X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2022
Odpowiedz

Czerwiec 2022

Oceń ten wątek:
  • Gosianka Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2022, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy macie może podwyższone leukocyty w morfologii? Robiłam dzisiaj rano i mam trochę ponad normę (12,88, a norma do 10,04). Czytałam, że w ciąży mogą być podwyższone i to nic groźnego, ale jednak trochę się zmartwiłam, bo jeszcze neutrofile i limfocyty mam poza skalą, ale już w mniejszym stopniu.

thgfs65gnrco3vzr.png
  • Daisy_87 Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2022, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, na krzywa nie ma wpływ to co kemy, tylko hormony ciążowe zaburzają prace trzustki i wyrzuca cukier w górę. Wiem nawet po sobie teraz, jak czasami organizm przy diecie zaswiruje i mam lekka ponad normę bo np. Zjadłam połówkę gotowanego jajka😬

Ana.Ta lubi tę wiadomość

w4sqrjjgdooeimz6.png
  • legusta Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja we wtorek mam krzywą :) Pierwszy raz w życiu, więc nie nastawiam się źle, bo nie wiem co mnie czeka 🤪

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Wam powiem ,że teraz tak po dłuższym namyśle ...to mnie bardziej boli to siedzenie tam chyba a nie pocie .
    Jeszcze jakby nożna było wyjść na zakupy np to co innego,człowiek by nie myślał ,świeże powietrze . A tu aby okno otworzyć w razie w i też nie wszędzie jest możliwość napewno . No i usiedz tyle czasu to już tez trzeba kogoś zabrać bo samej to idzie pierdolca dostać 😆🙈

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
    88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Limosa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosianka wrote:
    Czy macie może podwyższone leukocyty w morfologii? Robiłam dzisiaj rano i mam trochę ponad normę (12,88, a norma do 10,04). Czytałam, że w ciąży mogą być podwyższone i to nic groźnego, ale jednak trochę się zmartwiłam, bo jeszcze neutrofile i limfocyty mam poza skalą, ale już w mniejszym stopniu.
    Ja mam leukocyty w normie, ale limfocyty mam obniżone, do tego PCT i monocyty od kilku lat trochę podwyższone - obie lekarki traktują to jako wynik w normie.

3jgx90bvoj1fla1b.png
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosianka wrote:
    Ja mam od początku... brałam już 2 leki i nic nie pomogło...

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Dzyzia Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja dzisiaj po połówkowych. Jestem w 20+1 tc, mamy 407 gr dziecia, chłopak na 100%. Na razie skłaniamy się ku imieniu Gabriel, ale jeszcze możemy zmienić zdanie 🤷‍♀️

_Belladonna, Limosa, ewe90, aannkka, legusta, Did, Gdynianka41 lubią tę wiadomość

GD2qp1.png
    3dDYp1.png

AMH=0,83
    1 transfer IVF: 12/1/2019; 12 dpt beta 0,4;
    2 transfer crio: 18/2 - 2 blastki
    7 dpt - 16.8
    9 dpt - 23.4
    11 dpt - 27.1
    14 dpt - 123
    17 dpt - 511
    22 dpt - 2400

09/2021 naturals
  • Tequilla Przyjaciółka

Wysłany: 11 lutego 2022, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosianka wrote:

Leukocyty akurat mam w normie, ale mam np. podwyższone eozynofile. O wynikach morfologii zawsze szczegółowo rozmawiam z lekarzem i analizuję każdy parametr. Jednak lekarz uprzedził mnie, żebym nie sugerowała się normami które są podane w wynikach laboratoryjnych, ponieważ są to normy dla grupy wiekowej i płci, ale nie uwzględniają one że jestem w ciąży, a tym bardziej nie biorą pod uwagę trymestru czy tygodnia ciąży.
    Dla kobiet w ciąży normy te są nieco inne i uzależnione od tego w którym tygodniu jesteś. Wniosek jest taki, że należy wyniki analizować ze swoim lekarzem prowadzącym. To lekarz w oparciu o wywiad, Twoją historię ciąży, leki i suplementy które przyjmujesz jest w stanie ocenić czy wynik Twoich leukocytów faktycznie odbiega od normy i czy w takim razie należy coś z tym robić np. zalecić leki, suplementy czy inną terapię.
    To wszystko może mieć znaczenie, dlatego tak ważna jest konsultacja każdego wyniku ze specjalistą a nie wujkiem google.

