X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2022
Odpowiedz

Czerwiec 2022

Oceń ten wątek:
  • ewe90 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2021, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się podobała Laura, ale teraz bliska kuzynka tak dała na imię swojej córce więc zostaliśmy bez imienia. Teraz szukam i na chwilę obecną mam Łucję, Sarę lub Klarę. Czekam aż mąż się wykaże i też poszuka, może jakieś się powtórzy :)
    Najgorsze, że dużo imion podoba mi się w wersji zdrobniałej a już w wersji oficjalnej nie koniecznie 🤷‍♀️

I procedura
    4AA - 03.2021 - 05.2021 [*] 9 tc.
    3AB -10.2021 - 06.2022 Córeczka ❤
    3AB - 01.2024 beta HCG <0,2
    2BB - 02.2024 beta HCG <0,2
    II procedura
    3BB - 07.2024 cb
    4BC ?
  • Limosa Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2021, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Ja mam dokładnie tak samo :( Z tym, że mój mąż był bobasem ponad 4 kg...
    Mój to samo, ale to się podobno dziedziczy po swojej mamie, a nie po teściowej 😉 więc tu jestem spokojna 🙂

3jgx90bvoj1fla1b.png
  • AgaJulia Koleżanka

Wysłany: 22 grudnia 2021, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy_87 wrote:
    Kurcze u nas lista imion na dziewczynkę lduga, jest Anielka, Julka, Tereska, Helenka, i jeszcze parę innych, ale nie wiem jak będzie z wyborem. Chłopak sądzę że przyjdzie nam łatwiej 😁

U nas właśnie byłby problem z chłopakiem, bo te które nam się podobały już są w bliskiej rodzinie 😅 a ze względu na długie nazwisko imię chcieliśmy krótkie 🙈

A wy jakie dla chłopaka? ☺️

• Gdynianka41 Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2021, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksander, Marcel ❤

aannkka lubi tę wiadomość

• Daisy_87 Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2021, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś na chłopca mieliśmy wybrane Antos, ale teraz u Nas wszędzie taki wysyp Antosi, że sami nie wiemy czy byśmy się zdecydowali.

w4sqrjjgdooeimz6.png
  • Madlene28 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2021, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja Wam powiem hit. Swego czasu obaj bracia mojej mamy uparli się na jedno i to samo imię dla swoich córek i obaj dali tak samo. Zatem dziewczyny są obie że stycznia tego samego roku, mają to samo nazwisko i imię. Dzieli je jednak 160km i to jedyny plus :D

Did, Gdynianka41 lubią tę wiadomość

Córeczka - 25.12.2017r.
    Synek- 25.08.2020r.
    25.10.2021r- mamy ❤️

w57v3e3kc4ld4kpi.png
  • Tequilla Przyjaciółka

Wysłany: 22 grudnia 2021, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tak z innej beczki.
    Czy kontaktowałyście się już z fizjoterapeutką uroginekologiczną, jestem umówiona na 24 stycznia (nie było łatwo o termin) i zastanawiam się czego na takiej pierwszej wizycie (będę wtedy w 19 tygodniu) mogę się spodziewać.
    Idę głównie kontrolnie, bo zastanawiam się czy powinnam ćwiczyć mięśnie dna miednicy. Ze względu na intensywne uprawianie sportu przed ciążą te mięśnie mam raczej mocne i nie wiem czy je wzmacniać czy rozluźniać.
    Chcę też porozmawiać o zapobieganiu rozstępu mięśnia prostego brzucha.

TuRuda lubi tę wiadomość

p19uskjoo1yy2x93.png
  • Madlene28 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2021, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym jestem królową hitu lub kiczu zależy jak się patrzy pod kątem imion gdyż mój partner ma córkę o imieniu takim, jakie nosi moja córka :D na placach zabaw i w innych miejscach publicznych budzimy niemałe zainteresowanie 🤭🙈

Córeczka - 25.12.2017r.
    Synek- 25.08.2020r.
    25.10.2021r- mamy ❤️

w57v3e3kc4ld4kpi.png
  • Annie_ Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2021, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas imiona były wybrane już przed ciąża 😂 miała być Basia a wyjdzie (z tego co mówili lekarze-chłopiec) Beniamin ☺️ Mam już syna Aleksandra i jest zakochany i się nie może doczekać małego Benia

Limosa, aannkka lubią tę wiadomość

h84f20mmgjau13ca.png

0d1ygzu3m5qxv5s4.png
  • Daisy_87 Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2021, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia-ślicznie, nam się podoba, ale ma tak na imię koją siostra i sp teściowa. Jak będzie dziewczynka, to na drugie będzie mieć właśnie Basia po babci.

