👶 Czerwiec 2023 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie nawet Ok. W nocy łapią mnie małe przepowiadacze i budze się i zastanawiam czy to już czy jeszcze. No ale póki co jeszcze.
U mnie wieksza frustrację spowodowało upc które od kilku dni wyłączyło nam internet i telewizję bo niby maja jakas usterkę a nie umieją jej rozwiązać i każdy mówi co innego.
I u nas nie ma slonca i tak depresyjne to trochę działa bonjedbak wole poranne słońce;) niż to szaro buro I ponuro.
Dobrej soboty dziewczęta.
-
Jestem po ocenie szyjki. Niewiele jej zostało, jakieś pół cm. Poza tym dobre warunki do porodu sn. Młoda nadal ma brzuch o 3,5 cm większy. Taka jej podobno uroda i raczej już nie powinno w ciągu kilku dni to się zmienić na moją niekorzyść. Mam nadzieję.. Powiedział, że jeśli o chodzi o mnie, to poród może się zacząć w każdej chwili. Dał mi maks 5 dni.
zazu lubi tę wiadomość
-
Ani0nka, ja wiem, że u wielorodek szyjka może się jednocześnie skracać i rozwierać. Czyli takie działanie dwa w jednym
zazu, Ani0nka lubią tę wiadomość
-
Na liście do rozpakowania zostało 25,z czego udziela się garstka...lada chwila a będziemy wszystkie 😱 no i 1/3 miesiąca za nami 😱
Ja dzisiaj w planach dokończyć pokój,dopakowac torbę i wpaść na kawę do mamy 🙂
Swoją drogą,tak kiepsko śpię,że obawiam się,że nigdy się już nie wyspie 🙄 -
Dziewczyny, te z Was które już są mamami może doradzicie coś, bo ledwo wyrabiamy. W domu już synek tylko na piersi, chyba zaczyna się nawał, bo mleko po pas. Budzi się na karmienie, przewijamy go i karmimy się zazwyczaj około 30-40 min. Później zaczyna się wkurzać, prężyć, płakać i puszcza dużo bąków i zaczyna się masakra. Walczymy żeby go uspokoić, ale nic nie działa. W końcu zaśnie, pospi z godzinę i od nowa 🤦♀️ robi też często kupki, to już raczej nie smółka, ale są takie zielonkawe. Dzisiaj przychodzi cdl więc na pewno coś nam doradzi, ale może macie jakieś sposoby na takiego marudera.
A i jeszcze jedno, w szpitalu nie robili USG brzuszka ani główki (podobno robią tylko przy wskazaniach, a nie przesiewowo), zrobić prywatnie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2023, 10:21
-
Rano miałam spore plamienie i trochę czopa mi odeszło. Tak więc szyjka już się powoli przygotowuje.
Sunday, takich badań nie robią standardowo, muszą być wskazania. Jeśli chcesz, to możesz zrobić prywatnie. Ale w sumie nie wiem po co. Skoro nie było urazowo okołoporodowych, to żadnych krwiaków w główce nie powinno być.zazu lubi tę wiadomość
-
Odbijam go, bardziej mnie martwią te częste bąki i kupa. W Poznaniu w niektórych szpitalach robią USG głowy i brzuszka wszystkim dzieciom, ale akurat w tym w którym rodziłam nie. Zastanawiam się nad tym brzuszkiem, czy to tylko kwestia adaptacji czy coś się dzieje złego i dlatego zaczęłam myśleć o tym USG, mega mnie dziwi, że dziecko histeryzuje po jedzeniu a nie przed, najchętniej śpi u mnie na brzuchu, no ale tak się nie da na dłuższą metę.
-
edka85 wrote:Rano miałam spore plamienie i trochę czopa mi odeszło. Tak więc szyjka już się powoli przygotowuje.
Sunday, takich badań nie robią standardowo, muszą być wskazania. Jeśli chcesz, to możesz zrobić prywatnie. Ale w sumie nie wiem po co. Skoro nie było urazowo okołoporodowych, to żadnych krwiaków w główce nie powinno być.❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014 -
Kapod wrote:Może połyka dużo powietrza. Na pewno dobrze się przystawia? Daj znać co powiedziała doradczyni... Też jestem ciekawa co to może być i tak temu ewentualnie zaradzić
Z innych rzeczy synek ma skrócone górne wędzidełko i trzeba je masować. Na pewno mamy się umówic do neurologopedy, bo też ma cofnięta bródkę i wąskie podniebienie - najprawdopodobniej często ssał kciuka w okresie prenatalnym. Z tych względów trochę źle ssie. I obserwacja w kierunku refluksu jeżeli pół h odbjania po każdym karmieniu nie wystarczy. No i spojrzała na wypis, na którym synek ma wpisane, że ma deferomacje stopki że względu na ułożenie w brzuchu, w szpitalu powiedzieli, że to niby się samo powinno ułoży, ale jednak według niej warto umówić się z fizjoterapeutą żeby to zacząć korygować.
