CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Truskawka, nasz młody pomimo że jest idealnie śpiącym dzieckiem to też czasem dosypia u nas w łóżku jak zaczyna się kręcić i kwękać ok 5, to cena spokoju 🤣
Karola, tak z 10dni go trzymało, teraz już na szczęście się goi. Po tym czasie jak wziął młodego na ręce to się zdziwił, że taki ciężki 🤣 miał na klatce piersiowej, pod pachą i na plecach, więc bez szans było, żeby mógł go nosić wcześniej. Btw pod pachą nie życzę nikomu, kwiczał strasznie jak do tych otwartych ran dochodził słony pot -
Luna30 wrote:Nabyliśmy nowa umiejke:) bańki ze śliny i łączenie rączek po srodku:) te banki są super śmieszne:)
My też mamy bańki ze śliny, okupione dwoma średnimi nocami 😅
Albo jakieś nie wiem przesilenie jesienne nadeszło skoro większość naszych dzieci ostatnie noce ma gorsze 🤔
Mój to się umie przekręcić tylko na jeden bok, drugi jeszcze nic i oczywiście już mu wmawiam asymetrię.. -
Truuskaawka wrote:Karola wspolczuje sytuacji z chrzcinami.
U nas na 14 tygodni też wleciała umiejętność puszczania baniek z buzi. Pięknie łączy rączki,wklada je do buzi. Jak trzymamy przy jej rączce zabawkę to złapie ją i też pcha do buzi. To co mnie niepokoi,to że nadal ma głównie zacisniete piąstki. No i sama jeszcze na boki noe chce sie obracać,ogólnie bardzo nie lubi na boku leżeć.
Na brzuszku za to bardzo lubi i już zdecydowanie lepiej to wygląda,ta głowa jej tak nie leci na prawo. Ale wyczuwam płaskie miejsce,nie wiem jak to możliwe skoro mamy poduszkę z dziurką... W czwartek fizjo,zobaczymy co nam powie.
Od dwóch dni uwielbia patrzeć w lustra- jak tylko zobaczy siebie to ma taki usmiech,taka radocha że o matko 😄
Tak sie zastanawiam,czy tylko ja śpię w jednym łóżku z małą? 😅⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
Za tydzień w czwartek mamy wizytę u fizjo, która jest też osteopatą. Doszłam do wniosku, że dobrze żeby może ktoś go obejrzał. Może ten refluks tak nasilony to kwestia jakiegoś napięcia czy co 🤷.
Julek ma fajne umiejętności już długo chwyta zabawki, trafia do buźki. Na brzuszku leży, ale jak zaczyna kwękać to trzeba szybko brać go na ręce bo to oznacza mega hiper cofkę i zaczyna się dusić. Na boki potrafi się przekręcać, ale robi to raczej mimowolnie, bo nie lubi...jak leży na macie na plecach to ma wywalone w zmiany pozycji, więc tak sobie leży i gada xd już tylu trików próbowałam żeby jakoś to zachęcić do obrotów, ale nic to nie daje, on się łobuzersko do mnie uśmiechnie i dalej leży na plecach 🙈. Może ten fizjo coś doradzi 🙂.
Jeśli chodzi o rozwój społeczny to powiem Wam, że mały kocha swoją siostrę 😅 jak ją widzi to aż piszczy, a nogami kopie tak, że kończy się to rzygiem 🤣🤣. Zaczął wyciągać rączki do góry na nasz widok 😍. Nadal czekam na śmiech w głos 🥹.Revolutionary lubi tę wiadomość
⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
My już po fizjo, wszystko super, możemy tylko pracować z nim na brzuchu żeby bardziej działał podporem a nie plecami, żeby później było mu łatwiej 🩵
Cel bardzo mi przykrou mojego męża w pracy też niewesoło, ciężko teraz na rynku pracy. Ja pracuje w budżetówce, kokosów wielkich nie ma, ale chociaż póki co stabilnie…
Revolutionary lubi tę wiadomość
-
Cel mega współczuję grupowego zwolnienia, przerobiłam to w zeszłym roku 😢 ale z mojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że nie ma tego złego. Byłam załamana, bo wtedy też była wielka fala zwolnień w Krakowie i średnio widziałam swoją przyszłość.. ale ostatecznie trafiłam do super zespołu z jeszcze lepsza pensja i warunkami pracy. Co prawda teraz nie wiem, czy będę miała gdzie wrócić po macierzyńskim, bo trochę się pomieszało tam w zarządzie ale jeszcze nie analizuję tego.
Wierzę, że u Ciebie też się ułoży ❤️ korpo niby teraz znów zwalniają, a zaraz będą na nowo zatrudniać tak jak było w zeszłym roku np w Aptivie.
