Czerwiec 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Hmm cytat z bloga mamy ginekolog:
90% dzieci podczas USG III trymestru, czyli pomiędzy 28.-32. tygodniem ciąży, jest już w położeniu główkowym i zdecydowana większość z nich zostaje w takiej pozycji do porodu.
Z tych 10% dzieci, które jeszcze nie leżą główkowo około połowa samoistnie się odkręci do 34. tygodnia
Tak btw rozmawiałam dziś przez telefon z taka organizacja kraamzorg( położne przychodzą przez tydzień po porodzie na ok 3h dziennie pomagać przy dziecku, sprawdzać stan zdrowia, pomagać w domu etc) i pani poinformowała, ze trzeba mieć termoforek dla dzieci (metalowy, wyglada jak termos) do ogrzania łóżeczka dziecka. Baaaardzo mnie to zdziwiło. Słyszałyście o czymś takim? -
Linadelpalina wrote:Hmm cytat z bloga mamy ginekolog:
90% dzieci podczas USG III trymestru, czyli pomiędzy 28.-32. tygodniem ciąży, jest już w położeniu główkowym i zdecydowana większość z nich zostaje w takiej pozycji do porodu.
Z tych 10% dzieci, które jeszcze nie leżą główkowo około połowa samoistnie się odkręci do 34. tygodnia
Tak btw rozmawiałam dziś przez telefon z taka organizacja kraamzorg( położne przychodzą przez tydzień po porodzie na ok 3h dziennie pomagać przy dziecku, sprawdzać stan zdrowia, pomagać w domu etc) i pani poinformowała, ze trzeba mieć termoforek dla dzieci (metalowy, wyglada jak termos) do ogrzania łóżeczka dziecka. Baaaardzo mnie to zdziwiło. Słyszałyście o czymś takim?
Na tylko słyszałam o termoforze z pestek wisni (który zreszta zamówiłam), ewentualnie o takich wkładach do wygotowywania (które u mnie sie nie sprawdziły) na brzuszek na kolki dla dziecka. Ale o tym pierwsze słyszę. A czytałaś już do czego to służy? Bo mnie zaciekawiłas 😂
-
Moja dama na połówkowych była główką do dołu, na ostatniej wizycie - dupcia na dole 🤷♀️
Następna wizyta 16 marca - ciekawe jaką pozę zastaniemy 😁I procedura
4AA - 03.2021 - 05.2021 [*] 9 tc.
3AB -10.2021 - 06.2022 Córeczka ❤
3AB - 01.2024 beta HCG <0,2
2BB - 02.2024 beta HCG <0,2
II procedura
3BB - 07.2024 cb
4BC ? -
Nasza Mała już od kilku tygodni leży głową w dół, mam nadzieję, że już tak zostanie.
Jeśli chodzi o termofor to nie słyszałam o czymś takim. U nas się raczej o tym nie mówi. Kupiłam tylko poduszeczkę z pestkami wiśni.
Zaczęłam się rozglądać za laktatorem. Macie może jakieś doświadczenie o firmie Neno? Przeczytałam, że wystarczy mi opcja Angelo, bo parametrowo wypada najlepiej i jest najwięcej trybów w porównaniu do innych modeli tej firmy. Zapisany mam jeszcze Lionelo, Madela podobno jest przereklamowana. Możecie coś powiedzieć na ten temat? Ja jako świeżynka opieram się tylko na opiniach innych.
-
Majeczk@ wrote:Modele kupiła koleżanka i zapłaciła za niego chyba z 6 stów i był strasznie awaryjny i nie była zadowolona. Ja też zastanawiam się nad Neno, wyglądają całkiem przyzwoicie i opinie mają fajne
Właśnie też tak czytałam i skłaniam się ku Neno. Znalazłam fajne porównanie modeli Neno, może się Wam przyda. Porównując je wszystkie to nie wiem czy jest sens przepłacać za droższe modele skoro i tak mają miej funkcji. Pytanie tylko czy wystarczy pojedynczy, czy lepiej podwójny.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2022, 18:48
-
Domi93 wrote:Tak z tymi obrotami to ostatnia chwila... dlatego ja się modlę aby mały się przekręcił na dniach główka do dołu 🙈
Nie straszcie z tymi obrotami 😬😱😱😱
Co do laktatora to ja kupiłam ten neno bella, dziewczyna z mojego miasta sprzedawała na olx za niską cenę używany 2 msce i szkoda było nie wziąćSynek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022 -
U mnie na ostatniej wizycie była ułożona tyłkiem w dół, a ręką grzebała przy mojej pochwie. 🤷🏻♀️
A wizytę wcześniej była poprzecznie. Ale ja czuję, że ona się co chwilę wierci w tym brzuchu konkretnie, czasem mocny kopniak przy pępku, a czasem w pęcherz.
