CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Karola3xJ:D wrote:Revolutionary az mi się przypomniała moja prokrolog która za 3 min wizyty i zaleceniu okładania dupy miodem wziela 350 zł .
Tyle że ta gastro z tym kładzeniem.na brzuszku przed jedzeniem ma rację. To jednak pomaga na perystaltykę jelit
Tez o tym kładzeniu słyszałam. Ja myślę ze spoko, jak dziecko spokojne, ale jak sie drze to pozniej znowu sie dostawia takie rozdarte (bo uspokoić inaczej nie idzie niż cyckiem) i nałapie sie tego powietrza i kółko sie zamyka 🤷♀️2cs 🤞
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
03.04.2025 III prenatalne - 1409g tłuścioszka 🤭
27.05.2025 - 36+1 - 3360g synusia 😶💪
25.06.2025 - N. 3530g, 58cm 💙
👩 30🧑 34 🐶 4
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-
Revolutionary wrote:My po gastrologu... powiem tak: pieniądze wyrzucone w błoto. W skrócie:
- dziecko piękne, zdrowe, co chcemy od niego. Mamy chłopaka a z chłopakami tak jest że są problematyczni, miałabym córkę to miałabym spokój,
- Mam go kłaść na brzuchu przed jedzeniem na 5 minut, starać sie wydłużać mu przerwy od jedzenia bo za dużo on je rzekomo - pytał ile zjada ale ja nie wiem bo przecież kp, ale mówię mu że ostatnio tydzień temu zjadł mojego z butelki 80ml to że za dużo na miesieczne dziecko 😶🤯,
- No i z leków to tylko espumisan mu dawać, odstawić nawet ten syrop na refluks, bo to niepotrzebna chemia,
- no i ja mam nie jeść wzdymajacych rzeczy typu bób, fasola, kapusta, żadnych cytrusow, bananów, KOPRU, bo to wzdyma małego... 😶🌫️
No i według tego lekarza żadnej nietolerancji na bmk nie ma, bo mlody poekny, czysty, żadnych zmian skórnych, ciemieniuchy, kupy ładne, dziecko wypielęgnowane.
Także tak... 🤡
Kurde to ja ewidentnie przekarmiam młodą 😂 ona w drugim tygodniu życia jak została z ojcem zjadła 70 ml mojego mleka 😂. A nie wiem jakbym miała wydłużyć czas między karmieniami jak my nie mamy żadnej rutyny jeszcze wyrobionej. Raz je co 2h, a raz się drze po 40 minutach i jedynie cycek ją jest w stanie uspokoić 🙄
A co do płci, to ja muszę chyba jeszcze raz sprawdzić czy oby na pewno mam córkę, bo od 3 dni się drze w niebogłosy całymi dniami 😔 -
Anabbit wrote:Kurde to ja ewidentnie przekarmiam młodą 😂 ona w drugim tygodniu życia jak została z ojcem zjadła 70 ml mojego mleka 😂. A nie wiem jakbym miała wydłużyć czas między karmieniami jak my nie mamy żadnej rutyny jeszcze wyrobionej. Raz je co 2h, a raz się drze po 40 minutach i jedynie cycek ją jest w stanie uspokoić 🙄
A co do płci, to ja muszę chyba jeszcze raz sprawdzić czy oby na pewno mam córkę, bo od 3 dni się drze w niebogłosy całymi dniami 😔
Myślę ze masz chłopca, na pewno! Źle Ci powiedzieli! 🤣🤣2cs 🤞
17.10.2024 ⏸️🍀
👩 30🧑 34 🐶 4
-
Revolutionary wrote:My po gastrologu... powiem tak: pieniądze wyrzucone w błoto. W skrócie:
- dziecko piękne, zdrowe, co chcemy od niego. Mamy chłopaka a z chłopakami tak jest że są problematyczni, miałabym córkę to miałabym spokój,
- Mam go kłaść na brzuchu przed jedzeniem na 5 minut, starać sie wydłużać mu przerwy od jedzenia bo za dużo on je rzekomo - pytał ile zjada ale ja nie wiem bo przecież kp, ale mówię mu że ostatnio tydzień temu zjadł mojego z butelki 80ml to że za dużo na miesieczne dziecko 😶🤯,
- No i z leków to tylko espumisan mu dawać, odstawić nawet ten syrop na refluks, bo to niepotrzebna chemia,
- no i ja mam nie jeść wzdymajacych rzeczy typu bób, fasola, kapusta, żadnych cytrusow, bananów, KOPRU, bo to wzdyma małego... 😶🌫️
No i według tego lekarza żadnej nietolerancji na bmk nie ma, bo mlody poekny, czysty, żadnych zmian skórnych, ciemieniuchy, kupy ładne, dziecko wypielęgnowane.
