Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Czerwiec 2022
Odpowiedz

Czerwiec 2022

Oceń ten wątek:
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie_ wrote:
    Trochę to dziwne ze lekarz tak powiedział. U mnie 23+4 tez 5 kg na plusie i wrecz jak byłam na wizycie 1,5 tyg temu ( wtedy 21+6) to usłyszałam ze za szybko przybieram 🤷🏻‍♀️ Zależy od lekarza chyba. Bo wcześniej pomiędzy wizytami spadł mi 1 kg i na następnej wizycie miesiąc później odrobilam i doszedł 1 kg czyli było +2 i już uznała ze to za dużo 🤷🏻‍♀️

U Ciebie jest bardzo mało... Co to jest 5 kg ,
    Ja mam 10kg i lekarz mówi ,że jest ok choć ja sama uważam ,że to duuużo. Choć teraz schudłam 1 kg 😆
    Dużo zależy też od tego z jaką waga się zaczyna .
    I przede wszystkim jak się czujemy .

Gdynianka41 lubi tę wiadomość

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔
    Synek 2022 ❤️❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2022, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każda z nas przybiera w innym tempie i dla jednej z nas 5kg to dużo, dla innej normalne tempo. Różnimy się przecież wagą początkowa, wzrostem, przyjmowanymi lekami, chorobami współtowarzyszacymi, gospodarka hormonalna ;) mnie pocieszyła koleżanka, która w czasie ciąży przytyła 18 kg. Zawsze chuda a w ciąży noo widać było duży brzuch. Po porodzie od razu zeszło jej z 15 kg. Dalej jest chuda. Od tej rozmowy przestałam przeżywać każdy gram na wadze 😁😁 póki z dzieckiem jest dobrze a ja normalnie wyglądam (rośnie tylko waga a nie tłuszcz na ciele) waga jest na dalszym planie 😁 To takie moje myśli na dzisiejszy wieczór. 😃

Annie_, Gdynianka41, Did lubią tę wiadomość

• Annie_ Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej ciąży miałam nieciekawa relacje z ginekologiem ze względu na wagę. Zaczynałam ze spora niedowaga. Przytyłam 18 kg (co wizytę słyszałam ze za dużo przybieram i ze mam się kontrolować). Zostało mi po ciąży tyle kg ze w końcu jestem wg bmi w normie 🤷🏻‍♀️ I się bardzo z tego cieszę bo przed ciąża wyglądałam jak kościotrup

nick nieaktualny, Ona_89', legusta lubią tę wiadomość

h84f20mmgjau13ca.png

0d1ygzu3m5qxv5s4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2022, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie, dziś miałam pierwszy "położniczy" sen 🙈🙈 śniło mi się, że postanowiłam już teraz odciągać mleko laktatorem żeby za kilka miesięcy uzbierała się butelka do karmienia. I ku mojemu zdziwieniu od razu zebrałam cały litr dziwnego szarego płynu🙈🙈🙈

Ja już zaczynam się stresować karmieniem 😂

Did lubi tę wiadomość

• Ona_89' Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy przed morfologią /glukoza itd bierzecie euthyrox?

kjmn3e5err34dy73.png
    d69c8u696axvumzk.png
    wwgzdqk3fqqv6f45.png
  • Ona_89' Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Belladonna co za sen 🤣

kjmn3e5err34dy73.png
    d69c8u696axvumzk.png
    wwgzdqk3fqqv6f45.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    18 kg to pół biedy, ja w poprzedniej ciazy miałam +25 kg 🙈🤣 poleciałam po całości , ale nie patrzyłam co jem ,jadłam to co chciałam i kiedy chciałam .
    Miesiąc po porodzie wszystko poleciało 🙂
    Liczę ,że teraz będzie tak samo 🙂😃
    Tzn to samo ze spadkiem ,ale nie z tym że przybędzie aż tyle kg ! 🤣🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2022, 21:20

Gdynianka41 lubi tę wiadomość

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔
    Synek 2022 ❤️❤️
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona_89' wrote:
    Dziewczyny, czy przed morfologią /glukoza itd bierzecie euthyrox?
    Ja nie biorę

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Belladonna wrote:
    Słuchajcie, dziś miałam pierwszy "położniczy" sen 🙈🙈 śniło mi się, że postanowiłam już teraz odciągać mleko laktatorem żeby za kilka miesięcy uzbierała się butelka do karmienia. I ku mojemu zdziwieniu od razu zebrałam cały litr dziwnego szarego płynu🙈🙈🙈

