Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
WeraAnna nie miałam w ciąży problemów z tarczyca. Wyniki miałam super, ale po poprzedniej ciąży tez miałam poporodowe zapalenie tarczycy. Minęło jak mały skończył 6 miesięcy.
Ponieważ przy nadczynnosci tarczycy jest mi ciagle gorąco to temperaturę w domu utrzymuje na poziomie 20 stopni. Ja chodzę w koszulce na ramiączkach do spania małemu ubieram pajacyka lub body i polspiochy i przykrywam kocykiem.
Jeśli godzi o kombinezony to zwróćcie uwagę żeby się cały rozpinał. Żeby można było położyć na nim dziecko i zapiać/rozpiąć bez budzenia. Dzieci ciężko znoszą wciskanie w kombinezony. Mały dostał świetny ciepły śpiworek do wózka Skip Hop od znajomych z pracy wiec kombinezon planuje lżejszy. No chyba ze będzie zima 1000- lecia.
Dziś zaliczony 2 godzinny spacer w spacerowce bez krzyku. Wzięłam go zaraz po drzemce i cały czas był w świetnym humorzeWiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2017, 14:37
-
hej
w zeszłą środę była u nas pielęgniarka na domowej wizycie, miała z sobą wagę i księciunio dokładnie w 17 tygodniu ważył 6,5kg ... równo o kilko mniej od swojego starszego brata jak był w jego wieku.
U nas od dawna nie ma nocnych karmień. Śniadanko tak między 7.00-8.00 a kolacja między 20.00-21.00. W ciągu dnia jest 5 posiłków po 180ml. Za dnia ma parę drzemak które trwają od 20 do 45 min. za to nocki piękne (tfu tfu coby nie zapeszyć). Przewracanie z brzucha na plecy opanowane, z pleców na brzuch jeszcze nie. W sobotę skończył 4 m-ce więc mamy zaległe jedno szczepienie ponieważ chorował. Na te szczepienie wybieramy się w środę, od razu zapytam pediatrę o rozszerzenie diety, bo planuję mu podać marcheweczkę. Marchewka ekologiczna z ogródka mojego taty
AgaSY wrote:A jeśli chodzi o ubieranie... Jak śpią Wasze dzieci w nocy? W czym, pod czym? Ile macie stopni w sypialni?
na noc body z długim + śpioszki, albo pół śpiochy. Pod kołderką z wypełnieniem jesienno/wiosennym z minky. W pokoju 20 stopni, max 21.
Na zimę mamy kurteczkę (po starszym bracie).Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2017, 17:05
-
Leon spał dziś przed południem godzinę, w południe 3 GODZINY i teraz już godzinę i nie chce się obudzić... Kto podmienił mi dziecko!?
.kropka., Szaron lubią tę wiadomość
Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
nick nieaktualnyNasza śpi w samym pajacyku (bez body pod spodem) i w spiworku (takim bez rękawów). W pokoju ma 21 stopni w nocy. Rączki ma chłodne ale karczek i w środku jest ciepła.
Z pierwszą łyżeczką czekamy jeszcze aż skończą jej się dziwne humorki... sloiczki z dynią czekają w szafce. nie do wytrzymania jest ostatnioWiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2017, 18:53
-
U nas spanie w pajacyku i ocieplanym śpiworku (bez rękawów, zapinany jak śpiochy na ramionach). Temperatura ok.22 stopnie.
Basen też mamy (co sobota), efekty są już widoczne, bo oswoił się kolega z samym miejscem, grupą ludzi i innymi dziećmi, no i wodą. Już jesteśmy po pierwszym nurkowaniu, Alek też wykonuje ruchy pływania a la piesek Fajna sprawa i można poznać innych rodzicówbz dzieciaczkami.
