X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas maly wczoraj skonczyl 8 mcy i wczoraj zaczal mowic tata :) Super to brzmi, jak idzie na czworakach i wolala tata tata :)

.kropka., Szaron, Adry, Mama30+ lubią tę wiadomość

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2018, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry, tak jest to niesamowite :) a maz jaki dumny :) Chyba kazdy rodzic cieszy sie z chocby najmniejszego, niezauwazalnego dla innych postepu swojego dziecka ;)

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2018, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pierwsze było baba :p i ta baba to przez tydzień non stop... później tata i od tygodnia jest ciągle tata :) oczywiście tata dumny jak paw ;) mama jest tylko jak się złości i krzyczy :p

• AgaSY Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2018, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas cały czas mama mama,czasem baba. Tata jakoś nie chce powiedzieć :-P. Ale w daje mi się, że to jest jeszcze nieświadome, więc się nie liczy :-).

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas bubu i pupu a w złości mama ale raczej nieświadomie. Od tata jest jeszcze daleko. W ogóle jakiś czas temu więcej „mówiła”. Było i gigi i gaga a teraz nawet bubu rzadko :( skupia się na wydawaniu śmiesznych dźwięków z użyciem języka i ust typu pffff ale składać głoski jakoś przestała...

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas "mama" funkcjonuje w trwodze i jako zawołanie "ratuj mnie". Jest jeszcze baba, ale tata niestety nie ;)

tb7382c324e9cpbx.png
  • zimowa stokrotka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jak się złości to wyje Mama Mama mama ale to na bank nie jest świadome :) a takto brum brum woła ;)

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe czyli widzę, że wszędzie mama to tylko jak coś złego sie dzieje :) naszej to sie jadaczka nie zamyka, babababa, tatatatata, blabla i tak cały dzień :)

jak długo od momentu podciągania się do siadu zajęło waszym maluchom ogarnięcie żeby się nie przewracać i usiedzieć chociaż chwilę? U nas wczoraj udało się pierwsze pół sekundy siedzenia :)

Wysłany: 12 lutego 2018, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój dopiero teraz siedzi na tyle stabilnie żeby mógł siedzieć i się bawić chociaż i tak potrafi się wywalić. Takto z miesiąc temu już tak sam potrafił na dosłownie kilka sekund usiąść i się nie wywalić. Teraz ogarnął że nie musi obracać całego ciałka żeby się gdzieś obrócić no i że nie musi się niczego trzymać żeby siedzieć oraz że ręce to takie fajne podpory jak się gibnie to może się na nich oprzeć i nie upadnie. Także dość długo dochodził do tych wniosków, a podnosić się i siedziec jak się trzymał czegoś to wychodziło mu już przed 6 miesiącem. Także 2 miesiące uczył się tej trudnej sztuki. Natomiast już mu się nie podoba siadanie samodzielnie. Przyjmuje pozycje podsuwa nóżki, rączki i nagle zmienia zdanie i benc na brzuch. Ale jak się go odkłada na mate to koniecznie do pozycji siedzącej. Jak nie to się złapie moich rąk i się podciąga tylko żeby siedzieć. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2018, 14:11

.kropka. lubi tę wiadomość

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z Krakowa, macie tam kino dla matek z dziećmi? :-)

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • pingui Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napewno Multikoino i chyba Cinema City.
    U nas Mały siedzi całkiem stabilnie, do przodu przewraca się jak chce na brzuch albo do tyłu (bardzo pomału i ostrożnie) jak chce na plecy. Tyle ze on od początku preferował brzuch i od kiedy skończył 2 miesiące spał tez na brzuchu. Dopiero teraz czasem kładzie się na boku lub plecach, ale najczęściej i tak śpi na brzuchu. Stad mięśnie pleców ma wyćwiczone.

Po okresie okrzyków i sylab przyszedł mu czas na szeptanie. Głównie to „pupa”. Oczywiście są to przypadkowe sylaby bez zrozumienia :-)

Syn nauczył go robić papa, bić brawo i bawić się w akuku z przykrywaniem się Małego pieluchą/kocykiem. Ze mną nie szły mu zabawy tak dobrze :-/ dzieci szybciej się rozumieją widać :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2018, 16:31

.kropka., AgaSY lubią tę wiadomość

atdci09ktbgklgiz.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSy - Kino pod Baranami robi raz w tygodniu seans dla mam pt. Baranki w pieluchach ;)

AgaSY lubi tę wiadomość

tb7382c324e9cpbx.png

Wysłany: 13 lutego 2018, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże. Co się dzieje na tym świecie. U nas norma przekroczona w nocy 400% teraz 300.. Muszę kupić oczyszczacz bo mimo zamkniętych okien smród się wdarł. Aż w gardle drapie. Liczyłam na jakiś spacer ale jednak porażka...
    Współczuję dziewczyny jak w Krakowie macie np. ponad 1000... Co się dzieje na tym świecie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2018, 08:35

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • pingui Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zimowa stokrotka u nas 185% normy PM2.5, a na wsi 60 km za Krakowem 499% i często tak jest. Podejrzewam że cała Małopolska lub nawet południowa Polska jest przykryta smogową czapą. Na szczęście w Krakowie za rok zacznie obowiązywać zakaz palenia węglem i drewnem, a to paleniska domowe generują najwiecej smogu.

atdci09ktbgklgiz.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś prawie 300%...

