CZERWIEC 2020 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Moniquue wrote:Paulina trochę się z Tobą nie zgodzę bo dla mnie np. wizja operacji przepukliny, czy problemy z kręgosłupem nie są taką błahostką dobrze to kontrolować i dbać żeby nie doprowadzić do takiej skrajnej sytuacji. Nie mówię tutaj o fizjologicznym rozejściu. Dlatego kontrola u fizjoterapeuty, ktory oceni nasz stan (brzucha, mięśni dna miednicy, spojenia lonowego, kręgosłupa) jeszcze w czasie połogu (w razie problemów już w ciąży) jest jak najbardziej wskazana żeby zapobiec różnym dolegliwościom.
lepiej zapobiegać niż leczyć 😉
Mi fizjoterapeutka mówiła, że w ogóle powinno się mięśnie odciąża a nie tylko w ciąży i wstawać „z boku”. No i żeby zacząć ćwiczenia jak najszybciej można bo te 6 tygodni to najlepszy czas regeneracji. Tylko to maja być delikatne ćwiczenia jak podnoszenie nóg na zmianę, ćwiczenia dna miednicy itp większość można robić leżąc z dzieckiem w łóżku 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2020, 13:31
-
nick nieaktualnyMoniquue wrote:Paulina trochę się z Tobą nie zgodzę bo dla mnie np. wizja operacji przepukliny, czy problemy z kręgosłupem nie są taką błahostką dobrze to kontrolować i dbać żeby nie doprowadzić do takiej skrajnej sytuacji. Nie mówię tutaj o fizjologicznym rozejściu. Dlatego kontrola u fizjoterapeuty, ktory oceni nasz stan (brzucha, mięśni dna miednicy, spojenia lonowego, kręgosłupa) jeszcze w czasie połogu (w razie problemów już w ciąży) jest jak najbardziej wskazana żeby zapobiec różnym dolegliwościom.
Sama mam po raz drugi znowu rozejście spojenia łonowego i rozumiem co się z czym je.
Ale w w 1 ciąży łatwo mi się mówiło, że wszystko skontroluje w pologu i będę ćwiczyć potem. Niestety dla mnie rzeczywistość nie okazała się taka prosta.
I chociaż marzyło mi się wiele rzeczy to noworodek nie chciał zostać sam w domu. I wiele rzeczy musiałam odłożyć na później.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2020, 13:51
-
nick nieaktualnyU mnie te ćwiczenia pologowe niestety nic nie pomogły. A mi fizjo córki mówiła, że są one raczej dla kobiet bez problemów..
Jak już są problemy to trzeba troszeczkę mocniej zadziałać.
Naukę wstawiania, podnoszenia to każdy człowiek powinien przejść. Ja zmieniłam swoje nawyki ładnych parę lat temu po operacji kręgosłupa męża.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2020, 13:40
-
Właśnie zapomniałam o tym sklepie dolce sonno - chyba nawet mam jedną koszulę ciążową od nich, w pierwszej ciąży kupiłam. Ogólnie mam dwie stricte ciążowe/do karmienia tylko że one są dość ciepłe, więc myślę, aby dokupić przynajmniej jedną typowo letnią, na ramiączka. A w tym sklepie są też ciuszki dla dzieci, któraś tam kupowała może, wiecie jaka jakość? Może bym przy okazji wzięła coś dla córki bo teraz zorientowałam się, że nie mam w ogóle wiosennych ubrań na nią, ona teraz już nosi 86 i te 92 są jeszcze za duże a 80 za małe
-
Dziś nie byłam w stanie mieć pobranej krwi... W przychodni zapytali mnie czy podrozowalam, czy miałam kontakt z osobą zakażona koronawirusem no i czy mam katar, kaszel, gorączkę... No i pokasuje.... No i mnie wyprosili. To nic że pokasuje od kilku miesięcy..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2020, 14:17
-
calineczka88 wrote:Właśnie zapomniałam o tym sklepie dolce sonno - chyba nawet mam jedną koszulę ciążową od nich, w pierwszej ciąży kupiłam. Ogólnie mam dwie stricte ciążowe/do karmienia tylko że one są dość ciepłe, więc myślę, aby dokupić przynajmniej jedną typowo letnią, na ramiączka. A w tym sklepie są też ciuszki dla dzieci, któraś tam kupowała może, wiecie jaka jakość? Może bym przy okazji wzięła coś dla córki bo teraz zorientowałam się, że nie mam w ogóle wiosennych ubrań na nią, ona teraz już nosi 86 i te 92 są jeszcze za duże a 80 za małe
Kup może coś z krótkim rękawem do szpitala bo ponoć jest gorąco na oddziale.
