X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny rejestrowalyscie się w Klubie mojego Maluszka na hipp.pl? Ja tak, jeszcze w ciąży i dostałam teczkę na ksiazeczke zdrowia, chusteczki i zawieszke do auta "Leon w aucie". Potem o tym zapomniałam aż przedwczoraj odebrałam na poczcie przesyłkę, a w niej poradnik o żywieniu niemowląt, słoiczek Młoda marchewka z ziemniaczkami, łyżeczka, kupony rabatowe na produkty Hipp w Rossmannie i kupon na odebranie w Rossmannie kolejnej przesyłki. Właśnie odebrałam paczuszkę ze słoiczkiem Zupa koperkowa z indyczkiem i kolejna łyżeczka. Jestem mile zaskoczona, może warto sie jeszcze zarejestrować? :-)

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • annamaria83 Ekspertka

Wysłany: 25 września 2017, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Sorki dziewczyny ale z powodu braku czasu mało tu zaglądam. Troszkę Was podczytałam :) AgaSY ja też 2 dni temu dostałam paczuszkę z Hippa. 1 paczuszka tak jak piszesz była z naklejką do samochodu, ale nasza niestety nie wytrzymała próby czasu i pod wpływem słońca się powyginała :(.
    Ciężko w to uwierzyć ale nasz Alek ma już skończone 16 tygodni. Równo za tydzień będzie miał skończone 4 miesiące KIEDY TO ZLECIAŁO :) :)
    Jest świetnym, kochanym, wiecznie uśmiechniętym dzieckiem. Ogólnie nie mamy z nim większych problemów. Jest na cycku, ale dokarmiam do mm bo nie mam aż tyle pokarmu ile on potrzebuje. Rośnie jak na drożdzach (waga ur. 3400 ) obecnie podwoił swoją wagę ur i ma 6800 :) :D
    Jedyna nasza bolączka to jego problemy z serduszkiem. Już w szpitalu zostały mu wysłuchane szmery na serduszku, które okazały się dwoma milimetrowymi dziurkami. Obecnie jesteśmy po jednej konsultacji kardiologicznej, która odbyła się w połowie lipca a jutro mamy kolejną konsultację (po 2,5 m-ca). Lekarz określił wadę serduszka naszego maluszka jako nieoperacyjną i jak na razie w żaden sposób nie przeszkadzająca Alkowi w normalnym funkcjonowaniu. Jest szansa że te dziurki się z czasem zarosną, ale jeżeli tak się nie stanie to najważniejsze żeby się nie powiększały. Trzymajcie kciuki za naszą jutrzejszą wizytę PLISSSS
    Jakiś czas temu zauważyliśmy też że młody trzyma główkę bardziej w prawą stronę i wygodniej mu się w tą stronę skrzywiać. Moja siostra pracuje jako fizjoterapetką i umówiła nas na konsultację. Na szczęście nie jest to nic groźnego ale pani dr zauważył to delikatne skrzywienie i zaleciła zastosować kilka ćwiczeń na poprawę postawy Aleksandra. Zajęcia na których dowiem się jak mamy ćwiczyć będą planowane na początku października. Zobaczymy co ciekawego się na nich dowiem.

Szaron lubi tę wiadomość

h84fanliowb3f7xd.png

Aleksander Jan ur. 01.06.2017 (8:30)- 3400/53 cm 10 pkt :-) <3. <3. <3

Karolek (aniołek) 38 tydz ciazy, ur.18.12.2014 r
  • Nika8686 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach te problemy... U nas łapki w buzi non stop do tego pokasłuje. Leczymy tez oczko drugi raz kroplami z antybiotykiem. Jutro idziemy do pediatry ale nie wiem jak leczy się kaszel u 4 mc dziecka. Walczymy tez z główka bo prawa strona jest bardziej płaska. Bądźmy silne :)

