X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Czerwiec 2023 👶
Odpowiedz

👶 Czerwiec 2023 👶

Oceń ten wątek:
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Ulcia, trzymam kciuki żeby okazało się, że to izolowana wada serca. Z drugiej strony warto pomyśleć o tym w ten sposób, że przynajmniej będziesz mogła dzięki tej wiedzy zaplanować poród w szpitalu o odpowiednim stopniu referencyjności i pomyśleć z wyprzedzeniem o ewentualnym leczeniu dziecka. A ja opieka i warunki na Polnej?
    @Kapod, ja właśnie czytałam, że wielowodzie jest najczęściej od cukrzycy ciążowej, pewnie krzywa Ci tu wyjaśni czy to ten powód. Ja przy pierwszym pomiarze dwa tygodnie temu miałam afi 14.5, a w ubiegły piątek 17.7, a mvp 5.1, w sumie nic lekarz nie mówił, że za dużo.
    @zazu, kciuki za dziś! 🤞

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2023, 08:17

zazu lubi tę wiadomość

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶07.06.2023, 39+3, 3690g/56cm
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 03.2021
    👩92'🧔90'
  • Ulcia9112 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do tej pory wszyscy bardzo mili. Najpierw wylądowałam na sali pod oknem z którego mega na mnie wiało, więc poszłam zapytać czy mnie przeniosą po nocy gdzie indziej to mi powiedzieli, że mogę iść na salę z noworodkiem, więc uznałam, że zostanę tam gdzie jestem tylko poprosiłam o dodatkowy koc i na lajcie mi dali, bo tam wszyscy wiedzą, że na tej sali jest zimniej. A wieczorem okazało się, że mnie przesiosą jeszcze gdzieś indziej, bo miałam dostać relanium na noc a na tamtej sali robili nocne ktg, więc uznali że mnie przeniosą żeby mnie nie budzić (szok). No więc jestem teraz na sali sama i jest ciepło. Personel miły, odpowiadają na wszelkie pytania, kiedy mówię o obawach o amniopuncji to uspokajają. Nie mam książki ale mam telefon z netflixem. Jestem teraz zamyślona i zamulona, więc jakoś zniosę te dwa dni. Jutro jadę karetką do innego szpitala na wizytę u kardiologa dziecięcego, który widziałam że ma dobre opinie i jest rozchwytywany (koleżanka u niego była z córką).

🩷 Julka 25.05.2023
  • zazu Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcia trzymam cały czas za Was kciuki. W tej sytuacji najważniejsze że jesteście pod dobrą opieką. Nie musisz już myśleć co robić i jak działać, pozostaje czekać. Wiem że to trudne. Bądź dla siebie dobra, nie musisz być wesoła, ani dzielna, poradź sobie tak jak potrafisz z tą trudną sytuacja. Trzeba przetrwać. Trzymaj się ❤️

Ja siedzę jak na szpilkach. W nocy nie mogłam spać, leżałam i serducho mi waliło ze stresu. No ale dobrze, dobrze że to już dzisiaj te wszystkie badania, chce mieć to za sobą 🤦 dam znać. Na 12:40 mam USG połówkowe.

No i dotrwałam do półmetku, dzisiaj skończony 20 tydzień 😅

Ulcia9112 lubi tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Ulcia, to dobrze, że jesteś pod dobrą opieką, wiadomo, że pobyt w szpitalu jest trudny, ale dobra opieka może go trochę ułatwić ❤️
    @zazu,bardzo trzymam kciuki!
    Moich posiewów nadal nie ma, jutro wizyta dopiero na 18, ja już odchodzę od zmysłów, leżenie mi nie pomaga, zawsze w stresie szłam albo na trening albo na długi spacer, a teraz mam dużo czasu na myślenie...

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶07.06.2023, 39+3, 3690g/56cm
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 03.2021
    👩92'🧔90'
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapod wrote:
    U mnie serce ok, ale... Wody płodowe na granicy- mam 19cm. Muszę skontrolować za 3 tyg ;( przepływy dalej słabo w tętnicach macicznych 96centyl i miedniczki nerkowe na granicy.
    Czy któraś z Was może ma podobne przejścia z ilością wod?

Przy takim wyniku wskazana jest tylko obserwacja i spokój tak naprawdę. Niektórzy lekarze za punkt odcięcia biorą AFI większe niż 20, inni dopiero większe niż 25. Pamiętaj że ta ilość wód się może dynamicznie zmieniać - można czasem natrafić przypadkiem na taki moment przejściowej dysproporcji, gdy dziecko więcej połknęło niż wysikało i na odwrót - nierzadko właśnie stąd wynikają te graniczne wyniki. Wówczas kolejne kontrolę zupełnie nie potwierdzają pierwotnych diagnoz. Istotne jest też czy odczuwasz jakieś niepokojące objawy - czy macica się stawia, twardnieje, czy masz trudności z oddychaniem - to są objawy obciążenia organizmu nadmierną ilością płynu owodniowego. Jeśli ich nie ma to nie ma też czego leczyć na ten moment - wystarczy obserwacja. Kciuki żeby przy kolejnym pomiarze temat odszedł w zapomnienie 🤞🍀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2023, 12:19

