X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2022
Odpowiedz

Czerwiec 2022

Oceń ten wątek:
  • Limosa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosianka wrote:
    A co do pracy, to powiem tak - praca na zwolnieniu jest nielegalna, nawet jeśli to tylko pomoc. Ja bym się tego trzymała i zakończyła tą pomoc.
    Uważam tak samo. Wystarczy, że ktoś życzliwy Cię podkabluje i tracisz zasiłek, chyba nie warto. Poza tym ja to traktowałabym też trochę wizerunkowo - skoro możesz przyjść szkolić nową osobę to czemu miałabyś nie móc chodzić do pracy tylko siedzieć na zwolnieniu?
    Ja bym stanowczo odmówiła.

3jgx90bvoj1fla1b.png
  • legusta Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limosa wrote:
    Uważam tak samo. Wystarczy, że ktoś życzliwy Cię podkabluje i tracisz zasiłek, chyba nie warto. Poza tym ja to traktowałabym też trochę wizerunkowo - skoro możesz przyjść szkolić nową osobę to czemu miałabyś nie móc chodzić do pracy tylko siedzieć na zwolnieniu?
    Ja bym stanowczo odmówiła.

Ja uważam dokładnie tak samo jak dziewczyny.
    U mnie była sytuacja, że z końcem trzeciego miesiąca, gdy powiedziałam pracodawcy, że jestem w ciąży nagle musiałam iść na L4, lekarka nawet się nie pytała czy chcę czy nie, tylko to był "mus". Mi było bardzo głupio, że stawiam firmę w takiej sytuacji, inaczej gdyby wiedzieli chociaż miesiąc, dwa wcześniej, że trzeba kogoś szukać na moje miejsce. Na szczęście mój pracodawca jest wyrozumiały i powiedział, żebym się tym w ogóle nie przejmowała, że zdrowie dziecka jest najważniejsze :)
    Z perspektywy czasu uważam, że nigdy nie będzie odpowiedniego momentu na pójście na L4, bo zawsze w firmie będzie "coś"...

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Paati# Przyjaciółka

Wysłany: 10 lutego 2022, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie było tak, że miałam wrócić w styczniu, ale mój ginekolog nie dał kiedy zaświadczenia o gotowości do pracy i zostawiłam ich z dnia na dzień dlatego zgodziłam się im pomoc w styczniu przy zamknięciu starego roku i przygotowaniu nowego. Dziewczynie mialam pokazać co i jak, ale nie zdążyłam, bo okazało się, że jest w ciąży i nie przyjdzie. Nie mogę się zgodzić, żeby im pomagać w lutym, bo przecież jestem na chorobowym i moja mała dziewczynka potrzebuje spokoju i odpoczynku, a nie siedzenia przy komputerze. Jednak oni trochę wymuszają to, żebym im pomogła. Co uważam za trochę nie na miejscu...

f2w343r8v2dpr3k5.png
  • Limosa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paati# wrote:
    przecież jestem na chorobowym i moja mała dziewczynka potrzebuje spokoju i odpoczynku, a nie siedzenia przy komputerze. Jednak oni trochę wymuszają to, żebym im pomogła. Co uważam za trochę nie na miejscu...
    Bez wyrzutów odmów, zwłaszcza że wymagają od Ciebie rzeczy niezgodnych z prawem.
    Ja też zostawiłam swoją firmę na lodzie i nie było mi łatwo, ale przetłumaczyłam sobie, że zdrowie malucha i moje dobre samopoczucie najważniejsze.
    Pracuję w małej firmie jako jedyny pracownik, szefowa pytała do kiedy będę pracować, bo chce wziąć kogoś na zastępstwo. Odpowiedziałam zgodnie z prawdą, że planuję zostać jak najdłużej. Plany planami, ale po świętach wzięłam urlop, a po urlopie już nie wróciłam, bo dostałam L4. Ból brzucha sprawiał za duży dyskomfort przy siedzeniu (a pracuje na pełny etat przy kompie lub pakując paczki, nieraz ciężkie), w domu mogę się położyć kiedy chcę i na ile chcę, do tego czasami pojawiały się zawroty głowy, krwawienia z nosa i ryzyko złapania covida od kurierów... A refluks i zgaga po wszystkim co zjadłam czy wypiłam również skutecznie uprzykrzały mi życie, przez co nawet nie mogłam się skupić na obowiązkach. Nie było mi łatwo, ale wiem, że to najlepsza opcja. Swoją drogą nie powiem, żebym przez te wszystkie lata nie czuła czasami, że nikt się ze mną nie liczy - ile razy dostałam odmowę urlopu, bo a to dzieci szefowej mają wakacje, a to ferie, a to znów planują jakieś spotkania branżowe, o których wcześniej mnie nie poinformowano.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 11:50