Ja laktator raczej podwójny kupię, zawsze to szybciej. Myślałam właśnie o neno, bo jest chyba najlepsza cena/jakość. Medela to za wysoka półka cenowa jak dla mnie. Zresztą ja planuję karmić piersią, a jak się nie uda, to mm, nie będę się bawić raczej w odciąganie cały czas, więc nie będę tyle inwestować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2022, 19:49
-
Ja mam Medele pojedynczą, byłam bardzo zadowolona używałam mega często, nie jest za głośny można używać go wszędzie bo jest na baterie, jak dla mnie ok ale....teraz rozważam kupno jednak podwójnego jeśli Bartuś będzie musiał być długo w szpitalu bo jednak to meeeeeeega oszczędność czasu..24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
Cześć dziewczyny, mam nadzieję że nie będziecie złe, ale czytam was od początku. Termin mam co prawda na pierwsze dni lipca, ale ostatnio urodziłam dwa tygodnie wcześniej więc różnie może być
Nie wiem czy slyszalyscie o laktatorach firmy lanshinoh. Miałam pojedynczą medele mini Electric i podwójny lanshinoh. No i ten drugi to była bajka. Podwójny to oszczędność czasu, a samo odciaganie- jakkolwiek głupio to zabrzmi- było przyjemne i bezbolesne. Ja nie znałam wcześniej tej firmy, dlatego tylko podpowiadam że taka jest
A co do obrotów to mój poprzedni maluch do 35 tyg był miednicowo. W 35 się obrócił głowa w dół. Ale fakt, był malutki, a brzuch mój duży więc miejsce miał. Podobno w odwrotną stronę po 30 tyg już rzadko się na szczescie zdarzaDid lubi tę wiadomość
-
Dziękuję dziewczyny za życzenia zdrowia dla córci. Gorączka odpuściła, ale dzisiaj był mega hardcorowy dzień od rana. Idą jej wciąż trójki, tak laduje wszystko od buzi że rani sobie dziąsła, krwawią. Dałam przeciwbólowe, ciągle i o wszystko płakała. Mega upszykszona, ja zmęczona ostatnimi dniami i czterema nieprzespanymi nocami... Mam do siebie żal, bo mi nerwy puszczaly😭 brzuch na końcu dnia mega spięty, ja zmęczona... Nie było łatwo dojechać do wieczora
Ale miałam wizytę i wróciłam na kolacje zadowolona. Mała rośnie prawidłowo, proporcje i waga są w porządku jak na cukrzycę ciazowa. Ja ponoć też wagowo ok, choć mówiłam Panu doktorowi że o wiele gorzej znosze ta ciąże i czuję się jak słoń. Wiadomo nie ma odpoczynku w ciągu dnia itd... No ale mała odwrocona główką w dół. Siostra nie chciala😉
Ale po sprawdzeniu blizny, pan doktor jednak skłania się ku kolejnemu cc. Pytał co ja na to, a ja ze najważniejsze zdrowie dziecka i moje, więc jeżeli to sugeruje, to rozumiem. Trochę mi szkoda, ale mówił że blizna nie za bardzo już wygląda.
Poza tym wszystko ok, zielone światło na współżycie jest. Mąż mówi że trzeba próbować w tym tygodniu, ale jak będą takie dni, to już widzę jak nam się to ulozy😬
Jutro diabetolog
Co do laktator, ja miałam medele podwójna, moja doradca laktacyjny był nią zachwycony. Rozkręciłam dzięki temu laktatorowi swoje kp. Warto odkupic, albo szukać promek. Ja mam swoją ale po tej ciąży będę sprzedawać, bo pewno znów użyje na początku.
Termoforek mam ten z pestek wiśni, on w polaczeniu z masażem brzuszka pomagał nam na gazy, mała miała lekki problem. Nie płakała, ale, gniotła się przed każdą dwójka nawet przez sen jak miała jakieś 2/3 miesiące. -
Dziewczyny... Ja właśnie czuję się jakbym zdobyła szczyt 🙈
Jaka macie widoczność jeśli chodzi o golenie ? Ja dziś zauważyłam,że już prawie żadna ...🤣🤣
Nogi to jeszcze pół biedy ( pod prysznicem ) ale miejsca intymne to już u mnie jest hardkor 🤣🤣 tak się nawyginalam że na koniec przywalilam głową o tą rączkę co wodę się piszczą , oczywiście końcówka prysznica spadła, na koniec aż pomyślałam czy ja małego nie zgniotłam ale chyba ma się dobrze tylko kopię tak jakby był wściekły 🤣🤣 matka gładka ,dziecko złe 😆🙈
W poprzedniej ciąży używałam lusterka ale kurcze wydawało mi się ,że to było pozniej .
