Czerwiec 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie, chwilę mnie tu nie było bo przez to że moja babcia w szpitalu nie mogłam się na niczym skupić. Próbowałam Was czytać ale jakoś wszystko uciekało. Ale z dobrych informacji to byłam dziś na wizycie i lekarz dokładnie zbadał Niunie (na 90% dziewczynka) i wszystko jest dobrze. Ma już 7,5 cm. Niestety nie mógł zrobić zdjęcia w 3d bo odwróciła się pleckami. Ale najważniejsze że narzady głową kręgosłup kończyny wszystko ok.
Annie_, Ona_89', ewe90, Gdynianka41, Alano lubią tę wiadomość
-
Miałam dziś prenatalne. Trafiłam na jakiegoś gbura. Gdybym nie zapytała o przezierność karkową to bym się pewnie nie dowiedziała (poniżej 2,0), a pytając o kość nosową stwierdził "brak możliwości oceny" cokolwiek to znaczy... I sobie teraz żyję w stresie... Na płeć nawet nie popatrzył
-
Ona_89' wrote:Miałam dziś prenatalne. Trafiłam na jakiegoś gbura. Gdybym nie zapytała o przezierność karkową to bym się pewnie nie dowiedziała (poniżej 2,0), a pytając o kość nosową stwierdził "brak możliwości oceny" cokolwiek to znaczy... I sobie teraz żyję w stresie... Na płeć nawet nie popatrzył
-
U mnie podobnie, mdłości niby odpuściły wymioty tez. Ale na razy powraca wszystko 🙂 ale tak jak teraz to idzie przezyc.
Współczuję takich lekarzy , nie zapłaciłabym za taką wizytę raczej :p
Co do kości nosowej to pewnie maluch był odwrócony w drugą stronę i lekarzowi nie chciało się pomęczyć trochę i sprawdzić .
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
-
Ja mam jutro prenatalne, już się nie mogę doczekać 😍
Dzisiaj stwierdziłam, że jednak nie mogę jeść ogórków kiszonych po raz kolejny po zupie ogórkowej było mi niedobrze, więc idzie w odstawkę do końca ciąży. To samo jest z ogórkami lub wodą ze słoika
Z dobrych wieści, to od niedzieli mój cukier na czczo jest poniżej 90. Od soboty zmniejszyłam dawkę sterydu (Encorton) i za 2 dni całkiem go odstawię - może to przez niego moje cukry tak szalały. W ulotce niby jest napisane, że może podnosić stężenie glukozy, choć nie brałam jakieś dużej dawki, ale z drugiej strony brałam go cały czas od sierpnia... Zobaczymy co przyniosą kolejne dni...I procedura
4AA - 03.2021 - 05.2021 [*] 9 tc.
3AB -10.2021 - 06.2022 Córeczka ❤
3AB - 01.2024 beta HCG <0,2
2BB - 02.2024 beta HCG <0,2
II procedura
3BB - 07.2024 cb
4BC ? -
ewe90 wrote:Ja mam jutro prenatalne, już się nie mogę doczekać 😍
Dzisiaj stwierdziłam, że jednak nie mogę jeść ogórków kiszonych po raz kolejny po zupie ogórkowej było mi niedobrze, więc idzie w odstawkę do końca ciąży. To samo jest z ogórkami lub wodą ze słoika
Z dobrych wieści, to od niedzieli mój cukier na czczo jest poniżej 90. Od soboty zmniejszyłam dawkę sterydu (Encorton) i za 2 dni całkiem go odstawię - może to przez niego moje cukry tak szalały. W ulotce niby jest napisane, że może podnosić stężenie glukozy, choć nie brałam jakieś dużej dawki, ale z drugiej strony brałam go cały czas od sierpnia... Zobaczymy co przyniosą kolejne dni... -
Moni** wrote:Ewa a jaka dawkę brałaś i będziesz odstawiać?
Teraz biorę po 5mg. A Ty na jakiej jesteś dawce i do kiedy?I procedura
II procedura
3BB - 07.2024 cb
4BC ? -
Daisy_87 wrote:Ewe, też mam jutro prenatalne. O której wizytujesz? Wysyłam uściski!I procedura
II procedura
3BB - 07.2024 cb
4BC ? -
ewe90 wrote:Brałam 10mg, bo to taki standard w naszej klinice po transferze. NK nie badałam.
Teraz biorę po 5mg. A Ty na jakiej jesteś dawce i do kiedy? -
Ona_89' wrote:Ja też bym nie zapłaciła. A ta była na NFZ. Jak byłam z synem prywatnie to całkiem inna historia. Badanie trwało 40min a nie 15 i wszystko dokładnie omówił.
A to dlatego.. takie wizyty to na miękko najlepiej brać , najgorsze jest to ,że Ci lekarze mają zupełnie inne podjes prywatnie a NFZ ... I po co te składki płacimy skoro za lekarza musimy płacić aby być spokojna ..😔
A umawiałas się do innego lekarza?
