X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Lauraa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Luna ciekawe z tą teorią, że dzieci z refluksem więcej jedzą żeby złagodzić ból i potem ulewają i tak w kółko. To by się zgadzało z tym że tak dobrze przybiera. Ale próbowałam odciągać i zmniejszać porcje i dawać częściej ale zaraz ryk nie do opanowania. No nic, trzeba przetrwać. Co ciekawe po szczepionkach przez to że jest taki senny i spokojny nie ulewa nic 🤷‍♀️

👩 33
    08.24 biochemiczna 💔
    10.24 ⏸️🤰
    05.25 💙👶 34+3

age.png
  • Paulinaaa_ Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla dziewczyn z Krakowa - widziałam info ze meningokoki mogą być za darmo

https://krakow.pl/aktualnosci/296191,202,komunikat,wiecej_szczepien_przeciwko_meningokokom_typu_b__krakow_inwestuje_w_zdrowie_najmlodszych.html

Jeszcze nie dzwoniłam ale wygląda obiecująco

age.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lauraa wrote:
    O Luna ciekawe z tą teorią, że dzieci z refluksem więcej jedzą żeby złagodzić ból i potem ulewają i tak w kółko. To by się zgadzało z tym że tak dobrze przybiera. Ale próbowałam odciągać i zmniejszać porcje i dawać częściej ale zaraz ryk nie do opanowania. No nic, trzeba przetrwać. Co ciekawe po szczepionkach przez to że jest taki senny i spokojny nie ulewa nic 🤷‍♀️

Dlatego ja mojego staram się przeciągnąć żeby tyle nie karmic- bujaczek, kołyska ( nawet jak nie spi), książeczki kontrastowe, leżenie na brzuchu, woda...takie póki co mam sposoby
    I się sprawdza

Choć wiem że co do dopajania woda np zdania są podzielone.

Zwłaszcza w upaly dzieci zgłaszają się co chwile do piersi to taki mechanizm zapobiegający odwodnieniu. Mimo wszystko w duże upały to bym co 30min czasem musiała wyciągać piers. Na spacerze itp podaję wodę. Wtedy też nie mamy problemów z kupa

Zresztą nie zawsze jak dziecko pokazuje że chce piers to chce piers. Np mojemu chodzi o bliskość, kontakt. O 12.30 jeczal że chce jeść ( jadł godz wczesniej). Wzięłam go na mate i był spokojny śmiał się jął ćwiczyliśmy

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:05

Lauraa lubi tę wiadomość

• Lauraa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    Dlatego ja mojego staram się przeciągnąć żeby tyle nie karmic- bujaczek, kołyska ( nawet jak nie spi), książeczki kontrastowe, leżenie na brzuchu, woda...takie póki co mam sposoby
    I się sprawdza

Choć wiem że co do dopajania woda np zdania są podzielone.

Też się staram go zajmować tylko u nas te przerwy między jedzeniem są okej bo te ponad 3h, tylko jak zacznie jeść to mam wrażenie że mógłby w nieskończoność 😅 babybjorna na dniach wyciągam to może jeszcze tym go zajmę

👩 33
    08.24 biochemiczna 💔
    10.24 ⏸️🤰
    05.25 💙👶 34+3

age.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez dopajam woda i przeciągam karmienia. Inaczej to by byl dramat. Ja mam codziennie dwie pralki prania przez to ulewanie

event.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Zdaniem rolników 70 i 80 żyłaś w dobrobycie.

Elza1234 ja za hexacime i prewenar 20 dałam 526 zł. Bez meningo

Ja za ten sam zestaw 628 - ale ja nie ogarnęłam w aptece, bo nie było dostępnych w okolicy tak last minute więc brałam w luxmed

age.png
  • Lauraa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak tam kavka Tanashi? Próbowałam młodego wczoraj wrzucić do nosidła tula ale wkurzał się że był za nisko i nie mógł się rozglądać. Także chyba jescze musimy poczekać + nie trzyma jeszcze dobrze głowy. Jak u Was trzymanie głowy na brzuchu? Bo u nas średnio, fizjo ma do nas zajrzeć

👩 33
    08.24 biochemiczna 💔
    10.24 ⏸️🤰
    05.25 💙👶 34+3

age.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lauraa wrote:
    Też się staram go zajmować tylko u nas te przerwy między jedzeniem są okej bo te ponad 3h, tylko jak zacznie jeść to mam wrażenie że mógłby w nieskończoność 😅 babybjorna na dniach wyciągam to może jeszcze tym go zajmę

Jezu, zazdroszczę takich przerw. U nas w dzień karmienie co półtorej godziny. Chyba, że zaśnie na spacerze to czasem dociągniemy do 2h. 3h to nawet w nocy zazwyczaj nie doświadczam 🫠🫠🫠🫠

age.png
  • Lauraa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Ja tez dopajam woda i przeciągam karmienia. Inaczej to by byl dramat. Ja mam codziennie dwie pralki prania przez to ulewanie

U mnie tetra też chyba się najbardziej sprawdziła w macierzyństwie 🤪 ciekawe, że z tą wodą aż takie skrajne podejścia są

