X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • zimowa stokrotka Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WeraAnna. Dobry humor i nastawienie :p koniecznie musicie zabrać ze sobą ;) My byliśmy już nad Polskim morzem, ale i też nad jeziorem pod namiotem (w warunkach spartańskich). Jeśli czegoś zapomnisz kupisz na miejscu. Na pewno nie bierz za dużo rzeczy, bo potem to tachaj. Także im mniej tym lepiej ;) krem z filtrem to obowiązkowo! I pieluchy do pływania!

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czapki i kapelusiki :-)

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WeraAnna wrote:
    Hej Mamusie, dawno mnie tu nie bylo chociaz czasem Was czytalam:) u nas mnoostwo zmian: przed 11 miesiacem odstawilam synka od cyca-niestety bylam zmuszona bo musialam leczenie. Na szczescie poszlo gladko, tak samo jak z odstawineiem smoczka. Tu mnie synio zszokolwal bo bylam pewna ze bedzie cyrk:p niesamowite jest jednak to ze poza oczywistymi plusami zdrowotnymi (logop.i ortodontycznymi) jest ogromna zaleta braku smokusia- nie wypada z buzki w nocy i tym samym nie wybudza jegomoscia:)
    Synus powoli stawia pierwsze samodzielne kroki, nadal dosc szybko przybiera na wadze i niestety wazy juz ponad 12,5kg(!). Roczek robikismy w ogrodzie w formie grilla (impreza na 25 osob). Bylo super:)
    Teraz szykujemy sie do wylotu na wakacje w Grecji. Mamusie ktore juz sa po wypoczynku, czy macir jakies rady dot.tego co sie bardzo przydalo a czego byscie drugi raz nie wziely??

Czapeczki i dobry filtr spf 50 :) Resztę kupisz na miejscu. Serio, nie bierz pieluch, chustek itp; szkoda miejsca. Tak samo ze słoiczkami jeśli kupujesz. Koniecznie apteczka z czymś na potencjalną biegunkę czy zatrucie, coś co stosujesz na gorączkę.
    Co do sprzętów około-dziecięcych to zależy czy jedziesz do hotelu, gdzie np. dostaniesz podgrzewacz do pokoju i łóżeczko, czy apartamenty - pytanie co masz na wyposażeniu. Normalnie bym wzięła łóżeczko turystyczne, podgrzewacz, może moduł do dopinania do krzesła żeby dziecko mogło jeść przy stole. Ale to jak się nie lubi że dziecko je u nas na kolanach przez te 7 dni wakacji, zresztą już standardem wszędzie niemal są krzesełka dla dzieci.
    Nie ma sensu brać zabawek plażowych, dmuchańców, piłek, itp - na miejscu wszystko będzie, inne dzieci zostawiają przy wyjeździe swoje zabawki. Do samolotu u nas bardzo dobrze zadziałały książeczki (nowe, więc niespodzianka), tubki z owocami (przy starcie i lądowaniu - ciśnienie w uszach się wyrównuje przy przełykaniu), jeśli by była histeria to połówka rozkruszonego aviomarinu, coś do nakrycia śpiącego dziecka (bo klima może hulać na całego). U nas był jeszcze w użyciu kostium-kombinezon do pływania i na plażę, miał przede wszystkim chronić przed słońcem. Na miejscu kupicie niemal wszystko. Będzie spoko :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2018, 16:49

tb7382c324e9cpbx.png
  • WeraAnna Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuję Wam bardzo za podpowiedzi:) mam nadzieje ze o niczym waznym nie zapomne:p

preg.png
  • Nika8686 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mieliśmy szczepienie MMR we wtorek wczoraj od tana temp 38,6 potem mimo iboprofenu po 7 h ponad 40 stopni !!! Byliśmy i lekarza osłuchany uszy itd i wszystko ok kataru nic gardło czyste. Jedziemy od wczoraj na lekach co 4 godziny ibuprofen i paracetamol. bo inaczej gorączka wraca :(

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• Szaron Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika to po szczepieniu to może niestety tak wyglądać :( U nas tak samo po Bexsero było... :/

tb7382c324e9cpbx.png
  • WeraAnna Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po bexsero mielismy wysoka goraczke powyzej 39 przez 3 dni wiec bylam pewna ze druga dawke gorzej zniosl bo przy pierwszej nic sie nie dzialo a tu "niespodzianka"- 4dnia wyszla wysypka na calym ciele. Czyli niefortunny zbieg okolicznosci ze akurat w moemncie kiedy sie szczepilismy synus przeszedl tzw.trzydniowke - rumien nagly. Ale faktycznie duzo mam mowi ze po tej szczepionce dzieci mocno goraczkuja...

preg.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak już rozmawiamy o szczepionkach... Szczepionka przeciwko odrze, swince i rozyczce - MMR czy Priorix? Słyszałam, że MMR jest bardziej bolesna i ciężej ja dzieci znoszą. Jakies opinie?