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcia dobrze że zobaczy Cię kilku różnych specjalistów - zawsze to inne oko, inne spojrzenie na sprawę. Wyobrażam sobie jak ciężko jest usłyszeć jakąkolwiek diagnozę związana ze zdrowiem swojego dziecka, dlatego mocno Cię wirutalnie tulę 🤗 Mimo wszystko jak sama piszesz wada nie jest ciężka i dobrze reaguje na leczenie - tego się trzymaj 🤞 Mała też ogółem dobrze się rozwija, prentalne wyszły ci prawidłowo więc wierzymy że wszystko zakończy się dobrze. Cieszę się że jesteś pod dobrą opieką lekarską, mam nadzieję że masz też wsparcie bliskich obok 🍀 Trzymam za Was mocno kciuki! 🤞🤞🤞

age.png
  • Ulcia9112 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wszystkie dobre słowa <3 będę informować co się dzieje

🩷 Julka 25.05.2023
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapod, twoje afi mieści się w normie i nie zakładaj od razu, że będziesz miała wielowodzie. A nawet gdyby doszło do tego, to istnieje amnioredukcja czyli zabieg odciągania nadmiaru wód. I tak, cukrzyca może wpływać na ilość afi. Nawet jeśli na czczo cukier masz dobry, to nie znaczy że po obciążeniu trzustka prawidłowo działa. Dlatego należy wykonać test obciążenia.

Sunday_92 lubi tę wiadomość

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Kapod Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja to wszystko wiem z netu. Ale lekarz który wykonywał echo powiedział że muszę to kontrolować po prostu i robić USG co 3 max 4 tyg. Też ze względu na te miedniczki które mają 4. Też niby granicą, ale powiedział że to jest do obserwacji.
    Ja np chodzę panstwowo i moja lekarka nie ma USG w gabinecie.
    No wiadomo że lepiej po prostu usłyszeć że wszystko ok i tyle...
    A napisałam o tym żeby zapytać czy któraś z Was miała taki przypadek osobiście i może mi opowiedzieć właśnie jak to się rozwijało.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2023, 13:14

• Kapod Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    @Ulcia, trzymam kciuki żeby okazało się, że to izolowana wada serca. Z drugiej strony warto pomyśleć o tym w ten sposób, że przynajmniej będziesz mogła dzięki tej wiedzy zaplanować poród w szpitalu o odpowiednim stopniu referencyjności i pomyśleć z wyprzedzeniem o ewentualnym leczeniu dziecka. A ja opieka i warunki na Polnej?
    @Kapod, ja właśnie czytałam, że wielowodzie jest najczęściej od cukrzycy ciążowej, pewnie krzywa Ci tu wyjaśni czy to ten powód. Ja przy pierwszym pomiarze dwa tygodnie temu miałam afi 14.5, a w ubiegły piątek 17.7, a mvp 5.1, w sumie nic lekarz nie mówił, że za dużo.
    @zazu, kciuki za dziś! 🤞

Sunday dzięki 🙂 właśnie to jest dla mnie cenne info że sporo urosło przez tydzień a lekarz nie widzi w tym nic niepokojącego 😘 i w sumie masz właściwie 1cm mniej ode mnie. Może to jakiś akurat kulminacyjny etap ciąży z tymi wodami jednak

• zazu Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja już po USG.
    Córa na 322 g i jest zdrowa. Przepływy prawidłowe. Ale mi ulżyło
    Ja też już po badaniu i od ostatniego bez zmian, nie pogorszyło się więc nadal czekamy. Teraz wizyty co 2 tygodnie żeby kontrolować i wyłapać jak coś będzie się pogarszać.
    Zjedliśmy super wartościowy obiad w McDonaldzie, ja do tego lody grycana i wracamy na chwilę do domu wyprowadzi. Psa na siku. A potem na 19 mam jeszcze urologa.
    Dostanę skierowanie na USG tarczycy dziecka ze względu na swoją chorobę to z takich ciekawostek.
    Dzisiejszy dzień mogę uznać za udany póki co. Ale przed badaniem tak się stresowałam że cała się trzęsłam i nie mogłam nad tym zapanować 🤦

edka85, Sunday_92, Gravity, aeiouy lubią tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Ulcia9112 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazu w pelni rozumiem stresy i zdenerwowanie. Oj widzę że to był ciezki czas teraz dla nas...
    Ja po amnio. Przed zabiegiem poszłam na siku i powiedziałam młodej że będę twarda dla niej i nie będę się telepać jak wczoraj na usg. Sam zabieg serio można powiedzieć, że prawie bezbolesny. Bardziej mnie stresował fakt, że ta igła była tam dość długo, bo ten płyn, pobierali bardzo delikatnie żeby nie ciągnąć za szybko za tłok strzykawki. Później musialam 2h leżeć a później już mogłam wstać I chodzić normalnie. Przyszedł mój doktor ten do którego chodze prywatnie, był rozeznany już. Przyznał, że widział tą wadę już na tej wizycie ale nie chciał mnie mocno denerwować. Wiedział, że jak tu przyjdę to mi wszystko zrobią od razu. Zapytałam czy mam przyjść do niego na wizytę prywatna w wyznaczonym terminie to powiedział, że tak, że wszytko normalnie, że ciaza bedzie traktowana normalnie, ale też trzeba w to włączyć kardiologa po prostu, który jutro będzie mnie oglądał i wyjaśniał.