Jak rodzimy w czerwcu to chyba nie ma sensu na wyjście ze szpitala kupować grubszej bluzy, kurteczki dla noworodka?
Body+pajac+czapeczka i opatulić w foteliku prawda?
36 lat
5 lat starań
endometrioza I stopień, hiperprolaktynemia, MTHFR C677 T hetero PAI I hetero immunologia
3x IUI nie udane
09.2019 start IV -
Eufooria wrote:Dziewczyny czy u Was również tak ludzie powariowali? Chciałam kupić papier toaletowy i w trzech sklepach zastałam puste półki, a mi zostały tylko 3 rolki w domu...
Mania25 wrote:Dziś nie byłam w stanie mieć pobranej krwi... W przychodni zapytali mnie czy podrozowalam, czy miałam kontakt z osobą zakażona koronawirusem no i czy mam katar, kaszel, gorączkę... No i pokasuje.... No i mnie wyprosili. To nic że pokasuje od kilku miesięcy..
Mania25 kurczę normalnie szok.Spróbuj iść do diagnostyki albo synevo.
Powiem wam że ja się troszkę zaczęłam stresować bo np jak nam odwołają wizyty to ok maluszki będą rosły, ale co np z przedłużaniem zwolnień lekarskich albo receptami na heparynę?
36 lat
5 lat starań
endometrioza I stopień, hiperprolaktynemia, MTHFR C677 T hetero PAI I hetero immunologia
3x IUI nie udane
09.2019 start IV -
Monique ja kupilam te majtki i wzielam rozmiar l/xl faktycznie takie dosc male one wogole takie niskie sa
Moniquue, KatWomanDo lubią tę wiadomość
~~~~~~~~
IV procedury in vitro - bez sukcesu
Zostały nam❄❄
~~~~~~~~~
AMH - 0,91(poprawa na 1,95)
MTHFR 1298A-C - homo
PAI-1 - hetero
NK - 21%
ASA - 1:10
ANA - ujemne
▪przeciwciała przeciw osłonce przejrzystej
▪endometrioza 1 stopień
"Dopóki oddycham nie tracę nadziei" -
Ambriel jeśli masz mieć wizytę tylko po to aby przedłużył Ci L4 i wystwaił receptę, to zadzowoń i załatw to telefonicznie.
L4 i tak wysyłają elektoronicznie do pracodawcy, a leki można kupić na e-receptę- sama jeszcze z tego nie korzystałam, ale mam zamiar tak zrobić jeśli to wszytsko się nie uspokoi w przeciągu tych 2 tygodni, bo kolejną wizytę mam 23 marca
Ambriel lubi tę wiadomość
🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻 -
Asiulka84 wrote:Monique ja kupilam te majtki i wzielam rozmiar l/xl faktycznie takie dosc male one wogole takie niskie sa
🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻 -
Ambriel myślę, że nie ma sensu. Już to co napisałaś to za dość jak odbierałyśmy siostrzeńca w kwietniu to ubrałyśmy body z długim rękawem, takiego pajaca milutkiego z kapturem i czapeczkę, bez kocyka. Sama miałam cienką bluzkę z długim rękawem i spodnie. Oczywiście to moje zdanie...
Finezja Asiulka pisze chyba o tych z canpola. Ja sobie wezmę też te co polecała Ambriel. Gaziki na przykład do przemywania/odkażania pępka/kikuta albo oczu. Dlatego lepiej jałowe. Ja wzięłam jedno opakowanie narazie i wydaje mi się, że to może być jednak za mało 🙈. Dokupie więcej bo to w domu nie zginie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2020, 14:59
Ambriel lubi tę wiadomość
06.2020 👶🧚♀️ -
Finezja19 wrote:Ambriel jeśli masz mieć wizytę tylko po to aby przedłużył Ci L4 i wystwaił receptę, to zadzowoń i załatw to telefonicznie.
L4 i tak wysyłają elektoronicznie do pracodawcy, a leki można kupić na e-receptę- sama jeszcze z tego nie korzystałam, ale mam zamiar tak zrobić jeśli to wszytsko się nie uspokoi w przeciągu tych 2 tygodni, bo kolejną wizytę mam 23 marca
Co do gazików ja mam na razie jedno opakowanie tych najmniejszych.Położna mówiła że pielęgnacja kikuta na sucho, no ale wzięłam.