Z dobrych rzeczy, piersi super do laktacji, u mnie pokarmu dużo i cdl zdziwiona, że żadnych poranionych sutków ani nic takiego.
-
Nasza Nadia tez troszkę ma cofnięta bródkę ale my nie mamy problemów z karmieniem, bo ładnie się przystawia, ssie, nie rozszczelnia się i ładnie przybiera na wadze. Podobno niekiedy to jest fizjologiczne i kp pomaga wysunąć tą bródkę do przodu
-
zazu wrote:No jak czop podbarwiony krwią to powinno pójść niedługo. Zwłaszcza u Ciebie 😅
zazu lubi tę wiadomość
-
U mnie też czop odchodzi cały czas i też dzisiaj plamienie. Do tego dzień w dzień skurcze, z każdym dniem mocniejsze ale wyciszają się potem. Teraz np mam takie co 3 minuty bolą jak na początku porodu... Mąż się na mnie patrzy i tylko czeka czy jedziemy czy nie 🤦 jutro mam lekarza i ktg.❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014 -
Uuum,ciekawe co ten tydzień przyniesie 😱😍
A na od nocy mam w końcu jakieś bóle okresowe. Nie jaram się, wiadomo,ale coś się dzieje. Fakt,że tyle co ja nasprzatalam w domu ( głównie na kolanach, żeby pyłu z remontu się pozbyć),to i tak moje.
GG -
U mnie cisza, ale to normalne. Bo należę do tych, u których jak się zacznie, to już pełną parą.
-
Sunday_92 wrote:Ogólnie to mamy parę rzeczy do poprawy, raz, że za mało odbijamy, dwa że maluch nam trochę za mało zjada, bo przysypia przy karmieniu i jest nadal głodny stąd ta histeria - teraz jest odbity i najedzony (moje mleko plus trochę mieszanki ale przez wężyk przy piersi) i śpi jak aniołek. Na razie mamy przez najbliższe dni dokarmiać wężykiem, bo jest trochę odwodniony, ale mam próbowac zbierać kolektorem lub laktatorem i podawać swoje.
Z innych rzeczy synek ma skrócone górne wędzidełko i trzeba je masować. Na pewno mamy się umówic do neurologopedy, bo też ma cofnięta bródkę i wąskie podniebienie - najprawdopodobniej często ssał kciuka w okresie prenatalnym. Z tych względów trochę źle ssie. I obserwacja w kierunku refluksu jeżeli pół h odbjania po każdym karmieniu nie wystarczy. No i spojrzała na wypis, na którym synek ma wpisane, że ma deferomacje stopki że względu na ułożenie w brzuchu, w szpitalu powiedzieli, że to niby się samo powinno ułoży, ale jednak według niej warto umówić się z fizjoterapeutą żeby to zacząć korygować.
Z dobrych rzeczy, piersi super do laktacji, u mnie pokarmu dużo i cdl zdziwiona, że żadnych poranionych sutków ani nic takiego.
A co znaczy, że za mało odbijacie? Za krótko próbowaliście czy, że np raz nie wystarczy?
🩷 Julka 25.05.2023 -
Ulcia9112 wrote:A co znaczy, że za mało odbijacie? Za krótko próbowaliście czy, że np raz nie wystarczy?
-
Sunday_92 wrote:Mamy go odbijać przez pół h albo w pozycji przez ramię albo na klatce piersiowej, ale wtedy nie w pionie tylko tak na pół leżąco, nawet jak odbije wcześniej to mamy tak z nim siedzieć przed odłożeniem do łóżeczka. Powiem Wam, że to jest trochę masakra, bo on się obudzi, przewinięcie, potem je z 30-40min, odbicie kolejne 30 min i się robi 1.5h, a on je tak co 2.5 🙈 także pomiędzy karmieniami jest max. godzina spokoju, aktualnie obydwoje chodzimy jak zombie. Mam nadzieję, że zacznie mu w końcu waga wracać.
Ale skoro odbił to po co z nim siedziec jeszcze ? Ja daje swoje z butli a i tak się robi czasem godzina z tych nocnym karmień. Jakbym jej dawała z cycka to bym się chyba po 40 minut musiała budzić, bo ona poje trochę a zaraz zasypia
🩷 Julka 25.05.2023