Szaron super, jadę :-D. Byłaś? Podejrzewam, że na takich eventach są przewijaki, czy jakieś maty gdzie dziecko może leżeć i się bawić? Mamy do Krk ponad h drogi, więc Leon zdąży się wyspać :-D.

A wgl to mój synio zaczął się czołgac do przodu :-D. Potrafi przeczolgac się przez cały pokój i wygląda przy tym wypisz wymaluj jak żołnierz na poligonie :-D.

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas okolicy dziś 345% ale w mieszkaniu mamy czyste powietrze na szczęście. Mamy oczyszcz ale pokazuje że powietrze jest dobre. Mieszkamy wysoko, nie przy ulicy i nad naszym blokiem zawsze wieje ;) a w starym mieszkaniu (300 m dalej) ten s.oczyszcz hulal całą zimę rok temu. Także zamykamy szczelnie okna i sie kisimy dziś w we własnym sosie :)

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png

Wysłany: 13 lutego 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest porażka. U nas są tylko dofinansowania do gazu, a ludzie nie chcą na niego przechodzić. Ja mieszkam w bloku co prawda a na przeciwko mam 3 domki. Dwa z nich nie generują praktycznie dymu tylko parę, a jeden kopci na gęsto. Wszystko leci w okna. Jak otwieram mapę w aplikacji to non stop na czerwono są okolice Katowice-Kraków, Warszawa i właśnie okolice Łodzi. Najgorsze jest to że u nas po prostu śmierdzi palonym plastikiem i gumą. Ja z okna (4 pietro) czasem nie widzę ulicy która jest pode mną. Straz niby sprawdza, ale efekt jest tylko na dwa dni od momentu prośby o interwencję i znowu to samo. Przecież jakby to był po prostu węgiel i drzewo to nie było by takiego smrodu...

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • pingui Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Krakowie ludzie wymieniają, bo muszą. W tym roku i tak jest lepiej niż w poprzednim.

atdci09ktbgklgiz.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zimowa stokrotka - pod Krakowem jest dramat z jakością powietrza, blizej centrum nie jest jeszcze tak fatalnie (mieszkam w miarę w centrum i teraz norma jest przekroczona dwukrotnie, w nocy 4-krotnie i faktycznie dało się to odczuć nawet w mieszkaniu - oczyszczacz chodził na pełnych obrotach).
    Na szczęście piece są wymieniane sukcesywnie i za półtorej roku w mieście ma nie być ani jednego paleniska, a kto sobie je zostawi - dostanie ok. 5000 zł kary. Także szczęście w nieszczęściu, że ten przodujący w smogu Kraków jako pierwszy zaczął coś robić i powietrze jest coraz lepsze. Na pewno tu gdzie mieszkam jest lepiej niż w Katowicach, Tychach czy w Częstochowie (wiem, bo podróżujemy trochę do rodziny i tam jest hardkor). To co jest problemem to podkrakowskie miejscowości z domami jednorodzinnymi, bo wokół miasta codziennie jest "obwarzanek" z brudnego powietrza.

Szczerze polecam kupno oczyszczacza. I to takiego, który odpowiada metrażowi naszego mieszkania, żeby był wydolny. I najlepiej też z miernikiem PM 2,5 - robiłam spory risercz ;) na ten temat przed kupnem naszego, wzięliśmy finalnie Philipsa AC3259/10, ma odpowiednią moc i automatycznie się włącza gdy miernik pokaże że powietrze jest złe. Plus znajomi gdy wpadną i zobaczą że po np. wyjściu na balkon na papierosa przez kilka sekund do mieszkania wpada odór i nagle oczyszczacz pokazuje przekroczoną normę kilkakrotnie... No, nie powiem że się im odechciewa papierosa, ale kilka osób już po wizycie u nas kupiło sobie oczyszczacz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2018, 11:37

tb7382c324e9cpbx.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSY wrote:

Szaron super, jadę :-D. Byłaś? Podejrzewam, że na takich eventach są przewijaki, czy jakieś maty gdzie dziecko może leżeć i się bawić? Mamy do Krk ponad h drogi, więc Leon zdąży się wyspać :-D.

A wgl to mój synio zaczął się czołgac do przodu :-D. Potrafi przeczolgac się przez cały pokój i wygląda przy tym wypisz wymaluj jak żołnierz na poligonie :-D.

AgaSy nie byłam jeszcze, bo Alek raczej nie pozwoliłby mi obejrzeć półtorejgodzinnego filmu :D Z tego co słyszałam (Baranki mają też swój profil na FB) to przed ekranem są poduchy i maty do zabawy maluchów, przewijaki oczywiście też. Planowałam jutro się wybrać do Muzeum Narodowego na specjalne zwiedzanie wystawy Wyspiańskiego z maluchami, ale jednak Alek dalej charczy i kicha :(

tb7382c324e9cpbx.png
‹‹ 857 858 859 860 861 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