X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • pingui Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WeraAnna nie miałam w ciąży problemów z tarczyca. Wyniki miałam super, ale po poprzedniej ciąży tez miałam poporodowe zapalenie tarczycy. Minęło jak mały skończył 6 miesięcy.

Ponieważ przy nadczynnosci tarczycy jest mi ciagle gorąco to temperaturę w domu utrzymuje na poziomie 20 stopni. Ja chodzę w koszulce na ramiączkach :-) do spania małemu ubieram pajacyka lub body i polspiochy i przykrywam kocykiem.

Jeśli godzi o kombinezony to zwróćcie uwagę żeby się cały rozpinał. Żeby można było położyć na nim dziecko i zapiać/rozpiąć bez budzenia. Dzieci ciężko znoszą wciskanie w kombinezony. Mały dostał świetny ciepły śpiworek do wózka Skip Hop od znajomych z pracy wiec kombinezon planuje lżejszy. No chyba ze będzie zima 1000- lecia.

Dziś zaliczony 2 godzinny spacer w spacerowce bez krzyku. Wzięłam go zaraz po drzemce i cały czas był w świetnym humorze :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2017, 14:37

atdci09ktbgklgiz.png
  • szatynka Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej

w zeszłą środę była u nas pielęgniarka na domowej wizycie, miała z sobą wagę i księciunio dokładnie w 17 tygodniu ważył 6,5kg ... równo o kilko mniej od swojego starszego brata jak był w jego wieku.
    U nas od dawna nie ma nocnych karmień. Śniadanko tak między 7.00-8.00 a kolacja między 20.00-21.00. W ciągu dnia jest 5 posiłków po 180ml. Za dnia ma parę drzemak które trwają od 20 do 45 min. za to nocki piękne (tfu tfu coby nie zapeszyć). Przewracanie z brzucha na plecy opanowane, z pleców na brzuch jeszcze nie. W sobotę skończył 4 m-ce więc mamy zaległe jedno szczepienie ponieważ chorował. Na te szczepienie wybieramy się w środę, od razu zapytam pediatrę o rozszerzenie diety, bo planuję mu podać marcheweczkę. Marchewka ekologiczna z ogródka mojego taty :)
    AgaSY wrote:
    A jeśli chodzi o ubieranie... Jak śpią Wasze dzieci w nocy? W czym, pod czym? Ile macie stopni w sypialni?

na noc body z długim + śpioszki, albo pół śpiochy. Pod kołderką z wypełnieniem jesienno/wiosennym z minky. W pokoju 20 stopni, max 21.
    Na zimę mamy kurteczkę (po starszym bracie).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2017, 17:05

09.06.2010r. - 💙

18.06.2016r. [*] 6tc Aniołek - w mym sercu na zawsze <3

07.06.2017r - 💙
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leon spał dziś przed południem godzinę, w południe 3 GODZINY i teraz już godzinę i nie chce się obudzić... Kto podmienił mi dziecko!?

.kropka., Szaron lubią tę wiadomość

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2017, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza śpi w samym pajacyku (bez body pod spodem) i w spiworku (takim bez rękawów). W pokoju ma 21 stopni w nocy. Rączki ma chłodne ale karczek i w środku jest ciepła.

Z pierwszą łyżeczką czekamy jeszcze aż skończą jej się dziwne humorki... sloiczki z dynią czekają w szafce. nie do wytrzymania jest ostatnio :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2017, 18:53

• Malwa86 Koleżanka

Wysłany: 10 października 2017, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelek też śpi w samym pajacyku i przykryty kocykiem. W pokoju mam ciepło bo 23 stopnie :-(
    Fajne te w Lidlu kombinezony :-) jak się uda to kupię :-)

Marcelek <3
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas spanie w pajacyku i ocieplanym śpiworku (bez rękawów, zapinany jak śpiochy na ramionach). Temperatura ok.22 stopnie.
    Basen też mamy (co sobota), efekty są już widoczne, bo oswoił się kolega z samym miejscem, grupą ludzi i innymi dziećmi, no i wodą. Już jesteśmy po pierwszym nurkowaniu, Alek też wykonuje ruchy pływania a la piesek :) Fajna sprawa i można poznać innych rodzicówbz dzieciaczkami.

Szatynka u nas też całe noce były przesypiane do 7-8 rano, aż od paru dni wstawanie robiło się coraz wcześniejsze tzn 6.30, 6.00, 5.00 aż dziś była to 2.40 i Mały wtrąbił 180ml w sekundy. Czytałam że skok rozwojowy tak może skutkować, bo jest znów gwałtowny wzrost także mózgu i może być większa potrzeba jedzenia w nocy. Także mam nadzieję że gdy minie ten czwarty skok to wrócimy do przesypianych nocy, bo człowiek się łatwo przyzwyczaja do dobrego.... ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2017, 09:26

tb7382c324e9cpbx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2017, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale macie fajnie z tym basenem. Ja to się boję, bo cały czas na widok ludzi jest straszna histeria i nie mogę jej opanować :/ a też mieliśmy basen w planach...

