X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2022
Odpowiedz

Czerwiec 2022

Oceń ten wątek:
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2021, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I po świętach 🙈
    Jak u Was ? Ja objedzona na całego za dwa dni lekarz i aż strach na wagę wejść 🤣🤣

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
    88c5s65ghu1a5nbl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2021, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paati# wrote:
    Nie jesteś z tym sama, ja też się boję porodu. To mój pierwszy i nie wiem jeszcze co mnie czeka. Ale na pewno nic przyjemnego 😣 mam lęk, że dziecko się zaklinuję i ani w jedna ani w drugą stronę. Mam jakieś dziwne wyobrażenia. A jeśli chodzi o karmienie piersią to bardzo bym chciała, też mam male. Jednak patrząc na moją mamę, która małymi piersiamy karmiła moją siostrę przez prawie 2 lata i koleżankę, która biustu ma bardzo pokaźnych rozmiarów to mnie się boję małego biustu niż dużego.

Dziękuję za wsparcie, jest mi trochę lepiej z myślą, że nie tylko ja mam takie lęki, może po porodzie wszystko przyjdzie bardziej instynktownie ❤

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2021, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropos lęku przed porodem, moja koleżanka polecała wizyty u urofizjoterapeutki. Fajne ćwiczenia jej pokazała, np. Jak Schodzić z łóżka by przygotować więzadła do porodu, ćwiczenia na piłce, zaleciła dużo ruchu, zaleciła jakieś masaże. Dzięki niej koleżanka bardzo miło wspomina poród SN. I tak zastanawiam się, czy bliżej 3 trymestru nie skorzystać z takiej usługi 😉

Dziewczyny a zapisujecie się do szkoły rodzenia? Kiedy jest najlepszy czas na to?

• ewe90 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2021, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Belladonna wrote:
    Apropos lęku przed porodem, moja koleżanka polecała wizyty u urofizjoterapeutki. Fajne ćwiczenia jej pokazała, np. Jak Schodzić z łóżka by przygotować więzadła do porodu, ćwiczenia na piłce, zaleciła dużo ruchu, zaleciła jakieś masaże. Dzięki niej koleżanka bardzo miło wspomina poród SN. I tak zastanawiam się, czy bliżej 3 trymestru nie skorzystać z takiej usługi 😉

Dziewczyny a zapisujecie się do szkoły rodzenia? Kiedy jest najlepszy czas na to?

o szkole rodzenia już rozmawiałyśmy i wyszło, że połowa ma zamiar sie zapisać a druga połowa nie :) a kiedy - po 20 tygodniu :)

I procedura
    4AA - 03.2021 - 05.2021 [*] 9 tc.
    3AB -10.2021 - 06.2022 Córeczka ❤
    3AB - 01.2024 beta HCG <0,2
    2BB - 02.2024 beta HCG <0,2
    II procedura
    3BB - 07.2024 cb
    4BC ?
  • Limosa Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    I po świętach 🙈
    Jak u Was ? Ja objedzona na całego za dwa dni lekarz i aż strach na wagę wejść 🤣🤣
    No właśnie u mnie odwrotnie. Wczoraj weszłam na wagę i dodatkowe 0,5 kg w dół, mimo świąt ☹️ Boję się czy dożywiam malucha, no chyba że nadal ciągnie jeszcze z zapasów, które zgromadziłam przez lata (mam tłuszczyk na brzuchu).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2021, 06:49

3jgx90bvoj1fla1b.png
  • Paati# Przyjaciółka

Wysłany: 27 grudnia 2021, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś wybiło 70 kg, czyli jakieś 3-4 kg sprzed ciazy. Zastanawiam się czy nie za dużo przybieram 😟 Nie widać aż tak bardzo tych kg, poza małym brzuszkiem i powiększonymi piersiami chyba nic się nie zmieniło. Mam nadzieję, że tylko ja to tak widzę 😂

f2w343r8v2dpr3k5.png
  • Gosianka Ekspertka

Wysłany: 27 grudnia 2021, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paati, każdy inaczej przybiera, nie przejmuj się. Po połogu będziemy się martwić odchudzaniem. Nie będziesz się przecież głodzić, żeby nie przytyć. 🙂 Same piersi w ciąży mogą ważyć dodatkowe 1-2 kg. 🙂 A gdzie macica, płyny, większa ilość krwi. W internecie są też tabelki ile co waży i podany prawidłowy przyrost w każdym tygodniu. Weszłyśmy w 2 trymestr, więc no można się spodziewać większej wagi co jakiś czas. Ale chyba dużo też robią geny i samopoczucie w ciąży. 😊