Moniquue wrote:Ambriel myślę, że nie ma sensu. Już to co napisałaś to za dość jak odbierałyśmy siostrzeńca w kwietniu to ubrałyśmy body z długim rękawem, takiego pajaca milutkiego z kapturem i czapeczkę, bez kocyka. Oczywiście to moje zdanie...
Finezja Asiulka pisze chyba o tych z canpola. Ja sobie wezmę też te co polecała Ambriel. Gaziki na przykład do przemywania/odkażania pępka/kikuta albo oczu. Dlatego lepiej jałowe. Ja wzięłam jedno opakowanie narazie i wydaje mi się, że to może być jednak za mało 🙈. Dokupie więcej bo to w domu nie zginie.
Moniquue dziękuję za poradę ubraniową
Majtki z horizona ponoć wyższe i nic nie uciskają ani blizny, ani brzuszka:) Jak dotrą to mogę obfocić.Bo zaleca się zmierzenie prawidłowości rozmiaru w domu.
Moniquue, KatWomanDo lubią tę wiadomość
36 lat
5 lat starań
3x IUI nie udane
09.2019 start IV -
Finezja19 wrote:a której firmy w końcu kupiłaś ? Ja dziś też robie kolejne zamówienia to może wrzuce te majtki do koszyka
~~~~~~~~
IV procedury in vitro - bez sukcesu
Zostały nam❄❄
~~~~~~~~~
AMH - 0,91(poprawa na 1,95)
MTHFR 1298A-C - homo
PAI-1 - hetero
NK - 21%
ASA - 1:10
ANA - ujemne
▪przeciwciała przeciw osłonce przejrzystej
▪endometrioza 1 stopień
"Dopóki oddycham nie tracę nadziei" -
https://askot.pl/produkt/jednorazowe-higieniczne-majtki-siateczki-horizon/
jest fotka słyszałam jeszcze żeby nie brać jednorazowych bo są "nie miłe".Finezja19 lubi tę wiadomość
36 lat
5 lat starań
3x IUI nie udane
09.2019 start IV -
Ludzie powariowali wczoraj w dwóch biedronkach mleka kupić nie mogłam, puste półki z papierem toaletowym czy brak makaronu 🤦♀️ ja to bardziej się stresuje żeby nam granic nie zamknęli, bo w sobotę wieczorem mam prom do Szwecji. Będzie wesoło jak nie będzie jak wrócić.
-
Gaziki kupiłam przy pierwszym dziecku i żadnego nie zuzylam! Do przemywania pępka położna zaleciła mieszaninę spirytusu i wody i patyczki do uszu dla dzieci. A przed jej wizyta tylko psikalismy octaniseptem.
Co do majtek to ja miałam Canpola i sięgały do talii, myslalam sobie że może mają łagodne działanie modelujące brzuch i mi się szybciej wciągnie ogólnie mi nie przeszkadzały miałam te w rozmiarze S/M. I oczywiście wielorazowe. Kupiłam 2 paczki czyli 4 sztuki i prałam je cały czas w reku. Bardzo szybko się piora od siebie mogę jeszcze polecić w przypadku nacięcia i płukania rany tantum verde kupineie jakiegoś rozpylacza do psikania na ranę zamiast polewania . No i jeszcze ręcznik papierowy do wycierania krocza po myciu.
Jeśli chodzi o nakładki na sutki to jak chcecie ale niekoniecznie będą potrzebne.. .
Co do kosmetykow jak byłam w ciąży Rossmann zrobił pierwszy raz akcje 2+2 na produkty do pielęgnacji dla dzieci i wtedy nie było żadnego limitu. I ja na kupowałam jak głupia pudrow, kremów pielęgnacyjnych, oliwek i innych. No serio za głowę się można było złapać ile tego miałam... A jak co do czego to używaliśmy na pupe zielony linomag, w przypadku odparzeń bepanthen ale potem ktoś nam podpowiedział żeby po prostu wtedy kłaść gruba warstwę linomagu i się sprawdziło. Do mycia hipp lub wtedy babydream jeszcze. I w sumie tyle...
Podkłady poporodowe takie na łóżko miałam seni. Te podpaski poporodowe to dla mnie belli były tragiczne, canpola dobre. Mają skrzydełkaWiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2020, 15:21
KatWomanDo lubi tę wiadomość
-
A co do laboratorium no to ja dostałam Euthyrox 25 i teraz miałam mieć pierwsze badanie by sprawdzić poziom TSH i nie wiem czy trzeba dawkę zwiększyć czy nie... I mma tu problem bo nie mam jak pójść na pobranie... Chyba że pójdę koło środy i skłamię kurcze..
A co do recept to teraz e-recepty wypisują więc nie ma problemuWiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2020, 15:15