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • zimowa stokrotka Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weźcie nie straszcie tymi poszczepiennymi objawami. U nas odpukać na razie niczego nie było. A nie po pół roku jak było szczepienie to miał strasznie senny dzień. Ale bez gorączki bez niczego. Ja teraz mam w ogóle metalik w głowie. Bo w kalendarzu szczepień jest to obowiązkowe między 13-14 miesiącem a w rubryce o stan zdrowia (ta kontrolna taka, waga, wzrost itd.) że 12 miesiąc. Powiedzieli nam tylko że po roku i w sumie nie wiem kiedy iść :)

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2018, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas od wczoraj wysypka na brzuchu... I teraz nie wiem czy to po szczepieniu świnka, odra, różyczka... Czy jednak nabiał, który zaczęliśmy małymi kroczkami podawać. Wiecie może po jakim czasie ta wysypka od różyczki powinna zniknąć?

• AgaSY Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka jeszcze mogą być potowki :-D

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2018, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    potówki na pewno nie, raz że jest zimno od kilku dni a dwa wyszło też trochę na buzi... patrząc na zdjęcia w necie wygląda trochę jak różyczka (jest tego o wiele mniej) ale sama nie wiem :)

• pingui Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka po ilu dniach od szczepienia pojawiła się wysypka? Czasem po tym szczepieniu występuje lekka wysypka. U moich się to nie zdarzyło. Starszaki bardzo dobrze zniosły to szczepienie. Jak będzie teraz to zobaczymy. Idziemy w środę.

Obie szczepionki są porównywalne w odpowiedzi. Ja jedno dziecko szczepiłam MMR a drugie Priorix-em. Takie akurat były dostępne w przychodni.

atdci09ktbgklgiz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2018, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po 11 dniach

• Szaron Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po urodzinach Alka - impreza bardzo udana, było w sumie 30 osób (a mieszkamy w mieszkaniu, nie domu - było wesoło), tort na mleku kokosowym pycha.
    Z minusów... dostał od kogoś na urodzinach do pożarcia kawałek tarty na śmietanie. Więc dostał makabrycznego uczulenia na całym ciele, czerwone straszne plamy :( Piszczał gdy go smarowaliśmy.
    Z kolejnych minusów - gronkowiec zaczął mu pokazywać kolejne ranki, dodatkowo ma prawdopodobnie mięczaka zakaźnego - wirusowa choroba skóry, u niego na plecach, mija sama, ale może to trochę trwać :(
    Biedne to moje dziecko ze skórą strasznie. Tak jak ja. Dałam mu niezłą pulę genów :(
    Anyway nie wchodzimy już do żadnej piaskownicy i nie dostanie do zabawy żadnych cudzych, porzuconych w piaskownicach zabawek. Bo nie mieliśmy gdzie złapać i gronkowca i wirusa od mięczaka nigdzie indziej.

tb7382c324e9cpbx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron super, że to impreza udana, ale trochę kiepsko z tym uczuleniem :/ jak można cudzemu dziecku dać jeść cokolwiek bez pytania rodziców, dla mnie to jest niepojęte (ale u nas też babcie po kryjomu dają małej różne smakołyki, za co dostają co chwilę ochrzan-nadal nie dociera)

delilah11, Szaron lubią tę wiadomość

• pingui Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka 11 dni to długo, ale może tak się zdarzyć. Powinno szybko minąć, jeśli to poszczepienne.

Szaron to rzeczywiście ma biedaczek problemy z tą skórą :-/ AZS często łagodnieje koło 2 urodzin, więc jest szansa.

atdci09ktbgklgiz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na szczęście wysypka z dnia na dzień jest coraz słabsza, już prawie jej nie widać :)

• Marijanu Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, u nas po trzech dniach w żłobku Karol chory. No wściekła błędem na siebie, że go posłałam. Calutki, okrągły rok zero kataru, jakiejkolwiek choroby a tu dziecko rozłożone. W sumie ma tylko katar, troszkę jakby stan zapalny w jednym uchu, ale taki mini, mini ale jest tym tak rozbity, że szok. Katar jest w nocy wyjątkowo upierdliwy. Karol ma momenty jakby bezdechu po czym zrywa się z histeria i tak co pół godZiny. w dzień nie ma dramatu, jest marudny, bo niewyspany ale nie jakoś strasznie. Noce za to są dramatyczne. Nie da sobie odciągnąć tych glutów, rzuca siwy, wrzeszczy, macha rękami, no ogólnie panika.

Marijanu
  • Marijanu Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSy, ja też od kilku dni podaje tak dwie, trzy łyżeczki. A dzisiaj dostał chleba z serkiem kanapkowym z mleka koziego. I odpukać też się nic nie dzieje więc jupiii. Ten serek ma fajny, "czysty", kupuje go w Lidlu. Karolowi bardziej smakował z łyżeczki mąż na chlebie :)

Marijanu
‹‹ 898 899 900 901 902 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