X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bo dostałam wyniki i antygen HBS niereaktywny i przeciwciała HCV niereaktywne. Czyli to dobrze?

A z moczu to co oznacza leukocyty 1?
    https://zapodaj.net/plik-aK3ENJ4Qkm

Amelia 23.12.2015 🩷
    Czekamy na Hanię 06.2025 🩷

preg.png
  • Klaudek11 Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2024, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @ KarolaKinga czekamy na wieści po wizycie✊️✊️

KarolaKinga lubi tę wiadomość

🧔👩 29l
    👶2l

03.2023 cb 💔
    05.2023 poronienie w 9tc 💔
    11.2023 cb 💔
    01.2024 poronienie w 9tc 💔 (acard)

04.2024 badanie na trombofilie
    mutacje Pai-1 hetero i MTHFR hetero
    następna ciąża na acardzie i heparynie

17.10 II kreski✊️
    28.10 pecherzyk w macicy
    14.11 zarodek 1,24cm i ❤
    4.12 CRL 3,89cm
    12.12 prenatalne
    17.02 połówkowe

preg.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    W bardziej zaawansowanej ciąży czuć że coś się dzieje. Moja córka zaczęła się strasznie jakby rzucać. A potem przestałam czuć ruchy. Tak jak nigdy wczesniej jak bylam może w 7 czy 8msc. Pojechałam na ip i zrobili badania I ponoć prawdopodobnie zaplatala się w pępowinę a potem na szczęście udało się jej odplatac. Ale powiedzieli że dobrze ze przyjechałam. Ona po prostu wyczerpana zasnęła. Poznali po tym że rz3czywiscie było coś nie tak bo spała bardzo zmęczona, nawet nie reagowała zbytnio na ugniatanie i chyba cos z ktg im wyszlo nie jestem pewna. W kazdym razie lekarka mowila ze na 90 proc to bylo zaplatanie. Po prostu zmęczona była po tej akcji. Dzień później miałam ponowna kontrolę i ok było już.
    Dlatego pisałam że w wyższej ciąży jak soe coś dzieje to czuć raczej. Do zakażenia też dochodzi szybciej bo płód ma smółkę która bardzo często oddaje przy niedotlenieniu. Następuje też masywna maceracja która też daje objawy zakażenia.

Fajnie ze piszecie o tym kursie pierwszej pomocy. Ja juz nie chce walić kazań że ciąża to czas na edukację a nie ciągłe oglądanie miliona ubranek i gapienie sie w netflixa.
    Kobiety często są rozpieprzone bo nie wiedzą że noworodki nie śpią,że karmienie piersią to praca nad która trzeba skupić się od pierwszych minut. Mało kobiet zdaję sobie sprawę z tego,że dziecko od razu musi leżeć przy piersi i ja stymulować. Pierwsze 24 h z sutkiem w ustach to magia dla karmienia.

Wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy że tego że dziecko codziennie jest inne,że wczoraj nie znaczy jutro, nie wie co to są skoki rozwojowe. I moje ulubione: moje dziecko nie chce jeść tego i tego .

Tanashi, Alex_92 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Avocado ja miałam w jednej ciazy rwę kulszową i ona zaczynała się od pleców przez pośladek szła i po nodze, poczytaj sobie, bo to co napisałaś trochę mi o tym przypomniało. Oczywiście nie mówię, że u Ciebie to, ale sprawdź, może będzie Ci się zgadzać…

Ja dziś mam ból brzucha od kaszlu 😩 mąż będzie w Przychodni sam pod wieczór, to mu polecę wejść do apteki, może dadzą mi coś na ten kaszel bez recepty, choć też nie wiem czy się łudzić, bo wiem z doświadczenia, że hasło „ciąża” powoduje, że na dzień dobry mówią paracetamol i sól morska do tego prenalen, a nic z tego mi nie pomoże :/ a ja już dziś poza kaszlem i osłabieniem po chorobie czuję się całkiem zdrowo

Gusia_, moja mama jest aptekarką i mówiła, że przy kaszlu można w ciąży stosować syrop islandzki (bez alkoholu, bo są różne wersje) :) On ma porost islandzki w składzie i działa nawilżająco, więc może trochę zredukuje kaszel