Limosa lubi tę wiadomość

p19uskjoo1yy2x93.png
  • Tequilla Przyjaciółka

Wysłany: 11 lutego 2022, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona_89' wrote:
    My mamy dużą rodzinę i zawsze wybieramy imię, którego jeszcze nikt nie wykorzystał. Czekamy na Igę :)

Też czekamy na Igę, z mężem zastanawiamy się czy to imię nie robi się coraz bardziej popularne ze wzglądu na sukcesy naszej tenisistki, ale decyzja już zapadła.
    Mam nadzieję, że za kilka lat w przedszkolu czy w piaskownicy nie będzie "wysypu" dziewczynek o tym imieniu.

Ona_89' lubi tę wiadomość

p19uskjoo1yy2x93.png
  • Gosianka Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2022, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tequilla wrote:
    Leukocyty akurat mam w normie, ale mam np. podwyższone eozynofile. O wynikach morfologii zawsze szczegółowo rozmawiam z lekarzem i analizuję każdy parametr. Jednak lekarz uprzedził mnie, żebym nie sugerowała się normami które są podane w wynikach laboratoryjnych, ponieważ są to normy dla grupy wiekowej i płci, ale nie uwzględniają one że jestem w ciąży, a tym bardziej nie biorą pod uwagę trymestru czy tygodnia ciąży.
    Dla kobiet w ciąży normy te są nieco inne i uzależnione od tego w którym tygodniu jesteś. Wniosek jest taki, że należy wyniki analizować ze swoim lekarzem prowadzącym. To lekarz w oparciu o wywiad, Twoją historię ciąży, leki i suplementy które przyjmujesz jest w stanie ocenić czy wynik Twoich leukocytów faktycznie odbiega od normy i czy w takim razie należy coś z tym robić np. zalecić leki, suplementy czy inną terapię.
    To wszystko może mieć znaczenie, dlatego tak ważna jest konsultacja każdego wyniku ze specjalistą a nie wujkiem google.
    No to raczej oczywiste, że lekarz będzie analizował wyniki na wizycie, przecież sam te badania zlecił. Ale w czasie oczekiwania na wizytę lepiej się w jakiś sposób uspokoić, niż niepotrzebnie denerwować, bo może ktoś miał podobną sytuację i to było niegroźne. Albo przeciwnie - ktoś mógł być w podobnej sytuacji, mogło to być coś groźnego i wtedy można na podstawie czyjegoś doświadczenia np. przyspieszyć wizytę.
    Ja na szczęście wizytę mam w poniedziałek, więc długo czekać nie będę. 😉

thgfs65gnrco3vzr.png
  • Oriaana Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2022, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie prywatnej z 3D/4D
    24+1 tc ❤️ i + 3,7 kg na wadze 😉

No dzieciaczki duże ❤️
    Leon & Iga ❤️
    689 g i 719 g - przepływy idealne i cała reszta ;)

Dostałam sorbifer durules i się mega zle czuje po tym , ale to chyba normalne 🙈
    Aspargin do 37 tc na skurcze , bo się zaczną ..
    i rutinoscorbin , bo dmucham nos z krwią od grudnia

1030673d1d6b8af0med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2022, 19:19

Limosa, aannkka, Annie_, Kasia86, legusta, Daisy_87, Gdynianka41, Gosianka, ewe90, Did, Dorrotaaa, agawka83, Ogusia, Ona_89' lubią tę wiadomość

dhi49jcgge2ty5ys.png
    Eliza 🥰 18.08.2014 💋
    Kaja 🥰 05.02.2017 💋

• Limosa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oriaana, super, że wszystko w porządku z maluchami 🙂
    Widziałam, że miałaś sprawdzane przepływy, czy u Was dziewczyny było to sprawdzane na połówkowych? Ja się upomniałam o zmierzenie kości udowej, bo lekarz zapomniał, a gdy zapytałam o przepływy to powiedział, że to się sprawdza dopiero w 3 trymestrze.