Także tak... 🤡
Refluks może być alergiczny albo fizjologiczny. Może warto zrobić takie specjalne USG, gdzie karmi się tuż przed, wtedy będziesz wiedziała czy to odcinek jest za krótki i kiedy teoretycznie urośnie, albo jaki jest kąt. Może być też alergiczny to można sprawdzić badaniem kału. Ostatecznością są leki IPP, ale to już na popalony przełyk i mają tyle samo skutków ubocznych co działania leczniczego. Niestety lekarze póki dziecko przybiera bagatelizują problem i nazywają je " szczęśliwymi ulewaczami", a refluks że szczęściem nie ma nic wspólnego... Poczytaj w wolnej chwili o szczepieniu na rota dzieci z refluksem, żeby świadomie podjąć decyzję bo to w ulotce jest przeciwwskazanie. Bywa, że refluksiaki znoszą je ok, a bywa że tragicznie.
Niestety też nie za wiele można zrobić, czasami mija gdy dziecko usiądzie, czasami gdy zacznie chodzić, a czasami nie mija. Refluks mojego SYNA 😱😉 przypłaciłam depresją dlatego gdy Was podczytuję jako starsze koleżanki tak bardzo rozumiem co przechodzisz i tak bardzo Ci współczuję. Na mnie rodzina patrzyła jak na idiotkę bo przecież dzieci ulewają więc co ja tam wiem skoro to moje pierwsze. Dopiero jak byli świadkami, że gdy go tylko odkładam na wznak to nie może złapać powietrza to mi uwierzyli. -
Mi lekarz też sugerował leżenie na brzuchu przed jedzeniem i od kiedy staram się to robić (nie przed każdym posiłkiem się da oczywiście) to wydaje mi sie, że jest lepiej - kupy są 2-3 i nie wie o nich całe osiedle xD staram się ten obrót mu robić jak jeszcze śpi, czasem wydłuży mu to nawet drzemkę o kolejną godzinę 🤣 serio polecam, ryzyk fizyk z tym obrotem na śpiocha, raz będzie ok, a raz się wścieknie, ale warto czasem spróbować
Elza1234 lubi tę wiadomość
-
rebetka wrote:Refluks może być alergiczny albo fizjologiczny. Może warto zrobić takie specjalne USG, gdzie karmi się tuż przed, wtedy będziesz wiedziała czy to odcinek jest za krótki i kiedy teoretycznie urośnie, albo jaki jest kąt. Może być też alergiczny to można sprawdzić badaniem kału. Ostatecznością są leki IPP, ale to już na popalony przełyk i mają tyle samo skutków ubocznych co działania leczniczego. Niestety lekarze póki dziecko przybiera bagatelizują problem i nazywają je " szczęśliwymi ulewaczami", a refluks że szczęściem nie ma nic wspólnego... Poczytaj w wolnej chwili o szczepieniu na rota dzieci z refluksem, żeby świadomie podjąć decyzję bo to w ulotce jest przeciwwskazanie. Bywa, że refluksiaki znoszą je ok, a bywa że tragicznie.