Szatynka u nas też całe noce były przesypiane do 7-8 rano, aż od paru dni wstawanie robiło się coraz wcześniejsze tzn 6.30, 6.00, 5.00 aż dziś była to 2.40 i Mały wtrąbił 180ml w sekundy. Czytałam że skok rozwojowy tak może skutkować, bo jest znów gwałtowny wzrost także mózgu i może być większa potrzeba jedzenia w nocy. Także mam nadzieję że gdy minie ten czwarty skok to wrócimy do przesypianych nocy, bo człowiek się łatwo przyzwyczaja do dobrego....Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2017, 09:26
-
nick nieaktualny
-
Leon też próbuje się podnosić . Głównie w bujaczku bo tam się łapie z 2 stron, ale jak trzymam go za ręce to też . Myślałam, że najpierw trzeba opanować obracanie czy coś. A jemu się nie chce .Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
Nasz synus nie ma najmniejszej ochoty obracac sie na boczki. Za to tak jak u Was, probuje podnosic sie do siedzenia i zaczal ostatnio bardzo powoli pelzac. Jak probuje go mobilizowac do obracania to sie tak zapiera ze nie masz szans go przewrocic:p
-
U nas obracanie na boczki juz opanowane ale na brzuszek jeszcze nie choć widać ze walczy przestała tez obracać się z brzucha na plecki mimo że już jej się to kilka razy udawało.
Jeśli chodzi o noce to u nas tez ostatnio gorzej. Zuzia nie może usnac głębokim snem, jak ja położymy o 20-21 to do 2324 budzi się co 30-60min z płaczem i często zje trochę i idzie spać dalej (choć czasem trzeba ja jeszcze utulic). Natomiast jak juz usnie o 24-1 to śpi do 5-6 wiec spoko ale potem niestety usnie max na godzinkę i od 6.30-7 juz zaczyna dzień wcześniej spala do 8-9 wiec tęsknię za tym czasem. I jak się obudzi to nie chce jeść przez jakąś godzinę conajmniej wiec pewnie już jej zostanie ta wczesna pobudka... oby nie przed 6
-
Meldujemy się po kolejnej wizycie u pediatry . Leo waży 8,5 kg, sporo zwolnił z przybieraniem. Jako, że wysypka na twarzy nie chce zniknąć po odstawieniu nabiału to Pani dr zasugerowała odstawienie pomidorów i zmianę proszku (przy proszku chyba byłyby zmiany na całym ciele?). Po za tym dziasla bardzo rozpulchnione, możemy się niedługo spodziewać pierwszego zabka . Mamy pozwolenie na rozszerzenie diety, chociaż póki Leon nie ma odruchu otwierania ust do łyżeczki to nie widzę sensu mu wpychac. No i przyjęliśmy druga dawkę Rotarixu i pneumokoki. Następna wizyta szczepienia dopiero za miesiąc, uff .
A po szczepieniu zasnął w wózku na bite 2h. Ja zmarzlam i zmoklam jak nigdy, ale dziecko się wyspałoWiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2017, 16:41
Gosia1989 lubi tę wiadomość
Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
hej
AgaSY wrote:Meldujemy się po kolejnej wizycie u pediatry . Leo waży 8,5 kg, sporo zwolnił z przybieraniem.
wow spory chłopczyk nasi chłopcy urodzili się tego samego dnia z niemalże tą samą wagą i Leo sporo go wyprzedził bo mój ostatnio był ważony 4 października i waga pokazała 6,5kg. A dziś rano teściowa została z Tymkiem bo ja musiałam zaprowadzić starszaka do szkoły, po powrocie usłyszałam od niej że Tymcio jest tłusty ... że co?!! Kobita chyba tłustego dziecka nie widziała. Moim zdaniem jest szczuplaczkiem.
A jeśli chodzi o szczepienia to juro się wybieramy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2017, 16:58
-
czesc dziewczyny, pierwsza lyzeczka juz za nami bardzo smakowala mu marchewka, zjadl 0,5 sloiczka ( wiecej balam sie mu dac). Zloscil sie, ze tak powoli mu daje, ze samo nie leci Wszystko bylo w marchewce Jutro sprobojemy jeszcze raz
.kropka., Marijanu, Malwa86 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAgaSY a możesz mi powiedzieć co znaczy "rozpulchnione" dziąsła? Bo ja serio nie wiem czego się na tych dziąsłach spodziewać codziennie zaglądam w paszczę, bo marudzi, gryzie, trze... jak dla mnie to nic tam nie ma, ale może się mylę
szatynka nie wiem jak można powiedzieć o dziecku, że jest tłuste malutka ta teściowa