X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • zimowa stokrotka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to jestem takie pół na pół blw i łycha, w sumie to tylko obiady ja mu daje. Ale ogólnie też się młody wkurza że np. Czasem nie chce mu dać tubki do łapek (bo akurat w tym momencie musi być czysty). No ale jakoś dajemy sobie radę. Jasiek obecnie zabiera nawet butelki i pozwala się karmić tylko obiadem.
    Mama30+ fakt, nie zwróciłam uwagi, nie no to tamtych powiem Ci ze generalnie nie wiedziałam nigdzie nawet stacjonarne blisko mnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2018, 22:35

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png

Wysłany: 23 marca 2018, 05:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny. Żyjecie? :) co tam słychać? U nas w końcu przebiła się jedna jedynka, jest sukces. Jeszcze tylko jedna i znowu dwójka na dole. W ogóle jak nie miał zębów to nie miał, jak wystrzeliły to wszystkie na raz.

Adry lubi tę wiadomość

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry ja dużo czytałam na temat mleka po 12 mż bo mam taką samą zagwostke jak Ty. Chce karmić Zuzie jakieś 13-14 miesięcy piersią i nie chce wprowadzać mm. Najnowsze zalecenia są takie, że po 1 roku życia dziecko może spokojnie czerpać wapń z nabiału typu jogurt, twaróg serek i nie ma potrzeby wprowadzać mm. Rzeczywiście mleko krowie w czystej postaci lepiej dawać po 2 roku życia ale to się tyczy tylko mleka jako takiego a nie wyrobów z mleka. Ale nie mam żadnych naukowych tekstów zapisanych na temat.

Adry lubi tę wiadomość

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png

Wysłany: 23 marca 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrzcie czego się człowiek może dowiedzieć. Dałabym sobie rękę uciąć że po skończonym roku można powoli wprowadzać mleko krowie jako mleko po prostu. I kurcze bez ręki bym była.

Adry lubi tę wiadomość

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można jako dodatek do dań (np nalesnikow) i to juz teraz ale czyste do picia lepiej nie.

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png

Wysłany: 23 marca 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to Adry jest nas dwie. ;) na pewno coś się wymyśli. Naleśniki na mleku już mu robię, przetwory je. Tylko też liczyłam że po roku mm już nie będę kupować.

Adry lubi tę wiadomość

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robie Leonowi naleśniki weganskie i są mega, lepsze niż zwykle :-).

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na "ciemnej stronie mocy", bo u nas mm i dziecko próbowało spożywczo już chyba wszystkiego... no, poza mlekiem krowim i jego przetworami (a nie, masło jest ok i nie uczula). Naleśniki i owszem robię, placki, racuchy, itd, tyle że dodaję do smaku prawdziwe mleko kokosowe i wodę, nie mleko krowie.
    Za to moje piersiujące jeszcze koleżanki z dziećmi-równolatkami podają od pewnego czasu już przetwory mleczne, a mleko krowie tylko jako dodatek czy baza do czegoś przetwarzanego termicznie a la naleśniki właśnie.

Alutek słuchajcie ma motorek w tyłku. Czworakuje jak szalony, chodzi, wstaje, siada, człapie trzymając się mebli, ale jest tego duuuży plus, bo zaczął drzemać znowu 3x dziennie i to są takie dłuższe drzemki (jedna 2-godzinna, pozostałe godzinne lub 45min). Ewidentnie jest zmęczony.
    Lubi brukselkę (odkrycie z wczoraj), coraz mniej ma podrażnień na buzi od śliny i jedzenia, kupy się uregulowały mimo że je coraz więcej i to mięsa. Spokojnie zastępujemy już jedno mleko posiłkiem. Mówi "mama" i jest to konkretne słowo wypowiedziane w celu wezwania mnie :) Jest też "baba" które jest czasem "papa" i oznacza męża jak mniemam.

Ogólnie nie wiem o co chodzi, ale postępy są tak błyskawiczne, że aż mi serce się ściska. Bo to już dziecko-dziecko, a nie bobasek, dzidzia, malusi, niemowlątko, bąbelek, itd. ;)

tb7382c324e9cpbx.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry: http://www.jadlonomia.com/przepisy/idealne-nalesniki-bez-jajek/ robiłam na sojowym, ryżowym i owsianym, różnicy nie widzę :-). Do naleśników daje przecier owocowy ze słoiczka albo dżem 100%, np z Lidla :-).

To mój Leon jest jeszcze bobaskiem po całości i baaardzo mnie to cieszy :-). Dziś byliśmy na fitnessie dla mam z dziećmi 2017 i było super :-).

