Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja to jestem takie pół na pół blw i łycha, w sumie to tylko obiady ja mu daje. Ale ogólnie też się młody wkurza że np. Czasem nie chce mu dać tubki do łapek (bo akurat w tym momencie musi być czysty). No ale jakoś dajemy sobie radę. Jasiek obecnie zabiera nawet butelki i pozwala się karmić tylko obiadem.
Mama30+ fakt, nie zwróciłam uwagi, nie no to tamtych powiem Ci ze generalnie nie wiedziałam nigdzie nawet stacjonarne blisko mnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2018, 22:35
-
Adry ja dużo czytałam na temat mleka po 12 mż bo mam taką samą zagwostke jak Ty. Chce karmić Zuzie jakieś 13-14 miesięcy piersią i nie chce wprowadzać mm. Najnowsze zalecenia są takie, że po 1 roku życia dziecko może spokojnie czerpać wapń z nabiału typu jogurt, twaróg serek i nie ma potrzeby wprowadzać mm. Rzeczywiście mleko krowie w czystej postaci lepiej dawać po 2 roku życia ale to się tyczy tylko mleka jako takiego a nie wyrobów z mleka. Ale nie mam żadnych naukowych tekstów zapisanych na temat.
Adry lubi tę wiadomość
-
Ja jestem na "ciemnej stronie mocy", bo u nas mm i dziecko próbowało spożywczo już chyba wszystkiego... no, poza mlekiem krowim i jego przetworami (a nie, masło jest ok i nie uczula). Naleśniki i owszem robię, placki, racuchy, itd, tyle że dodaję do smaku prawdziwe mleko kokosowe i wodę, nie mleko krowie.
Za to moje piersiujące jeszcze koleżanki z dziećmi-równolatkami podają od pewnego czasu już przetwory mleczne, a mleko krowie tylko jako dodatek czy baza do czegoś przetwarzanego termicznie a la naleśniki właśnie.
Alutek słuchajcie ma motorek w tyłku. Czworakuje jak szalony, chodzi, wstaje, siada, człapie trzymając się mebli, ale jest tego duuuży plus, bo zaczął drzemać znowu 3x dziennie i to są takie dłuższe drzemki (jedna 2-godzinna, pozostałe godzinne lub 45min). Ewidentnie jest zmęczony.
Lubi brukselkę (odkrycie z wczoraj), coraz mniej ma podrażnień na buzi od śliny i jedzenia, kupy się uregulowały mimo że je coraz więcej i to mięsa. Spokojnie zastępujemy już jedno mleko posiłkiem. Mówi "mama" i jest to konkretne słowo wypowiedziane w celu wezwania mnie Jest też "baba" które jest czasem "papa" i oznacza męża jak mniemam.
Ogólnie nie wiem o co chodzi, ale postępy są tak błyskawiczne, że aż mi serce się ściska. Bo to już dziecko-dziecko, a nie bobasek, dzidzia, malusi, niemowlątko, bąbelek, itd. -
Adry: http://www.jadlonomia.com/przepisy/idealne-nalesniki-bez-jajek/ robiłam na sojowym, ryżowym i owsianym, różnicy nie widzę . Do naleśników daje przecier owocowy ze słoiczka albo dżem 100%, np z Lidla .
