X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • zimowa stokrotka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to jestem takie pół na pół blw i łycha, w sumie to tylko obiady ja mu daje. Ale ogólnie też się młody wkurza że np. Czasem nie chce mu dać tubki do łapek (bo akurat w tym momencie musi być czysty). No ale jakoś dajemy sobie radę. Jasiek obecnie zabiera nawet butelki i pozwala się karmić tylko obiadem.
    Mama30+ fakt, nie zwróciłam uwagi, nie no to tamtych powiem Ci ze generalnie nie wiedziałam nigdzie nawet stacjonarne blisko mnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2018, 22:35

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png

Wysłany: 23 marca 2018, 05:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny. Żyjecie? :) co tam słychać? U nas w końcu przebiła się jedna jedynka, jest sukces. Jeszcze tylko jedna i znowu dwójka na dole. W ogóle jak nie miał zębów to nie miał, jak wystrzeliły to wszystkie na raz.

Adry lubi tę wiadomość

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry ja dużo czytałam na temat mleka po 12 mż bo mam taką samą zagwostke jak Ty. Chce karmić Zuzie jakieś 13-14 miesięcy piersią i nie chce wprowadzać mm. Najnowsze zalecenia są takie, że po 1 roku życia dziecko może spokojnie czerpać wapń z nabiału typu jogurt, twaróg serek i nie ma potrzeby wprowadzać mm. Rzeczywiście mleko krowie w czystej postaci lepiej dawać po 2 roku życia ale to się tyczy tylko mleka jako takiego a nie wyrobów z mleka. Ale nie mam żadnych naukowych tekstów zapisanych na temat.

Adry lubi tę wiadomość

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png

Wysłany: 23 marca 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrzcie czego się człowiek może dowiedzieć. Dałabym sobie rękę uciąć że po skończonym roku można powoli wprowadzać mleko krowie jako mleko po prostu. I kurcze bez ręki bym była.

Adry lubi tę wiadomość

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można jako dodatek do dań (np nalesnikow) i to juz teraz ale czyste do picia lepiej nie.

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png

Wysłany: 23 marca 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to Adry jest nas dwie. ;) na pewno coś się wymyśli. Naleśniki na mleku już mu robię, przetwory je. Tylko też liczyłam że po roku mm już nie będę kupować.

Adry lubi tę wiadomość

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robie Leonowi naleśniki weganskie i są mega, lepsze niż zwykle :-).

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na "ciemnej stronie mocy", bo u nas mm i dziecko próbowało spożywczo już chyba wszystkiego... no, poza mlekiem krowim i jego przetworami (a nie, masło jest ok i nie uczula). Naleśniki i owszem robię, placki, racuchy, itd, tyle że dodaję do smaku prawdziwe mleko kokosowe i wodę, nie mleko krowie.
    Za to moje piersiujące jeszcze koleżanki z dziećmi-równolatkami podają od pewnego czasu już przetwory mleczne, a mleko krowie tylko jako dodatek czy baza do czegoś przetwarzanego termicznie a la naleśniki właśnie.

Alutek słuchajcie ma motorek w tyłku. Czworakuje jak szalony, chodzi, wstaje, siada, człapie trzymając się mebli, ale jest tego duuuży plus, bo zaczął drzemać znowu 3x dziennie i to są takie dłuższe drzemki (jedna 2-godzinna, pozostałe godzinne lub 45min). Ewidentnie jest zmęczony.
    Lubi brukselkę (odkrycie z wczoraj), coraz mniej ma podrażnień na buzi od śliny i jedzenia, kupy się uregulowały mimo że je coraz więcej i to mięsa. Spokojnie zastępujemy już jedno mleko posiłkiem. Mówi "mama" i jest to konkretne słowo wypowiedziane w celu wezwania mnie :) Jest też "baba" które jest czasem "papa" i oznacza męża jak mniemam.

Ogólnie nie wiem o co chodzi, ale postępy są tak błyskawiczne, że aż mi serce się ściska. Bo to już dziecko-dziecko, a nie bobasek, dzidzia, malusi, niemowlątko, bąbelek, itd. ;)

tb7382c324e9cpbx.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry: http://www.jadlonomia.com/przepisy/idealne-nalesniki-bez-jajek/ robiłam na sojowym, ryżowym i owsianym, różnicy nie widzę :-). Do naleśników daje przecier owocowy ze słoiczka albo dżem 100%, np z Lidla :-).

To mój Leon jest jeszcze bobaskiem po całości i baaardzo mnie to cieszy :-). Dziś byliśmy na fitnessie dla mam z dziećmi 2017 i było super :-).

