X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomyśleć że ludzkość przetrwała w jaskiniach bez laktatorów. Kobiety w Indiach albo Afryce tez nie jadą na mm albo laktaorze a ile ich tam żyje. Wiem,że gadam jak nawiedzona ale ja sobie jakoś to zawsze powtarzam jak mam kryzys kp.
    Awokado ja ponad 20 dni i też krwawienie mam spore. Ale co macica to inna historia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca, 12:12

awokado 🥑, kasssia, Korki, Alex_92 lubią tę wiadomość

event.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Wg to dobrze że dzisiaj przychodzi położna.
    Dbałam o ten pepek, był czysty, pampers zawsze pod wywinięty, nawet nie zdążyłam położyć jej na brzuchu / bo się bałam że robię to źle i chciałam żeby położna dziś ze mną to zrobiła
    W nocy odpinam jej bodziaki a mi wylatuje kikut. Tylko że w pępku coś jeszcze zostało. Czuję że będą z tego problemy :(
    Więc że pępek może odpaść między 5 a 15 dniem, a ona ma 7 dziś. Ale fakt że zostało coś w środku.. wygląda jakby jej się urwał a nie odpadł samoistnie i nie wiem dlaczego i co teraz
    U nas też zostało w środku, spokojnie 😊. To się wysuszy i też die wykruszy. Mi położna poradziła żeby psikanc bezpośrednio octeniseptem i wacikiem na sucho, dwa dni i odpadło.
    Btw, mojej córce kikut odpadł w 2 dobie w szpitalu jeszcze.

⏸️09.10.2024
    🤱💙17.06.2025💙

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 21.08.2016 💓
  • Natalia1992 Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie Tanashi. Też już pisałam że karmiłam pierwszego synka ponad 2 lata a laktatorem nic nie byłam w stanie ściągnąć :)

A druga sprawa to że dziecko wypije mm po karmieniu piersią też nie jest wyznacznikiem. Przez butelkę nie musi tak pracować więc każdy by dopil na zapas

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Była u nas położna.
    Mała ciut zgubiła na wadze - ale to może być kwestia tego pępka, że jest gorąco i że zrobiła od rana 4 wielkie kupy xD
    Poza tym położna przewspaniała, ciepła i wspierająca. Naprawdę cieszę się że na nia trafiłam. Ja się dobrze goję, powiedziała że naprawdę mam ładną tą ranę i jak dalej tak będę dbać to wszystko będzie ok

Maj.a, koktajlowa, Revolutionary , Werzol, Anabbit, ezra, Alex_92, Cel95 lubią tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm u nas mały stracił na wadze w szpitalu z 4200 na 3960 i i tak nas wypuścili, ale przy takiej wadze może się aż tak na tym nie skupiają 🙈

Co do krwawienia po cc to mi jutro stukną 4 tygodnie i od jakiegoś 1,5tyg to mam praktycznie delikatnie plamienie 🤔

A jeszcze w temacie mm to też się zagłębiłam w te mleka rozne jak zaczął mieć te zaparcia. Na hippie combiotic wyszliśmy ze szpitala i trochę się bałam je zmieniać, żeby nie było rewolucji. Ale jak zaczęłam szukać czegoś lepszego to znalazłam sporo info, że po tym mleku bombelki często miewają zaparcia, więc jestem ciekawa czy jak zmienimy to się polepszy. W teorii widzę w apce, że im dłużej udaje mu się pić z piersi, tym mniej mm wypija w danym dniu. No ale idzie jak krew z nosa xd no i sporo mu pomaga spanie na brzuszku.

Pewnie głupie pytanie, ale czy Wasze dzieci też łysieją? XD Młody wygląda jak starszy pan, który chce ukryć łysinkę, przód ma lysy (tzn cośtam już chyba odrasta) a tył długi, ale widać w łóżeczku, że gubi te włosy, ja już myślałam że to sierść psa 🤣 jakoś przez weekend pogubił sporo jak to porównywałam po zdjęciach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca, 13:56

age.png
  • Domcia897 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lipca, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie martwcie się tak tym mlekiem:) ja pierwszy tydzień też licho było :)a teraz 240 ml mogę odciągać co 3 h a cycki dalej twardnieją i puchną jak nie ściągnę tego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca, 14:05

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te pierwsze włoski się wycierają i to normalne :)