To mój Leon jest jeszcze bobaskiem po całości i baaardzo mnie to cieszy . Dziś byliśmy na fitnessie dla mam z dziećmi 2017 i było super .Adry lubi tę wiadomość
Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
My dziś w końcu dotarłyśmy na Gordonki (4 miesiące się zbieralysmy). Bardzo polecam jak ktoś ma możliwość. Oprócz muzyki było dużo zabaw z rekwizytami wiec atrakcji i śmiechu nie zabrakło. Plus interakcja z dzieciaczkami tez fajna sprawa. Na fitness dla mam z dziećmi chodziłam kilka miesięcy ale przestałam bo Zuzia strasznie się tam nudziła i nie dawała mi ćwiczyć. Myśle ze teraz jak zaczela raczkować byłoby lepiej ale po świętach i tak wracam do pracy a fitness jest oczywiście w ciągu dnia. Cieszę się ze znalazłam te Gordonki o 18 bo mogę chodzić z Zuzia po pracy o to będzie taka „nasza rzecz”
Byliśmy wczoraj u pediatry na kontroli. 8300 g koleżanka wazy wiec raczej waga lekka ale apetyt ma jak smok wiec się nie martwię. Ja zreszta podobnie ważyłam w jej wieku. No i okazało się ze ta biała ranka na górnym dziasle to jednak ząbek ufff
-
nick nieaktualnyMy w końcu dotarliśmy na basen ale nie na zajęcia, tak sobie sami poszliśmy. Dziecko zachwycone, dała radę 40 minut, po basenie błyskawicznie wciągnęła owocową tubkę i całą drogę powrotną spała zero lęku przed wodą i ludźmi, jesteśmy zaskoczeni i będziemy częściej robić rodzinne wypady na basen
-
A u nas Leon od wczoraj goraczkuje. Za dnia około 37, w nocy było ponad 38. Podaję Ibum i spada, żadnych innych objawów brak. Mam nadzieję, że to zęby (ida pozostałe trzy dwójki), ewentualnie 3dniowka, a nie jakiś zum czy inne paskudztwo...
Malwa86 lubi tę wiadomość
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
Adry niestety mleko roślinne mleku nierówne - trzeba czytać składy
Bardzo dobre mleko kokosowe jest firmy Real Thai (w np. Tesco czy Selgrosie) za ok 15 zł /1 l. To jest "po prostu" mleko kokosowe, bez cukru, soli, aromatu, przeciwutleniaczy, skrobi najróżniejszego pochodzenia, które zawiera wiele innych mlek tego typu. Jest dość gęste a la rzadsza śmietanka, także nie dodaję go wiele a bardzo fajnie robi najróżniejszym plackom, naleśnikom, itd.
Fajnie że basenujecie, chodzicie na zajęcia, itp. Trochę mi tego brakuje i ogólnie - Krakowa mi się chce, z jego możliwościami mimo że małe miasteczka mają swój urok i klimat, to zbyt wiele się tu zrobić nie da (poza spacerami po nierównych chodnikach, których nikt nie odśnieża ) -
AgaSY wrote:A u nas Leon od wczoraj goraczkuje. Za dnia około 37, w nocy było ponad 38. Podaję Ibum i spada, żadnych innych objawów brak. Mam nadzieję, że to zęby (ida pozostałe trzy dwójki), ewentualnie 3dniowka, a nie jakiś zum czy inne paskudztwo...
AgaSy pewnie to zęby jeśli innych objawów brak, a idą aż trzy nowe zębiska? U nas pediatra kazała nie zwracać uwagi na temperaturę do 38 stopni (bo dziecko może mieć podwyższoną i nic w tym nienormalnego), a podawać coś na zbicie powyżej 38,5 - choć pewnie co lekarz to opinia.kropka. lubi tę wiadomość
-
Byliśmy wlasnie u pediatry, lewa strona gardła i lewe ucho lekko "zapalone", dostaliśmy Bactrim, Floxal i Hascosept. Ale tak też może wyglądać 3dniowka, jutro lub we wtorek może pokazać się wysypka.Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
AgaSY wrote:Byliśmy wlasnie u pediatry, lewa strona gardła i lewe ucho lekko "zapalone", dostaliśmy Bactrim, Floxal i Hascosept. Ale tak też może wyglądać 3dniowka, jutro lub we wtorek może pokazać się wysypka.
-
Szaron dziś rano miał 38 i tak ciągnął się za ucho, że się podrapal w środku do krwi. To mnie wystraszyło i nie chciałam czekać do jutra. Generalnie do więcej niż 38 nie dopuściłam, ale u niego już 37,2 to jest dramat, płacze, marudzi, prawdziwy facet .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2018, 12:51
12.07.2019r. M.
07.06.2017r. L.
26.07.2015r. (*) -
AgaSY to nie jest wysoka gorączka i nawet jak gardło czy ucho lekko zaczerwienione to jeszcze nie powód do podania antybiotyku. Ja najczęściej oznaczam CRP zanim go podam. Można teraz kupić domowy test i masz wynik w 5 minut. No i najlepiej mieć zaufanego pediatrę w razie takiej potrzeby, bo opieka całodobowa antybiotyki daje „na wszelki wypadek”. U nas wysypka pojawiła się w 5 dobie, ale gorączka trwała 3 dni.