Co do fizjo, to niestety nie wypowiem się. Ja tylko chodziłam po cc i to zdecydowanie mogę polecić, bo sama nie wiedziałabym jak mobilizowac blizne i ćwiczyć brzuch, choć miałam tylko rozstęp mięśnia brzucha na 1 cm. Sądzę, że dobra fizjo zrobi na pcozatku wywiad i będzie sama wiedzieć jak podejść do sprawy😊

w4sqrjjgdooeimz6.png
  • Gosianka Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2021, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tequilla wrote:
    Czy kontaktowałyście się już z fizjoterapeutką uroginekologiczną, jestem umówiona na 24 stycznia (nie było łatwo o termin) i zastanawiam się czego na takiej pierwszej wizycie (będę wtedy w 19 tygodniu) mogę się spodziewać.
    Idę głównie kontrolnie, bo zastanawiam się czy powinnam ćwiczyć mięśnie dna miednicy. Ze względu na intensywne uprawianie sportu przed ciążą te mięśnie mam raczej mocne i nie wiem czy je wzmacniać czy rozluźniać.
    Ja byłam przed ciążą kilka razy. Ogólnie to wywiad podobny do ginekologa przeprowadza. Ja miałam ogólne badanie też podstawy, ustawienia miednicy, pracy przepony. No i badanie przez pochwę oceniające siłę mięśni i rozluźnianie.
    Później masz dobierane ćwiczenia do robienia w domu/terapię manualna u fizjo.

thgfs65gnrco3vzr.png
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2021, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosianka wrote:
    Widzę,że mamy podobny gust do imion, bo wszystkie 3 są na mojej liście, ale u nas na pierwszym miejscu jest Zoja i jesteśmy zgodni w tym temacie. 🥰
    A jakby przypadkiem jednak okazał się chłopiec, to będzie Franek. 😀
    Oo super! To może będą wie Zoje 🙈 muszę obgadac temat z mężem 😆

8599ikgnwfmhvhys.png

• beta 14.10.21 - 37mIU/ml prog 30.04
    • beta 16.10.21 - 100mIU/ml prog 26.25
    • beta 19.10.21 - 610 mlU/ml

👶👶
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2021, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do karmienia piersią uważam, że nie ma co się nakręcać. Ja w pierwszej ciąży byłam nastawiona, że i rodzę naturalnie i będę karmić piersią. Miałam na tym punkcie obsesje żeby wszystko było tak naturalnie. Urodziłam przez CC i Alan wypił tylko siarę nie dało się go przystawić z laktatorem poległam. Wyłam do księżyca, nabawiłam się ogromnego zapalenia piersi a no książkę bym mogła wydać . Przy drugim powiedziałam dość uda się ok fajnie jak nie to trudno butelkę i mleko miałam w gotowości.. urodziłam również przez CC ale od pierwszego momentu mały się przyssał i karmiłam rok bez większych problemów. I jeżeli chodzi o moje odczucia to karmienie ma swój urok, ale szczerze? Z czasem dla mnie było upierdliwe non stop wystawianie cycocha na blat ciągle byłam zalana. Fakt w nocy to było wybawienie, bo tylko cyk stanik odpiąć i stołówka gotowa 😂 naprawdę warto podejść do tego na spokojnie nie wywierać aż tak okropnej presji, bo ja miałam na milion procent ogromną depresję przez to.. żeby nie było ja się zgadzam, że to najzdrowsze co można dziecku dać, ale zdrowa głowa mamy też jest ważna. Teraz podejdę tak samo jak się uda super! Jak nie trudno. Trzeci poród również będzie CC i cóż nie dane mi było rodzic naturalnie ale było mi dane urodzić druga metoda i tego się trzymam 😁

Gdynianka41 lubi tę wiadomość

8599ikgnwfmhvhys.png

👶👶
  • legusta Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2021, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limosa wrote:
    Mój to samo, ale to się podobno dziedziczy po swojej mamie, a nie po teściowej 😉 więc tu jestem spokojna 🙂