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2024, 15:33

Gusia_ lubi tę wiadomość

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Avocado ja miałam w jednej ciazy rwę kulszową i ona zaczynała się od pleców przez pośladek szła i po nodze, poczytaj sobie, bo to co napisałaś trochę mi o tym przypomniało. Oczywiście nie mówię, że u Ciebie to, ale sprawdź, może będzie Ci się zgadzać…

Ja dziś mam ból brzucha od kaszlu 😩 mąż będzie w Przychodni sam pod wieczór, to mu polecę wejść do apteki, może dadzą mi coś na ten kaszel bez recepty, choć też nie wiem czy się łudzić, bo wiem z doświadczenia, że hasło „ciąża” powoduje, że na dzień dobry mówią paracetamol i sól morska do tego prenalen, a nic z tego mi nie pomoże :/ a ja już dziś poza kaszlem i osłabieniem po chorobie czuję się całkiem zdrowo

Ja to sami z kaszle. Pewnie mamy tego samego wirusa. Oczywiście prenalen mogę brać i inhalacje. Przynajmniej zwolnienie mi przedluzyl

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna a właśnie miałam pytać co ci powiedział lekarz, ubiegłaś mnie.

Tanashi dzięki, przesłałam mężowi ❤️

Tanashi, Luna30 lubią tę wiadomość

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:

Fajnie ze piszecie o tym kursie pierwszej pomocy. Ja juz nie chce walić kazań że ciąża to czas na edukację a nie ciągłe oglądanie miliona ubranek i gapienie sie w netflixa.
    Kobiety często są rozpieprzone bo nie wiedzą że noworodki nie śpią,że karmienie piersią to praca nad która trzeba skupić się od pierwszych minut. Mało kobiet zdaję sobie sprawę z tego,że dziecko od razu musi leżeć przy piersi i ja stymulować. Pierwsze 24 h z sutkiem w ustach to magia dla karmienia.

Wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy że tego że dziecko codziennie jest inne,że wczoraj nie znaczy jutro, nie wie co to są skoki rozwojowe. I moje ulubione: moje dziecko nie chce jeść tego i tego .

Ogólnie po doświadczeniach z poprzedniego porodu i połogu już wiem, że teraz wyprawka będzie głównie dla mnie, nie dla dziecka 😅 bardzo zaskoczyło mnie to, że musiałam się przez pierwsze pół roku przebierać 2/3 razy w nocy w inną piżamę, bo budziłam się cała zalana mlekiem mimo zakładania biustonosza i wkładek na noc i ogólnie nasze łóżko pływało xd Zimą to był koszmar, bo było mi ciągle zimno, latem może przynajmniej to będzie jakaś forma ochłodzenia 🤣

preg.png
  • SZKODNIK Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena321 wrote:
    Dziewczyny bo dostałam wyniki i antygen HBS niereaktywny i przeciwciała HCV niereaktywne. Czyli to dobrze?

Leukocyty ok, hbs też ok :)

magdalena321 lubi tę wiadomość

preg.png
  • SZKODNIK Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego pisałam że w wyższej ciąży jak soe coś dzieje to czuć raczej. Do zakażenia też dochodzi szybciej bo płód ma smółkę która bardzo często oddaje przy niedotlenieniu. Następuje też masywna maceracja która też daje objawy zakażenia.

Ja zaczęłam karmić w 5 dobie, wcześniej nie było pokarmu (nie chce Wam nawet opowiadać mojego porodu). Była walka o cyca i karmiliśmy się 3 lata 😎

Tanashi lubi tę wiadomość

preg.png
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SZKODNIK wrote:
    Leukocyty ok, hbs też ok :)

Dziękuję 🙏🏻

Amelia 23.12.2015 🩷

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkodnik to ekstra, że się udało w takiej sytuacji!

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto

Wysłany: 18 listopada 2024, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SZKODNIK wrote:
    Ja zaczęłam karmić w 5 dobie, wcześniej nie było pokarmu (nie chce Wam nawet opowiadać mojego porodu). Była walka o cyca i karmiliśmy się 3 lata 😎
    Wiesz,mało jest kobiet którym pokarm sam leci....Raczej trzeba stymulować piersi.

preg.png
  • CelinaJan Przyjaciółka

Wysłany: 18 listopada 2024, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maniaaa bardzo mi przykro 💔
    Tulę mocno🫂

