X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2022
Odpowiedz

Czerwiec 2022

Oceń ten wątek:
  • Daisy_87 Ekspertka

Wysłany: 14 lutego 2022, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pytanie z cyklu wyprawka. Czy któraś z Was spotkała się lub słyszała jakąś opinie o butelece comotomo? Na innym wątku, gdzie mamy już są rozpakowane bardzo polecano.
    Ja się tylko boję, że ona ma taki mechanizm jak pierś mamy, w sensie mleko tak łatwo nie leci. Chodzi o to, żeby dzidzi nie uczyć butelki i chciało też z piersi jeść, a butelkę mieć na odciagane mleko.
    Nie zrozumcie mnie źle. Ja długo walczylam o KP, miałam wręcz chyba obsesję i sobie jeszcze baby bluesa tym poglebilam. Miałam laktator medela swing, który się u mnie sprawdził super ale butelka do niego właśnie jest tak zrobiona, żeby dzidzi musiało się napracować. Efekt był taki, że nasza córka z żółtaczką wybierała jednak sen, jak ja już coś naciągam dla niej walcząc o KP. Jak zaczęłam podawać z innym, 'łatwiejszym' smoczkiem, to poszło już z górki. Do piersi też zaczela się ładnie przystawiać. W ostateczności została cycoholikiem😁
    A wogole, jak tam święto zakochanych? ❤️❤️❤️

w4sqrjjgdooeimz6.png
  • legusta Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2022, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda_85 wrote:
    Witam serdecznie 😉
    U nas to samo wyszło na połówkowych. Czy byłaś juz na jakieś kontroli? Czy poszerzenie troszkę zmalało? Dziękuję z góry za cenną odpowiedź i pozdrawiam Wszystkie Mamy❤

A jak duże poszerzenie Wam wyszło?
    U nas z każdym usg jest tendencja wzrostowa, także nie łudzę się, że zmaleje. Z tego co usłyszałam to normalne, że co drugi/trzeci chłopiec ma poszerzone nerki..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2022, 21:13

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Magda_85 Nowa

Wysłany: 14 lutego 2022, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    A jak duże poszerzenie Wam wyszło?
    U nas z każdym usg jest tendencja wzrostowa, także nie łudzę się, że zmaleje. Z tego co usłyszałam to normalne, że co drugi/trzeci chłopiec ma poszerzone nerki..

U nas z każdym usg jest tendencja wzrostowa, także nie łudzę się, że zmaleje. Z tego co usłyszałam to normalne, że co drugi/trzeci chłopiec ma poszerzone nerki..[/QUOTE]

U nas w 21 tyg wyszło poszerzenie do 4 mm. Kolejna wizyta dopiero 9.03. A u Was ile jest teraz? Co mowi lekarz na ten temat?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2022, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam za odpowiedzi, dziś jeszcze boli ale do południa byłam w dłuższej podróży samochodem, postanowiłam odwiedzić rodzinkę:) Na pewno takie siedzenie nie pomaga i przez kilka dni planuję głównie leżeć i jak najmniej chodzić. Poleżałam ok 2h po południu i chociaż mogę teraz wejść po schodach. A z tym nagrzewaniem co lekarz to opinia, ginekolog odradza a dwóch innych lekarzy (rodzinny, neurolog) zaleca nagrzewać ale nie przegrzewać. Jutro postaram się umówić do fizjoterapeuty, koleżanka da mi namiar do jakiegoś sprawdzonego.

• Majeczk@ Ekspertka

Wysłany: 14 lutego 2022, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do karmienia i tych bajerów z butelkami to pwoeim Wam szczerze a mam pojęcie bo często pomagam z laktacja kobieta to jak dziecko mam pierś jeść to będzie jadło i niestety na początku wiekszosc potrzebuje się dokarmiać. A gdyby to zależało od tego czy butelka dostanie czy nie to żaden wcześniak nie byłby karmiony piersią a one zawsze na początku dostają sonda, potem butelka i to taka żeby się nie męczył i dopiero potem jest uczony co któreś karmienie piersią a mimo wszytsko ssą pierś :)

Muflonek lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2022, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    Byłam tak przerażona ,że maluch nie przekręca się i proszę dziś czuję ,że nóżki są na górze 🙈😆

Juuhuu :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2022, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona_89' wrote:
    Wow, ale przewaga. Naliczyłam na pierwszej stronie 10 chłopców i 19 dziewczynek 😯

A w moim otoczeniu (rodzina, bliższe znajome, koleżanki z pracy) rodzą się sami chłopcy :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2022, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak w ogóle to byłam na pierwszym spotkaniu ze szkoły rodzenia, to był strzał w dziesiątkę aby ogarnąć ten temat. W szkole oprócz zajęć stacjonarnych jest też grupa na fb prowadzona przez położną, można tam o wszystko zapytać, odpowiedzi na pytania o poród i pobyt na oddziale celowane są na szpital w którym planuję rodzić. Kamień spadł mi z serca bo to moja pierwsza ciąża i zupełnie nie wiem co i jak, nawet nie wiedziałabym że trzeba o to i owo zapytać 😂.