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
Domi93 mój lekarz prowadzący (na NFZ) ma słaby sprzęt i wysłał mnie do lekarza z lepszym sprzętem. Jednak wszystko na Fundusz i jakość jest jaka jest. Chyba będę musiała pójść prywatnie żeby podglądnąć malucha i dowiedzieć się czy wszystko ok. Tak bardzo boję się tych wszystkich wad...
-
Ona_89' wrote:Domi93 mój lekarz prowadzący (na NFZ) ma słaby sprzęt i wysłał mnie do lekarza z lepszym sprzętem. Jednak wszystko na Fundusz i jakość jest jaka jest. Chyba będę musiała pójść prywatnie żeby podglądnąć malucha i dowiedzieć się czy wszystko ok. Tak bardzo boję się tych wszystkich wad...
To idź prywatnie, będziesz napewno dużo spokojniejsza .
Kochana jak my wszystkie ... Ja przed prenatalnymi to miejsca znaleźć sobie nie mogłam .
Mało tego biorąc pod uwagę co się dzieje teraz w Polsce to wrecz bałam się ,że lekarz prawdy mi nie powie - tak wiem głupota .
Będzie wszystko dobrze zobaczysz 🥰
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
Też się melduję po prenatalnych (wczoraj USG, wynik pappy do 10 dni 😬).
Byłam na NFZ, cała wizyta trwała 15 minut. Wszystko wizualnie w normie, ale nie jestem spokojna, bo dopiero w porównaniu z krwią wychodzi w miarę miarodajnie, poza tym lekarz był młodziutkim śmieszkiem, trudno traktować taką osobę jak profesjonalistę... Wszystkie komentarze zdawkowe, to ok, tamto ok. Nie wiem czy wszystko pomierzone, może wy podpowiecie. Mam czynność serca, długość ciemieniowo-siedzeniowa, przezierność karku, wymiar dwuciemieniowy, płyn owodniowy, pępowina, kość nosowa, czaszka/mózg, kręgosłup, serce, brzuch, żołądek, pęcherz moczowy/nerki, ręce, stopy. Np. o położeniu łożyska ani słowa...Moni** lubi tę wiadomość
-
Ja również melduję się po wczorajszych badaniach. Było super. Wszystko dobrze maluch zdrowy, wszystkie normy spełnione tak jak trzeba. Na wyniki pobranego wczoraj testu PAPPA również muszę zaczekać – powiedziano mi że do końca tygodnia.
Ja byłam prywatnie i jestem mega zadowolona. Pani Doktor bardzo miła wszystko wyjaśniała, pokazywała, opowiadała. Atmosfera bardzo przyjacielska, wszystko sprawnie, ale i bez pośpiechu.
Badanie nie trwało jakoś bardzo długo, bo ok. 15-20 minut, ale Pani Doktor jest bardzo doświadczona, więc pewnie spojrzy i widzi. Dostaliśmy masę zdjęć 2d i 3d oraz film z badania i pełną dokumentację z opisem. Super pamiątka, ale myślę, że przede wszystkim jest to dokumentacja medyczna. Dziś biegnę z tym wszystkim do mojego ginekologa, mam nadzieje, że będzie równie zadowolony jak ja.
Pani Doktor zapytała się czy nam „powróżyć” płeć i stwierdziła, że na razie jest płasko, więc to może być dziewczynka .
Okazało się też, że Dzidzia jest o 6 dni starsza aniżeli wyliczył to mój lekarz. Tak czułam, że miałam wcześniej owulację. Tutaj rada dla dziewczyn, które umawiają się na badanie prenatalne, na moim przykładzie widać, że nie warto czekać do końca 13t+6 dni, bo może się okazać, że Dziecko, tak jak u mnie jest starsze i jest już po terminie dla miarodajnego badania. Ja szłam z przeświadczeniem że to 12t+2 a okazało się że 13 t+0. Gdybym była umówiona na to badanie nie 14, a 21 grudnia to byłoby już za późno. A zatem moja rada – nic na ostatnią chwilę. W konsekwencji zmienił się też termin mojego rozwiązania z 27 na 21 czerwca 2021 r.
Ogólnie wrażenia i wiadomości bardzo dobre. Trzymam kciuki za Wasze badania i gratuluję znanych już dobrych wyników.
ewe90 lubi tę wiadomość
-
Limosa wrote:Nie wiem czy wszystko pomierzone, może wy podpowiecie. Mam czynność serca, długość ciemieniowo-siedzeniowa, przezierność karku, wymiar dwuciemieniowy, płyn owodniowy, pępowina, kość nosowa, czaszka/mózg, kręgosłup, serce, brzuch, żołądek, pęcherz moczowy/nerki, ręce, stopy. Np. o położeniu łożyska ani słowa...
Nie martw się, u mnie dokładnie te parametry były mierzone. W dokumentacji mam jeszcze wskazaną szczegółową anatomię kończyny Left Femur, ale ponadto to nic innego. Widocznie się nic ponad te parametry nie bada. Moja Pani Doktor też nic nie mówiła o łożysku, a ja z tego wszystkiego nie zapytałam.
Najbardziej mi się podobał ten obraz 3D na żywo. Dziecko było ruchliwe, więc widok naprawdę super. Mąż aż się wzruszył..