Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Uaaa dziś Alek przespal całą noc! Od 20.30 do teraz - dalej śpi a jest po siódmej
Normalnie się wzruszyłam
Pingui tak - je 4, max.5 razy na dobę. Przybiera już spokojniej ma wadze, obecnie 6.7kg (jeszcze nie podwoił masy urodzeniowej), ciuszki 74, bo jest długi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2017, 07:26
-
AgaSy dzieci KP też od pewnego momentu przesypiają noce, albo chociaż dłuższe odcinki, także spoko spoko. Sąsiadka ma dziecko 4msc przesypiające na cycku 7h, druga podobnie. Więc powoli idziemy wszystkie w dobrym kierunku, choć nie zawsze postęp widać na pierwszy rzut oka
-
Na tym etapie trzeba się cieszyć z każdej lepszej nocy, bo nieprzespanych będzie jeszcze sporo.
AgaSY częstsze karmienie nocne w 4 miesiącu jest normalne, bo są to posiłki bardzej kaloryczne i zawierają więcej tłuszczów, które są niezbędne między innymi dla rozwijającego sie teraz intensywnie mózgu.
Szaron 4 posiłki u 3 miesięcznego malucha to chyba trochę za mało, zwłaszcza ze nie podwoił masy w pierwszych 3 miesiącach, ale zapytasz pediatrę bo to nie moja działka.AgaSY lubi tę wiadomość
-
pingui wrote:Szaron 4 posiłki u 3 miesięcznego malucha to chyba trochę za mało, zwłaszcza ze nie podwoił masy w pierwszych 3 miesiącach, ale zapytasz pediatrę bo to nie moja działka.
Tyle że te 4-5 posiłkow to są całkiem spore posiłki - ok. 45-60min na piersi, potem butla. Także jednorazowo pożera nawet 200ml (wiem to nie po ważeniu dziecka, ale ile obecnie potrzebuje żeby się najeść gdy mąż karmi synka tylko butlą, bez piersi)Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2017, 17:14
-
My też mieliśmy kolejne 3 wklucia dziś. Potem zasnął w wózki na prawie 3h przez co miał przerwę między karmieniami i 4,5h!!
Wazy 8160g, więc idziemy łeb w łeb z Julkiem od PinguiMama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
Oo to moj przy Waszych to zupelna kruszynka-dzisiaj skonczylismy 16tyg a na wadze 6050! Z tym ze regularnie przybiera dopiero od ok.6tyg zycia wczesniej mielismy troche problemow.
Ja tez sie jakos nie moge przyzwyczaic do tych czestszych pobudek na jedzenie w nocy. Ale to jakos przetrwamy. Najgorsze jest w dzien
Maluch spi wlasciwie tylko w chuscie. Poza tym ciezko z nim gdziekolwiek pojsc.Wozek jest be, podroz autem to ostatnio tez koszmar. Jestesmy teoche uziemieni:( zal mi strasznie bo to chyba ostatnie takie w miare cieplejsze dni.przyjdzie jesienna slota to juz w ogole sie nie ruszymy... -
AgaSy mój tylko na mm a o przespaniu nocy nie ma mowy więc jak widzisz nie ma reguły. Jeśli chodzi o wagę, to przy Waszych dzieciaczkach mój synio to chudziaczek. 6 września na wadze bylo 5530 a wtedy do skończonych 3 miesięcy brakowało mu 10 dni. Waga też nie podwojona.Marijanu
-
Podwojenie wagi urodzeniowej to z tego co czytałam najpóźniej koniec 6 miesiąca (a po 12 miesiącach - potrojenie wagi), więc jeszcze trochę nam czasu zostało i nie ma co się martwić.
U mnie wręcz jest w drugą stronę, że za szybko przybierał (były 2-3 tygodnie że po 400g tygodniowo) i rósł jak szalony, ale teraz przystopował nieco. -
A my w tym tyg podwoiliśmy swoją wagę urodzeniową. Mój Alek tez nie jest jakiś gigant (co do wagi) Porównując dzieciaczki z czerwca [Nasz Alek jest z 1 czerwca].
A u nas jest tak że przez 2-3 dni nie przybiera za wiele a potem przyrasta ok 100 g Ma takie skoki co kilka dni. Apetyt ma całkiem dobry. Jest na pokarmie łączonym - pierś + mm.