Z naszego forum też się dużo uczę 😎

• Paati# Przyjaciółka

Wysłany: 15 lutego 2022, 00:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Belladonna wrote:
    Tak w ogóle to byłam na pierwszym spotkaniu ze szkoły rodzenia, to był strzał w dziesiątkę aby ogarnąć ten temat. W szkole oprócz zajęć stacjonarnych jest też grupa na fb prowadzona przez położną, można tam o wszystko zapytać, odpowiedzi na pytania o poród i pobyt na oddziale celowane są na szpital w którym planuję rodzić. Kamień spadł mi z serca bo to moja pierwsza ciąża i zupełnie nie wiem co i jak, nawet nie wiedziałabym że trzeba o to i owo zapytać 😂.

Z naszego forum też się dużo uczę 😎

Możesz zdradzić jakieś szczegóły? U nas niestety nie ma szkoły rodzenia i będę zdana sama na siebie. U mnie też pierwsza ciąża i najbardziej obawiam się, że na porodówce zostanę całkiem sama, jeśli okaże się, że nie będziemy mogli rodzić razem, albo mój facet stchórzy i tam że mną nie zostanie, tylko zostawi na porodówce samą. Boję się tego, że jak będę sama i coś by się działo to nikt nawet do mnie nie zajrzy.. Ot takie mnie ostatnio nękają myśli 🙉 chyba zaczynam się bać i stresować 😟

f2w343r8v2dpr3k5.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 04:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Belladonna wrote:
    A w moim otoczeniu (rodzina, bliższe znajome, koleżanki z pracy) rodzą się sami chłopcy :D

U mnie jest to samo 😆😆
    Dziewczynki to już Dawno nie słyszałam 🙂

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
    88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 04:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chyba cierpię na bezsenność po wstaniu na siku to już tragedia ,nie wiem które się bardziej tłucze ja czy maluch 🤣🤣🤣
    Ale i jedno i drugie usnąć nie może już przez chwilę myskalam czy nie iść i czegoś nie porobić 😆😆

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
    88c5s65ghu1a5nbl.png
  • ewe90 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    Dziewczyny chyba cierpię na bezsenność po wstaniu na siku to już tragedia ,nie wiem które się bardziej tłucze ja czy maluch 🤣🤣🤣
    Ale i jedno i drugie usnąć nie może już przez chwilę myskalam czy nie iść i czegoś nie porobić 😆😆
    Też mam problem ze spanie, ale dzisiaj chyba była taka wyjątkowa noc... Generalnie mam lekki sen. Po 3 mąż się obudził bo mu za gorąco było, odpalił całą serię ziewania, więc ja oczywiście zostałam całkowicie rozbudzona. Otworzył okno - a tam nie lepiej, z daleka jakiś pies szczeka, koguty sąsiadki drą dzioby, a to żurawie i inne ptaszyska... ech No i każda moja pozycja nie podobała się marnej... 🤣

I procedura
    4AA - 03.2021 - 05.2021 [*] 9 tc.
    3AB -10.2021 - 06.2022 Córeczka ❤
    3AB - 01.2024 beta HCG <0,2
    2BB - 02.2024 beta HCG <0,2
    II procedura
    3BB - 07.2024 cb
    4BC ?
  • legusta Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda_85 napiszę do Ciebie na priv, nie chce tu dziewczynom spamować niepotrzebnym tematem :)

Dziewczyny ja też cierpię na bezsenność. Pobudka o 2 i do 5 się męczę, żeby usnąć na nowo... Ta noc była jakaś "wyjątkowa", bo spałam jak zabita, nawet na siku się nie przebudziłam, więc szok 😃 Chyba byłam zmęczona weekendem bo wczoraj w ciągu dnia też wleciała drzemka 14.30-17.30 😆

Gdynianka41 lubi tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Gdynianka41 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2022, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Magda_85 napiszę do Ciebie na priv, nie chce tu dziewczynom spamować niepotrzebnym tematem :)

Dziewczyny ja też cierpię na bezsenność. Pobudka o 2 i do 5 się męczę, żeby usnąć na nowo... Ta noc była jakaś "wyjątkowa", bo spałam jak zabita, nawet na siku się nie przebudziłam, więc szok 😃 Chyba byłam zmęczona weekendem bo wczoraj w ciągu dnia też wleciała drzemka 14.30-17.30 😆
    Ja tez kiepsko śpie, ale ta noc była super. Zasnęłam koło 23 8 do rana bez siku😉

• Gosianka Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2022, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio śpię wyjątkowo dobrze. Zaczęłam robić w pokoju totalną ciemnię i jakoś mniej się wybudzam, niż jak było trochę jaśniej. Wcześniej mi to nie przeszkadzało, a teraz to warunki idealne muszą być. Co prawda czasem budzę się przed budzikiem męża, ale to już jest przed 7, więc da się przeżyć.