Ja już zaczynam się stresować karmieniem 😂

O nie , to zaczęłaś szybko 🤣😆😆

Ana.Ta lubi tę wiadomość

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔
    Synek 2022 ❤️❤️
  • AgaJulia Koleżanka

Wysłany: 9 lutego 2022, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Did, ja na razie też mam 5kg na plusie i lekarz mówi, że jest ok 😉 jak masz wyniki dobre i Bobo rozwija się ok to nie martw się na zapas ☺️
    Co do pytania o euthyrox to mi powiedzieli, żeby przed badaniami rano nie brać 😉

Did lubi tę wiadomość

• agawka83 Koleżanka

Wysłany: 9 lutego 2022, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w poprzedniej ciąży przytylam 18 kg, teraz jade podobnym tempem.... ale czuje się ok, nogi brzuch szczupłe, wyraźnie brzuch sie powiększa co tydzien... i widzę pośladki tez ;)

klz9tv73dce1249d.png

thgf3e3k1jxg2opd.png
  • Ona_89' Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź!

kjmn3e5err34dy73.png
    d69c8u696axvumzk.png
    wwgzdqk3fqqv6f45.png
  • legusta Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaJulia wrote:
    Did, ja na razie też mam 5kg na plusie i lekarz mówi, że jest ok 😉 jak masz wyniki dobre i Bobo rozwija się ok to nie martw się na zapas ☺️
    Co do pytania o euthyrox to mi powiedzieli, żeby przed badaniami rano nie brać 😉

Ja też przytyłam jakieś 5-6 kg i też nikt nie mówił, że to mało :) Wręcz wydawało mi się, że to w sam raz.
    Z tego co kojarzę to w internecie można znaleźć kalkulatory, wpisuje się wagę sprzed ciąży, wzrost, tydzień ciąży itd i oblicza ile w danym tygodniu powinno być przyrostu :)
    Ja sobie czasami to sprawdzam. Nie chciałabym przytyć więcej niż 16 kg :) Ale jak będzie więcej to trudno, będę się tym martwić po połogu :p

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2022, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    O nie , to zaczęłaś szybko 🤣😆😆

I tak nic nie pobije koszmarów przed ślubem kilka lat temu. Codziennie sny że zapomniałam o ślubie albo że do ceremonii godzina a ja jeszcze nie kupiłam sukni albo nie mam fryzjerki 🤣 najgorszy sen to jak brat wiózł mnie do ślubu i nagle postanowił zmienić kierunek jazdy i pójść na wycieczkę do lasu 🤣🤣 ciekawe czy przed porodem będę przeżywać równie podobne kolorowe sny 🤣🤣🙈

• Gdynianka41 Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2022, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    18 kg to pół biedy, ja w poprzedniej ciazy miałam +25 kg 🙈🤣 poleciałam po całości , ale nie patrzyłam co jem ,jadłam to co chciałam i kiedy chciałam .
    Miesiąc po porodzie wszystko poleciało 🙂
    Liczę ,że teraz będzie tak samo 🙂😃
    Tzn to samo ze spadkiem ,ale nie z tym że przybędzie aż tyle kg ! 🤣🤣
    Ja też za pierwszym razem dużo przytyłam +23kg. Do 6 miesiaca wymiotowałam a potem jadłam wszystko co chciałam. Miałam cesarkę, a dwa miesiące po porodzie wróciłam do swojej wagi.

• Paati# Przyjaciółka

Wysłany: 10 lutego 2022, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy okazji czytania Waszych postów i karmienia piersią. Przed chwilą właśnie odkryłam przed kąpielą, że leci mi z piersi siara, na początku tylko żółto pomarańczowy płyn, ale przy każdym następnym naciśnięciu było coraz więcej i leciał przezroczysty i klejący. Czy tak ma być? I tak już będzie aż do porodu? Już zdążyłam przeczytać, że nie wolno tego wyciskać, ale mimo wszystko jestem ciekawa i chętnie dowiem się od Was, bo większość z Was jest już doświadczona w temacie.

A teraz druga sprawa.. Jak wiecie jestem na zwolnieniu już dłuższy czas, cieszyłam się, bo był nabór na zastępstwo za mnie i miała przyjść już we wtorek nowa dziewczyna. Miałam jej wszystko przekazać i już mieć wolną głowę. Dziś się okazało, że ona też jest w ciąży! Wygrała konkurs, zrobiła badania lekarskie i miała przyjść do pracy. Nie podpisała jeszcze umowy, ale chyba w tym wypadku jej nie zatrudnią, bo jak na kilka miesięcy tylko? No i moje miejsce dalej zostanie bez zastępstwa.. Dalej liczą na moją pomoc, a najgorsze jest, że nie wiadomo kiedy teraz ktoś nowy się znajdzie 😞😟