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• Marijanu Ekspertka

Wysłany: 25 września 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSy jesteśmy na mm ale nie widać żadnej wysypki, skóra nie jest sucha. Kupa raz na trzy dni ale praktycznie co do godziny, nie jest to często ale regularnie, mały się nie męczy przy produkcji. Kupa jest papkowata.
    Szaron to "tylko" to ja sobie dodałam. Nie odebrałam Twojego postu w takim sensie. Ale szczerze mówiąc chciałabym żeby to były "tylko" kolki. Dziecko się męczy biedne ale w końcu przechodzi i jest spokój a jak to nie wiadomo co to można oszaleć i łazić po lekarzach bez końca.

Marijanu
  • Marijanu Ekspertka

Wysłany: 25 września 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100noga nie miej złudzeń, że w Polsce lekarze mają inne podejście w temacie główki. Ja też wszędzie słyszę: wyrosną włoski to nie będzie widać. Ale kurczę włoski nie wyrosną dziecku na asymetrycznych policzkach, oczkach, uszach. Na taki argument słyszę- nikt nie jest idealny, nikt nie ma syntetycznej twarzy. Krew mi się gotuje w takich chwilach.
    Mija 8686 a co robicie z główką? U nas też splaszczenie z prawej strony.

Marijanu
  • 100noga Ekspertka

Wysłany: 25 września 2017, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez z prawej strony... Dzisiaj byla Health Visitor i jak dowiedziala sie ze czekamy na list do szpitala z ta krzywa glowka to od razu zmienila podejscie. Powiedziala ze skoro juz minelo 4-5 tygodni to dzisiaj sama tam zadzwoni, sprawdzi na czym stanelo i troche ich pogoni.

Maly malo przybral na wadze. Wg wykresu z ksiazeczki jest ponizej linii, konczy dzisiaj rowno 3 miesiace i wazy 5360. Od ostatniej wizyty ktora byla miesiac temu (albo troszke wiecej)przybral tylko 800g. Na razie mamy sie nie martwic, ale jak za miesiac nie dogoni to wtedy bedzie szukala przyczyny.

I co dziwne - powiedziala ze od 6 miesiaca mamy wprowadzac pokarmy stale i wymienila min zolty ser, jajecznice z calych jajek, brokuly ktore mamy mu dawac do reki zeby sam sobie skubal......? Wszedzie czytam ze na poczatku papka i to taka zrobiona mikserem, drugi etap dopiero rozgniecione widelcem, a pozniej jakies male kawaleczki, a tu mamy mu takiego brokula w reke wsadzic:P W zasadzie to powiedziala ze mamy od poczatku dawac mu wszystko oprocz soli, cukru, miodu i owocow morza.
    Zastanawiam sie tylko czy rzeczywiscie dopiero od 6 miesiaca? Czytalam ze dzieci karmione mm powinny zaczac troszke wczesniej, jak radza wasi lekarze?

9f7janlii84l7liv.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaleństwo z tym całym brokułem dla 6m dziecka :-D. My jednak zostaniemy przy papkach :-P.

Marijanu czy Twój chlopaczek uspokaja się niesiony w foteliku? Mój tak, więc dzisiaj wzięłam pas transportowy i powiesilam fotelik na drazku treningowym, który mamy w futrynie. Wsadzilam dzieciaka, pobujalam i nie dosc, że się uspokoił to jeszcze zasnął :-D n a pół h ale zawsze to coś :-P

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Nika8686 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiliśmy poduszkę babymove ale Mały z niej ucieka. Ześlizguje się z pełna świadomością tego co robi. Zaczęliśmy wiec układać go na lewy bok tak często jak się udaje. W łóżeczku np opieramy go na poduszce opartej o szczebelki tylne poduszka jest wąska i gruba taka jakby w kształcie walca. Mały chętnie się o nią opiera plecami i nie walczy by zmienić pozycje. Leżymy tez na brzuszku i robimy ćwiczenia dłoń do stopki na krzyż. To poprawia symetrie.

