Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
W zasadzie to co ja mialam to bardzo chcialo mi sie spac oraz nie mialam totalnie sily w mięśniach. Ledwie chodzilam. Ogolnie zle samopoczucie . Wtedy z rodzinna wpadlam na to zeby zbadać tsh i wyszlo wlasnie kolo 6 . To bylo jakies 4 lata przed pierwsza ciąża . Wszyscy lekarze jak pytalam co jesli zajde w ciaze odpowiadali najpierw proszę zajsc... zwykle moje TSH bylo na poziomie 3-4 i tak tez zaszłam w ciążę
-
sandri_1 wrote:Ft3 i ft4 w normie. Podzwonie jutro. Jak sie nie uda to oczywiście pojde prywatnie. Mam możliwość w kilku wiekszych miejscowosciach, wiec gdzies sie dostane w miare szybko. A co endo zrobi mi dodatkowo?
W wiekszych miejwxowowciach dostanies sie szybciej? Ha, prosze Cie!
Mama pod stala kontrola endokrynologa bo jest po wycieciu nowotwora tarczycy we wrzesniu dostala termin na xzerwiec tylko dlatego ze lekarz dal karteczke ze ma byc w 1 polowie roku -
Sandri tsh powinno być do 2,5 Z tego, co wiem, to niektórzy lekarze osobom starającym się o dziecko zalecają utrzymywać tsh do 1,5.
U mnie problemy z tsh wyszły przy okazji badania hormonów z uwagi na podejrzenie hiperprolaktynemii A objawy, jak się okazało po rozmowie z endo jakieś miałam tzn sucha skóra, częste uczucie zima, wypadanie włosów. Te objawy mogą wskazywać na niedoczynność tarczycyWiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2016, 18:33
-
Totoja wrote:Eh to mi nie pomoglyscie ogolnie zaden lekarz nigdy nie kazal mi robic np tsh (juz w ciazy). I dumam czy jest teraz sens sie nakrecac
Nie ma co się nakręcac. Pierwsze badanie to zbiorcze zwykle ma tsh Jak jest ok dalej sie nie bada Bysmy musiały oddawać hektolitry krwi i siedzieć i szukać czy aby napewno wszystko jest ok Nasze babcie takich mozliwosci nie mialy a co dopiero mówić o prababciach a dzieci rodziły
-
Ezia90 wrote:Ile miałaś tego spadku?
W 16dpo z 36,80-90 standardowo na 36,60, potem znowu poszła w gore, wyglada ze to był jednorazowy wybryk ale juz przestałam mierzyć zeby sie nie stresować.
Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
sandri_1 wrote:To u mnie tylko uczucie zimna. Czy sucha skóra to nie woem bo i tak zawsze sie kremuje codziennie po myciu. Od lat tak robie.
Ja sie troche dziwie szczerze mówiąc ze tak lajtowo do tego podchodzisz. Nie zeby od razu panikować bo to tez niczemu nie służy ale tarczycy nie można lekceważyć bo mogą byc tego poważne konsekwencje.
Dziwie sie tez ze lekarz jak zobaczył twoje tsh nie kazał zrobic ft3 i ft4. To ze kiedys mialas w normie nie znaczy ze sie to nie zmieniło. Zreszta to 'ruchliwe' hormony, zależy od wyrzutu.
W każdym razie przed wizyta u endo zrob komplet badań, bo samo tsh mu niewiele powie. Unikniesz latania co tydzien.Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Tak przy okazji to jak u was dziewczyny z kawa? Pijecie czy unikacie? A jak pijecie to ile?Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
-
ines. wrote:Tak przy okazji to jak u was dziewczyny z kawa? Pijecie czy unikacie? A jak pijecie to ile?
ok zbieram się na wizyte do hematologa ;/, zeby mi sie tk chciało jak mi sie nie chce ;/2004 - Agnieszka
2010 - Filip moje skarby
15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
NEVER GIVE UP
Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18 -
Ja dostałam pozwolenie na 1 kawę dziennie, choć z reguły mówi się o 2. I w sumie to jej raczej nie pijam. Trochę unikam, ale trochę też dlatego, że utrudnia mi zasypianie, ale nie pobudza faktycznie, więc potem nie mogę się zdrzemnąć w dzień, ale nic sensownego i tak nie zrobię. Piję więc tylko jak mam ochotę, ale ostatnio o dziwo nie mam ochoty, choć nie powiem, żeby mnie odrzucało. Pijam pewnie z 1-2 tygodniowo teraz.
Przed ciążą piłam 1-2 dziennie. Trochę pewnie działa też fakt, że na Malcie mam ekspres, który jednym przyciskiem parzy pyszną kawkę, a w Polsce muszę się bawić z mieleniem i praską francuską, a i kawa nie jest aż taka dobra. -
ines. wrote:Tak przy okazji to jak u was dziewczyny z kawa? Pijecie czy unikacie? A jak pijecie to ile?
-
Ja do dzisiaj jedną late rano w pracy, taką z "jednego ziarenka" ale dziś miI nie smakowała już. Za to teraz mnie naszła ochota na wątróbkę po żydowsku, wiec mąż kupił i piecze się w piekarniku. Będzie na rano na śniadanie
A co do endo to przed wizytą tak jak pisałyście tsh, ft3, ft4 i najlepiej usg tarczycy, jeśli się nie chce biegać kilka razy. Jeśli wcześniej bez problemów to jeszcze anty-TPO można zrobić.
Dziewczyny czy coś oprócz kwasu foliowego już bierzecie? A jak kwas to w jakiej dawcę?