Adry lubi tę wiadomość

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś w końcu dotarłyśmy na Gordonki (4 miesiące się zbieralysmy). Bardzo polecam jak ktoś ma możliwość. Oprócz muzyki było dużo zabaw z rekwizytami wiec atrakcji i śmiechu nie zabrakło. Plus interakcja z dzieciaczkami tez fajna sprawa. Na fitness dla mam z dziećmi chodziłam kilka miesięcy ale przestałam bo Zuzia strasznie się tam nudziła i nie dawała mi ćwiczyć. Myśle ze teraz jak zaczela raczkować byłoby lepiej ale po świętach i tak wracam do pracy a fitness jest oczywiście w ciągu dnia. Cieszę się ze znalazłam te Gordonki o 18 bo mogę chodzić z Zuzia po pracy o to będzie taka „nasza rzecz” ;)

Byliśmy wczoraj u pediatry na kontroli. 8300 g koleżanka wazy wiec raczej waga lekka ale apetyt ma jak smok wiec się nie martwię. Ja zreszta podobnie ważyłam w jej wieku. No i okazało się ze ta biała ranka na górnym dziasle to jednak ząbek :) ufff

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry a gdzie dokładnie są te zajęcia? Bo my też jesteśmy z Warszawy wiec może następnym razem pójdziemy :)

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w końcu dotarliśmy na basen :) ale nie na zajęcia, tak sobie sami poszliśmy. Dziecko zachwycone, dała radę 40 minut, po basenie błyskawicznie wciągnęła owocową tubkę i całą drogę powrotną spała :D zero lęku przed wodą i ludźmi, jesteśmy zaskoczeni i będziemy częściej robić rodzinne wypady na basen :)

• AgaSY Autorytet

Wysłany: 24 marca 2018, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas Leon od wczoraj goraczkuje. Za dnia około 37, w nocy było ponad 38. Podaję Ibum i spada, żadnych innych objawów brak. Mam nadzieję, że to zęby (ida pozostałe trzy dwójki), ewentualnie 3dniowka, a nie jakiś zum czy inne paskudztwo...

Malwa86 lubi tę wiadomość

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 24 marca 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry niestety mleko roślinne mleku nierówne - trzeba czytać składy :/
    Bardzo dobre mleko kokosowe jest firmy Real Thai (w np. Tesco czy Selgrosie) za ok 15 zł /1 l. To jest "po prostu" mleko kokosowe, bez cukru, soli, aromatu, przeciwutleniaczy, skrobi najróżniejszego pochodzenia, które zawiera wiele innych mlek tego typu. Jest dość gęste a la rzadsza śmietanka, także nie dodaję go wiele a bardzo fajnie robi najróżniejszym plackom, naleśnikom, itd.

Fajnie że basenujecie, chodzicie na zajęcia, itp. Trochę mi tego brakuje i ogólnie - Krakowa mi się chce, z jego możliwościami ;) mimo że małe miasteczka mają swój urok i klimat, to zbyt wiele się tu zrobić nie da (poza spacerami po nierównych chodnikach, których nikt nie odśnieża :/ )

tb7382c324e9cpbx.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 24 marca 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSY wrote:
    A u nas Leon od wczoraj goraczkuje. Za dnia około 37, w nocy było ponad 38. Podaję Ibum i spada, żadnych innych objawów brak. Mam nadzieję, że to zęby (ida pozostałe trzy dwójki), ewentualnie 3dniowka, a nie jakiś zum czy inne paskudztwo...

AgaSy pewnie to zęby jeśli innych objawów brak, a idą aż trzy nowe zębiska? U nas pediatra kazała nie zwracać uwagi na temperaturę do 38 stopni (bo dziecko może mieć podwyższoną i nic w tym nienormalnego), a podawać coś na zbicie powyżej 38,5 - choć pewnie co lekarz to opinia :)

.kropka. lubi tę wiadomość

tb7382c324e9cpbx.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 25 marca 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy wlasnie u pediatry, lewa strona gardła i lewe ucho lekko "zapalone", dostaliśmy Bactrim, Floxal i Hascosept. Ale tak też może wyglądać 3dniowka, jutro lub we wtorek może pokazać się wysypka.

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 25 marca 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSY wrote:
    Byliśmy wlasnie u pediatry, lewa strona gardła i lewe ucho lekko "zapalone", dostaliśmy Bactrim, Floxal i Hascosept. Ale tak też może wyglądać 3dniowka, jutro lub we wtorek może pokazać się wysypka.
    I dalej gorączka taka w miarę mała? Ciekawa jestem właśnie jak tymi trzydniówkami jest, bo jeszcze nie zaliczyliśmy tego dziada ;)

tb7382c324e9cpbx.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 25 marca 2018, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron dziś rano miał 38 i tak ciągnął się za ucho, że się podrapal w środku do krwi. To mnie wystraszyło i nie chciałam czekać do jutra. Generalnie do więcej niż 38 nie dopuściłam, ale u niego już 37,2 to jest dramat, płacze, marudzi, prawdziwy facet :-).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2018, 12:51

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • pingui Autorytet

Wysłany: 25 marca 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSY to nie jest wysoka gorączka i nawet jak gardło czy ucho lekko zaczerwienione to jeszcze nie powód do podania antybiotyku. Ja najczęściej oznaczam CRP zanim go podam. Można teraz kupić domowy test i masz wynik w 5 minut. No i najlepiej mieć zaufanego pediatrę w razie takiej potrzeby, bo opieka całodobowa antybiotyki daje „na wszelki wypadek”. U nas wysypka pojawiła się w 5 dobie, ale gorączka trwała 3 dni.

atdci09ktbgklgiz.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 25 marca 2018, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pingui byliśmy u naszej pediatry, a Bactrim nie jest antybiotykiem :-).

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
‹‹ 878 879 880 881 882 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