thgfs65gnrco3vzr.png
  • Limosa Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję dziewczyny bezsennych nocy. Ja odpukać śpię dobrze, nie wstaję na siku, czasem się przebudzę (jak np. dziś, obudziłam się w nocy i byłam przekonana, że zaspałam na badania, ale jak uzmysłowiłam sobie, że nie przespałabym dwóch budzików 😁 to zasnęłam). W dzień nie mam drzemek, tylko czasem wieczorem zasnę wcześniej niż 22, zwykle na jakichś live'ach - mam jednego pewniaka, co go włączę to niebawem śpię 😉
    Dziś śniło mi się, że urodziłam. Już, wcześniej, ale byłam spokojna, że maluch przeżyje. A urodziłam w kilka minut i położne były że mnie dumne, a ja stwierdziłam, że jestem stworzona do porodów i tak mogę rodzić raz za razem 😂

3jgx90bvoj1fla1b.png
  • Ogusia Koleżanka

Wysłany: 15 lutego 2022, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jak się obudzę w nocy na siku to potem nie mogę zasnąć. Dziś przez to męczyłam się od 4:30 do 7:30, żeby zasnąć 😩

w57v3e3k559n9u2c.png
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :*
    Ja dziś czuje się FATALNIE :( co chwilę się budziłam w nocy nawet nie wiem czemu, bo na siku tylko raz, ale wstałam w takim bólem mięśni. Mam ochotę usiąść i płakać, bo tu trzeba młodszego ogarnąć a ja mocy nie mam :/ robię właśnie saszetkę prenalen, bo co mi pozostało :/ jakieś jeszcze sposoby na wyleczenie ?

8599ikgnwfmhvhys.png

• beta 14.10.21 - 37mIU/ml prog 30.04
    • beta 16.10.21 - 100mIU/ml prog 26.25
    • beta 19.10.21 - 610 mlU/ml

👶👶
  • Annie_ Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja akurat ze spaniem jako takich problemów nie mam bo zawsze miałam bardzo lekki sen wiec śpię tak samo teraz 🤷🏻‍♀️ Ale wczoraj wieczorem to myślałam ze mój mąż mnie zje tak był zły na mnie. Miałam odpoczywać jak najwiecej a wczoraj narzuciłam na siebie za dużo i wieczorem oboje liczyliśmy skurcze 🙄 całe szczęście ze były nieregularnie ale łapały często 😞 a mam zalecenie od ginekologa ze jak tylko zaczną sie „regulować” to mam pędzić do szpitala…
    Może wy znacie sposób jak osobe nadpobudliwa zatrzymać w łóżku?… seriale i filmy odpadają bo nie potrafię sie na tak długo skupić 🤦🏻‍♀️

Aannkka mi jedyne co pomaga to wygrzanie i picie cieplej wody/herbaty z miodem i cytryna w dużych ilościach🤷🏻‍♀️

h84f20mmgjau13ca.png

0d1ygzu3m5qxv5s4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2022, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paati# wrote:
    Możesz zdradzić jakieś szczegóły? U nas niestety nie ma szkoły rodzenia i będę zdana sama na siebie. U mnie też pierwsza ciąża i najbardziej obawiam się, że na porodówce zostanę całkiem sama, jeśli okaże się, że nie będziemy mogli rodzić razem, albo mój facet stchórzy i tam że mną nie zostanie, tylko zostawi na porodówce samą. Boję się tego, że jak będę sama i coś by się działo to nikt nawet do mnie nie zajrzy.. Ot takie mnie ostatnio nękają myśli 🙉 chyba zaczynam się bać i stresować 😟

W programie szkoły jest m.in.: przygotowanie do porodu (techniki oddychania, pozycje, objawy zbliżającego się porodu), pakowanie wyprawki do szpitala i przyjęcie na oddział z wyjaśnieniem zasad jakie tam panują, omówienie porodu (plan), metody łagodzenia bólu, pierwsze dni noworodka i połogu (przystawienie do piersi, laktacja, pielęgnacja, kąpiel, noszenie), pierwsza pomoc.

Dla kogoś kto nigdy nawet nie trzymał dziecka w rękach i totalnie nic nie wie takie spotkania to wybawienie 😃 mam nadzieję, że faktycznie uczą praktycznych rzeczy. A co do tej grupy na fb, przykładowe pytanie jakie ostatnio padło - czy trzeba mieć ze sobą laktator oraz butelkę ze smoczkiem z wolnym przepływem (w szpitalu nieopodal lepiej mieć ze sobą bo mają braki smoczków), odpowiedź położnej- nie trzeba, wszystko jest na wyposażeniu oddziału.

Paati, nie martw się, że zostaniesz sama :) zawsze któraś kobietka na sąsiedniej sali coś podpowie w razie czego, położne też będą doglądać :)

‹‹ 126 127 128 129 130 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