3jgx90bvoj1fla1b.png
  • Tequilla Przyjaciółka

Wysłany: 10 lutego 2022, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem, jak jesteś pracownikiem na etacie to nie jest Twój problem że zachorowałaś. To jest wpisane w ryzyko pracodawcy. Równie dobrze pracownik może dostać zapalenia wyrostka robaczkowego albo złamać nogę - efekt ten sam - wiele miesięcy nie ma go w pracy. Pracodawca musi w takich przypadkach organizować pracę i naturalnym jest że będą z tego powodu trudności.
    Uwierzcie mi że znacznie większy problem jest kiedy prowadzicie własną działalność gospodarczą i musicie (czasami z dnia na dzień bo wymaga tego stan zdrowia) porzucić coś na co pracowałyście wiele lat. Ale to też da się zorganizować. Mam nadzieję, że w moim przypadku będę miała co zbierać i do czego wracać, a jak nie to zawsze można zacząć od początku. Zawsze znajdzie się jakieś rozwiązanie, a zdrowie mamy i maluszka powinno być na pierwszym miejscu.

legusta lubi tę wiadomość

p19uskjoo1yy2x93.png
  • agawka83 Koleżanka

Wysłany: 10 lutego 2022, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a dzis mam pobolewania podbrzusza z jednej strony tylko i to takie mocne, a za chwilkę cisza i znow.... mam nadzieje ze to jakieś fizjologiczne bole

klz9tv73dce1249d.png

thgf3e3k1jxg2opd.png
  • Limosa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei w nocy i w dzień miewam takie kłucia w podbrzuszu, pojawiają się na chwilę i znikają. Nie wiem czy to coś niepokojącego, na razie się nie nakręcam. Takie same kłucia miałam na samym początku ciąży (po tym też poznałam, że okres raczej nie przyjdzie 😉).

Agawka, w związku z moimi kłuciami przeszperałam dziś net i zależy jaki charakter mają te Twoje bóle. Jeśli to mocne i regularne skurcze to nie czekałabym, tylko szłabym do lekarza sprawdzić czy wszystko w porządku. Inne, nieregularne i mniej mocne bóle raczej wynikają z rozciągania macicy/więzadeł. Ja oprócz tych kłuć dotychczas miałam tylko takie bóle typu okresowego, to właśnie rozciąganie macicy.
    A bierzesz magnez?

agawka83 lubi tę wiadomość

3jgx90bvoj1fla1b.png
  • Majeczk@ Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2022, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podziwiam że tak przejmujecie się praca, ja wychodzę z założenia z nie ma ludzi miezastapionych a myślę że czasem taka średnio sprawna ciężarna to bardziej przeszkadza niż pomaga ^^ ja nie mam żadnych skrupułów że odeszłam na zwolnienie ale w sumie ja pracuję w b. Dużym zakładzie i to państwowym to tez może inaczej bo wiem że ma kto mnie zastąpić :) a ile Wy wgl bierzecie tego magnezu ? A wgl czytałam że go w granicach 35-36 tyg trzeba odstawić bo może wyciszać akcje porodowa