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• Szaron Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100noga z tym jedzeniem to nie wiem czy Ci babka nie doradzała rozszerzania diety zgodnie z BLW (baby led weaning) czyli że dziecko na początku bardziej bawi się jedzeniem, poznaje jego strukturę, smak, rozpaćkuje je wszędzie i coś tam przy okazji zje. I wtedy się właśnie daje pokrojone na kawałki warzywa ugotowane, makarony, itd
    Teraz to jest że tak to ujmę "w modzie" posadzić dziecko na godzinę i dać się bawić jedzeniem :) a papki są be, bo jeśli papki to z grudkami żeby dziecko sobie umiało radzić ze strukturą, a nie tylko łykać półpłynne pokarmy.

U nas poduszka babymoov jest w użyciu tylko pod karuzelką, gdzie się gapi leżąc na wznak. Tak to się wierci z boku na bok i żadna poduszka egzaminu by nie zdała.

Dziś - z okazji skończonych 3 miesięcy - Alek przespał ponad 9 godzin, po czym jeszcze się drzemnął kolejne 4 godziny... Wyspaliśmy się WSZYSCY w pełni po raz pierwszy od czerwca :D
    Za to na spacerze pół drogi musiałam klocka 6,7kg nieść na rękach, bo się obraził na leżenie plackiem w gondoli. Cholera nie jest gotowy na spacerówkę, a mój kręgosłup na noszenie go 4km i pchanie wózka jednocześnie :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2017, 14:57

WeraAnna lubi tę wiadomość

tb7382c324e9cpbx.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron ale Ci zazdroszczę! Ja mam ostatnio pobudki co godzinę...

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • WeraAnna Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sharon, a Twoj maluszek jest na mm czy na piersi??
    Dziewczyny ktore karmicie piersia - czy zdarza Wam sie zostawic dzidzie z kims na kilka godzin? Jesli tak to ile sciagnietego mleka szykujecie wtedy na porcje, w sensie np.na jedno karmienie?

preg.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wera ja jeszcze nie zostawiłam na tyle, żeby zdążył zglodniec. Jak już to tylko na godzinę, dwie, między karmieniami. Ale ostatnio nie chce iść do nikogo, nawet do tatusia :-(. Też bym się chętnie dowiedziała ile zostawić w razie czego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2017, 16:43

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Malwa86 Koleżanka

Wysłany: 25 września 2017, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam w lodówce 4 pojemniki po 170 ml i 2 w zamrażarce :-) i zawsze biorę ze sobą laktator bo nie chcę przegapić ściągania :-) kiedy planujecie dać pierwszą marcheweczkę?

Marcelek <3
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, tak jak juz kiedys pisalam maly od miesiaca obraca sie na brzuszek, teraz sprawnie, szybko i z pelna swiadomoscia :) ale problem w tym, ze gdy sie obroci na brzuszek to polezy tak z 5 min i zaczyna plakac, jak sie go obroci na plecy to jeszcze gorzej. Nie wiem o co mu chodzi, czasem mam wazenie, ze chcialby juz pelzac ale sie mu nie udaje i placze.
    A druga kwestia to mleko, od piatku wprowadzamy mu bebilon pepti zamiast nutramingenu. Z jedzeniem nie ma problemu bo to mleko jest sklodkie w porownaniu do jego gorzkiego, cuchnacego nutramingenu, ale na policzkach wyskoczyly mu znow czerwone chrostki takie jak wczesniej mial. Czy jest mozliwe, ze to bebilon go uczula pomimo, ze tez jest na skaze bialkowa?

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wera - Alka karmię mieszanie, tzn pierś a potem butla. Na noc dostaje pierś + 180 ml mm. W ciągu dnia dostaje jeszcze 3 x 120 ml + za każdym razem pierś.

