👶 Czerwiec 2023 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja po USG z pappa. Wygląda wszystko dobrze, Maleństwo ma 6.7 cm 🥰 na 70 procent Dziewuszka,ale nie nastawiam się 😊 data porodu znowu bliższa,bo 20 06. Ale wg mnie ta 23/24 bardziej adekwatna. Moje Kochane Maleństwo 🥰
Kolejny raz wieczorem,jak leżałam,to czułam takie plumniecia...hm,może serio da się wyłapać jakieś ruchy. Chociaż Maleństwo na tylnej ścianie osadzone. Nie mogę się doczekać Wigilii,jak powiemy Synkowi 🥰
Koralik,też ładny brzuszek 🥰 a Twoje Maleństwo,które masz na ręku,ile ma? Chyba niewielka różnica wieku będzie 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2022, 14:09
Sunday_92, Nadulka, Ewk@, zazu, edka85 lubią tę wiadomość
-
Anulka87 wrote:Ja po USG z pappa. Wygląda wszystko dobrze, Maleństwo ma 6.7 cm 🥰 na 70 procent Dziewuszka,ale nie nastawiam się 😊 data porodu znowu bliższa,bo 20 06. Ale wg mnie ta 23/24 bardziej adekwatna. Moje Kochane Maleństwo 🥰
Kolejny raz wieczorem,jak leżałam,to czułam takie plumniecia...hm,może serio da się wyłapać jakieś ruchy. Chociaż Maleństwo na tylnej ścianie osadzone. Nie mogę się doczekać Wigilii,jak powiemy Synkowi 🥰
Koralik,też ładny brzuszek 🥰 a Twoje Maleństwo,które masz na ręku,ile ma? Chyba niewielka różnica wieku będzie 😊Nadulka, Anulka87 lubią tę wiadomość
-
Ja już mam wyniki pappy - generalnie ryzyka chorób bardzo niskie, więc super.
Trisomia 21 1: 5000
Trisomia 18 i 13 <1: 20 000
Wyliczone mam też statystyki porodu przedwczesnego (1:370) i preeklampsji (1:318). Orientujecie się czy to są już jakieś znaczące ryzyka, czy może nie? Będę się oczywiście kontaktować z lekarzem w tej sprawie, ale chciałam dopytać też tutaj, bo może któraś z was miala podobne. Mam stosunkowo niskie białko pappa (0,610 MoM), norma jest od 0,500 MoM. Beta hcg bez odchyłów, około 1 MoM. Maluch ma też małą główkę, poniżej normy dla tego wieku ciążowego (przy CRL w normie) ale nie zwiększyło to ryzyk, na USG też lekarz mi o tym nie wspominał. Nie chce sobie oczywiście nic wkręcac, ciesze się że ryzyka chorób są niskie i maluch najpewniej jest zdrowy, ale troche mi to chodzi jeszcze po głowie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2022, 19:22
Ewk@ lubi tę wiadomość
-
Namisa wrote:Ja już mam wyniki pappy - generalnie ryzyka chorób bardzo niskie, więc super.
Trisomia 21 1: 5000
Trisomia 18 i 13 <1: 20 000
Wyliczone mam też statystyki porodu przedwczesnego (1:370) i preeklampsji (1:318). Orientujecie się czy to są już jakieś znaczące ryzyka, czy może nie? Będę się oczywiście kontaktować z lekarzem w tej sprawie, ale chciałam dopytać też tutaj, bo może któraś z was miala podobne. Mam stosunkowo niskie białko pappa (0,610 MoM), norma jest od 0,500 MoM. Beta hcg bez odchyłów, około 1 MoM. Maluch ma też małą główkę, poniżej normy dla tego wieku ciążowego (przy CRL w normie) ale nie zwiększyło to ryzyk, na USG też lekarz mi o tym nie wspominał. Nie chce sobie oczywiście nic wkręcac, ciesze się że ryzyka chorób są niskie i maluch najpewniej jest zdrowy, ale troche mi to chodzi jeszcze po głowie. -
A teraz przyznać się!!! Która już co kupiła dla swojego Maleństwa?
Ja póki co malusie skarpetusie,ale to jakoś tydzień przed testowaniem 🙊 póki co nic,omijam Pepco z daleka,a na sklepy internetowe nie wchodzę,ale wiadomo,że wujek google nie próżnuje - co chwilę mam propozycję ciekawych sklepów na Fejsie,insta i stronach internetowych 🤪 -
Anulka87 wrote:A teraz przyznać się!!! Która już co kupiła dla swojego Maleństwa?