• Limosa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam zlecone Magne b6 3 x dziennie, biorę 2 razy, bo w południe, zapominałam 🤦🏻‍♀️, zwłaszcza w pracy, i w sumie wystarcza. Ale można zażywać dużo większe dawki, dziewczyny z innego wątku brały sporo większe dawki, zależy od potrzeb danego organizmu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 13:03

3jgx90bvoj1fla1b.png
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również odmówiłabym pomocy, okres zwolnienia potem macierzyńskiego nie trwa wiecznie w obliczu tego ile trzeba pracować do emerytury. Też uważam, że nie ma ludzi niezastąpionych a uwierz mi, E nikt Ci za Twoje dobre serce i chęć pomocy nawet orderu z ziemniaka nie da

Limosa, legusta, Did lubią tę wiadomość

8599ikgnwfmhvhys.png

• beta 14.10.21 - 37mIU/ml prog 30.04
    • beta 16.10.21 - 100mIU/ml prog 26.25
    • beta 19.10.21 - 610 mlU/ml

👶👶
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2022, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co mnie to strasznie smuci, jesteśmy chyba najciężej pracującym narodem w Europie a korzyści z nadwymiarowej pracy marne, ciągle tylko wzrost cen, podatki, inflacje, pracujemy co raz więcej a na mniej rzeczy nas stać. Kobiety w ciąży jak i po macierzyństwie traktowane są jak balast, w mojej branży to ciężko wrócić do normalnej pracy zaraz po urlopie macierzyńskim no i mając małe dzieci, liczy się żeby za**** od rana do nocy w zmiennym czasie będąc na każde żądanie szefa dlatego młode osoby bez dzieci bez zobowiązań są milej widzianii opłacani niż taka matka z kilkuletnim cennym doświadczeniem. Bardzo często dajemy się wykorzystywać bo tak już zwyczajowo przystało że wypada dla szefa, dla klienta, dla współpracownikow. Kodeks pracy w 100% jest respektowany tylko przez nieliczne firmy.
    Współczuję Wam jeśli musicie zajmować się praca będąc na l4 na etacie. Ja nic nie muszę ale za to po powrocie z urlopu muszę szukać nowej pracy bo miałam umowę czasowa która wygasa tuż przed porodem. Szkoda ze kobieta w ciąży tylko przeszkadza w firmie a będąc bezdzietną pracowałam dla nich po 200-220h w miesiącu 🤷‍♀️

Did, aannkka lubią tę wiadomość

• Annie_ Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju dziewczyny przykro mi mega jak to czytam i ja nawet nie mam jak doradzić czy pomoc bo ja prowadzę z rodzicami transport międzynarodowy. Tez czasami siedzę po nocach ale pracując z rodzicami mam ten luksus ze mogę iść nawet spac kiedy chce i jak coś potrzebują to wiedza ze zawsze mogą zadzwonić 🤷🏻‍♀️ A jak ja już mega nie mam siły to już mój mąż tez jest wprowadzony w moje sprawy i jak gdzieś trzeba zadzwonić a jest to mega stresujcie to on to robi. No a mama jak to mama dba żebym się nie przemęczala 🥰

Did lubi tę wiadomość

h84f20mmgjau13ca.png

0d1ygzu3m5qxv5s4.png
  • Gosianka Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2022, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się umowa kończy w trakcie macierzyńskiego, nie liczę na przedłużenie jej przez pracodawcę. Pewnie po macierzyńskim skorzystam z zasiłku dla bezrobotnych, żeby jeszcze posiedzieć z dzieckiem, a później jakąś pracę ogarnę chociaż na część etatu. Nie chciałabym dziecka oddawać do żłobka, dopiero do przedszkola. Mąż ma dość elastyczną pracę, więc pewnie będziemy się wymieniać opieką.

A co do magnezu, to ja brałam 3x2 tabletki slowmag b6. Teraz kupiłam magne b6 forte, więc biorę 3x1, bo jest w nim podwójna dawka.

thgfs65gnrco3vzr.png
  • Majeczk@ Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2022, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra a niby 21 wiek a traktują kobiety jak balast, masakra. Aj współczuję, myślę że głowa jest mimo wszytsko spokojniejsza jak wie się że będzie gdzie wracać ale na pewno nie kosztem pracy na L4.

