X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • Mama30+ Przyjaciółka

Wysłany: 27 marca 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marijanu polecam Vegetę Natural, też fajnie doprawia, a nie ma glutaminianu i innych pyszności ;) Zdarza mi się sypnąć do zupy.

Polecam Wam jeszcze z serii Szczypta Natury - Zioła Zamiast Soli, baaardzo fajna mieszanka różnych przypraw. Na stałe obecna w naszej kuchni :) Super do zupek niemowlęcych.

Szaron, zimowa stokrotka lubią tę wiadomość

• zimowa stokrotka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 00:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ładna ta wasza spacerówka :) my od dłuższego czasu mamy Kinderkraft pilot, bo zależało mi żeby była bardzo lekka. Jak na razie też świetnie daje sobie radę :)

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza na dorosłe jedzenie to aż się trzęsie i spróbuj jej nie dać gryza :D je swoje + zawsze musi przynajmniej polizać mojego ;) ja akurat za smażonym to średnio przepadam ale już jakieś pieczone mięcho z sosem albo makarony w każdej odsłonie to często jadam, bardzo jej moje jedzenie smakuje i fajnie, nie dostaje tego więcej niż na spróbowanie, więc dla mnie nie ma problemu, bo to nie jest jej główne pożywienie. Do soku pomarańczowego, słodzonej herbaty, bułki czosnkowej i innych nie koniecznie dobrych dla niej rzeczy też się dobrała i nic jej nie było ;) a naszą pomidorówkę z makaronem (oczywiście soloną) to tak lubi, że włazi na mnie i stęka żeby jej dać

Na roczek szykujecie jakiś bezcukrowy tort? Ja się rozglądam za wegańskim (alergia na mleko) i widzę, że bez cukru też robią, ale chyba nie będę szaleć, no bo ile ona tego tortu zje... Chyba się nie otruje :P

Szaron lubi tę wiadomość

• Szaron Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka u nas reakcja na zupę pomidorową identyczna :D Mały aż się telepie jak ją widzi :)
    Co do tortu na roczek to już mam obiecany u znajomych, którzy zawodowo pieką i mamy wersję bez nabiału (pewnie "krem" będzie na bazie mleka kokosowego czy czegoś podobnego). Jest mnóstwo fajnych wegańskich przepisów, można coś wymyślić :) Ponoć woda z gotowania cieciorki ładnie zastępuje jajka (jeśli występuje na nie alergia), karob - kakao (choć mnie osobiście smak karobu bardziej przypomina karmel, jest lekka nutka gorzkości i jakby palenia).

tb7382c324e9cpbx.png
  • Nika8686 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomidorówka z ryżem u nas to hit. Pół talerza ja pół on :) Należy jednak unikać pomidorów w puszczę bo biseftinol czy jakoś tak bardzo szkodzi dzieciom. Karton albo szkło. Chyba ze ktoś gotuje na własnych przecierach.

Waszedzie i śpią z wami w nocy ? U nas nie sposób młodego przekonać do łóżeczka na cała noc :( ulegamy mu z wygody i z serca :)

Szaron lubi tę wiadomość

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• Szaron Autorytet

Wysłany: 29 marca 2018, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś u naszej pediatry, która ma zresztą ma lekkiego fioła na punkcie zdrowego żywienia, spytałam jej o tą nieszczęsną sól. Powiedziała że po roku dziecko powinno się żywić razem z dorosłymi, z pełną różnorodnością składników, z lekkim soleniem włącznie. Więc teraz - w dziesiątym miesiącu - jeśli da się popróbować coś z "dorosłego" talerza to nic się nie dzieje, taka ilość soli nie szkodzi, bo przecież z dnia na dzień się dziecku nie poda solonego jedzenia po skończeniu roku.
    Że zalecenia pt. ANI ODROBINY soli są tak kategoryczne, bo ludzie dziś się żywią głupio, nie gotują sami i bez takiego kategorycznego zastrzeżenia podawaliby dzieciom (głównie USA i UK) frytki, hamburgery i inne solone mocno rzeczy. Odrobina jest względnym pojęciem i stąd zakaz, który jest jednoznaczny. Oczywiście najlepiej jak dziecku się nie soli, ale dosłowna odrobina nie szkodzi zdrowiu.
    Także wiwat zdrowy rozsądek ;)

Nika - Alek śpi w swoim łóżeczku, nie ma mowy żeby zasnął (i my też z nim) w naszym, bo nasze łóżko to dla niego plac zabaw i radocha. Ostatnio zaczął znowu przesypiać całe noce, tak po 12h... Boże co za inna jakość życia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2018, 11:24

delilah11, .kropka. lubią tę wiadomość

tb7382c324e9cpbx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza też śpi w swoim łóżku, w swoim pokoju i tak już jakoś odkąd skończyła 2mc. Dla mnie to jest męka spanie z nią bo strasznie się wierci i wędruje po łóżku i jakbym miała z nią spać to bym była wiecznie ścierpnięta i obolała ;) dwa razy w nocy wstaje na mleko 1 i 5 a o 6:30 wstaje, bierzemy ją do siebie i jest 30-40 minut szaleństwa dopóki ojciec nie wstanie do pracy, taki skuteczny budzik ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy robicie może jakieś fajne placki/racuchy bez mleka? Podzielcie się przepisami :)