f2w343r8v2dpr3k5.png
  • Gosianka Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2022, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Belladonna wrote:
    I tak nic nie pobije koszmarów przed ślubem kilka lat temu. Codziennie sny że zapomniałam o ślubie albo że do ceremonii godzina a ja jeszcze nie kupiłam sukni albo nie mam fryzjerki 🤣 najgorszy sen to jak brat wiózł mnie do ślubu i nagle postanowił zmienić kierunek jazdy i pójść na wycieczkę do lasu 🤣🤣 ciekawe czy przed porodem będę przeżywać równie podobne kolorowe sny 🤣🤣🙈
    Miałam dokładnie takie same koszmary przed ślubem. Ciągle było chwilę przed ślubem, a ja byłam bez sukni/fryzury/makijażu. Strasznie to męczące było. 😅

thgfs65gnrco3vzr.png
  • Gosianka Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2022, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paati# wrote:
    Przy okazji czytania Waszych postów i karmienia piersią. Przed chwilą właśnie odkryłam przed kąpielą, że leci mi z piersi siara, na początku tylko żółto pomarańczowy płyn, ale przy każdym następnym naciśnięciu było coraz więcej i leciał przezroczysty i klejący. Czy tak ma być? I tak już będzie aż do porodu? Już zdążyłam przeczytać, że nie wolno tego wyciskać, ale mimo wszystko jestem ciekawa i chętnie dowiem się od Was, bo większość z Was jest już doświadczona w temacie.

A teraz druga sprawa.. Jak wiecie jestem na zwolnieniu już dłuższy czas, cieszyłam się, bo był nabór na zastępstwo za mnie i miała przyjść już we wtorek nowa dziewczyna. Miałam jej wszystko przekazać i już mieć wolną głowę. Dziś się okazało, że ona też jest w ciąży! Wygrała konkurs, zrobiła badania lekarskie i miała przyjść do pracy. Nie podpisała jeszcze umowy, ale chyba w tym wypadku jej nie zatrudnią, bo jak na kilka miesięcy tylko? No i moje miejsce dalej zostanie bez zastępstwa.. Dalej liczą na moją pomoc, a najgorsze jest, że nie wiadomo kiedy teraz ktoś nowy się znajdzie 😞😟
    Mi już jakoś od 1,5-2 miesięcy leci. Lekarz mówił, że to indywidualna kwestia i u każdej kobiety to w różnym czasie występuje, ale raczej później, niż tak wcześnie. Czasem to mi już tak porządnie zmoczy piżamę w nocy czy bluzkę/stanik w ciągu dnia. Plus jest taki, że to się spiera bez problemu nawet jak zaschnie, więc ja na razie nie noszę żadnych wkładek, bo mi z nimi niewygodnie.

A co do pracy, to powiem tak - praca na zwolnieniu jest nielegalna, nawet jeśli to tylko pomoc. Ja bym się tego trzymała i zakończyła tą pomoc. Nikt nie jest niezastąpiony, poradzą sobie bez Ciebie. Później po porodzie będzie Ci ciężko zajmować się dzieckiem i 'pracować'. Z jakiegoś powodu to zwolnienie masz, więc powinnaś odpoczywać.

thgfs65gnrco3vzr.png
  • Did Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2022, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny za odp.uspokajajace 😙

AgaJulia lubi tę wiadomość

Did
  • Ona_89' Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paati ja to bym pomagała tylko wtedy, gdybym bardzo lubiła swoją pracę i czekała spokojnie na zastępstwo. Ale jeśli w pracy bywało różnie to bym ich olała, niech sobie radzą sami, bo Ty już wdrożyłas nową osobę, czyli dopełniłaś swoich obowiązków.

kjmn3e5err34dy73.png
    d69c8u696axvumzk.png
    wwgzdqk3fqqv6f45.png
‹‹ ‹ 118 119 120 121 122 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inozytol a kobieca płodność – wsparcie owulacji, metabolizmu i zdrowia hormonalnego kobiet

Coraz więcej kobiet w wieku rozrodczym zmaga się z zaburzeniami hormonalnymi, które utrudniają zajście w ciążę lub jej prawidłowy przebieg. Dlatego wiele par w czasie starań o dziecko decyduje się na wprowadzenie suplementacji poprawiającej kobiecą płodność. Jednym z najlepiej przebadanych składników jest inozytol, który – regulując gospodarkę hormonalną i cukrową – może zwiększyć szansę na zapłodnienie. Jak dokładnie działa i jakie inne skuteczne składniki wspierające płodność kobiet warto włączyć do codziennej suplementacji?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