 6 marca 2017, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron wrote:

Dziewczyny planujecie szkołę rodzenia - tzn pytam debiutantki, bo doświadczone pewnie nie czują potrzeby ;D
    Właśnie się zastanawiam czy wybrać taką przyszpitalną (gdzie planuję rodzić), czy taką dobrze ocenianą, polecaną przez znajomych? W przyszpitalnej pozna się realia swojego szpitala, więc nie wiem co lepsze.

Czuję coraz mocniejsze ruchy dziecka, ale dalej to nie jest coś, co bym nazwała kopnięciem - takie przelewanie się, ani bolesne, bardziej dziwne. Jakby mi ryba pływała w brzuchu ;) Mam nadzieję że nie będę mieć osławionych kopniaków w żebra, wątrobę i pęcherz, że aż się podskakuje z bólu - bo tak mnie niektóre babki straszą.
    U mnie niestety nie ma SR, najbliższa 40km ode mnie, więc siłą rzeczy odpada :/
    Na dniach mam się spotkać z położną (prowadzi tez SR), która mam nadzieje będzie odbierać mój poród to zasypię ją pytaniami.

Co do ruchów, to u mnie są bardzo wyraźne, czasami właśnie aż podskakuję, gdy mały niespodziewanie kopnie, ale bardziej z zaskoczenia niż z bólu. Mały często kopie bardzo nisko, wręcz w kroku, że się wyginam jak siedzę na kanapie :) I prawie codziennie czuję takie napięcie w okolicy pępka, obstawiam, że się "wypina" lub główką napiera, bo to takie uczucie, jakby pieczenia, gdy przykładam rękę do skóry w tym miejscu. Cieszy mnie to, że jest aktywny, nawet jak nie jest to najprzyjemniejsze. Przynajmniej wiem, że wszystko u niego ok. Ponoć aktywne dziecko to zdrowe dziecko :) i tego się trzymam :)

atdco7est7svlfak.png
    9ltfxzdv75wjz8un.png
  • pingui Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 00:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron wrote:

O ile dobrze pamietam, to jesteś z Krakowa. My byliśmy już kilka lat temu na SR w Żeromskim i jak dla mnie porażka. Mój mąż pytał co chwile czy już idziemy :-) Położne poprostu uprawiały marketing. A już ostatni dzień rozłożył mnie na łopatki. W zasadzie całe spotkanie było poświęcone termomixowi, oczywiście z namawianiem na zakup bo bez tego małych nie będzie zdrowo rósł. Chyba dwa lat temu znajoma tam poszła i powtórka z rozrywki była, wiec nie polecam, choć szkoła darmowa.

atdci09ktbgklgiz.png
  • pingui Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem gdzie mój brat chodził z żoną 1,5 roku temu, ale podobno było fajnie. Zapytam to dam znać. Pamietam, że dostawali elektroniczne lalki do domu. Chodzili z nią na spacer, ale jak lalka płakała przez kilka godzin w nocy to wyjęli jej baterie w końcu :-)

caroline29 lubi tę wiadomość

atdci09ktbgklgiz.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pingui wrote:
    Nie wiem gdzie mój brat chodził z żoną 1,5 roku temu, ale podobno było fajnie. Zapytam to dam znać. Pamietam, że dostawali elektroniczne lalki do domu. Chodzili z nią na spacer, ale jak lalka płakała przez kilka godzin w nocy to wyjęli jej baterie w końcu :-)

Hahaha myślę że mój mąż płaczącej lalki nie zniesie ;) zajęcia zajęciami, ale opiekowanie się "na próbę" kukłą na baterie w domu pachnie dla mnie absurdem... ;)

Wszyscy polecają bardzo SR w Koali na Zwierzynieckiej, od razu się dostaje zniżkę na jogę dla ciężarnych, ale nie wiem czy nie lepiej otrzaskać się ze szpitalem na Kopernika poprzez ich SR.

tb7382c324e9cpbx.png
  • Natusia_mamusia Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2017, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron wrote:

Faktycznie cisza tu niesamowita :O Chyba większość woli FB :P
    Szaron a czemu tak słabo ruchy czujesz?Masz to łożysko przodujące?czy po prostu spokojne dziecko Ci sie zapowiada?:D Ja czuje mocno ruchy,ale wydaje mi sie,ze córcia duzo spokojniejsza od synka ktory juz w brzuchu szalał niesamowicie i tak juz mu zostało do dzisiaj :D dzikusek z niego co w miejscu nie usiedzi.No chyba ze córa dopiero po 30tc pokarze co potrafi,bo jednak póki co dzieciaczki mają duzo miejsca w naszym brzuszku :)

Co do szkoły rodzenia ja nie chodziłam i w sumie uważam ze jest zbędna,bo nie mozna nauczyć się rodzic :D ale jesli ktoś ma czas i ochote,ma to go w jakiś sposób uspokoić to czemu nie ;)

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, u mnie tez mały bardzo spokojny, najczesciej ruchy czuje gdzies o 5 rano i wieczorem jak klade sie spac. Sa delikatne. Zazdroszcz Wam. Czasem sie martwie czy wszystko ok. Mowilam mojej gin, to stwierdzila ze tak jest ulozony i dlatego sa slabsze ruchy a lozysko mam na tylniej scianie.