Niestety też nie za wiele można zrobić, czasami mija gdy dziecko usiądzie, czasami gdy zacznie chodzić, a czasami nie mija. Refluks mojego SYNA 😱😉 przypłaciłam depresją dlatego gdy Was podczytuję jako starsze koleżanki tak bardzo rozumiem co przechodzisz i tak bardzo Ci współczuję. Na mnie rodzina patrzyła jak na idiotkę bo przecież dzieci ulewają więc co ja tam wiem skoro to moje pierwsze. Dopiero jak byli świadkami, że gdy go tylko odkładam na wznak to nie może złapać powietrza to mi uwierzyli.
Dziękuję Ci za wiadomość. Właśnie liczyłam na to ze ten lekarz wyślę nas na usg a tu dupa....
Co masz na myśli mówiąc ze przechodzą szczepienie źle?2cs 🤞
17.10.2024 ⏸️🍀
👩 30🧑 34 🐶 4
-
Tanashi wrote:Werzol zaczęłam wczoraj podawać delicol
To trzymam kciuki żeby sytuacja została już stabilna ✊ my kupiliśmy delicol jak na początku szukaliśmy rozwiązania na ból brzuszka, ale ostatecznie jeszcze nie używaliśmy
W sumie dobrze że mówicie o tym kładzeniu na brzuch przed jedzeniem, ten pomysł z obrotem na śpiocha nawet raz na jakiś czas warto wprowadzićTanashi lubi tę wiadomość
-
W sumie na śpiocha mogę też próbować w ciągu dnia
Ja się właśnie zamknęłam w łazience bo od jakiś 4 h co chwilę jest drama a mój mąż cichaczem ciągle gdzieś coś robi a ja się już kleje cała od potu mojego i dziecka i powiedziałam że jeszcze 30 sekund i wyjdę i nie wrócę
Już nam pięknie zasnęła, już myślałam że na noc, bo była 20
I co? Kupa taka że aż mnie zatkało że tak można i od tego czasu usnąć nie może. I wg mam wrażenie że jej mózg jakoś dużo info przetwarza
Ojezu ponarzekałam, już przestaje
Spokojnej nocy dla Was wszystkich ♥️ -
O co chodzi z tym obrotem na śpiocha ?
Jak bobo śpi, obracacie na brzuch ?
Revolutionary strasznie mi przykro.
Ja też zatem mam dziewczynkę identyfikującą się jako chłopiec.... Bo właśnie umówiłam wizytę u gastologa, bo nie podoba mi się, że mała ciagle prze... wybudza się wtedy że snu i widzę, że jest padnięta... zasypia i znów to samo. Je ładnie, tyje ale się męczy.
Nie chce żeby się męczyła, a lekarza mam z polecenia i z mega doświadczeniem. Trzeba zapłacić, ale wolę wydać te kilka stówek i mieć jasną sytuację.
Więc doskonale rozumiem Twoje podejście.Revolutionary lubi tę wiadomość
-
Elza wiem co czujesz, tylko u mnie znowu wieczór pt CYC.
Ograniczaj dziecku jedzenie - tymczasem mój syn wisi na cycku od 19:45 i co go oderwę to jest krzyk, nawet odbic sie nie da 🙄
Pozdrawiam 🫡2cs 🤞
17.10.2024 ⏸️🍀
👩 30🧑 34 🐶 4
-
U mnie się wszysy dziwią,że małej się jeszcze włosy nie wytarły. Ja się pytam jak się jej maja wytrzeć jak ciągle jest w pionie noszona😅 Prowadzi nadzór albo z rąk albo z chusty. W gole coś ma nowy level ulewania bo ulewa z glutem. Nie wiem czy coś jej po ścianie nie spływa. Nos w sumie miewa zatkany. Chyba jutro jej coś zapodam do noska.