No leżę i się śmieje sama z siebie 🤣🤣Gdynianka41 lubi tę wiadomość
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
-
legusta wrote:Co do przykrywania to na okej maj-wrzesień pewnie wystarczy rożek/kocyk - ja dostanę od mamy ręcznie robiony kocyk z wełny baby merino, więc myślę że będzie ok
Natomiast na jesień/zimę myślę, że zakupimy śpiworek, na razie nie będę kupować.
Co do kosmetyków dla dziecka to ja pewnie będę używać albo nacomi albo olejku ze słodkich migdałów (lullalove)
Ja jestem właśnie po wizycie... +3kg w ciągu miesiąca, nie za bardzo odpowiada mi ten wynik, w marcu zdecydowanie muszę ograniczyć słodycze
Dodatkowo miałam mieć w połowie marca kontrolę tych nerek u naszego bejbika, lekarka przyśpieszyła termin na dzisiaj... Obawia się fali Ukrainek w ciąży i innych sytuacji, których na dzień dzisiejszy nie da się przewidzieć. Ja dostałam dzisiaj po prostu ekstra termin, a ten w połowie marca przesunięty na końcówkę marca, więc może to i dobrze
U mnie wyszło +4 też poleciałam bo bandzie . Ja też.mialam ograniczyć słodycze
..kurde tylko jak to ciężko zrobić..dwa dni byłam twarda , ale na tym się skończyło 😭
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
Domi93 wrote:Dziewczyny... Ja właśnie czuję się jakbym zdobyła szczyt 🙈
Jaka macie widoczność jeśli chodzi o golenie ? Ja dziś zauważyłam,że już prawie żadna ...🤣🤣
Nogi to jeszcze pół biedy ( pod prysznicem ) ale miejsca intymne to już u mnie jest hardkor 🤣🤣 tak się nawyginalam że na koniec przywalilam głową o tą rączkę co wodę się piszczą , oczywiście końcówka prysznica spadła, na koniec aż pomyślałam czy ja małego nie zgniotłam ale chyba ma się dobrze tylko kopię tak jakby był wściekły 🤣🤣 matka gładka ,dziecko złe 😆🙈
W poprzedniej ciąży używałam lusterka ale kurcze wydawało mi się ,że to było pozniej .
No leżę i się śmieje sama z siebie 🤣🤣 -
Domi93 wrote:U mnie wyszło +4 też poleciałam bo bandzie . Ja też.mialam ograniczyć słodycze
..kurde tylko jak to ciężko zrobić..dwa dni byłam twarda , ale na tym się skończyło 😭
Ja nawet jednego dnia nie wytrzymałam, jeśli Cię to pocieszy
Mam nadzieję, że jakoś w marcu będzie lepiej, bo "od poniedziałku" nie zadziałałoSynek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022 -
Annie_ wrote:Na tylko słyszałam o termoforze z pestek wisni (który zreszta zamówiłam), ewentualnie o takich wkładach do wygotowywania (które u mnie sie nie sprawdziły) na brzuszek na kolki dla dziecka. Ale o tym pierwsze słyszę. A czytałaś już do czego to służy? Bo mnie zaciekawiłas 😂
Nie znałam tego słowa po niderlandzku i trochę nie mogłam pojąć o co chodzi.. Jakie podgrzewanie? Butelek?? A później doczytałam w internecie, że to taki metalowy/aluminiowy termofor w kształcie butli, którym ogrzewa się łóżeczko zanim położy się w nim dziecko. Tyle przeczytałam książek, artykułów etc i pierwszy raz coś takiego się dowiedziałam. Bardzo mnie to zdziwiło 🤪
-
Masakra z tymi słodyczami ... W czerwcu czeka nas szloch jeden wielki 🤣🤣 będziemy się odchudzać razem 🤣
Ja jeszcze jako tako samo z tymi wygibasami najlepiej to jak się chce brzuch wciągnąć aby coś zobaczyć od dołu a nie da się ,to trochę ręką człowiek podniesie i się ratuje a później małe złe 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 , później będzie na czuja i z lusterkiem 🤣🤣
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
Annie, wypoczywaj ❤️
Legusta, świetnie, że z nerkami okazał się fałszywy alarm. Duża ulga 🙂
Tak czytam o Waszych brzuszkach, mój póki co nie ogranicza widoczności, a waga +2/2,5 kg od początku ciąży (od wagi, do której spadłam w ciąży). Sama nie wiem czy się martwić, czy nie, dotychczas maluszek rósł normalnie, więc liczę na to, że wszystko w porządku.
Jeśli chodzi o ruchy, to u mnie zwykle było czuć kopniaki po lewej stronie z boku, teraz czasami czuję gdzieś w pachwinie takie łaskotanie, nie wiem przy czym on tam grzebie 🙈
Linadelpalina, czego to nie wymyślą, pierwszy raz słyszę o takim wynalazku 😁Linadelpalina, legusta, Annie_ lubią tę wiadomość