• Malwa86 Koleżanka

Wysłany: 10 października 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanko mam :-) czy Wasze podtrzymujecie jeszcze główkę jak nosicie pionowo? :-) my jeszcze trochę tak ale już powoli puszczam żeby sam ładnie trzymał :-)

Marcelek <3
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie :-) chociaż lubi mnie czasem zaskoczyć i się całkiem odchylic :-D

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • pingui Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz Malutki podciąga się do siadania. Włożyłam go w domu do gondoli, a on chwycił brzegi gondoli i prawie usiadł. Teraz to gondola już na pewno idzie pa pa. Jak go położę na kolanach robi to samo.

atdci09ktbgklgiz.png
  • Marijanu Ekspertka

Wysłany: 10 października 2017, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja tak. Muszę podtrzymywać, bo głowa dynda i często uderza nosem o mnie. Ale nosimy większość w pionie, bo innej pozycji nie toleruje.

Marijanu
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leon też próbuje się podnosić :-D. Głównie w bujaczku bo tam się łapie z 2 stron, ale jak trzymam go za ręce to też :-). Myślałam, że najpierw trzeba opanować obracanie czy coś. A jemu się nie chce :-).

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • pingui Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSY nasi chłopcy to chyba biologiczne bliźniaki :-) idą równo :-)

atdci09ktbgklgiz.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pingui Leon przed chwilą pierwszy raz obrócił się z brzucha na plecy! Jaka radość przy tym była i jego i moja :-D :-D :-D. Nie mam daleko do Krakowa :-D

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • WeraAnna Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz synus nie ma najmniejszej ochoty obracac sie na boczki. Za to tak jak u Was, probuje podnosic sie do siedzenia i zaczal ostatnio bardzo powoli pelzac. Jak probuje go mobilizowac do obracania to sie tak zapiera ze nie masz szans go przewrocic:p

preg.png
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas obracanie na boczki juz opanowane ale na brzuszek jeszcze nie choć widać ze walczy ;) przestała tez obracać się z brzucha na plecki mimo że już jej się to kilka razy udawało.

Jeśli chodzi o noce to u nas tez ostatnio gorzej. Zuzia nie może usnac głębokim snem, jak ja położymy o 20-21 to do 2324 budzi się co 30-60min z płaczem i często zje trochę i idzie spać dalej (choć czasem trzeba ja jeszcze utulic). Natomiast jak juz usnie o 24-1 to śpi do 5-6 wiec spoko ale potem niestety usnie max na godzinkę i od 6.30-7 juz zaczyna dzień :/ wcześniej spala do 8-9 wiec tęsknię za tym czasem. I jak się obudzi to nie chce jeść przez jakąś godzinę conajmniej wiec pewnie już jej zostanie ta wczesna pobudka... oby nie przed 6 ;)

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 11 października 2017, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meldujemy się po kolejnej wizycie u pediatry :-). Leo waży 8,5 kg, sporo zwolnił z przybieraniem. Jako, że wysypka na twarzy nie chce zniknąć po odstawieniu nabiału to Pani dr zasugerowała odstawienie pomidorów i zmianę proszku (przy proszku chyba byłyby zmiany na całym ciele?). Po za tym dziasla bardzo rozpulchnione, możemy się niedługo spodziewać pierwszego zabka :-). Mamy pozwolenie na rozszerzenie diety, chociaż póki Leon nie ma odruchu otwierania ust do łyżeczki to nie widzę sensu mu wpychac. No i przyjęliśmy druga dawkę Rotarixu i pneumokoki. Następna wizyta szczepienia dopiero za miesiąc, uff :-).

A po szczepieniu zasnął w wózku na bite 2h. Ja zmarzlam i zmoklam jak nigdy, ale dziecko się wyspało :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2017, 16:41

Gosia1989 lubi tę wiadomość

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • szatynka Autorytet

Wysłany: 11 października 2017, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej
    AgaSY wrote:
    Meldujemy się po kolejnej wizycie u pediatry :-). Leo waży 8,5 kg, sporo zwolnił z przybieraniem.

wow spory chłopczyk :) nasi chłopcy urodzili się tego samego dnia z niemalże tą samą wagą i Leo sporo go wyprzedził :) bo mój ostatnio był ważony 4 października i waga pokazała 6,5kg. A dziś rano teściowa została z Tymkiem bo ja musiałam zaprowadzić starszaka do szkoły, po powrocie usłyszałam od niej że Tymcio jest tłusty ... że co?!! Kobita chyba tłustego dziecka nie widziała. Moim zdaniem jest szczuplaczkiem.

A jeśli chodzi o szczepienia to juro się wybieramy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2017, 16:58

09.06.2010r. - 💙

18.06.2016r. [*] 6tc Aniołek - w mym sercu na zawsze <3

07.06.2017r - 💙
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 11 października 2017, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc dziewczyny, pierwsza lyzeczka juz za nami :) bardzo smakowala mu marchewka, zjadl 0,5 sloiczka ( wiecej balam sie mu dac). Zloscil sie, ze tak powoli mu daje, ze samo nie leci :) Wszystko bylo w marchewce :) Jutro sprobojemy jeszcze raz :)

.kropka., Marijanu, Malwa86 lubią tę wiadomość

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2017, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSY a możesz mi powiedzieć co znaczy "rozpulchnione" dziąsła? Bo ja serio nie wiem czego się na tych dziąsłach spodziewać :) codziennie zaglądam w paszczę, bo marudzi, gryzie, trze... jak dla mnie to nic tam nie ma, ale może się mylę :)

szatynka nie wiem jak można powiedzieć o dziecku, że jest tłuste :O malutka ta teściowa :D

‹‹ 794 795 796 797 798 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