A co najważniejsze Dziękuję za kciuki Pomogły Możemy się pochwalić, że na wczorajszej wizycie kontrolnej u kardiologa okazało się, że nasz Alek jest całkowicie zdrowy. Jego 2 dziurki na serduszku zarosły się całkowicie Jupi
Co do spania. My już też przesypiamy prawie całe noce. Jak nakarmię Alka ok północy to daje radę już przespać do 7 . Ale potrafi mieć jeszcze takie noce że obudzi się ok 3 i potem co godzinkę budzi się na jedzenie.Dodam, że w nocy karmimy się tylko piersią, bardzo rzadko ratuję się butlą. Co do butli obecnie mój mały pochłania 150 ml, a nawet i więcej. Dziś po kąpieli dostał cyca, a potem wypił jeszcze 150 ml Głodomorek
Aleksander Jan ur. 01.06.2017 (8:30)- 3400/53 cm 10 pkt . .
Karolek (aniołek) 38 tydz ciazy, ur.18.12.2014 r -
Pingui i agaSy ale macie duże maluszki Staś to taka kruszynka ale przybrał od urodzenia 4 kilo i urósł 14 cm w 5 mies to chyba nie jest zle. Na obecna chwile wazymy 6 kilo i mamy 60 cm, chyba jest tu najmniejszy...
W niedziele mamy chrzciny trzymajcie kciuki aby poszlo gladko. . . Juz sie stresuje.
Co do nocnego karmienia to byl taki czas ze stas budzik sie 2 razy a teraz od jakiegoś czasu sa 3 pobudki jeszcze się nie zdążyli by przespal cala noc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2017, 08:24
AgaSY lubi tę wiadomość
Staś ur.29.04.17 (21.40) 1900,46cm ❤❤❤
Nasz synek - nasza mala wielka miłość -
nick nieaktualnycześć dziewczyny, trochę was podczytuję w wolnych chwilach
te wasze dzieci to duże są, my wczoraj byłyśmy na drugim szczepieniu (skończyła akurat 16 tygodni) i młoda ma 59cm i waży 5,38 kg (jedziemy po dolnej granicy siatki centylowej). Ciuszki to cały czas na 62 są dobre, niektóre jeszcze nawet lekko za duże. Kupiłam jej kombinezon na zimę 68 i zastanawiam się, czy nie będzie na nią za wielki bo póki co to baaardzo dużo jej brakuje (to chyba takie oszukane, większe 68 ).
Wczoraj i dziś po tym szczepieniu cały czas marudzenie, co zaśnie na 20-30 minut to wstaje z płaczem, trochę ją ponoszę, poprzytulam i dalej śpi. Zaciskam zęby i czekam aż miną jeszcze 2 dni (po ostatnim na 5 dzień było już ok) bo aż żal patrzeć na takiego marudnego bobaska
za 2 tygodnie chcę spróbować podać jej pierwsze kilka łyżeczek dyni, lekarz twierdzi że od skończenia 17 tygodni już można (ja poczekam dla pewności do 18 tyg). Przez to, że mała jest alergikiem to dokładnie wypytałam co i jak i nasz pediatra poleca na początek dynię oraz ziemniaka (bo podobno rzadziej trafiają się alergie) a dopiero później marchew, brokuł i inne. Mamy dawać jednoskładnikowe papki, każdy smak przez tydzień żeby upewnić się, że nie ma alergii - więc przed nami bardzo długa droga zanim podamy coś co ma kilka składników, ale nie spieszy nam się i mam nadzieję że w razie alergii bez problemu wychwycimy co uczula
Ktoś tu jeszcze planuje początek przygodny z rozszerzaniem diety po 17 tygodniu czy czekacie do skończenia 6mc? -
nick nieaktualnySzaron wrote:Tyle że te 4-5 posiłkow to są całkiem spore posiłki - ok. 45-60min na piersi, potem butla. Także jednorazowo pożera nawet 200ml (wiem to nie po ważeniu dziecka, ale ile obecnie potrzebuje żeby się najeść gdy mąż karmi synka tylko butlą, bez piersi)
200ml? nasza jak zje 130ml (pepti) na raz to jest święto, więcej jeszcze się nigdy nie zdarzyło zwykle zjada 90-110ml 6-7 razy dziennie. Aż zaczęłam notować sobie ile mała zjada dziennie żeby jakoś nad tym panować i w porę wyłapać gdyby jadła mniej niż zawsze, bo już jedziemy po dolnej granicy (wagi i ilości mleka na dobę)