Czerwiec 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
A brzuch no mam nie ma co ukrywać 😂, ale ja ogólnie mam tendencję to ogromnego brzucha ciążowego. Pierwszego syna miałam 4150 i był ogromny! Drugiego 2900 i również był wieeelki 😂 a obaj urodzeni dokładnie w tym samym terminie
-
Co do bólów brzucha i miednicy to ja zostałam w niedziele położona do szpitala i tak przeleżałam niedziele i poniedziałek. Trafiłam tam z bólem w podbrzuszu- pierwsza myśl ze łożysko się odkleja no i mąż jak usłyszał ze tak od rana mam to mnie zapakował tak jak staliśmy do samochodu. Zostałam przebadana, mocz, krew itd i pełno leków… co się okazało? Ze ścięgna nie współpracują z ciąża. Macica szybko rośnie, leży za nisko, no i od góry ścięgna ból żeby ja podciągnąć a na dole bolą bo górne je napinają… wyszłam do domu z zaleceniem leżenia, nie schylania się i nie podnoszenia rak… mogę wykonywać lekkie prace domowe 😂 do dzisiaj z mężem nie możemy wymyślić co ja mogę robić bez schylania się i podnoszenia rak 😂 kurze wycierać chyba tylko. Ale nie za wysoko 👍🏼
Miednica mi tez strzela ale akurat tym się nie martwię bo robi miejsce żeby umościć macice 😉 bardziej mnie te ścięgna i skurcze męczą 😞
-
Kurcze ja już też mam bardzo widoczny brzuch i już wszystkie ubrania mnie cisną. Ja to nie wiem jak to będzie do czerwca...
-
Dziewczyny czy ciśnienie niskie ( 100/60 ) jest groźne w ciąży?
Wczoraj wieczorem głowa mnie tak bolała że do 1 w nocy z mokrą ścierka na głowie leżałam , dziś od rana ciągle cmi .. czytałam dużo i w sumie przyczyn jest tyle ile liter w alfabecie , leków żadnych nie brałam ale jeśli nie przejdzie dziś muszę pisać do lekarza..
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
-
Domi93 wrote:Dziewczyny czy ciśnienie niskie ( 100/60 ) jest groźne w ciąży?
Wczoraj wieczorem głowa mnie tak bolała że do 1 w nocy z mokrą ścierka na głowie leżałam , dziś od rana ciągle cmi .. czytałam dużo i w sumie przyczyn jest tyle ile liter w alfabecie , leków żadnych nie brałam ale jeśli nie przejdzie dziś muszę pisać do lekarza..
Ja mam zalecone badanie ciśnienia dwa razy dziennie bo w poprzedniej ciąży miałam wysokie i u mnie jest czasem 80/69 a czasem 61/70 ale czuje się dobrze. -
Annie_ wrote:Co do bólów brzucha i miednicy to ja zostałam w niedziele położona do szpitala i tak przeleżałam niedziele i poniedziałek. Trafiłam tam z bólem w podbrzuszu- pierwsza myśl ze łożysko się odkleja no i mąż jak usłyszał ze tak od rana mam to mnie zapakował tak jak staliśmy do samochodu. Zostałam przebadana, mocz, krew itd i pełno leków… co się okazało? Ze ścięgna nie współpracują z ciąża. Macica szybko rośnie, leży za nisko, no i od góry ścięgna ból żeby ja podciągnąć a na dole bolą bo górne je napinają… wyszłam do domu z zaleceniem leżenia, nie schylania się i nie podnoszenia rak… mogę wykonywać lekkie prace domowe 😂 do dzisiaj z mężem nie możemy wymyślić co ja mogę robić bez schylania się i podnoszenia rak 😂 kurze wycierać chyba tylko. Ale nie za wysoko 👍🏼
Miednica mi tez strzela ale akurat tym się nie martwię bo robi miejsce żeby umościć macice 😉 bardziej mnie te ścięgna i skurcze męczą 😞 -
Limosa wrote:A jakie badania Ci to wykazały? Mnie już dawno boli brzuch, dwóch lekarzy kazało brać magnez i tyle, jak bolało tak boli. Możliwe, że u mnie też ścięgna, a ja niestety w pracy dużo fizycznie pracuję i zaczęłam się bać ..
Obserwacja. Dlatego mnie zatrzymali. Kazali mi dokładnie zapisywać w jakich miejscach dokładnie mnie boli, jaki to ból i w jakich przypadkach. Dokładne badanie usg wykluczyło inne problemy. No o badanie ginekologiczne- jak nisko macica leży.
No i tez miałam obserwować kiedy i w jakich przypadkach mam skurcze macicy.