Co do SR to raczej nie bede korzystać. Zastanawiam sie nad porodem w narutowiczu w krakowie. Sama nie wiem, bo opinie o nim sa podzielone.
    Zastanawiamy sie tez nad porodem rodzinnym, czy ktoras z Was ma taki w planach?

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • caroline29 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey. My tez do szkoły rodzenia sie nie wybieramy, maluszek jest aktywny, chociaż czasami ma spokojniejszy dzien, dzis byliśmy na wizycie u tez sie wiercil niesamowicie jak czekałam , ogolnie wszystko w porządku, badania i glukoza tez ok. Ze względu na napunajacy i twardniejacy brzuch mamy wiecej leżakować.

Staś ur.29.04.17 (21.40) 1900,46cm ❤❤❤
    Nasz synek - nasza mala wielka miłość
  • makatka Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja zaczęłam szkołę rodzenia w zeszły piątek. Też długo zastanawiałam się co wybrać. Nie wiem, w którym szpitalu będę rodzić. Cały czas śmieję się, że urodzę w domu:) No i skoro nie wiem gdzie rodzić, to wydało mi się trochę bez sensu iść do SR przy szpitalu. Poza tym słyszałam, że u nas w mieście trzeba szybko zapisywać się na zajęcia przy szpitalach, bo nie ma dużo miejsc, a chętnych wiele. A druga rzecz, to zależało mi żeby było krótko, zwięźle i na temat i bez tego "marketingu" o którym piszecie oraz żeby w miarę możliwości godziny były popołudniowe. Dzięki temu przyszły tatuś też może brać udział w zajęciach. Wybrałam szkołę rodzenia prowadzoną przez doulę i położne. Zajęcia odbywają się w szkole jogi, więc można wygodnie rozłożyć się na matach. Pierwsze wrażenia pozytywne:) a Mamusie, które nie mają możliwości chodzenia do SR, nie martwcie się. Nie ma tam nic czego nie można by dowiedzieć się od koleżanki, położnej lub od forumowych mamuś. Przesłaniem pierwszych zajęć było głównie to, że poród nie jest ani tak szybki, ani wyglądający tak jak na filmach:D

h84fanlifj6ps8sf.png
    h84fcwa1b8cv6fcl.png
  • Aga_502 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej rzadko bywam ale do kogo napisać żeby dostać zaproszenie na fb ;) Łatwiej mi poprostu tam.

Kacper <3 :) :) :) 20.03.2017 - 1080g - 27tc
    dqpranliysvka661.png
    Gabrysia <3 :):):) 25.09.2015 -2470g - 35t2d
    relgdf9him4y17cs.png
  • pingui Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron wrote:
    Hahaha myślę że mój mąż płaczącej lalki nie zniesie ;) zajęcia zajęciami, ale opiekowanie się "na próbę" kukłą na baterie w domu pachnie dla mnie absurdem... ;)

Wszyscy polecają bardzo SR w Koali na Zwierzynieckiej, od razu się dostaje zniżkę na jogę dla ciężarnych, ale nie wiem czy nie lepiej otrzaskać się ze szpitalem na Kopernika poprzez ich SR.

Jeśli w planach masz poród SN to lepiej chyba wybrać dobrą merytorycznie, polecaną szkołę. Zwiedzanie oddziału to zaledwie spacer a personelu na Kopernika jest tyle, że poznasz tylko kilka osób. Zresztą jeśli masz tam lekarza to możesz się z nim umówić żeby Ci pokazał co i jak.

Joga to naprawdę dobry pomysł. Ćwiczyłam przed ciążą, potem przestałam. Może jak pójdę na zwolnienie to też się zapiszę.

atdci09ktbgklgiz.png
  • Madllene Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem zdecydowana na poród rodzinny, chyba że nieprzewidziane okoliczności wykluczą taką opcję, ale na chwilę obecną nie wyobrażam sobie innej możliwości:)

7u2290bvd63lv0ph.png
‹‹ 651 652 653 654 655 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