👶 Czerwiec 2023 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
po 35 roku zycia wykonuje sie krzywa cukrowa w ciazy dwa razy.
Starania od 01.2020
2021 /2022 Przewlekle zapalenie endometrium, usuniety polip
3 histeroskopie, biopsja, 2 antybiotykoterapie
Pazdziernik 2022 planowane IUI, zamiast tego niespodzianka i 2 kreski
Termin: czerwiec 2023, bedzie coreczka! -
Czy spotkalyscie sie moze z zapaleniem gruczolu Bartholina? Pewnosci nie mam, ale po przestudiowaniu internetow wyglada na to, ze byc moze wlasnie to mnie dopadlo. Narazie guzek jest bolesny tylko przy dotyku. Ale dodatkowo mam tez lekkie bole podbrzusza, dopadl mnie stres i nie wiem czy maja one cos wspolnego z guzkiem czy tez sa jak najbardziej fizjologiczne. Guzek wyczulam kilka dni temu i niestety sam nie schodzi. Niekorzystnie wypadlo w tym tygodniu, bo mojego lekarza prowadzacego nie ma, chyba jutro sie gdzies z tym zglosze..ale dokad? na SOR? Nawet nie wiem jak dziala izba przyjec, i czy w swieta w ogole dziala. A dalsze czekanie moze skutkowac pojawieniem sie ropniaStarania od 01.2020
Loki wrote:Czy spotkalyscie sie moze z zapaleniem gruczolu Bartholina? Pewnosci nie mam, ale po przestudiowaniu internetow wyglada na to, ze byc moze wlasnie to mnie dopadlo. Narazie guzek jest bolesny tylko przy dotyku. Ale dodatkowo mam tez lekkie bole podbrzusza, dopadl mnie stres i nie wiem czy maja one cos wspolnego z guzkiem czy tez sa jak najbardziej fizjologiczne. Guzek wyczulam kilka dni temu i niestety sam nie schodzi. Niekorzystnie wypadlo w tym tygodniu, bo mojego lekarza prowadzacego nie ma, chyba jutro sie gdzies z tym zglosze..ale dokad? na SOR? Nawet nie wiem jak dziala izba przyjec, i czy w swieta w ogole dziala. A dalsze czekanie moze skutkowac pojawieniem sie ropnia
Loki lubi tę wiadomość
-
Loki wrote:Czy spotkalyscie sie moze z zapaleniem gruczolu Bartholina? Pewnosci nie mam, ale po przestudiowaniu internetow wyglada na to, ze byc moze wlasnie to mnie dopadlo. Narazie guzek jest bolesny tylko przy dotyku. Ale dodatkowo mam tez lekkie bole podbrzusza, dopadl mnie stres i nie wiem czy maja one cos wspolnego z guzkiem czy tez sa jak najbardziej fizjologiczne. Guzek wyczulam kilka dni temu i niestety sam nie schodzi. Niekorzystnie wypadlo w tym tygodniu, bo mojego lekarza prowadzacego nie ma, chyba jutro sie gdzies z tym zglosze..ale dokad? na SOR? Nawet nie wiem jak dziala izba przyjec, i czy w swieta w ogole dziala. A dalsze czekanie moze skutkowac pojawieniem sie ropnia
Myślę, że ja to miałam, po lewej stronie właśnie w miejscu gdzie przedstawiają internetowe ryciny. Była to taka wyczuwalna kulka jakby. Oczywiście już zesrana, że mam raka, umawiałam się do lekarza, ale często one same mogą się odblokować, i u mnie tak się stało. Podczas kąpieli jak się tam dotykałam czy też trochę masowałam to "badając" to wyleciała jakaś maź i zgrubienie zniknęło.
Loki lubi tę wiadomość
🩷 Julka 25.05.2023 -
Jedz spokojnie na izbę, pracują oczywiście całą dobre bez względu na święta. Może to nie bartholin tylko np jakiś stan zapalny po depilacji itp. ale nie zaszkodzi sprawdzić, najwyżej dostaniesz leki.Loki lubi tę wiadomość
❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014 -
-
Anulka87 wrote:I jak sytuacja?