Limosa lubi tę wiadomość

thgfs65gnrco3vzr.png
  • ewe90 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie Panie ogłaszam czas zakupów - ruszyły wyprzedaże :D :D :D

aannkka, Did lubią tę wiadomość

I procedura
    II procedura
    3BB - 07.2024 cb
    4BC ?
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 grudnia 2021, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewe90 wrote:
    o szkole rodzenia już rozmawiałyśmy i wyszło, że połowa ma zamiar sie zapisać a druga połowa nie :) a kiedy - po 20 tygodniu :)

Wybaczcie proszę, mam zaległości na forum 🤭

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 grudnia 2021, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewe90 wrote:

Już się nie mogę doczekać zakupów! 😊 czekam tylko na poznanie płci maluszka żeby wiedzieć w jakie tonacje celować 🥰 podobają mi się takie stonowane, pastelowe ale widziałam też mnóstwo fajnych ciuszków celowanych konkretnie pod chłopca/ dziewczynkę 😁

• Domi93 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewe90 wrote:

No właśnie tego się obawiałam ,tych wyprzedaży ...
    Boje się jeszcze cokolwiek kupić , stwierdziłam,że zacznę po połówkowych ale one są za chwilę a ja nadal się boje 🤦
    Takim tempem to mąż będzie latał po sklepach jak ja będę na porodówce 🤣🤣🤣

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paati# wrote:
    U mnie dziś wybiło 70 kg, czyli jakieś 3-4 kg sprzed ciazy. Zastanawiam się czy nie za dużo przybieram 😟 Nie widać aż tak bardzo tych kg, poza małym brzuszkiem i powiększonymi piersiami chyba nic się nie zmieniło. Mam nadzieję, że tylko ja to tak widzę 😂

Ja jestem 5 kg do przodu ja nie wiem jak to się stało bo przecież nie jem więcej mi się wydaje ,a nawet zdrowiej niż przed ciążą .
    Ale cycki mam dwa rozmiary większe ,brzucho już tez piłeczka się robi także myślmy ,że to jest to 😆
    Aczkolwiek widzę po udach ,że tam też poszło 🙈🙈

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limosa wrote:
    No właśnie u mnie odwrotnie. Wczoraj weszłam na wagę i dodatkowe 0,5 kg w dół, mimo świąt ☹️ Boję się czy dożywiam malucha, no chyba że nadal ciągnie jeszcze z zapasów, które zgromadziłam przez lata (mam tłuszczyk na brzuchu).

O to się nie martw , maluch sobie poradzi nawet jeśli chudniesz , mi lekarz powiedział,że to takie małe pasożyty są i krzywy sobie nie dadzą zrobić🤣, to co najlepsze pobierają od nas mimo wszystko 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2021, 14:18

Limosa, Did lubią tę wiadomość

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • ewe90 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak na razie jestem cały czas -6,5 kg (czasem łapię -7kg), w udach prawie -4cm, ale od początku grudnia waga stoi a brzuch rośnie :) Także teraz pewnie sie zacznie tendencja wzrostowa :)
    Co do wyprzedaży, to planuję kupić małe rozmiary, bardziej unisex i najlepiej body kopertowe. Niebawem przywiozę kartony z ubrankami od siostry, a tam jest dużo różu, więc ja już kupować nie będę typowo dziewczęcych :)
    Dziś zrobiłam pierwszy zakup na vinted - kokon niemowlęcy z Makaszka - wzór uniwersalny, a sam kokon mało używany, tani - a jak wiecie ta firma ma przepiękne wzory 😍 (choć to pewnie kwestia gustu :P )
    Resztę zakupów zostawiam na później - jedynie jak znajdę fajną promocję na kocyki bambusowe to coś kupię teraz.

Did lubi tę wiadomość

I procedura
    II procedura
    3BB - 07.2024 cb
    4BC ?
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam na kocyki i śpiworki bambusowe jeśli będzie promocja to myślę ,że chociaż to pozamawiam .
    Mam nadzieję,że jutro Poznam płeć i boje się ,że mimo wszystko to już wtedy polecę po całości 🤭
    Ale dopiero pod koniec lutego planuje przjezdzec to co mam po synku i myślę ,że wtedy zacznę tak naprawdę robić listę i zakupy . Naszczescie z tego co pamiętam to sporo ubranek było kupowanych uni ,także w razie niespodzianki też coś tam zostanie 😆
    Ja to chyba nawet nie wiem co potrzeba ,część pozapominalam czuję ,że polegniemy 🤣