• agawka83 Koleżanka

Wysłany: 10 lutego 2022, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja własnie nie biorę magnezu, może powinnam, te dziwne bole przeszły, jak polozylam sie na godzinna drzemkę po poludniu....

tez juz sie bałam ze to skurcze... ale przeszlo... a dziecko dalej sobie fika

klz9tv73dce1249d.png

thgf3e3k1jxg2opd.png
  • agawka83 Koleżanka

Wysłany: 10 lutego 2022, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja mam własną dzialaność, do polowy kweitnia chce robic...a potem przerwa, tak w ogolezajmuje się sesjami noworodkowymi i ciązowymi... wiec ze 3 razy w tygdoniu mam takiego malucha w rekach :D są kochane

Limosa, legusta lubią tę wiadomość

klz9tv73dce1249d.png

thgf3e3k1jxg2opd.png
  • Daisy_87 Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2022, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie Was nadrobiłam dziewczyny. Absolutnie podpisuje się dwoma rękami pod zdaniem, że zdrowie jest najważniejsze. Praca, no cóż, oczywiście że ważna i źródło dochodu, ale w Naszym stanie liczy się dobro Nasze i Naszego maleństwa. Nikt nie ma prawa, a nie mówią już zwyczajnie o przyzwoitości, prosić ciężarna o pomoc/pracę gdy jest na L4!
    Ja dla odmiany, miałam miła sytuacje. Dzisiaj zadzwonił już mój były szef, bo jak miałam wracać do pracy, to u Nas była reorganizacja właśnie. Sam wtedy po moim tel że jestem w ciąży powiedział że dobrze trafiłam czasowo, bo de facto mój zespół rozwiązują i ludzie sami nie wiedzą co będzie dalej, więc nikogo nie stawiam w trudnej sytuacji.
    Wracając do telefonu, dostałam podwyżkę i premie roczna! Wszystko pomimo bycia na macierzynskim a teraz na L4. Firma ma politykę dbania o pracownika, bez względu na to czy przepracował dzień, czy nie. Miło mi się bardzo zrobiło, bo nie liczyłam na to. W tamtym roku dostałam premie, ale proporcjonalna do oceny i miesięcy pracy zanim przed urodzeniem córki poszłam na L4.
    Taki pozytywny akcent, że są miejsca pracy gdzie podejście się zmienia i jest ludzkie😊

legusta, Gosianka, Did, Gdynianka41, Muflonek, _Belladonna lubią tę wiadomość

w4sqrjjgdooeimz6.png
  • Daisy_87 Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zarzucę inny temat dziewczyny. Macie już imiona dla Swoich pociech, ale takie na 100%? Ja niby zaczęłam już mówić do malutkiej po imieniu, ale gdzieś z tyłu głowy mam, a co jak mi się zmieni? Więc już nie wiem sama czy to pewniak czy tylko typ?

w4sqrjjgdooeimz6.png
  • agawka83 Koleżanka

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie mam..... muszą wszyscy zaakceptować (mąż, córka), a mojemu mężowi nic się nie podoba co zaproponuję, a sam jakoś weny nie ma, ale jest jeszcze czas

klz9tv73dce1249d.png

thgf3e3k1jxg2opd.png
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy_87 wrote:
    Zarzucę inny temat dziewczyny. Macie już imiona dla Swoich pociech, ale takie na 100%? Ja niby zaczęłam już mówić do malutkiej po imieniu, ale gdzieś z tyłu głowy mam, a co jak mi się zmieni? Więc już nie wiem sama czy to pewniak czy tylko typ?
    U nas raczej Liwia tylko małżonka muszę oswoić z tym imieniem haha 😂

8599ikgnwfmhvhys.png

• beta 14.10.21 - 37mIU/ml prog 30.04
    • beta 16.10.21 - 100mIU/ml prog 26.25
    • beta 19.10.21 - 610 mlU/ml

👶👶
‹‹ 119 120 121 122 123 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