Ja póki co malusie skarpetusie,ale to jakoś tydzień przed testowaniem 🙊 póki co nic,omijam Pepco z daleka,a na sklepy internetowe nie wchodzę,ale wiadomo,że wujek google nie próżnuje - co chwilę mam propozycję ciekawych sklepów na Fejsie,insta i stronach internetowych 🤪Ani0nka lubi tę wiadomość
❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014 -
Anulka87 wrote:A teraz przyznać się!!! Która już co kupiła dla swojego Maleństwa?
Ja póki co malusie skarpetusie,ale to jakoś tydzień przed testowaniem 🙊 póki co nic,omijam Pepco z daleka,a na sklepy internetowe nie wchodzę,ale wiadomo,że wujek google nie próżnuje - co chwilę mam propozycję ciekawych sklepów na Fejsie,insta i stronach internetowych 🤪 -
Anulka87 wrote:Co do wymiarów,to specjalista nie jestem,ale pamiętam z wcześniejszego forum,jak pisaliśmy,że dzieci rosną skokowo. W sensie,że za kilka dni parametry mogą się odwrócić, zmienić,jeśli lekarz nie widział powodu do niepokoju,to postaraj się być spokojna ❤️
Lekarz jeszcze nie widział tych wyników - tzn pewnie widział podczas wpisywania danych w komputer, ale miałam pobierana biochemie w dzień USG, więc nie rozmawialam jeszcze o wynikach skorygowanych z lekarzm. Wielkośćć główki tak mnie nie niepokoi jak to niskie białko pappa. Już oczywiście po swojemu przeczytałam opracowanie naukowe dr Józefa Krawczyka dot. wpływu niskiego białka pappa na zatrzymanie wzrostu i poród przedwczesny. Dlatego lecę w poniedziałek do doktora z certyfikatem FMF dopytać co i jak, może mnie uspokoi albo zleci Acard, bo to jest lek pierwszego rzutu w zapobieganiu takim problemom.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2022, 20:40
-
Namisa białkiem się nie przejmuj, ryzyka trisomii masz bardzo niskie i to najważniejsze.
Ja ryzyko preeklampsji mam bardzo podobne i mój lekarz mi wczoraj powiedział, że dla tego czynnika granicznym ryzykiem jest 1:150 i mój wynik jest bardzo dobry więc nie mam czym się martwić.
Namisa lubi tę wiadomość
Starania od 11.2020
👩 35l 👨40l
06.21 💔 cb
10.21 💔 cp (metotreksat)
03.2022 HSG - lewy jajowód niedrożny, prawy - światło jajowodu ograniczone
06.2022 laparoskopia - oba jajowody drożne
06.22 cb 💔
07.22 cb 💔
25.09 ⏸
27.09 beta 68,6 prog 71
29.09 beta 231
01.10 beta 756 prog 55,8
13.10 3,8mm Okruszka z ❤ Cudzie trwaj 🌈
03.11 2,2cm cudnego Bąbelka🥰
28.11 USG prenatalne 6,2cm Dzidziulka, ryzyka niskie 🥳
13.01 300g chłopaczka 😊❤
17.02 720g Marcelka 😍
22.03 1430g Kluseczka 🤯
06.04 1780g Misiaczka 🐻
11.05 3145g Pączusia 😳
06.06.2023 nasz tęczowy synek jest już z nami 😌 - 3680g, 56cm Miłości -
Gravity wrote:Namisa białkiem się nie przejmuj, ryzyka trisomii masz bardzo niskie i to najważniejsze.
Ja ryzyko preeklampsji mam bardzo podobne i mój lekarz mi wczoraj powiedział, że dla tego czynnika granicznym ryzykiem jest 1:150 i mój wynik jest bardzo dobry więc nie mam czym się martwić.
Dziękuję Gravity ❤️ pewnie w ogóle bym się nie przejęła ryzykiem gdyby nie to dość niskie białko i moje przygody z ciśnieniem (i ilość materiału który przeczytałam o tym co to może oznaczać 😅). Upewnię się w poniedziałek u gina czy on nie widzi w tych wynikach nic niepokojącego, ale już się przespałam z tym wszystkim i mi lepiej 😉Gravity lubi tę wiadomość
-
Namisa wrote:Dziękuję Gravity ❤️ pewnie w ogóle bym się nie przejęła ryzykiem gdyby nie to dość niskie białko i moje przygody z ciśnieniem (i ilość materiału który przeczytałam o tym co to może oznaczać 😅). Upewnię się w poniedziałek u gina czy on nie widzi w tych wynikach nic niepokojącego, ale już się przespałam z tym wszystkim i mi lepiej 😉
Ja z ciśnieniem mam dziwna sprawę: w gabinecie masakra zawsze około 140/90, w domu idealnie około 120/70, na następną wizytę muszę przynieść do gabinetu swój ciśnieniomierz żeby sprawdzić czy na pewno dobrze działa.