Pozdrawiam z odciągania mleka 👍

Domcia897, Kkk77, Elza1234, Alex_92 lubią tę wiadomość

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkk77 wrote:
    Hm u nas mały stracił na wadze w szpitalu z 4200 na 3960 i i tak nas wypuścili, ale przy takiej wadze może się aż tak na tym nie skupiają 🙈

Co do krwawienia po cc to mi jutro stukną 4 tygodnie i od jakiegoś 1,5tyg to mam praktycznie delikatnie plamienie 🤔

A jeszcze w temacie mm to też się zagłębiłam w te mleka rozne jak zaczął mieć te zaparcia. Na hippie combiotic wyszliśmy ze szpitala i trochę się bałam je zmieniać, żeby nie było rewolucji. Ale jak zaczęłam szukać czegoś lepszego to znalazłam sporo info, że po tym mleku bombelki często miewają zaparcia, więc jestem ciekawa czy jak zmienimy to się polepszy. W teorii widzę w apce, że im dłużej udaje mu się pić z piersi, tym mniej mm wypija w danym dniu. No ale idzie jak krew z nosa xd no i sporo mu pomaga spanie na brzuszku.

Pewnie głupie pytanie, ale czy Wasze dzieci też łysieją? XD Młody wygląda jak starszy pan, który chce ukryć łysinkę, przód ma lysy (tzn cośtam już chyba odrasta) a tył długi, ale widać w łóżeczku, że gubi te włosy, ja już myślałam że to sierść psa 🤣 jakoś przez weekend pogubił sporo jak to porównywałam po zdjęciach
    U mnie po ojcu ma z przodu i tak mniej🤣🤣🤣jaki ojciec taki syn.

Kkk77 lubi tę wiadomość

💔👼28/03/2024

💙🫅01/06/2025

age.png
  • awokado 🥑 Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też się wycierają, a jak możecie kojarzyć z fb - byłyśmy najbardziej włochate na oddziale 🤣 Nasza położna ciągle mnie poprawia i mówi, że to nie są jeszcze włosy, tylko meszek płodowy i dopiero pod spodem rosną włoski. Mówiła, że jej córa też miała taką czuprynę jak się urodziła, po kilku tygodniach mocno się jej wytarła, a włosy właściwe jeszcze nie zdążyły urosnąć i miała pełno łysych placków 😆 U nas dalej bujne czarne włosy, ale miejscami widać prześwity

Kkk77 lubi tę wiadomość

age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrzuciłam ten jego fryz w komentarzu do posta na fb z fota na brzuchu - to też się pośmiejcie z tej gustownej fryzury xD

age.png
  • Weronka Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podczytuje cały czas, gratuluję kolejnych bobasów! 😍

U nas w miarę spokojnie, mąż wrócił do pracy, udało mi się wyrobić w naszym życiu jakąś rutynę. Na razie Julek na nią pozwala, zobaczymy jak długo. 😅 Położna była wczoraj i mamy już 3600 g, kryzys butelkowy zażegnany, Julek zjada praktycznie co karmienie 100 ml i mu mało.

Odniosę się do tematów, które się przewinęły.

Jeśli chodzi o butelkę u nas avent się też nie sprawdził. CDL dobrała nam Lansinoh i Julek naprawdę fajnie na niej pracuje. Trzeba jednak uważać na smoczki. Butelka, którą przywiozła CDL, a w sumie smoczek na niej działał tak, że po obróceniu mleko sobie kapało. Mąż kupił 2 butelki, jakby się wydawało takie same i z takimi samymi smoczkami i Julek po karmieniach zaczął nam wymiotować… Okazało się, że z tych kupionych smoczków po obróceniu mleko leciało ciurkiem i prostu nam Julka podczas picia zalewało i brzuch nie ogarniał… CDL zostawiła nam ten swój smoczek, a producent wyjaśnia temat tych naszych. Prawdopodobnie zmienili coś na produkcji i poszła źle ponacinana partia smoczków, mamy dostać nowe.

Jeśli chodzi o mleko my od początku jesteśmy na Nan Optipro Plus 1 HMO. CDL doradziła nam zmianę na Bebilon Comfort, bo jest lżejsze i łatwiejsze dla brzuszka… Ale no nie podoba mi się skład tego Bebilona i powiem szczerze zrobiłam mały przegląd składów takich ogólnodostępnych mlek i w sumie nie znalazłam nic co ma lepszy skład od tego Nan. Po drugie stwierdziliśmy z mężem, że dopóki Julek to mleko toleruje i problemów brzuszkowych nie ma (zdarzają mu się gazy, ale wystarczy termoforek na brzuch na 15 minut i się uspokaja) to nie będziemy kombinować z tym mlekiem. Ale ogólnie jeśli znalazłyście jakieś mleko z fajnym składem, które idzie kupić normalnie stacjonarnie bez większego szukania, to dawajcie. 😁

Jeżeli chodzi o szczepienia my idziemy w 6w1 i te 20 pneumokoków. Meningokoki odkładamy na później żeby troszkę finansowo to rozłożyć.