Adry lubi tę wiadomość

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś w końcu dotarłyśmy na Gordonki (4 miesiące się zbieralysmy). Bardzo polecam jak ktoś ma możliwość. Oprócz muzyki było dużo zabaw z rekwizytami wiec atrakcji i śmiechu nie zabrakło. Plus interakcja z dzieciaczkami tez fajna sprawa. Na fitness dla mam z dziećmi chodziłam kilka miesięcy ale przestałam bo Zuzia strasznie się tam nudziła i nie dawała mi ćwiczyć. Myśle ze teraz jak zaczela raczkować byłoby lepiej ale po świętach i tak wracam do pracy a fitness jest oczywiście w ciągu dnia. Cieszę się ze znalazłam te Gordonki o 18 bo mogę chodzić z Zuzia po pracy o to będzie taka „nasza rzecz” ;)

Byliśmy wczoraj u pediatry na kontroli. 8300 g koleżanka wazy wiec raczej waga lekka ale apetyt ma jak smok wiec się nie martwię. Ja zreszta podobnie ważyłam w jej wieku. No i okazało się ze ta biała ranka na górnym dziasle to jednak ząbek :) ufff

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry a gdzie dokładnie są te zajęcia? Bo my też jesteśmy z Warszawy wiec może następnym razem pójdziemy :)

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w końcu dotarliśmy na basen :) ale nie na zajęcia, tak sobie sami poszliśmy. Dziecko zachwycone, dała radę 40 minut, po basenie błyskawicznie wciągnęła owocową tubkę i całą drogę powrotną spała :D zero lęku przed wodą i ludźmi, jesteśmy zaskoczeni i będziemy częściej robić rodzinne wypady na basen :)

• AgaSY Autorytet

Wysłany: 24 marca 2018, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas Leon od wczoraj goraczkuje. Za dnia około 37, w nocy było ponad 38. Podaję Ibum i spada, żadnych innych objawów brak. Mam nadzieję, że to zęby (ida pozostałe trzy dwójki), ewentualnie 3dniowka, a nie jakiś zum czy inne paskudztwo...

Malwa86 lubi tę wiadomość

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 24 marca 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry niestety mleko roślinne mleku nierówne - trzeba czytać składy :/
    Bardzo dobre mleko kokosowe jest firmy Real Thai (w np. Tesco czy Selgrosie) za ok 15 zł /1 l. To jest "po prostu" mleko kokosowe, bez cukru, soli, aromatu, przeciwutleniaczy, skrobi najróżniejszego pochodzenia, które zawiera wiele innych mlek tego typu. Jest dość gęste a la rzadsza śmietanka, także nie dodaję go wiele a bardzo fajnie robi najróżniejszym plackom, naleśnikom, itd.

Fajnie że basenujecie, chodzicie na zajęcia, itp. Trochę mi tego brakuje i ogólnie - Krakowa mi się chce, z jego możliwościami ;) mimo że małe miasteczka mają swój urok i klimat, to zbyt wiele się tu zrobić nie da (poza spacerami po nierównych chodnikach, których nikt nie odśnieża :/ )

tb7382c324e9cpbx.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 24 marca 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSY wrote:
    A u nas Leon od wczoraj goraczkuje. Za dnia około 37, w nocy było ponad 38. Podaję Ibum i spada, żadnych innych objawów brak. Mam nadzieję, że to zęby (ida pozostałe trzy dwójki), ewentualnie 3dniowka, a nie jakiś zum czy inne paskudztwo...

AgaSy pewnie to zęby jeśli innych objawów brak, a idą aż trzy nowe zębiska? U nas pediatra kazała nie zwracać uwagi na temperaturę do 38 stopni (bo dziecko może mieć podwyższoną i nic w tym nienormalnego), a podawać coś na zbicie powyżej 38,5 - choć pewnie co lekarz to opinia :)

.kropka. lubi tę wiadomość

tb7382c324e9cpbx.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 25 marca 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy wlasnie u pediatry, lewa strona gardła i lewe ucho lekko "zapalone", dostaliśmy Bactrim, Floxal i Hascosept. Ale tak też może wyglądać 3dniowka, jutro lub we wtorek może pokazać się wysypka.

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 25 marca 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSY wrote:
    Byliśmy wlasnie u pediatry, lewa strona gardła i lewe ucho lekko "zapalone", dostaliśmy Bactrim, Floxal i Hascosept. Ale tak też może wyglądać 3dniowka, jutro lub we wtorek może pokazać się wysypka.
    I dalej gorączka taka w miarę mała? Ciekawa jestem właśnie jak tymi trzydniówkami jest, bo jeszcze nie zaliczyliśmy tego dziada ;)

tb7382c324e9cpbx.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 25 marca 2018, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron dziś rano miał 38 i tak ciągnął się za ucho, że się podrapal w środku do krwi. To mnie wystraszyło i nie chciałam czekać do jutra. Generalnie do więcej niż 38 nie dopuściłam, ale u niego już 37,2 to jest dramat, płacze, marudzi, prawdziwy facet :-).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2018, 12:51

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • pingui Autorytet

Wysłany: 25 marca 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSY to nie jest wysoka gorączka i nawet jak gardło czy ucho lekko zaczerwienione to jeszcze nie powód do podania antybiotyku. Ja najczęściej oznaczam CRP zanim go podam. Można teraz kupić domowy test i masz wynik w 5 minut. No i najlepiej mieć zaufanego pediatrę w razie takiej potrzeby, bo opieka całodobowa antybiotyki daje „na wszelki wypadek”. U nas wysypka pojawiła się w 5 dobie, ale gorączka trwała 3 dni.

atdci09ktbgklgiz.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 25 marca 2018, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pingui byliśmy u naszej pediatry, a Bactrim nie jest antybiotykiem :-).

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
‹‹ 878 879 880 881 882 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