• Marijanu Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas noce ciągle do d... Karol śpi ze mną w łóżku, bo nie jestem w stanie sto razy w ciągu nocy wstawać, wyjmować i wkładać do łóżeczka. Zresztą pół nocy i tak wisi na mnie. W sensie śpi na mnie, po odłożeniu po 10 minutach pobudka. Ja się czuję rano jakby mnie z krzyża zdjęli, bo raz, że śpię w sumie może z cztery godZiny a dwa, ileż można leżeć plackiem na plecach, bez ruchu z obciążnikiem na klacie;)

Marijanu
  • Marijanu Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron zlituj się i nie mów głośno o spaniu przez 12 godzin, bo to wywołuje zle emocje ;) ;) ;)

AgaSY, .kropka., Adry, Szaron, Mama30+ lubią tę wiadomość

Marijanu
  • Marijanu Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .kropka. wrote:
    Czy robicie może jakieś fajne placki/racuchy bez mleka? Podzielcie się przepisami :)
    Dołączam się do prośby :)

Marijanu
  • WeraAnna Autorytet

Wysłany: 29 marca 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron, a czy Alek jest dalej na piersi bo nie pamietam? Nasz synus spi od 2tyg w swoim pokoiku ale i tak dalej mamy kilka pobudek na podanie smoczka, ululanie, podrapanie po pleckach i jedna, dwie pobudki na cyca. Ale standardowo ok. godz. 4-5 biorzemy go do nas do wyra bo po prostu nie chce nam sie juz lazic.
    My robimy placki jaglane jak nam kaszy z poprzedniego dnia zostanie. Tyle ze rzeczywiscie lepsze sa z mlekiem ale bez tez daja rade:) ostatnio hitem sa u nas placki z cukini, ziemniaka i marchwi. Niestety smazone ale mlody je po prostu kocha!

preg.png
  • Nika8686 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2018, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę Szaron tego snu i spokoju. Nasz młody przy ząbkowaniu pokochał nasze lozko i walka będzie trudna by go odizolować.

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• Szaron Autorytet

Wysłany: 29 marca 2018, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, już nie będę ;) Ale to i tak nie spał tak przez ostatnie 2-3 msc, odkąd zęby ruszyły ostro.
    Alek już nie na piersi (skończyliśmy przygodę z kp w okolicy 5-6 miesiąca), jedziemy na Pepti 2, plus całkiem sporo już pożera innego jedzenia.

Co do placków to ja nie kombinuję jakoś specjalnie: jajko, woda, trochę mleka kokosowego jak mam, mąka zwykła albo pełnoziarnista. Do środka czasem jabłko, banan, grucha, czy co jest pod ręką. Jeśli pytacie o bezglutenowe to nie kombinuję w tym kierunku.

A co z Pingui? Jakoś ucichła przed Wielkanocą? ;)

tb7382c324e9cpbx.png
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2018, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza ostatnio budzi się co 2-3 godz na cycka albo przytulaski ale na szczęście usypia ładnie i śpi finalnie do 7.30 wiec daje rade.

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście napisałam wczoraj ze jest dobrze to dziś od 4 do 6 obudziła się dwa razy i od 6 juz nie spala :(

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2018, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj zrobiłam racuchy z jabłkiem, takie jak czasami sobie robiłam tylko zamiast mleka dałam wodę i bez cukru. Jednego zjadła z wielkim zainteresowaniem ;) zagryzła zupą i najedzona :)

Tak się zastanawiam, bo smażone chyba jeszcze nie bardzo dla naszych maluchów (?) Ja zrobiłam wczoraj na min tłuszczu i jeszcze po smażeniu je wytarłam w papierowy ręcznik. Może dałoby się w piekarniku jakoś placki zrobić...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2018, 09:25

• Mama30+ Przyjaciółka

Wysłany: 30 marca 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie Mamy, znikam na kilka dni, zatem już dziś życzę Wam pięknych Świąt, będą na pewno wyjątkowe, bo pierwsze z naszymi Pisklętami! :) Wszystkiego dobrego!

• Szaron Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego dobrego, spokoju w te święta, dużo snu :) i radości z powiększonymi rodzinami :D

Kropka ja smażę na dobrej patelni z minimum tłuszczu, potem odsączam na papierowych ręcznikach.

.kropka. lubi tę wiadomość

tb7382c324e9cpbx.png
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego Dziewczyny !

Jesli chodzi o placki to ja smażę na suchej patelni ale dodaje odrobine oliwy do ciasta. Robię tez placki pieczone. Są bardzo smaczne np z buraka fajne wychodzą albo z cukinii z batatem. Piekarnik nagrzewał do 200 stopni, piękne Ok 15 minut. Papier smaruje odrobina oleju rzepakowego zeby nie przywarły.

.kropka. lubi tę wiadomość

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
‹‹ 880 881 882 883 884 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