Dzieki dziewczyny za odpowiedzi! To prawdopodobnie Bartholin, ale na tyle jeszcze maly ( okolo centymetra), bez zapalenia i bez ropnia, ze zostawiony do obserwacji. Wiec mam juz spokojna glowe, gdy wiem co to jest i powiedziano mi tez, ze z takim guzkiem mozna rodzic, podobno takie pacjentki w tym szpitalu mieli. Dodatkowo dowiedzialam sie, ze macica / brzuch mi sie stawia i zalecono magnez 3x2, wiec zamiast odstawiac magnez przed porodem, zwiekszam jego dawke
Zniknal niepokoj, ktory mnie meczyl od kilku dni
Anulka87, Ulcia9112 lubią tę wiadomość
Starania od 01.2020
Ulcia9112 wrote:Myślę, że ja to miałam, po lewej stronie właśnie w miejscu gdzie przedstawiają internetowe ryciny. Była to taka wyczuwalna kulka jakby. Oczywiście już zesrana, że mam raka, umawiałam się do lekarza, ale często one same mogą się odblokować, i u mnie tak się stało. Podczas kąpieli jak się tam dotykałam czy też trochę masowałam to "badając" to wyleciała jakaś maź i zgrubienie zniknęło.
Oby tak wlasnie sie stalo u mnie! Bo ewentualne nacinanie i czyszczenie w szpitalu tak srednio do mnie przemawia. Ale zobaczymy jak sie to potoczy..Starania od 01.2020
Loki wrote:Dzieki dziewczyny za odpowiedzi! To prawdopodobnie Bartholin, ale na tyle jeszcze maly ( okolo centymetra), bez zapalenia i bez ropnia, ze zostawiony do obserwacji. Wiec mam juz spokojna glowe, gdy wiem co to jest i powiedziano mi tez, ze z takim guzkiem mozna rodzic, podobno takie pacjentki w tym szpitalu mieli. Dodatkowo dowiedzialam sie, ze macica / brzuch mi sie stawia i zalecono magnez 3x2, wiec zamiast odstawiac magnez przed porodem, zwiekszam jego dawke
Zniknal niepokoj, ktory mnie meczyl od kilku dniLoki lubi tę wiadomość
❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
Loki wrote:Dzieki dziewczyny za odpowiedzi! To prawdopodobnie Bartholin, ale na tyle jeszcze maly ( okolo centymetra), bez zapalenia i bez ropnia, ze zostawiony do obserwacji. Wiec mam juz spokojna glowe, gdy wiem co to jest i powiedziano mi tez, ze z takim guzkiem mozna rodzic, podobno takie pacjentki w tym szpitalu mieli. Dodatkowo dowiedzialam sie, ze macica / brzuch mi sie stawia i zalecono magnez 3x2, wiec zamiast odstawiac magnez przed porodem, zwiekszam jego dawke
Zniknal niepokoj, ktory mnie meczyl od kilku dni -
Zniknal niepokoj, ktory mnie meczyl od kilku dni
Ja wczoraj na wizycie u gina usłyszałam żeby magnez odstawić, a prawdę mówiąc już dwa tygodnie nie biorę w związku z zaleceniem położnej. Po 35 tygodniu ciąży szyjka zaczyna się już stopniowo fizjologicznie skracać, te skurcze przepowiadające maja prawo się pojawiać - ba, mogą występować nawet na dlugo wczesniej i nie jest to jednoznaczne z tym, ze szyjka wcale sie skraca. Podpytaj swojego gina czy ten magnez w takiej dużej dawce na chwilę przed porodem jest na pewno konieczny w twoim przypadku. Jak się tak zastanowić to porody przedwczesne stanowią bardzo maly procent rozwiązań, a z kolei indukcje, brak skurczy i postępu porodu to mam wrazenie ostatnio jakaś plaga - naprawdę mało znam kobiet które rodziły w terminie, bez oksytocyny. -
Namisa wrote:Ja wczoraj na wizycie u gina usłyszałam żeby magnez odstawić, a prawdę mówiąc już dwa tygodnie nie biorę w związku z zaleceniem położnej. Po 35 tygodniu ciąży szyjka zaczyna się już stopniowo fizjologicznie skracać, te skurcze przepowiadające maja prawo się pojawiać - ba, mogą występować nawet na dlugo wczesniej i nie jest to jednoznaczne z tym, ze szyjka wcale sie skraca. Podpytaj swojego gina czy ten magnez w takiej dużej dawce na chwilę przed porodem jest na pewno konieczny w twoim przypadku. Jak się tak zastanowić to porody przedwczesne stanowią bardzo maly procent rozwiązań, a z kolei indukcje, brak skurczy i postępu porodu to mam wrazenie ostatnio jakaś plaga - naprawdę mało znam kobiet które rodziły w terminie, bez oksytocyny.