Maniaaa. lubi tę wiadomość

28.08.23r ⏸️
    06.10.23 poronienie chybione 💔
    16.10.24⏸️

preg.png

Wysłany: 18 listopada 2024, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Ogólnie po doświadczeniach z poprzedniego porodu i połogu już wiem, że teraz wyprawka będzie głównie dla mnie, nie dla dziecka 😅 bardzo zaskoczyło mnie to, że musiałam się przez pierwsze pół roku przebierać 2/3 razy w nocy w inną piżamę, bo budziłam się cała zalana mlekiem mimo zakładania biustonosza i wkładek na noc i ogólnie nasze łóżko pływało xd Zimą to był koszmar, bo było mi ciągle zimno, latem może przynajmniej to będzie jakaś forma ochłodzenia 🤣
    Miałaś wklielorazowe wkładki laktacyjne na noc? Czadowe są. Na wyjście to ubierałam jednorazowe ale w domu tylko wielorazowe

preg.png

Wysłany: 18 listopada 2024, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena321 wrote:

Wyniki masz okej

magdalena321 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałaś wklielorazowe wkładki laktacyjne na noc? Czadowe są. Na wyjście to ubierałam jednorazowe ale w domu tylko wielorazowe

Nie testowałam, a które polecasz? Ja korzystałam z jednorazowych, ale musiałam je zmieniać non stop, bo nie dawały rady.

preg.png

Wysłany: 18 listopada 2024, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Nie testowałam, a które polecasz? Ja korzystałam z jednorazowych, ale musiałam je zmieniać non stop, bo nie dawały rady.
    Ja miałam parę paczek z różnych firm ale nie pamiętam bo to kupowałam ponad 5 lat temu. Jedne na bank jakieś z allegro,Jedne z jakieś firmy wielopielo ale jaka? Zabij mnie. Ale mysle że teraz to są jeszcze lepsze.

Tanashi lubi tę wiadomość

preg.png
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2024, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz,mało jest kobiet którym pokarm sam leci....Raczej trzeba stymulować piersi.

Kurczę ja pamiętam że mi zaraz po porodzie, w sensie jak wypisałam się do domu bo wyszłam na własne żądanie po cc chyba po 48h dokładnie (moja córka była przewieziona zaraz po porodzie do CZD w inkubatorze na OIOM i nie miałam jej przy sobie) to pokarm leciał jak szalony, pamiętam że w domu w nocy odciągałam i w ciągu dnia bo cycki były takie jak kamienie twarde dużo pokarmu miałam i woziłam to mleko właśnie do młodej do szpitala i tam ją karmili nim a później jak już była na patologii noworodka już nie w inkubatorze to mogłam ją przystawić do piersi i karmiłam normalnie. Ale finalnie jak wyszła do domu to 3 miesiące tylko ją karmiłam moim mlekiem i nie pamiętam czemu w sumie tak wyszło.. Wiem na pewno że się nie najadała i dokarmiałam modyfikowanym, a później jakoś mi to mleko zaczęło zanikać no i tyle było z tego.
    Teraz chciałabym mega rozkręcić laktację i długo karmić, mam nadzieję że mi się uda.

Amelia 23.12.2015 🩷

preg.png
  • Cytrynka 🍋 Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2024, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Madzia, ja się zgadzam z tym, żebyś sobie nie wyrzucała że coś zjadłaś albo nie zjadłas, bo prawda jest taka, że w Polsce w internecie jest promowane intensywne rodzicielstwo, gdzie każda decyzja związana z ciążą lub wychowaniem dziecka urasta do jakiejś nie wiadomo jakiej rangi, najlepiej mieć doktorat z dietetyki, fizjoterapii, psychologii i jeszcze wielu rzeczy, co jest niemożliwe i potem się ludzie dziwią, że rodzice z Polski mają jeden z największych poziomów wypalenia rodzicielskiego na świecie. Od matek wymaga się, żeby wiedziały wszystko, a jak nie, to jest się złymi matkami. Bzdura.