Klarara lubi tę wiadomość
-
Revolutionary wrote:Dziękuję Ci za wiadomość. Właśnie liczyłam na to ze ten lekarz wyślę nas na usg a tu dupa....
Co masz na myśli mówiąc ze przechodzą szczepienie źle?
Nie wszystkie oczywiście, bo niektórym nic nie będzie, ale w skrajnych przypadkach kończą nawet na sondzie. Absolutnie nie chcę Cię przekonywać, bo poza brakiem 2 i 3 dawki rota syn zaszczepiony na wszystko,ale ja żałowałam, że nie wiedziałam o konsekwencjach. Tym bardziej, że jest to przeciwwskazanie z samej ulotki szczepionki i jak się później dowiedziałam niektórzy pediatrzy salmi przy refluksie nie dają kwalifikacji do tego szczepienia. -
rebetka wrote:Nie wszystkie oczywiście, bo niektórym nic nie będzie, ale w skrajnych przypadkach kończą nawet na sondzie. Absolutnie nie chcę Cię przekonywać, bo poza brakiem 2 i 3 dawki rota syn zaszczepiony na wszystko,ale ja żałowałam, że nie wiedziałam o konsekwencjach. Tym bardziej, że jest to przeciwwskazanie z samej ulotki szczepionki i jak się później dowiedziałam niektórzy pediatrzy salmi przy refluksie nie dają kwalifikacji do tego szczepienia.
Pogadam z naszą pediatra dzięki.
A Twój syn wyszedl z tego refluksu?2cs 🤞
17.10.2024 ⏸️🍀
👩 30🧑 34 🐶 4
-
Revolutionary wrote:Pogadam z naszą pediatra dzięki.
A Twój syn wyszedl z tego refluksu?
Niestety nie, tyle że u 4 latka wygląda już zupełnie inaczej. U nas był ten problem, że gdy tylko leżał na plecach to cofki go zatykały, aż tracił oddech i trzeba było go odkręcać i odklepywać.Jak zaczął siadać było już o tyle lepiej, że nie tracił oddechu, ale obiadki szły buzią i nosem nawet po roczku. Każda infekcja, ząbkowanie to nasilenie... Dopóki nie usiadł na sekundę nie zostawał sam, zero gotowania obiadów, ogarniania czy korzystania z WC bez małego na rękach. -
Tanashi wrote:U nas też dziś dobry dzień, albo jest poprawa po tygodniu diety bezmlecznej, albo delicol działa cuda. Na razie nie było żadnego kolkowego płaczu, teraz spał 3 h, najpierw na mnie, potem na mężu, a wcześniej miał też 40 min drzemki w łóżeczku, więc wow. Jak tak dalej będzie to nawet odważe się wyjść z domu 😅
-
CelinaJan wrote:O co chodzi z tym obrotem na śpiocha ?
Jak bobo śpi, obracacie na brzuch ?
Revolutionary strasznie mi przykro.
Ja też zatem mam dziewczynkę identyfikującą się jako chłopiec.... Bo właśnie umówiłam wizytę u gastologa, bo nie podoba mi się, że mała ciagle prze... wybudza się wtedy że snu i widzę, że jest padnięta... zasypia i znów to samo. Je ładnie, tyje ale się męczy.
Nie chce żeby się męczyła, a lekarza mam z polecenia i z mega doświadczeniem. Trzeba zapłacić, ale wolę wydać te kilka stówek i mieć jasną sytuację.
Więc doskonale rozumiem Twoje podejście.
Taaak, jak śpi to go czasem obracam, zależy od dnia, bo on na brzuchu to i czasem zasypia, ale to musi zależeć od jakiś faz księżyca, zupełnie jak to czy potrzebuje skarpetek czy nie albo czy chce być przykryty po samą brodę czy nie 🙈 jak ma zły dzień to co nie zrobię to jest źle, na szczęście zdarza się rzadko xD