Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Marijanu polecam Vegetę Natural, też fajnie doprawia, a nie ma glutaminianu i innych pyszności Zdarza mi się sypnąć do zupy.
Polecam Wam jeszcze z serii Szczypta Natury - Zioła Zamiast Soli, baaardzo fajna mieszanka różnych przypraw. Na stałe obecna w naszej kuchni Super do zupek niemowlęcych.Szaron, zimowa stokrotka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNasza na dorosłe jedzenie to aż się trzęsie i spróbuj jej nie dać gryza je swoje + zawsze musi przynajmniej polizać mojego ja akurat za smażonym to średnio przepadam ale już jakieś pieczone mięcho z sosem albo makarony w każdej odsłonie to często jadam, bardzo jej moje jedzenie smakuje i fajnie, nie dostaje tego więcej niż na spróbowanie, więc dla mnie nie ma problemu, bo to nie jest jej główne pożywienie. Do soku pomarańczowego, słodzonej herbaty, bułki czosnkowej i innych nie koniecznie dobrych dla niej rzeczy też się dobrała i nic jej nie było a naszą pomidorówkę z makaronem (oczywiście soloną) to tak lubi, że włazi na mnie i stęka żeby jej dać
Na roczek szykujecie jakiś bezcukrowy tort? Ja się rozglądam za wegańskim (alergia na mleko) i widzę, że bez cukru też robią, ale chyba nie będę szaleć, no bo ile ona tego tortu zje... Chyba się nie otrujeSzaron lubi tę wiadomość
-
Kropka u nas reakcja na zupę pomidorową identyczna Mały aż się telepie jak ją widzi
Co do tortu na roczek to już mam obiecany u znajomych, którzy zawodowo pieką i mamy wersję bez nabiału (pewnie "krem" będzie na bazie mleka kokosowego czy czegoś podobnego). Jest mnóstwo fajnych wegańskich przepisów, można coś wymyślić Ponoć woda z gotowania cieciorki ładnie zastępuje jajka (jeśli występuje na nie alergia), karob - kakao (choć mnie osobiście smak karobu bardziej przypomina karmel, jest lekka nutka gorzkości i jakby palenia). -
Pomidorówka z ryżem u nas to hit. Pół talerza ja pół on Należy jednak unikać pomidorów w puszczę bo biseftinol czy jakoś tak bardzo szkodzi dzieciom. Karton albo szkło. Chyba ze ktoś gotuje na własnych przecierach.
Waszedzie i śpią z wami w nocy ? U nas nie sposób młodego przekonać do łóżeczka na cała noc ulegamy mu z wygody i z serca
Szaron lubi tę wiadomość
21.09.16 Beta 87- 8dpt
21.01.16 Aniołek 9 tc
-
Byłam dziś u naszej pediatry, która ma zresztą ma lekkiego fioła na punkcie zdrowego żywienia, spytałam jej o tą nieszczęsną sól. Powiedziała że po roku dziecko powinno się żywić razem z dorosłymi, z pełną różnorodnością składników, z lekkim soleniem włącznie. Więc teraz - w dziesiątym miesiącu - jeśli da się popróbować coś z "dorosłego" talerza to nic się nie dzieje, taka ilość soli nie szkodzi, bo przecież z dnia na dzień się dziecku nie poda solonego jedzenia po skończeniu roku.
Że zalecenia pt. ANI ODROBINY soli są tak kategoryczne, bo ludzie dziś się żywią głupio, nie gotują sami i bez takiego kategorycznego zastrzeżenia podawaliby dzieciom (głównie USA i UK) frytki, hamburgery i inne solone mocno rzeczy. Odrobina jest względnym pojęciem i stąd zakaz, który jest jednoznaczny. Oczywiście najlepiej jak dziecku się nie soli, ale dosłowna odrobina nie szkodzi zdrowiu.