👩 33
    08.24 biochemiczna 💔
    10.24 ⏸️🤰
    05.25 💙👶 34+3

age.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lauraa wrote:

Bardzo fajne przerwy
    U nas w dzień on by był najchętniej non stop na cycku
    2h to dla mnie minimum teraz juz

• Luna30 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lauraa wrote:
    A jak tam kavka Tanashi? Próbowałam młodego wczoraj wrzucić do nosidła tula ale wkurzał się że był za nisko i nie mógł się rozglądać. Także chyba jescze musimy poczekać + nie trzyma jeszcze dobrze głowy. Jak u Was trzymanie głowy na brzuchu? Bo u nas średnio, fizjo ma do nas zajrzeć

Głowy dobrze ale z brzuchem ma słabe mięśnie. I asymetrie lekka więc się wywraca w lewo

• Lauraa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    Jezu, zazdroszczę takich przerw. U nas w dzień karmienie co półtorej godziny. Chyba, że zaśnie na spacerze to czasem dociągniemy do 2h. 3h to nawet w nocy zazwyczaj nie doświadczam 🫠🫠🫠🫠

U nas za to te karmienie trwa długo, potem odbijanie, ulewanie, nie mogę go odłożyć bo znowu ulewa 🫣 także obstawiam, że czasowo wychodzi nam podobnie 🤣🤣

👩 33
    08.24 biochemiczna 💔
    10.24 ⏸️🤰
    05.25 💙👶 34+3

age.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:

Ti musi bd mocno przybierać?

• Lauraa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    Bardzo fajne przerwy
    U nas w dzień on by był najchętniej non stop na cycku
    2h to dla mnie minimum teraz juz

Obstawiam, że przez ten miesiąc w szpitalu to trochę mu weszło w nawyk, bo tam karmienie jak w zegarku 🫣 także po 3h musi się najeść do porzygu i dopiero wtedy jest szczęśliwy 🤷‍♀️

Luna30 lubi tę wiadomość

👩 33
    08.24 biochemiczna 💔
    10.24 ⏸️🤰
    05.25 💙👶 34+3

age.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, niewierze. Wchodzimy w rozmiar 74 xd 9-12msc xd

Muszę go zważyć xd

• Luna30 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lauraa wrote:
    Obstawiam, że przez ten miesiąc w szpitalu to trochę mu weszło w nawyk, bo tam karmienie jak w zegarku 🫣 także po 3h musi się najeść do porzygu i dopiero wtedy jest szczęśliwy 🤷‍♀️

Mój je z obu piersi zazwyczaj. My mamy ok 8 karmien na dobe. A Wy?

• Gusia_ Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna my też, bo moja bardzo rośnie wzdłuż i małe 68 już odłożyłam 🤷‍♀️

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Lauraa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    Dziewczyny, niewierze. Wchodzimy w rozmiar 74 xd 9-12msc xd

Muszę go zważyć xd

Kawał chłopaka 😅😅

👩 33
    08.24 biochemiczna 💔
    10.24 ⏸️🤰
    05.25 💙👶 34+3

age.png
  • Lauraa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    Mój je z obu piersi zazwyczaj. My mamy ok 8 karmien na dobe. A Wy?

Około 7, w nocy ma ten jeden dłuższy blok snu

👩 33
    08.24 biochemiczna 💔
    10.24 ⏸️🤰
    05.25 💙👶 34+3

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to mam trochę inne odczucia niż sporo osób tutaj i w moich kręgach, wśród jakiś znajomych ze szkoły/pracy prędzej ktoś z roczników 1997-1999 ma dziecko niż z 91-96 (jestem 95).
    Z czego to wynika, nie wiem, chociaż zastanawiam się czy trochę nie z podejścia rodziców, bo te roczniki bliżej 2000 często miały rodziców z końca lat 70 a nie początku (lub w ogóle 60), może im tak nie cisnęli, żeby broń Boże nie zajść w ciążę przed ukończeniem studiów, bo to koniec życia i kaplica (i że w ogóle bez studiów nie ma dobrze płatnej pracy, taaa jasne, może w latach 90 tak było, teraz nie).

I też nie uważam, że żyłam w dobrobycie, teraz powiedzmy, że mam dobrobyt, ale sama dążyłam do tego, żeby zbierać doświadczenie (i zarabiać na swoje potrzeby) jak tylko się da i właśnie wczoraj do mnie dotarło, że koło połowy lipca mi stuknęło 10 lat od podjęcia pierwszej pracy w zawodzie 😄
    Do tego mam poczucie, że gdyby nie to, że fartownie mieszkam gdzie mieszkam i uczelni publicznych jest tu chyba 5 (?) to nie byłabym w stanie iść na studia dzienne, bo nikt by mi nie dołożył nawet te 350 zł na zakwaterowanie (tyle gdzieś ludzie ode mnie ze studiów płacili za akademiki z tego co pamiętam). W sumie na kartę miejską MPK też mi nikt nie dokładał, ale na to mi starczało z tego co sobie dorobiłam.

Sorry za przydługi tekst, mam jakiś dzień na wylewanie żali a jak już się rozpisałam to poszło.

age.png
‹‹ 2089 2090 2091 2092 2093
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