Did lubi tę wiadomość

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Did Ekspertka

Wysłany: 27 grudnia 2021, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy_87 wrote:
    Cześć dziewczyny, mam pytanie do słodkich mam. Od dwóch dni, choćbym nie wiem jka uważała i co jadła, to poziom cukru przed posiłkiem wywala mi w kosmos, nawet do 160.po posiłku jest w normie. Nic z tego nie rozumiem. Czy któraś ma podobne doświadczenia? Ja już panikuje, zapisałam się do swojej diabetolog na wtorek. Co ja mam jeść i kiedy, skoro chodzę głodna a cukier przed posiłkiem duży, a np na śniadanie dzisiaj zjadłam dwie małe kromki chleba zytniego posmarowanego serem białym. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki ❤️

Poziom cukru na czczo nie ma związku z tym co zjadłaś po mierzeniu tylko bardziej z tym co zjadłaś na kolację czy były to wymienniki mieszane- proste i złożone czy tylko proste ? Dla mnie (chociaż mam inne normy przy cukrzycy 1 na pompie insulinowej plus poziomy pomimo dobrych także 30 i 300), jeżeli poziom cukru jest ok po jedzeniu oznacza, to że mam dobrą dawkę insuliny do posiłku. Jeżeli jesteś bez leków i insuliny, to pamiętaj, że w czasie ciąży zapotrzebowanie i zbijanie glukozy przez organizm bądź z pomocą insuliny w każdym trymestrze jest inne, więc wyższy poziom może być po prostu spowodowany hormonami. Trzymaj się I daj znać co diabetolog na to.

Did
  • Did Ekspertka

Wysłany: 27 grudnia 2021, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paati# wrote:

To coś jak u mnie 3 kg więcej, ale ja bałam się, że to mało, a gine mówił, że wszystko w normie, że na ten czas można do 6 kg przytyć i też będzie w normie ( aktualnie 17 tyg.i 5 dzień ).

Did
  • Gdynianka41 Ekspertka

Wysłany: 27 grudnia 2021, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem 3kg do przodu. A wymiotuje strasznie i mało jem.

• Daisy_87 Ekspertka

Wysłany: 27 grudnia 2021, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja melduje zupełny brak wymiotów i mdłości, także juhu! Na ich miejsce wskoczyła pani zgaga i nie ważne co zjem, pali po posiłkach na maksa. Niestety cukry mi skaczą nadal, ale jutro wizyta u diabetolog więc zobaczymy co powie.
    Did- chyba się nie zrozumiałyśmy 😊 wiem, że na czczo cukry zależą od tego co zjadłam na tzw. pózna kolację, ile spałam i jak organizm radzi sobie z głodem w nocy. Mi bardziej chodzi o to, że mam zalecone mierzenie cukru przed każdym posiłkiem i wtedy wg zaleceń powinien być =<90,a ja mam o wiele wyższy. No ale mam sporo pytań, więc liczę że lekarka jutro mi pomoże i oczywiście dam znać 😊
    Ja po konsultacjach z ginem jestem już umówiona na dawkę przypominająca przeciw covid w środę. Nie powiem, stresuje się. Poprzednie dwie brałam jak karmiłam piersią ale wogole mnie to emocjonalnie nie dotknęło, a teraz jest stres. Mam nadzieję że będzie dobrze.
    Po świętach jestem mega wypoczęta, byliśmy u moich rodziców i dzięki temu nie obchodziło mnie nic, więc jestem bardzo wdzięczna mamie za pomoc. Kiedyś będzie trzeba zapłacić dług, ale taki to z miłą chęcią się zplaci w przyszłości 👍

w4sqrjjgdooeimz6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 grudnia 2021, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewe90 wrote:
    Ja jak na razie jestem cały czas -6,5 kg (czasem łapię -7kg), w udach prawie -4cm, ale od początku grudnia waga stoi a brzuch rośnie :) Także teraz pewnie sie zacznie tendencja wzrostowa :)
    Co do wyprzedaży, to planuję kupić małe rozmiary, bardziej unisex i najlepiej body kopertowe. Niebawem przywiozę kartony z ubrankami od siostry, a tam jest dużo różu, więc ja już kupować nie będę typowo dziewczęcych :)
    Dziś zrobiłam pierwszy zakup na vinted - kokon niemowlęcy z Makaszka - wzór uniwersalny, a sam kokon mało używany, tani - a jak wiecie ta firma ma przepiękne wzory 😍 (choć to pewnie kwestia gustu :P )
    Resztę zakupów zostawiam na później - jedynie jak znajdę fajną promocję na kocyki bambusowe to coś kupię teraz.

Wow, jak ty to robisz, że jesteś cały czas na minusie? Zmiana diety/odstawienie cukru? Ja od początku ciąży +2,5kg (ważyłam się w przeddzień Wigilii, teraz wolę nie stawać na wadze 🤭), głównie poszło w brzuch i pośladki 💁‍♀️

‹‹ 44 45 46 47 48 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