Ale ogólnie po rozmowie z pediatrą wiem tyle:
    Szczepienie 5w1 koszt około 170 zł dawka
    Szczepienie 6w1 koszt około 220 zł dawka
    Pneumokoki 20 koszt około 330 zł dawka i w tych 20 są niby te 3 rodzaje, które występują najczęściej (w 10 refundowanych tych 3 najczęstszych rodzajów nie ma)

Meningokoki typu B koszt około 450-500 zł, te drugie są tańsze. Jeśli chodzi o meningokoki lekarka powiedziała, że na te typu B najlepiej zaszczepić w 2 miesiącu życia, bo występują częściej, a te drugie można sobie wtedy przerzucić dalej, ale to musu nie ma. Można zaszczepić później. Moja przyjaciółka szczepiła np. dopiero jak przyjęli wszystkie 6w1. Nie mam tylko pewności jak przy meningokokach jest z dawkami, czy kończy się na jednej, czy dawek jest więcej.

Tu taka rozpiska, którą dostałam od pediatry.

12c2fe1e91f4d.jpghttps://zapodaj.net/plik-Fdv8bv05dN

A jeśli chodzi o robienie mleka to kupując fotelik dostałam fajny gadżet gratis. 😅 Koszt normalnie około 20 zł, a myślę, że na sporadycznym robieniu mleka sposobem tradycyjnym może ułatwić życie. Miarka, która pokazuje ile wlać wrzątku a ile wody o temp. pokojowej żeby uzyskać wodę o temp. 40 stopni.

6a47401eb5b86.jpghttps://zapodaj.net/plik-BUTvm90RjO

Elza1234, KarolaKinga, Katikat, Werzol, Kindziukowa, ezra, Alex_92, Maniaaa. lubią tę wiadomość

👩🏻 29 | 👨🏻 30
    📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
    📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
    📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
    📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
    📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
    📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
    📆 01/2025 ➡️ 164 g zdrowego chłopca, zostań 🥹 💙💙💙

2025 r. będzie Nasz. 💙
    preg.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjaebjsta ta miarka!

Ja małej zamawiam Laktowit więc nie pomogę w doborze mleka sklepowego. Skaldy mają fatalne wszystkie tak samo chyba . Jedynie moze Capri care wygrywało ale nie wiem czy nadal jest dostępne w rossmanie

event.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bexero są 3 dawki jak szczepisz pierwszą w 2 miesiącu. I ogólnie nie widzę sensu odkładania szczepienia na meningokoki za bardzo, bo one są właśnie najbardziej groźne dla niemowląt i dla nastolatków. Popatrzcie na statystyki ;)

Weronka lubi tę wiadomość

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania gratulacje, miałaś świetny poród ❤️

Cel powoli uda Ci się przejść na kp, ja też walczę o każdą kroplę mleka, więc mocno ściskam 🫂

Kurczę zmierzyłam sobie brodawki i wychodzi, że ten lejek 21mm jest za duży i potrzebuję reduktor 17mm, tylko problem w tym że to jakiś nieosiągalny produkt aktualnie 😭 niby neno taka popularna firma się wydaje, a nawet na ich oficjalnej stronie nie ma :(

Kiedy powinnam mieć pierwszą wizytę u pediatry? W szpitalu powiedzieli mi, że po 4tyg, a wczoraj położna mówiła, że najlepiej w tym albo przyszłym tygodniu. Internety to już w ogóle różne wersje mówią i zgłupiałam.

Maniaaa. lubi tę wiadomość

age.png
  • Weronka Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:
    Mania gratulacje, miałaś świetny poród ❤️

Cel powoli uda Ci się przejść na kp, ja też walczę o każdą kroplę mleka, więc mocno ściskam 🫂

Kurczę zmierzyłam sobie brodawki i wychodzi, że ten lejek 21mm jest za duży i potrzebuję reduktor 17mm, tylko problem w tym że to jakiś nieosiągalny produkt aktualnie 😭 niby neno taka popularna firma się wydaje, a nawet na ich oficjalnej stronie nie ma :(

Kiedy powinnam mieć pierwszą wizytę u pediatry? W szpitalu powiedzieli mi, że po 4tyg, a wczoraj położna mówiła, że najlepiej w tym albo przyszłym tygodniu. Internety to już w ogóle różne wersje mówią i zgłupiałam.