-
Sunday_92 wrote:Jak miałaś problemy z ciśnieniem to podejrzewam, że lekarz i tak Ci zapobiegawczo zleci acard. Z acardem ważne jest żeby zacząć brać przed 16tc inaczej nie ma sensu, bo już i tak nic nie da.
Ja z ciśnieniem mam dziwna sprawę: w gabinecie masakra zawsze około 140/90, w domu idealnie około 120/70, na następną wizytę muszę przynieść do gabinetu swój ciśnieniomierz żeby sprawdzić czy na pewno dobrze działa.
Mam tak zawsze. Mierze po prostu w domu bo pomiar u lekarza nie ma sensu.❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
Sunday_92 wrote:Jak miałaś problemy z ciśnieniem to podejrzewam, że lekarz i tak Ci zapobiegawczo zleci acard. Z acardem ważne jest żeby zacząć brać przed 16tc inaczej nie ma sensu, bo już i tak nic nie da.
Tak tak, doczytałam właśnie o tym 16 tygodniu i dlatego chcę skonsultować to jak najszybciej, bo kolejna wizytę u swojego prowadzącego mam dopiero po świętach. Na pierwszej wizycie miałam 145 (położna wpisała w kartę 135), na drugiej 160 (położna wpisała 145) - bo wiadomo, stresowałam się bardzo, to fakt. Ale ja w życiu takiego ciśnienia u siebie nie widziałam, jestem niskociśnieniowcem poza ciąża. Teraz gdy sporadycznie badałam u rodziców było w normie, ale z kolei puls wysoki. Mój lekarz prowadzący zwrócił uwagę na to ciśnienie, wziął w kółeczko wynik i tylko trochę postraszył, ale nie wdrożył żadnego leczenia. Zobaczymy, jeśli ten z certyfikatem FMF uzna że wdrożenie tego Acardu będzie zasadne to biore. Pobadam też teraz cały weekend ciśnienie po kilka razy dziennie, zobaczę jak to się tam rysuje.zazu lubi tę wiadomość
-
Dzidiaj o 14 prenatalne. Jestem już bardzo podekscytowana 😊 dzieciaki mają jeszcze katar ale ja już praktycznie zdrowa. Mam nadzieję że będzie wszystko dobrze. Trochę się martwię że ta infekcja mogła zaszkodzić dziecku ale to już było po 10 tygodniu to może nie miało takiego wpływu aż... Zobaczymy. Jestem dobrej myśli i proszę o kciuki.
Edka Ty też dzisiaj USG prawda? Powodzenia ❤️Sunday_92, eMPe, Namisa, magggie, Ulcia9112 lubią tę wiadomość
❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
@Namisa - mi lekarz prowadzący zlecił acard w sumie od razu (do końca 1szego trymestru 75, teraz już biorę 150). W sumie tak naprawdę nigdzie nie znalazłam informacji, że taka dawka może być w jakikolwiek sposób szkodliwa,także biore. Z tym ciśnieniem to jest też tak, że jeżeli ono jest za wysokie już od początku ciąży to zazwyczaj oznacza, że nie jest indukowane ciążą. Indukowane ciążą i zwiększające ryzyko rzucawki pojawia się po 20tc. Ja mierzę codziennie już od paru tygodni i w domu mam ok, no ale w gabinecie już trzy razy miałam 140/90 (co jeszcze nie jest wskazaniem do leczenia, ale już czerwoną flagą). Na kolejną wizytę wezmę swój ciśnieniomierz i zrobimy pomiar na obu żeby sprawdzic czy się zgadza, jak tak to spoko i po prostu wizyta mnie stresuje 😂
W ogóle ostatnio mnie naszła refleksja czy te wszystkie leki są na pewno bezpieczne (biorę acard, neoparin i glucophage), ale już chyba przestanę rozkminiać, bo oszaleję.
@zazu, kciuki za dziś! 🤞zazu, Namisa lubią tę wiadomość
-
Zazu, Edka kciuczki za prenatalne 🤞🍀
Sunday no to daj znać jak przebiegnie eksperyment z tym badaniem ciśnienia na dwóch aparatach, myślę że to te wizyty jednak nas tak uruchamiają 😅 Rozumiem twoje przemyślenia odnośnie stosowania leków i ich bezpieczeństwa, sama mam taki dystans do brania czegokolwiek w ciąży, choć prawda jest taka że lekarz zawsze powinien zlecić lek jeśli uważa, że jego stosowanie przynosi więcej korzyści niż niestosowanie. Sądzę że skoro ci je zalecili, to znaczy że w twoim przypadku jest to zasadne. Na pewno cukrzyca ciążowa jest realnym zagrożeniem (a już stosowanie leku uznanego za raczej bezpieczny tylko domniemanym) więc spokojnie - maluch jest bezpieczny, robisz dla niego wszystko co najlepsze 💖zazu lubi tę wiadomość