zazu, Namisa, edka85, Anulka87, Sunday_92, Loki, Gravity, aeiouy lubią tę wiadomość

🩷 Julka 25.05.2023
  • Kalolika Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcia dobrze że trafiłaś na mądrego i dobrego lekarza który zadbał o Ciebie i mała jak należy to są prawdziwi fachowcy w swojej dziedzinie :)

Henio 29.05.2023♥️
    Staś 23.12.2019♥️
    [event.png
  • eMPe Przyjaciółka

Wysłany: 9 lutego 2023, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski a mnie dorwała chyba rwa kulszowa. Wczoraj pierwszy raz zaczęło boleć mnie biodro ale rozchodzilam to i było nawet Ok. Byłam.dzis na wizycie u mojej lekarki i powiedziałam jej o tym biodrze i stwierdziła że pewnie więzadła się rozluźniły i przeciążenie było bo maluch rośnie. Ale dzis pi powrocie do domu dostałam takiego ataku mocnego juz od plecow i skojarzyłam że to chyba ta rwa. Ból straszny taki przeszywajacy. Nikomu tego nie życzę.

• Kalolika Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eMPe wrote:
    Laski a mnie dorwała chyba rwa kulszowa. Wczoraj pierwszy raz zaczęło boleć mnie biodro ale rozchodzilam to i było nawet Ok. Byłam.dzis na wizycie u mojej lekarki i powiedziałam jej o tym biodrze i stwierdziła że pewnie więzadła się rozluźniły i przeciążenie było bo maluch rośnie. Ale dzis pi powrocie do domu dostałam takiego ataku mocnego juz od plecow i skojarzyłam że to chyba ta rwa. Ból straszny taki przeszywajacy. Nikomu tego nie życzę.
    Jako osoba cierpiąca często na nawracające rwy polecam udać się do fizjoterapeuty bo mam nadzieję że już do Ciebie nie wróci ale później może gorzej 🙈

Henio 29.05.2023♥️
    Staś 23.12.2019♥️
    [event.png
  • Kapod Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcia to naprawdę fajny lekarz...
    Mnie właśnie wkurza jak straszą często bez sensu.
    Dobrze, że to amnio też bez problemów i z głową zrobili.
    Powodzenia jutro o kardiologa. Oby właśnie wszystko dobrze wyjaśnił, a nie straszył

• Kapod Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xxx

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2023, 21:30

• Namisa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eMPe wrote:

Ja ostatnio na szkole rodzenia miałam zajęcia z fizjoterapeutka uroginekologiczna i ona mówiła że paradoksalnie taka prawdziwa rwa kulszowa, czyli ból korzeniowy/wypadnięcie dysku praktycznie w ciąży nie występuje. Często potocznie się tak o tym mówi, ale w ciąży najczęściej przyczyna leży w dysbalansie mięśniowym, na którym cierpi mięsień gruszkowaty i daje podobne objawy co rwa kulszowa. Ogółem w ciąży zmienia się nam środek ciężkości, nagle przybieramy na wadze, a nasze mięśnie nie są na te zmiany często gotowe i nadmiernie angażują ten mięsień przebiegający blisko nerwu kulszowego. Plus jest taki że mięsień ten "dobrze współpracuje" i czasem wystarczy jedna-dwie wizyty u fizjoterapeuty zeby odczuć efekty. Wiec zapisuj się koniecznie, niech ci rozpracuje porządnie te napięcia 💪

age.png
  • Ulcia9112 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak. Możesz spróbować sobie wziąć piłeczkę i tą piłeczką masować górną/środkową część pośladka. Jak przyłożysz taką piłeczkę do tyłka i staniesz przy ścianie, pojeździsz trochę tą piłką, to zapewniam, że od razu poczujesz, że to jest to. Trochę może Ci rozluźni.
    Ja to znam i rzeczywiście, czasem wystarczy, że źle staniesz i takie przeszywające ukłucie zaskakuje.

eMPe lubi tę wiadomość

🩷 Julka 25.05.2023
  • eMPe Przyjaciółka

Wysłany: 9 lutego 2023, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Mam zamiar iść do fizjoterapeuty bo boję się że może być jeszcze gorzej.
    Cokolwiek to jest, to jest bolesne.

‹‹ 101 102 103 104 105 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