My mieliśmy po dwóch tygodniach, a położna była u nas 3 razy (Julek urodził się 11.06, muszę suwaczek zaktualizować 🙈)

👩🏻 29 | 👨🏻 30
    📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
    📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
    📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
    📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
    📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
    📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
    📆 01/2025 ➡️ 164 g zdrowego chłopca, zostań 🥹 💙💙💙

2025 r. będzie Nasz. 💙
    preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaretka my byliśmy wczoraj tzn 3 tygodnie i jeden dzień :)

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Gusia to to ja kumam. Raczej gubię się w tych krztuścach na nfz a w tym 6w1. Bo czytam.ze jednak sanepidowski krztusiec lepszy,ale za chwilę czytam,że nikt oprócz Polski i Rumunii go nie używa. I to takie myślenie później.

Natalia ja bardzo proszę o rozpiskę.
    Ja myślę żeby szczepić 6w1,prevenar 20 i nimenrix

Na pewno krztusiec że szczepienia 6w1 lepszy. To jest udowodnione że ma mniej nopow. Inf od dwóch pediatrow. Dlatego dla wczesniakow 5w1 jest refundowane

• Kkk77 Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjaebjsta ta miarka!

Ja małej zamawiam Laktowit więc nie pomogę w doborze mleka sklepowego. Skaldy mają fatalne wszystkie tak samo chyba . Jedynie moze Capri care wygrywało ale nie wiem czy nadal jest dostępne w rossmanie

O właśnie się wahałam między laktowit a kendamill i zamówiłam na dobry początek to drugie, zobaczymy jak będzie. Wiadomo fajnie jak jest dostępne stacjonarnie, ale te rossmanowskie potraktujemy chyba jako ostatnią deskę ratunku jak nawalimy z zamówieniem 🤣 nan opti pro też wypił parę razy w szpitalu jak się hipp skończył i przeżył, więc czymś tam się poratujemy

age.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza jak odpadnie kikut to nadal kilka dni trzeba pępek czyścić w środku bo tam nadal się zbiera syf. Najlepiej po kąpieli jak to odmoknie. Bierzesz patyczki i jedziesz w środku z koksem. Tam mimo tego ,że kikuta nie ma to jest co wybierać . To normalne.

Co zostało piersi to nawet jak soe wkurza,nawet jak przysypia to (jeśli chcesz walczyc) niech ciumka tą pierś . Ona za chwilę będzie bardziej aktywna to będzie ssać więcej. Musiałabyś cdl jakiegoś sensownego poprosić o pomoc bo takie rady przez neta bez cycka w ręku to nic nie dadzą

Myśmy nic nie czyścili. Bd dużo wietrzyłam. I zrobił się strupek który też odpadł właśnie wczoraj. Nam kazali nie czyścić. Chyba że dzidzius nasika lub kupkę zrobi na niego. A tak to nic nie czyściliśmy i wyszło lepiej niż z Młoda. Bardzo tylko pilnowałam żeby schlo. Podnosiłam mu koszulkę lub body I wietrzylam

• Luna30 Autorytet

Wysłany: 2 lipca, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Mania ogromne gratulacje 💐🥳

Kasia jem nabiał, ale daje sobie kilka dni żeby zobaczyć czy z tym Espumisanem będzie poprawa i jak nie, to odstawie, bo szkoda mi go jak tak się męczy :( a jak córka miała alergię to niestety jest szansa, że młody też ma.

A jak kupy? Śluz? Śmierdzą? Zielone?
    Córka miała pełen wachlarz przy alergi. Tzn kupy, spadek wagi I ciemieniuchę. Młody tylko płakał. Dużo. Jak dajesz espumisan ? My od wczoraj testujemy do KAZDEGO karmienia 25 kropel espumisanu 40. Za radą położnej i pediatry. On się noe wchłania. Odpukać w niemalowane dziecko ciągle spi, dzisiaj w nocy rekord 6h ciągiem a tak to co 2h...nie wiem czy to ten espumisan. Też się bałam że to alergie już miałam widmo odstawiania wszystkiego, aż depreche zaczęłam łapać bo z corka to był koszmar. Płacz praktycznie 24/24.

‹‹ 1900 1901 1902 1903 1904 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