Także wiwat zdrowy rozsądek
Nika - Alek śpi w swoim łóżeczku, nie ma mowy żeby zasnął (i my też z nim) w naszym, bo nasze łóżko to dla niego plac zabaw i radocha. Ostatnio zaczął znowu przesypiać całe noce, tak po 12h... Boże co za inna jakość życia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2018, 11:24
delilah11, .kropka. lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNasza też śpi w swoim łóżku, w swoim pokoju i tak już jakoś odkąd skończyła 2mc. Dla mnie to jest męka spanie z nią bo strasznie się wierci i wędruje po łóżku i jakbym miała z nią spać to bym była wiecznie ścierpnięta i obolała dwa razy w nocy wstaje na mleko 1 i 5 a o 6:30 wstaje, bierzemy ją do siebie i jest 30-40 minut szaleństwa dopóki ojciec nie wstanie do pracy, taki skuteczny budzik
-
nick nieaktualny
-
U nas noce ciągle do d... Karol śpi ze mną w łóżku, bo nie jestem w stanie sto razy w ciągu nocy wstawać, wyjmować i wkładać do łóżeczka. Zresztą pół nocy i tak wisi na mnie. W sensie śpi na mnie, po odłożeniu po 10 minutach pobudka. Ja się czuję rano jakby mnie z krzyża zdjęli, bo raz, że śpię w sumie może z cztery godZiny a dwa, ileż można leżeć plackiem na plecach, bez ruchu z obciążnikiem na klacie;)Marijanu
-
Szaron, a czy Alek jest dalej na piersi bo nie pamietam? Nasz synus spi od 2tyg w swoim pokoiku ale i tak dalej mamy kilka pobudek na podanie smoczka, ululanie, podrapanie po pleckach i jedna, dwie pobudki na cyca. Ale standardowo ok. godz. 4-5 biorzemy go do nas do wyra bo po prostu nie chce nam sie juz lazic.
My robimy placki jaglane jak nam kaszy z poprzedniego dnia zostanie. Tyle ze rzeczywiscie lepsze sa z mlekiem ale bez tez daja rade:) ostatnio hitem sa u nas placki z cukini, ziemniaka i marchwi. Niestety smazone ale mlody je po prostu kocha! -
Dobra, już nie będę Ale to i tak nie spał tak przez ostatnie 2-3 msc, odkąd zęby ruszyły ostro.
Alek już nie na piersi (skończyliśmy przygodę z kp w okolicy 5-6 miesiąca), jedziemy na Pepti 2, plus całkiem sporo już pożera innego jedzenia.
Co do placków to ja nie kombinuję jakoś specjalnie: jajko, woda, trochę mleka kokosowego jak mam, mąka zwykła albo pełnoziarnista. Do środka czasem jabłko, banan, grucha, czy co jest pod ręką. Jeśli pytacie o bezglutenowe to nie kombinuję w tym kierunku.
A co z Pingui? Jakoś ucichła przed Wielkanocą? -
nick nieaktualnyWczoraj zrobiłam racuchy z jabłkiem, takie jak czasami sobie robiłam tylko zamiast mleka dałam wodę i bez cukru. Jednego zjadła z wielkim zainteresowaniem zagryzła zupą i najedzona
Tak się zastanawiam, bo smażone chyba jeszcze nie bardzo dla naszych maluchów (?) Ja zrobiłam wczoraj na min tłuszczu i jeszcze po smażeniu je wytarłam w papierowy ręcznik. Może dałoby się w piekarniku jakoś placki zrobić...Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2018, 09:25
-
Wszystkiego najlepszego Dziewczyny !
Jesli chodzi o placki to ja smażę na suchej patelni ale dodaje odrobine oliwy do ciasta. Robię tez placki pieczone. Są bardzo smaczne np z buraka fajne wychodzą albo z cukinii z batatem. Piekarnik nagrzewał do 200 stopni, piękne Ok 15 minut. Papier smaruje odrobina oleju rzepakowego zeby nie przywarły..kropka. lubi tę wiadomość