Truskawka u nas młody po ostatniej nocnej pobudce wędruje do naszego łóżka, żebyśmy dospali trochę, bo nie uśmiecha mi się zaczynanie dnia o 5 rano xD
Tanashi ekspres na pewno się przyda 😅 smacznej kawusi ❤️
-
Cel, współczuję zwolenienia 😐 tak to jest w korpoświecie, wszystko ładnie pięknie dopóki cos nie je*nie, a Kraków faktycznie korporacjami stoi. Ale nie ma sie co załamywać, sa możliwości pracy zdalnej, na pewno cos znajdziesz przez ten rok czasu. No ale współczuję stresów, sama nie wiem czy moje korpo bedzie stalo w przyszłym roku jeszcze bo głosy sa rozne ale no co zrobic. Macie wsparcie w rodzinie, macie siebie nawzajem i na pewno sobie poradzicie 💪
My wczoraj byliśmy na szczepieniu, bałam sie tych drugich dawek ale szczerze to moj mały gorzej zniósł ubieranie i wkładanie do fotelika niz wkłucia 😅 na szczęście zero skutków ubocznych poki co.
U nas tez odblokowały sie nowe dźwięki, wczoraj chyba z 10 minut staliśmy przed lustrem i tak sie cieszył tak piszczał no komedia 🤣 i sen nocny chyba pomału sie zaczal naprawiać, tfu tfu odpukać zeby nie zapeszyla, ale od 3 nocy juz nie ma pobudek co 1.5h tylko dłuższe bloki snu. -
Tanashi gratki ekspresu. Moim zdaniem przy większej ilości dzieci powinno państwo go dorzucać razem z pierwszym 800 plusem i zapas roczny kawy do tego 😅
Cel współczuję, ale rok czasu to dużo, żeby znaleźć pracę i coś dla siebie wymyślićja już się w swoją pracę wkręciłam natomiast, mnie wgle praca robi dobrze na głowę, jak te chwile dziennie odpoczywam od bobasów i mogę posiedzieć bez wstawania co 3 minuty 😅
Moja śpi z nami w łóżku od trzeciego dnia życia. Ja lubię spać z dziećmi. Uwielbiam jak rano do mnie się przekręca ze swoim bajecznym uśmiechem. Mam fisia na punkcie swoich dzieci, serio
U nas przekręcanie na obie strony. Ogólnie z rozwojem myślę jesteśmy adekwatnie do wieku. Po ćwiczeniach od fizjo często ma bardzo nóżki w górze i widzę, że fajnie jej się wzmocnił brzuszek. Rączki też już ładnie równo pracują. Więc warto czasem pójść, prawda
asiun, Tanashi lubią tę wiadomość
-
kasssia wrote:Kurczę wszystkie wasze dzieci się już obracają?
Tanashi jaki ekspres kupujesz?
Cel, współczuję
My jutro szczepienia, Prenevar i Bexero. Ponad 700 zł z głowy 🫣
Do którego powinny? 7 miesiąc?🤔bo ja mam jakiegoś lenia w tym temacie. -
Nineq wrote:Nie wierzę😯moje dziecko przekracza z drzemkami magiczne 27 minut snu. Leci już 30 minuta i się nie obudził. Cóż to za podstęp...
Zazdro 😎 U nas też od 2 dni regres snu, z 6 pobudek od 20 do 6 🤔🥴 w domu drzemki kontaktowe po 25 minut, jedynie na dworze śpi mi po 1.5-2.5 godziny🙏🙏 -
kasssia wrote:Kurczę wszystkie wasze dzieci się już obracają?
Tanashi jaki ekspres kupujesz?
Cel, współczuję
My jutro szczepienia, Prenevar i Bexero. Ponad 700 zł z głowy 🫣
U mnie młody się obraca na boki, ale zabawek nie chwyta, poza jedną na pałąku. Jak mu daje grzybka to wypuszcza 😅 ale fizjo mówiła że ma jeszcze czas. A widzę że tu z chwytaniem już się robi intensywnie:)
Kasia na razie się rozglądam, na pewno kolbowy. DeLonghi widziałam że mają w miarę spoko opinie
Trzymam kciuki za szczepienia. My dopiero za dwa tygodnie drugie dawki będziemy mieli, pediatra kazała odczekać miesiąc po bexsero. Nie wiem w sumie czemu tak długo, z córką chyba robili wcześniej. -
Kolbowy to taki jak w kawiarniach że samemu trzeba włożyć do tego kawy? To nie dla mnie 😅 dla mnie najważniejsze jest pienienie mleka he he.
Ja mam od fizjo taką rozpiskę:
12 -14 ,tydz chwytanie , sięganie zabawek zawieszonych nad głową (pępkiem)
16 trzymanie zabawek w linii środka
20 - 24 tydz obroty na brzuch
6,5 -7 miesiąca bujanie w pozycji czworaczej przód - tył.Elza1234, Margareetka, Nineq, Anabbit, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Kasia tak, a jak szukasz automatycznego to moja mama ma Saeco i ma milion kaw z piankami do wyboru 😁 tylko on jest naprawdę ogromny i zajmuje dużo miejsca na blacie.
My od fizjo dostaliśmy ćwiczenia na wyciąganie rączek właśnie i już trochę pomogło, bo zaczął je łączyć w linii środka, a wcześniej nie robił tego w ogóle, więc mam nadzieję że chwytanie dobrze też ogarnie zaraz. Na razie ćwiczy na włosach matki 🤣