*Wyzej to chodziło chyba o test psychologiczny Edynburska Skala Depresji Poporodowej, który jest od pewnego czasu zalecany po porodzie i jeszcze w ciąży do wypełnienia, jako badanie przesiewowe pod kątem depresji, ale ja sama nigdy się nie spotkałam z tym w praktyce, w moich stronach nie jest to jeszcze często praktykowana metoda i wgle troszczyć się o zdrowie psychiczne matek. Zresztą on wyłapuje raczej kobiety z depresja przedporodową i baby bluesem, bo depresja poporodowa raczej rozwija się później nie od razu po porodzie, jak kobieta jest w szpitalu, choć oczywiście można już wtedy rozpoznać pewne sygnały, które sugerują, że u danej pani jest większa szansa na rozwinięcie się tej choroby i otoczenie jej opieką już od początku. Akurat depresja przed i poporodowa to był temat wielu moich prac na studiach i to zdecydowanie mój obszar zainteresowań. Nawet prowadziłam z koleżanką badania międzynarodowe - porównywaliśmy odsetek depresji poporodowej u kobiet w PL i w Ukrainie

W sumie jestem ciekawa laseczki, czy Wy przy poprzednich porodach (po lub krótko przed) wypełniałyście już te kwestionariusze?
    Wypełniałam w ciąży i po porodzie. Dwa razy dostałam do wypełnienia od położnej ;)

✔️Zespół antyfosfolipidowy
    ✔️MTHFR_1298A>C HOMO
    ✔️PAI-1 HETERO
    🥰Kariotypy prawidłowe
    🥰Badanie nasienia prawidłowe

09.2020 - 👧CÓRECZKA - nasza Zosia 🥰pierwszy cykl starań, ciąża bezproblemowa

Starania o rodzeństwo od 12.2021 😊:
    06.2022 💔 poronienie zatrzymane, 6tc
    02.2023 💔 terminacja 18tc, zagrożenie mojego życia, synek z wadami letalnymi
    Potem przerwa, starania od 05.2024
    10.2024 Lametta + Zivafert (jeden pęcherzyk 19mm na dzień przed zastrzykiem, pękł) ✔️ --> trzeci cykl z lamettą
    12.10 ⏸️
    14.10 beta 67 ❤️, prog 36.70ng/ml
    16.10 beta 240 🎉🥳 przyrost 240% 😱, prog 28.18ng/ml
    18.10 beta 660 przyrost 175% 🥰, prog 36.51ng/ml

Leki: duphaston, cyclogest, acard (od owulacji), clexane (od pozytywnego testu)

preg.png
  • Cytrynka 🍋 Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2024, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex_92 wrote:
    Też się zgadzam, że im więcej się czyta tym człowiek mniej wie. Tego nie, tamtego nie. Wszystko z głową i tak jak dziewczyny pisały większość serów w sklepach jest z mleka pasteryzowanego. Wiadomo, warto przeczytać skład zanim wrzucimy do koszyka. Jedynie to zastanowiłabym się nad naparem z liści malin, bo ile źródeł tyle informacji. Ja piłam na początku bardzo dużo herbat, aż dostałam silnego krwawienia i pierwszym pytaniem lekarza było właśnie o maliny. No i tutaj tak samo, ile w tym jest prawdy i czy to było przyczyną krwawienia czy jakiś oczyszczający się krwiak, nie wiem. Maliny poszły w odstawkę i czekają na bezpieczne czasy 😊 Te kilka miesięcy przeżyje bez nich, ale nie dajmy się zupełnie zwariować.
    Napar z liści malin poleca się pić na koniec ciąży, chyba od 36 tygodnia :) przygotowuje do porodu, ale już szczegółów nie pamiętam co tam dobrego robi :D

Alex_92 lubi tę wiadomość

✔️Zespół antyfosfolipidowy
    ✔️MTHFR_1298A>C HOMO
    ✔️PAI-1 HETERO
    🥰Kariotypy prawidłowe
    🥰Badanie nasienia prawidłowe

09.2020 - 👧CÓRECZKA - nasza Zosia 🥰pierwszy cykl starań, ciąża bezproblemowa

Starania o rodzeństwo od 12.2021 😊:
    06.2022 💔 poronienie zatrzymane, 6tc
    02.2023 💔 terminacja 18tc, zagrożenie mojego życia, synek z wadami letalnymi
    Potem przerwa, starania od 05.2024
    10.2024 Lametta + Zivafert (jeden pęcherzyk 19mm na dzień przed zastrzykiem, pękł) ✔️ --> trzeci cykl z lamettą
    12.10 ⏸️
    14.10 beta 67 ❤️, prog 36.70ng/ml
    16.10 beta 240 🎉🥳 przyrost 240% 😱, prog 28.18ng/ml
    18.10 beta 660 przyrost 175% 🥰, prog 36.51ng/ml

Leki: duphaston, cyclogest, acard (od owulacji), clexane (od pozytywnego testu)

preg.png
‹‹ 183 184 185 186 187 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