Dodatkowo 22.11 miałam prenatalne i pappe to tam wyszły zagrożenia dodatkowo. Stad obstawili mnie lekami i wysłali do domu 👍🏼
Dodatkowo piątek i sobotę miałam dosyć intensywne (bardzo duzo chodziłam i trochę dźwigałam) dlatego powiedzieli ze po prostu się przeciazylam i mam odpuścić. Ból taki mocniejszy trzymał mnie do wczoraj. Wczoraj w końcu zaczął odpuszczać. Dzisiaj czuje się już lepiej i dlatego teraz mąż pilnuje żebym się nie zapominała. Bo jak wszystko Ok to ja zaczynam zaraz popierzac w domu żeby nadrobić wszystko 😂 i wpadnę znowu…Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2021, 14:40
-
Annie, dziękuję za odpowiedź.
A jakie ryzyka wyszły w prenatalnych z tym związane? Mi póki co USG nic nie pokazało, ale zastanawiam się nad pójściem na L4 już (a tak chciałam jeszcze trochę popracować!), bo brzuch nie daje mi spokoju. Pytanie czy macica się rozciąga i to normalne, czy to coś, na co trzeba uważać. -
Limosa lepiej o kilka tygodni za wcześnie pójść na L4, niż za późno. Jak masz pracę fizyczną to ja bym raczej odpuściła przy różnych dolegliwościach. Nikt nam żadnego orderu nie da za pracę w ciąży, a maleństwo jest ważniejsze.
Limosa lubi tę wiadomość
-
Limosa wrote:Annie, dziękuję za odpowiedź.
A jakie ryzyka wyszły w prenatalnych z tym związane? Mi póki co USG nic nie pokazało, ale zastanawiam się nad pójściem na L4 już (a tak chciałam jeszcze trochę popracować!), bo brzuch nie daje mi spokoju. Pytanie czy macica się rozciąga i to normalne, czy to coś, na co trzeba uważać.
Mam trzy ryzyka w sumie: preeklampsji, przedwczesnego porodu i zahamowania wzrostu płodu. Dlatego tak trochę chuchamy nad tym moim brzuchem i tym kto w środku 😊
Ja poszłam początkowo na l4 przez mdłości ale już mam przedłużane ze względu na wszystko inne.
No i w zaleceniach lekarskich mam żeby nie dźwigać niż powyżej 5 kg (mój mąż uznał ze torebka wazy więcej i całe szczęście ze on ja nosi 😂). W zdrowej ciąży można chyba do 20 kg maksymalnie. Ale gdy coś zaczyna bolec ja bym zaniechała takiej pracy. Wiem ze nie chcesz ich zostawić ale w szpitalu moja ginekolog powiedziała mi coś co mi się wkuło „lepiej przyjechać do szpitala 5 razy na darmo niż raz nie przyjechać i potem żałować”. Może warto się tym kierować tez w tym przypadku? 😞 żeby nic się nie stało tobie ani dziecku. Taki czas ze lepiej chuchaćLimosa lubi tę wiadomość
-
Pewnie lepiej mieć nudną ciążę i w szpitalu nie być, ale specjalnie unikać to też nie za dobry pomysł. Zgadzam się z Wami, że lepiej sprawdzić na marne, niż zignorować coś poważnego.
Co do brzucha, to też mi zaczął wychodzić. Rano jeszcze ujdzie, ale wieczorem po całym dniu jedzenia tak mnie wywala, że normalnie jak 8 miesiąc wyglądam 🙈 -
Ja mam dni, że mieszczę się w jeansy sprzed ciąży, a mam dni że tylko leginsy/spodnie dresowe, pewnie to też kwestia wzdęć no i przy pierwszej ciąży to chyba nie widać tak bardzo jak przy kolejnych
Co do ciśnienia to chyba lepiej za niskie niż za wysokie w ciąży. Ja zawsze przed ciążą miałam 110/80, a w ciąży zdarzyło się i 150/90, także niestety lub stety szybko mnie na L4 wysłali, bo stresu muszę unikać. "Szkoda" tylko, że najgorszy kryzys, tzn. pierwsze trzy miesiące się przemęczyłam, a wtedy wiadomo, że największe mdłości i ochota na spanieSynek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022 -
Napisałam do lekarza o bólu głowy bo znowu sie zaczyna jazda...głowa mnie może z dwa razy w życiu bolała 🤭
Myślę teraz czy to może migrena ?
Napisałam też o bólach podbrzusza ,czekam co odp może przyspieszymy wizytę ...
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
Z tymi wizytami na pogotowiu to mam cichą nadzieję,że u mnie nie będzie takiej potrzeby.... U nas w szpitalu na niezaszczepionych patrzą jak na kosmitów ..podejście też zostawia wiele do życzenia podobno ( nie pisze tego na swoim przykładzie a z opinii innych którzy mieli okazję być ) także jeśli coś by się działo to chyba zostaje inny szpital , ewentualnie nadzieja ,że w tym czasie mój lekarz będzie miał dyżur .
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
Dzień dobry w piątek.
Za tydzień Święta, czy tylko ja jestem ze wszystkim daleko w lesie... Nie mamy choinki, dom nie przystrojony, prezentów brak 🙈.
Złe samopoczucie i wymioty całkowicie odsuneły myśli o Świetach.
Człowiek czeka od wizyty do wizyty, żeby zobaczyć dzidziusia na usg🥰
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2021, 08:51