Myszka - aż z ciekawości przejrzałam internety a propos Nutramigenu i Pepti - wyskoczyło info (nie wiem na ile wiarygodne) że Nutramigen nie zawiera laktozy i jest mocniejszym hyrolizatem białka niż Pepti. "Bebilon rożni się od Nutramigenu nie tylko laktozą (ale nie wynika to ze stopnia hydrolizy ), ale tym, że bebilon jest na serwatce, a Nutrgamigen na kazeinie. Stopień hydrolizy Nutramigenu jest większy, ale serwatka jest mniej alergizującym białkiem dlatego tez nie można mówić o przewadze skuteczności jednej mieszanki nad drugą."
    U nas Bebilon Pepti się sprawia dobrze od półtorej miesiąca.
    Prowokacja, tzn moje wypicie szklanki mleka, skończyło się po 2 dniach wysypką u Małego na szyi, piersiach, uszach i dole policzków :( Taka klasyczna alergiczna "kaszka" z kilkoma czerwonymi plamami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2017, 18:55

tb7382c324e9cpbx.png
  • pingui Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie przygotowuję się do zostawienia Małego z moją mamą. Dlatego kilka razy zwazylam go przed karmieniem i po. Wychodzi ze zjada ok 150 ml. Zrobię mu porcje po 170 ml, gdyby potrzebował więcej.
    Nie wiem jak to będzie, bo Mały podobnie jak u AgaSY teraz chce być na rękach tylko u mnie i płacze nawet u taty. Codziennie staram się podjechać choć na chwilę do mamy żeby się przyzwyczaił i oswoił.
    Coś poza piersią planuję podać jak skończy 6 miesięcy. Na wadze przybiera dobrze (jyz 8200g wazy) wiec nie ma co się spieszyć. Zresztą wygodniej nakarmić go z piersi niż łyżeczką :-)

atdci09ktbgklgiz.png
  • Marijanu Ekspertka

Wysłany: 25 września 2017, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSy fotelik toleruje tylko w samochodzie i to jadącym A niech bóg broni żeby auto się zatrzymało. Dzisiaj utknelismy w korku więc było larmo. Zakupy muszą trwać 10 minut, bo nawet jak zaśnie w aucie i weźmiemy go do sklepu, to za chwilę jest pobudka. Dzisiaj jakiś cud, praktycznie bez płaczu. Co prawda sam nie zajął się sobą ale rano leżał że mną w łóżku prawie GODZINĘ!!!! Memlał ręce, coś tam sobie gadał, patrzył jak robię z siebie pajaca aby tylko go zabawić. Większa część dnia na rękach ale dał się ponosić na fasolkę i nawet usnął w takiej poZycji. Płaczu było w zasadzie tyle co staliśmy w korku. Matko jaki to był dobry dzień.
    My kupiliśmy poduszkę head care ale mały jej nie lubi. Widać, że jest mu niewygodnie i jakoś potrafi z niej uciec. A w nocy, jak podłożę mu na spaniu, to po pół godZinie zaczyna się wiercić i najczęściej się wybudza. Po drugie ta poduszka masakruje uszy, bo przy każdym prekreceniu choćby delikatnie główki na bok uszy zwijają się w trąbkę ;)

Marijanu
  • Malwa86 Koleżanka

Wysłany: 25 września 2017, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łoooo 8200 to sporo :-) chłop jak dąb :-)

Marcelek <3
  • pingui Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron, Alek je tylko 4 razy dziennie? U nas nadal 7-8 razy ;-/
    Chłop jest rzeczywiście duży. Już 74 nosimy, bo 68 było zbyt krótkie.

atdci09ktbgklgiz.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 05:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pingui u nas też cały czas 7-8 razy... Ostatnio nawet w nocy co 3h :-(. Dzisiaj się zwazymy, ale będziemy bardzo blisko wagi Julka :-).

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
‹‹ 786 787 788 789 790 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