Myślałam, że to kwestia mojej i męża wagi :) Ale jeśli dziedziczy się po swojej mamie to mogę być spokojna :)

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • TuRuda Koleżanka

Wysłany: 22 grudnia 2021, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tequilla wrote:

Tak byłam u fizjo-uro w 13tc. Następną wizytę mam w 20tc i potem będą wizyty co 4 tygodnie. Generalnie robiła ze mną najpierw cały wywiad rodzinny, położniczy i ogólny, a potem sprawdzała mięśnie dna miednicy, tzn. wsadziła mi 2 palce w pochwę i kazała na jej sygnał zaciskać i rozluźniać w określonym tempie. Na tej podstawie oceniła jak się mają moje mięśnie. W ciąży pracujemy nad rozluźnianiem mdm, a nie zaciskiem. Ja też dużo ćwiczyłam przed ciążą i to wcale nie jest takie dobre jakby się mogło wydawać. Większość kobiet ma mocno ściśnięte mięśnie dna miednicy i nie umie ich rozluźniać. U mnie zasisk super, a rozluźnianie idzie gorzej. Mam ćwiczyć zadane ćwiczonka do tego 20tc i wtedy będzie sprawdzać jak moje postępy.

f2w3xm5e9k2qgzsv.png

• Daisy_87 Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2021, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aannkka, czy mogę zapytać jaki miałaś odstęp czasowy między pierwszą a druga cc? Czy ze swojego doświadczenia druga była cięższa i połóg? Ja się bardzo boję o ranę i to jak będę do siebie dochodzić po drugim cc, ale u mnie różnica to będzie około 20,5 miesiąca.

w4sqrjjgdooeimz6.png
  • Limosa Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2021, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Myślałam, że to kwestia mojej i męża wagi :) Ale jeśli dziedziczy się po swojej mamie to mogę być spokojna :)
    Też tak myślałam, ale koleżanki twierdzą, że tylko po matce - i tego się trzymam, bo ja miałam coś koło 3000 g, a mój koło 4400 🙈

3jgx90bvoj1fla1b.png
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2021, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy_87 wrote:
    Aannkka, czy mogę zapytać jaki miałaś odstęp czasowy między pierwszą a druga cc? Czy ze swojego doświadczenia druga była cięższa i połóg? Ja się bardzo boję o ranę i to jak będę do siebie dochodzić po drugim cc, ale u mnie różnica to będzie około 20,5 miesiąca.
    U mnie różnica 3.5 roku dokładnie była. Moim zdaniem przeszłam tysiąc razy lepiej, ale to chyba dlatego, że wiedziałam co mnie czeka krok po kroku. Druga miałam planowana bo było położenie pośladkowe więc szłam spokojna. Szybciej wstałam i szybciej stałam się mobilna :D wiadomo no ból jest nie ma co ukrywać, ale jak dokładnie po 2.5 doby wyszłam

8599ikgnwfmhvhys.png

👶👶
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2021, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aannkka wrote:
    U mnie różnica 3.5 roku dokładnie była. Moim zdaniem przeszłam tysiąc razy lepiej, ale to chyba dlatego, że wiedziałam co mnie czeka krok po kroku. Druga miałam planowana bo było położenie pośladkowe więc szłam spokojna. Szybciej wstałam i szybciej stałam się mobilna :D wiadomo no ból jest nie ma co ukrywać, ale jak dokładnie po 2.5 doby wyszłam
    Edit 20.5 miesiąca to serio nie jest źle. Zapytaj jak będziesz na USG jak wygląda blizna na dzień dzisiejszy

8599ikgnwfmhvhys.png

👶👶
  • Gdynianka41 Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2021, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak zaszłam w ciążę czułam, że pod sercem jest dziewczynka. Nawet mówiłam do brzucha po imieniu. W 13 tygodniu lekarz powiedział, że 95% chłopak, 5% zostawia na następny raz.. do sprawdzenia. Wiec drugi syn, ale najważniejsze, żeby dzidziuś był zdrowy i zaczęliśmy wybierać imię dla chłopca.
    Dziś 16 tydzień i lekarz mówi 100%...
    Dziewczynka💟
    Jaka radość, chyba podświadomie pomalowałam przed wizytą paznokcie na różowo❤❤❤❤❤

Madlene28, legusta lubią tę wiadomość

‹‹ 42 43 44 45 46 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