X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pojawiła się ciemieniucha :O jak była malutka to mieliśmy z tym problem, ale po tygodniu zniknęło i więcej jej nie widzieliśmy, do teraz :/ pod włosami słabo to widać, wyczesać przez te włosy też nie bardzo się da... Pojechałam dziś po płyn Ziaja na ciemieniuche i mam nadzieję, że za kilka dni zejdzie (żadne smarowanie oliwką i wyczesywanie nic nie pomaga). Co robiliście żeby się ciemieniuchy pozbyć poza oliwką i szczotką?

• pingui Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka zwróć uwagę, czy Mała nie jest przegrzana w nieprzewiwnym kapelusiku albo może to być efekt stosowanego szamponu. To pewnie łojotokowe zapalenie skóry. Postępuje się jak z niemowlęcą ciemieniuchą. Trzeba po zmiękczeniu oczyszczać skórę głowy.

atdci09ktbgklgiz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czapek nie nosi wcale bo wszystko od razu zdejmuje, szamponu nie zmienialiśmy, cały czas myjemy tym samym płynem od urodzenia - białą Nivea (ale może przestał jej służyć?)

Po tym płynie Ziaja jest trochę lepiej, kilka dni chyba potrwa pozbywanie sie tego z głowy...

A jak już zejdzie, co polecacie do mycia głowy? Zmienimy szampon i zobaczymy, mam nadzieję że problem nie wróci

• pingui Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myje szamponem Oilatum.

atdci09ktbgklgiz.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My myjemy całego Leoncia Emolium do kąpieli :-). Po basenie żelem pod prysznic, tez z Emolium. On prawie nie ma włosów, więc szampon nam nie potrzebny :-D.

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza urodziła się z lekką czupryną, teraz ma już trochę włosów i nawet robimy kitkę na czubku "na cebulę" :P gdyby nie to, że dziewczynka, to bym obcięła te piórka żeby były wygodne w utrzymaniu. Tym bardziej ze się kręcą i każdy sterczy w inną stronę.

• pingui Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas już jest ciemna, kręcona czuprynka, a Mały często jedzenie, piasek itp. zostawia na swojej głowie, więc włoski myjemy :-)

atdci09ktbgklgiz.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka ja mega polecam żel na ciemieniuchę z Emolium. U nas zniknęła po 4-5 użyciach.
    Myję głowę Alkowi codziennie szamponem - jak są takie upały - albo Emolium szampon nawilżający, albo jest świetny szampon, bardzo łagodny i prosty w składzie, w piance z Pharmaceris - Emotopic. Już drugi raz obcięliśmy mu włosy maszynką na 15 mm i wygląda super ;) jak taki mały łobuz (którym zresztą jest). Ogólnie ja jestem z tych, co wolą u chłopców i mężczyzn włosy krótkie, a nawet bardzo krótkie. Jakieś nieskoordynowane kosmyki klejące się do twarzy czy szyi to nie to ;)

Mijają 3 tygodnie jak jestem w pracy, a Alek miesiąc w żłobku. I jest super. Wszystko się powoli stabilizuje i układa.
    Alek do żłobka już wbiega sam, leci do dzieci i nie ogląda się za siebie ;) Gdyby jeszcze tylko to cholerne ząbkowanie nie robiło z niego (momentami) marudzącej bestyjki z cieknącym nosem to by było idealnie :)

tb7382c324e9cpbx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, jak Ziaja nie da rady po kilku użyciach to będziemy testować emolium na ciemieniuche (chociaż u nas Ziaja rok temu dała radę, też po kilku użyciach ciemieniucha zniknęła - miałam jakieś próbki ze szkoły rodzenia chyba) :) z szamponów popatrzę co dostanę stacjonarnie i też będziemy testować z tych co polecacie :)

Szaron u chłopca na pewno praktyczniej jest z krótkimi włosami. Jak już nam się synek urodzi to też będziemy obcinać :D u córki to by mnie chyba babcie znienawidziły, że "takie piękne włosy" obcięte :P poza tym, ładnie jej w kitce. Niestety wcera sobie w głowę piasek, ziemię, jedzenie i wszystko inne co napotka więc rzadko trafia nam się kąpiel bez mycia włosów :P

W ogóle najlepsza zabawa na dworze ostatnio to zbieranie kamieni i rzucanie nimi... Przed domem mamy posadzone trochę krzaczków i pomiędzy wysypane drobne kamienie granitowe. Dzień bez rozwalania tych kamyków dniem straconym ;) dziś po zabawie zmieniając pieluchę wyjęłam z niej garść kamieni, masakra :P

Szaron lubi tę wiadomość

• delilah11 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka to niezły przemytnik Ci rośnie ;-) najważniejsze że nie pakuje tych kamieni do buzi, moja ostatnio na plaży tak właśnie robiła, a ja potem cała w stresie je z tej buzi wyciągałam, modląc się żeby któregoś nie połknęła:-\

Szaron, kiedy nastąpił u Ciebie przełom w żłobku? U nas dziś był 5. dzień, pierwsze 2 po 3 godziny fantastyczne, od poniedziałku równia pochyła (5 godzin, z tym że dziś 2.5 :-( ).