Także zgadzam się na tym etapie skurcze przygotowujące do porodu i stopniowe skracanie szyjki jest już powoli pożądane.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2023, 14:40
Namisa lubi tę wiadomość
❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
Teraz tak myślę,że ja piję Ustronianke z jodem lub magnezem. Jedna na dzień,więc co drugi dzień 1.5 l z magnezem. Też chyba odstawić,co?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2023, 14:51
-
zazu wrote:Powiedziałabym nawet że jak poród ma się zacząć to żadne nospy magnezy i inne wspomagacze nic tu nie pomogą 🤷 a faktycznie zbyt długie przyjmowanie leków typu magnez, luteina może mieć wpływ na to że te ciąże się nie chcą kończyć bo organizm jest nimi przesycony.
Także zgadzam się na tym etapie skurcze przygotowujące do porodu i stopniowe skracanie szyjki jest już powoli pożądane.
Z resztą zgadzam się z zazu, jestem na grupie o niewydolności szyjki i jak poród ma się zacząć to magnezy i nospy to totalnie nic nie dają, dziewczyny są poobstawiane mega dawkami, a mimo to porody przedwczesne się zdarzają. Nawet leki tokolityczne i magnez dożylny niestety nie zawsze są w stanie powstrzymać akcje.
Z drugiej strony, po obserwacjach na tamtej grupie mogę stwierdzić, że wielu lekarzy jest na bakier z aktualną wiedzą, nakazują bezwzględny reżim łóżkowy, diagnozują niewydolną szyjkę przy lekkim skróceniu po 30 tygodniu (np. 2.5cm w 32 TC 🙈).
-
Anulka87 wrote:Teraz tak myślę,że ja piję Ustronianke z jodem lub magnezem. Jedna na dzień,więc co drugi dzień 1.5 l z magnezem. Też chyba odstawić,co?
A ile w przeliczeniu na miligramy tam moze byc tego magnezu? Tak daleko bym raczej nie szła, bo magnez w diecie jest bardzo ważny i potrzebny, tym bardziej jeśli taka wodą ci smakuje i pomaga się odpowiednio nawadniac. Ale już suplementy czy leki typu Aspargin gdzie jedna tabletka zawiera 250 mg magnezu mogą być na tym etapie niekoniecznie wskazane. -
zazu wrote:Powiedziałabym nawet że jak poród przedwczesny ma się zacząć to żadne nospy magnezy i inne wspomagacze nic tu nie pomogą 🤷 a faktycznie zbyt długie przyjmowanie leków typu magnez, luteina może mieć wpływ na to że te ciąże się nie chcą kończyć w terminie bo organizm jest nimi przesycony.
Także zgadzam się na tym etapie skurcze przygotowujące do porodu i stopniowe skracanie szyjki jest już powoli pożądane.
Kurde a ja dzisiaj zaczęłam 35 tydz i w sumie mój dr nie kazał jeszcze odstawiać ani luteiny ani asparginu. W sumie pytali mnie wczoraj z jakiego powodu było to zlecone, tak jakby sądzili, że nie muszę brać. Pytanie jak długo będą mnie na tym trzymać, skoro najważniejsze dla nich żeby dzidzia wyszła jak najpóźniej.
🩷 Julka 25.05.2023 -
Ulcia u ciebie sytuacja może być trochę inna z racji sytuacji z serduchem córki. A kiedy masz zaplanowaną kolejną wizytę u swojego gina żeby dopytać o te leki? Aa właśnie, ktoś pytał ostatnio o to jak długo bierze się Acard - u mnie wczoraj na wizycie gin kazał odstawić. Wczoraj byłam 33+6 i wzięłam ostatnia tabletkę
Korallik ja miewam te skurcze stóp i lydek jakoś od przełomu 2 i 3 trymestru ale się nie nasilają, są znośne, mam wrazenie ze nawet lzejsze teraz niz gdy bralam magnez. Pomogło bardzo rozmasowanie nóg przez fizjoterapeutkę - mowila mi, ze w ciazy te skurcze nóg bywają często napięciowe, nie tylko związane z gospodarką magnezową. -
Namisa wrote:Ulcia u ciebie sytuacja może być trochę inna z racji sytuacji z serduchem córki. A kiedy masz zaplanowaną kolejną wizytę u swojego gina żeby dopytać o te leki? Aa właśnie, ktoś pytał ostatnio o to jak długo bierze się Acard - u mnie wczoraj na wizycie gin kazał odstawić. Wczoraj byłam 33+6 i wzięłam ostatnia tabletkę
Korallik ja miewam te skurcze stóp i lydek jakoś od przełomu 2 i 3 trymestru ale się nie nasilają, są znośne, mam wrazenie ze nawet lzejsze teraz niz gdy bralam magnez. Pomogło bardzo rozmasowanie nóg przez fizjoterapeutkę - mowila mi, ze w ciazy te skurcze nóg bywają często napięciowe, nie tylko związane z gospodarką magnezową.❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014