Gdynianka41 lubi tę wiadomość

3jgx90bvoj1fla1b.png
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oriaana wrote:
    Ja po wizycie prywatnej z 3D/4D
    24+1 tc ❤️ i + 3,7 kg na wadze 😉

No dzieciaczki duże ❤️
    Leon & Iga ❤️
    689 g i 719 g - przepływy idealne i cała reszta ;)

Dostałam sorbifer durules i się mega zle czuje po tym , ale to chyba normalne 🙈
    Aspargin do 37 tc na skurcze , bo się zaczną ..
    i rutinoscorbin , bo dmucham nos z krwią od grudnia

1030673d1d6b8af0med.jpg
    Piękne dzidziusie 😍 niech rosną dalej w siłę!

8599ikgnwfmhvhys.png

• beta 14.10.21 - 37mIU/ml prog 30.04
    • beta 16.10.21 - 100mIU/ml prog 26.25
    • beta 19.10.21 - 610 mlU/ml

👶👶
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limosa wrote:
    Widziałam, że miałaś sprawdzane przepływy, czy u Was dziewczyny było to sprawdzane na połówkowych? Ja się upomniałam o zmierzenie kości udowej, bo lekarz zapomniał, a gdy zapytałam o przepływy to powiedział, że to się sprawdza dopiero w 3 trymestrze.
    teoretycznie przepływy bada się pierwszy raz między 24-27tc ale w praktyce lekarze przeważnie badają to właśnie na połówkowych..

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• Daisy_87 Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2022, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam badane przeplywy na wizytach u gina, ale to że względu na zespół antyfisfolipidowy. W pierwszej ciąży na początku siódmego miesiąca w lewej tętnicy przeplywy były słabe, dzidzi stanelo z wagą i dostałam większą dawkę zastrzyków, zalecenie diety jak dla sportmana I wizyty co tydzień.
    Nie wiem jaka jest praktyka w innych przypadkach, ale pewnie tak jak piszecie😊

w4sqrjjgdooeimz6.png
  • Gdynianka41 Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2022, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limosa wrote:
    Mam sprawdzane na każdej wizycie, od 18 tygodnia

• Limosa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli tak jak mi się wydawało lekarz na prenatalnych coś kręcił, tym bardziej, że mówił, że od tego powoli się odchodzi, bo nie jest to miarodajne "badanie". Zagafam moja lekarkę na wizycie.

Gdynianka41 lubi tę wiadomość

3jgx90bvoj1fla1b.png
  • legusta Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2022, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie miałam sprawdzanych przepływów ani razu, albo nikt nic nie powiedział i nawet o tym nie wiem :p Ale ja akurat ufam lekarzowi, który wykonywał prenatalne i połówkowe, bo jest bardzo dokładny i niektóre parametry mierzył 2x :)

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2022, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Legusta ale parametry a przepływy to zupełnie coś innego..

Limosa ten lekarz rzeczywiscie cos kreci bo jak mozna pacjentce powiedziec ze odchodzi sie od badania przeplywow jak od nich zalezy dobrostan dziecka i to czy w ogole zdrowo sie urodzi... zapytaj swoja lekarke niech Cie uspokoi :)

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• Gosianka Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2022, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przepływy miałam na pewno sprawdzane na 1 prenatalnych, a połówkowe dopiero przede mną. 🙂

Legusta jeśli widzisz ekran w czasie badania to u mnie były widoczne kolory w czasie badania przepływów - niebieski i czerwony.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2022, 09:09

thgfs65gnrco3vzr.png
‹‹ 122 123 124 125 126 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