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do buzi też wkładała ale milion razy powtarzanie "be" i "nie wolno" w końcu zadziałało. Teraz czasami patrzac mi w oczy poliże kamień (jakby sprawdzała, czy tym razem jej pozwolę), ale znowu mówię że nie wolno, więc wraca do rzucania. Kamienie mają chyba w sobie jakąś magiczną moc, bo każde dziecko 1-2 lata, które nas odwiedza w nich przesiaduje :P

• AgaSY Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leon przespał dziś ciągiem 9h!! Najdłużej w swoim krótkim życiu :-). Niewiarybungagodne!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2018, 10:35

.kropka., Szaron, pingui lubią tę wiadomość

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • pingui Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też zabawa kamieniami jest przednia. Jeszcze niedawno znalazłam w buzi garść kamyków jak tylko na chwilę odwróciłam wzrok. Ostatnio na szczęście się to już nie zdarza. Jak jedziemy nad jeziorko to jest zabawa w rzucanie do wody :-)

atdci09ktbgklgiz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSY wrote:
    Leon przespał dziś ciągiem 9h!! Najdłużej w swoim krótkim życiu :-). Niewiarybungagodne!
    U nas też jakaś zadziwiająco dobra noc była, w dzień śpi też jakoś więcej... Może jakiś sprzyjający układ gwiazd? :P

AgaSY lubi tę wiadomość

• Szaron Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delilah pierwsze 5 dni to był jeden płacz (poza pierwszym dniem, za drugim obczaił że robi się z tego jakiś niebezpieczny, powtarzalny wzorzec...) - przy zaprowadzaniu i przy odbieraniu ze żłobka. W ciągu dnia niby aż tak nie ryczał, ale dobrze nie było.
    Przełom był jak został pierwszy raz na 4-5h, tzn z drzemką włącznie. Potem jakoś go puściło i już nie było dramatu.
    Także faktycznie adaptację zamknęliśmy w 2 tygodniach, ostatniego dnia został na 6h i było ok. Teraz już zaczepia inne dzieci, zabiera im zabawki ;) budzi innych jak sam wstanie z drzemki, więc trochę łobuzuje. Cieszy się na widok cioć, macha do innych dzieci i jak np widzi płaczące dziecko które wchodzi na salę to podchodzi do niego i tak śmiesznie próbuje zagaić, uspokoić. Ogólnie super. Mają pierwsze próby z nocnikiem, ciocie uczą jeść sztućcami, myć dobrze zęby, itp. Ja po tym miesiącu widzę kolosalną różnicę jak fajnie i tak "dojrzalej" wchodzi w interakcje z innymi dziećmi.
    Także spoko, przełom będzie i dacie radę :) Byle choróbska nie zdziesiątkowały nas na jesieni, ale może nie będzie tak źle...

pingui, .kropka. lubią tę wiadomość

tb7382c324e9cpbx.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo mnie ciekawi jak jest z tymi drzemkami w żłobku. Przeciez każde dziecko śpi o innej godzinie i ma inne rytuały do zasniecia hmmm

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2018, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSY wrote:
    Bardzo mnie ciekawi jak jest z tymi drzemkami w żłobku. Przeciez każde dziecko śpi o innej godzinie i ma inne rytuały do zasniecia hmmm
    W końcu dzieci się przestawiają. Alek ma normalnie drzemki wcześniej, a w żłobku to jest to pora około po dwunastej, więc pada jak ścięty i przesypia półtorej godziny. Daliśmy butelkę ze smoczkiem i mleko żeby dostawał na zaśnięcie, ale teraz już nawet mu tego nie dają, bo nie ma potrzeby. Myślałam że z tym będzie faktyczny problem, a naprawdę szybko zaczął ładnie spać i to tyle ile sypia w domu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2018, 20:20

AgaSY, pingui, .kropka. lubią tę wiadomość

tb7382c324e9cpbx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie, że Alek tak ładnie się zaadoptował i mu się podoba :) każde dziecko inaczej przez to przejdzie, jestem ciekawa co to będzie u nas na wiosnę...

Nasz sąsiad (rówieśnik) własnie się adoptuje w "naszym" żłobku, ale on to jakiś ewenement, bo pierwszego dnia wszedł na salę z mamą za rękę i po kilku minutach został już tam bez płaczu na 2h, kolejnego dnia bez problemu wziął "ciocię" za rękę, mamie zrobił papa i poszedł się bawić (i tak jest od tygodnia) :P jak ja bym chciała, żeby u nas tak było, ale nie mam złudzeń, mam odważne dziecko ale nie aż tak :P

Szaron lubi tę wiadomość

• pingui Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My za tydzień zaczynamy przygodę z nianią ;-) zobaczymy jak nam pójdzie. Mam nadzieję, że się polubią. Jestem spokojna, bo niania „od znajomych”. Pracowała u nich 7 lat.

.kropka., Szaron lubią tę wiadomość

atdci09ktbgklgiz.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech u nas angina. ZNOWU. Po miesiącu od ostatniej.
    Alek się zbudził z ponad 40 stopniami gorączki, rycząc. Cholera, miesiąc od startu żłobka. Także chyba zaczeliśmy oficjalnie "sezon"... :/

tb7382c324e9cpbx.png
‹‹ 911 912 913 914 915 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