CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Truskawka o kurczę, czyli te nitki krwii u Was to też prawdopodobnie na tle alergicznym
Jakoś wydaje mi się sporo tu tych naszych dzieci z alergia pokarmowa 😢
Koper włoski rakotwórczy? Ja w sumie lubię ze względu na smak i kompletnie o tym nie wiedziałam
-
Karola3xJ:D wrote:Wiesz co,nie ma drugiej strony. Jesteś rodzicem małego dziecka to trzymasz się blisko. Ja rozumiem ,że ktoś chce zaliczyć wypad z mężem na weekend ale nie kiedy jest się rodzicem niemowalka. To jest taki okres ,kiedy tego się nie oddziela na my i dziecko. Na wszytko przyjdzie pora. Ja to sobie nie wyobrażam wyjechać bo chce odpocząć od męża albo niemowlaka. Przecież jesteśmy rodziną. Mi by było przykro jakby ktoś mi powiedział, że musi wyjechać żeby odemnie odpocząć.
Piszemy o słodkim.... Macie pomysły czyn zastąpić erytrytol i ksylitol? Bo tym i po tym mamy z małą biegunkę.
Jeszcze jest stewia, ale nie jestem na bieżąco z badaniami czy to jest zdrowe czy jednak nie, pamiętam że kiedyś używałam jak byłam na diecie.
W ogóle ile wy stron natrzaskałyscie od rana, chyba nie nadrobię xD -
Truuskaawka wrote:Kto od wtorku jest na cateringu? No ja
Kto musi własnie wprowadzić diete bez BMK? No też ja 😑
A nie ma opcji bez nabialowej w dietach... Po prostu super.
Narazie tesciowa jeszcze nie wprowadziła swoich mądrości o jedzeniu- ale już pytala czy dopajam małą i daje jej herbatki,koper włoski i inne 😑
A co z twoimi zapasami? Pisałaś kiedyś że masz pełną zamrażarkęoddasz to gdzieś?
-
Margareetka wrote:Truskawka o kurczę, czyli te nitki krwii u Was to też prawdopodobnie na tle alergicznym
Jakoś wydaje mi się sporo tu tych naszych dzieci z alergia pokarmowa 😢
Koper włoski rakotwórczy? Ja w sumie lubię ze względu na smak i kompletnie o tym nie wiedziałam -
Lekarz mówił że na 95% bedzie alergia na bmk,ale łagodna bo te nitki mamy dosłownie 4 małe,co drugi dzień w jednej kupie. Wysypki żadnej nie ma.
Elza,właśnie mnie uświadomiłaś że cała ta zamrażarka pójdzie się jebać za przeproszeniem... Ja pierdole idę plakac -
Truuskaawka wrote:Lekarz mówił że na 95% bedzie alergia na bmk,ale łagodna bo te nitki mamy dosłownie 4 małe,co drugi dzień w jednej kupie. Wysypki żadnej nie ma.
Elza,właśnie mnie uświadomiłaś że cała ta zamrażarka pójdzie się jebać za przeproszeniem... Ja pierdole idę plakac
Nie wylewaj, te alergie czasem u dzieci trwają kilka miesięcy i się kończą. Mojej córce przeszła w 7 miesiącu, jakby tak było, to zdążyłabys wykorzystać mleko jeszcze -
Truskawka ale kapa z tą dietą akurat teraz.
Z tego co pamiętam to niby rakotwórczy jest skladnik oleju z kopru włoskiego. Ja lubię smak kopru,zwyrol ze mnie😅
Co do szkodliwosci pewnych składników to ostatnio "studiowałam " płodowy zespół retinoidowy i się okazuje,że nawet te stężenia w niby bezpiecznych kosmetykach jednak mają wpływ na płód. -
Tanashi wrote:Nie wylewaj, te alergie czasem u dzieci trwają kilka miesięcy i się kończą. Mojej córce przeszła w 7 miesiącu, jakby tak było, to zdążyłabys wykorzystać mleko jeszcze
Z tego co czytałam może lezec w zamrażalce pół roku. Czyli musiałabym zacząć podawac na koniec grudnia. Wątpię zeby do tego czasu przeszło,może te późniejsze...
Nie wiem,czy w takim mleku mogę ją wykąpać ewentualnie? Czy lepiej żeby nie miało kontaktu nawet ze skórą? -
Truskawka mam to samo i już rozmrażam i daje dzieciom do kąpieli. Bo moje zaraz będzie miało 6 msc.
Karola, dobrze że wiesz, planowałam zrobić reaserch od dawna czy mogę wrócić. Więc dzięki.
Pozdrawiam z pierwszego prawdziwego spaceru 🙈 póki co sukces, zasnęła o 14:40, ja kupiłam sobie kawę i maszeruje wzdłuż Wisły.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października, 15:07
Elza1234, Revolutionary , Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Anabbit wrote:Kurde podziwiam was, że wy tak zdrowo jecie. Jak tak was czytam to się czuję jak wariatka 😂 u nas w domu normalnie są słodycze, chipsy co jakiś czas. Żelków, lizaków nie jem, bo nie lubię, ale czekolada jak najbardziej 😂 a ostatnio słodkie bułki wchodzą jak złe 🫠
Nie wyobrażam sobie też jej zabraniać jedzenia słodyczy jak będzie w wieku przedszkolnym, bo znam taki przypadek że dziecko nie dostawało słodyczy w domu i na urodzinach koleżanki się rozpłakała jak dostała cukierka, bo nie wiedziała jak go zjeść, albo że na dzień dziecka w przedszkolu płakała bo dostała czekoladowego loda a nigdy nie jadła.
Wiadomo wszystko z umieram, ale jak dostanie Kinderki raz na miesiąc od dziadków lub wyjdziemy na lody w niedzielę to nic jej nie będzie 🤷♀️
Nie no, ja żeby nie było, kocham słodycze i jestem w pewnym stopniu niestety od nich uzależniona. Mi chodziło o to żeby mały nie dostawał słodyczy jak będzie miał rok czy dwa lata bo uważam, ze to za wcześnie i nie widzę żadnego powodu żeby tak wcześnie je wprowadzać. W wieku przedszkolnym to wiadomo, że coś tam będzie już jadł. U mnie jest po prostu taka sytuacja, że drugi wnuczek moich rodziców dostawał słodycze już jak skończył roczek i teraz przy każdej okazji dostaje ich cale torby i nikt w tym nie widzi nic złego, że dziecko każdego dnia je słodkie. -
Jak powiedziałam pani gastrolog na wizycie, że kąpałam młodego w tym mleku jeszcze z BMK na zmiany skórne to mi powiedziała niestety, że jak on ma taką dużą alergie to mu to nie pomoże, a może zaszkodzić... Ile w tym prawdy to nie wiem, jakoś jej ufam, i tak widzę że w środowisku pediatrów u nas i na Śląsku jest znana i ceniona.
Ale ogólnie można zostawić, bo może przy rozszerzaniu diety się przydać jak będziecie przerabiać drabinę mleczną to jednak w mleku matki jest inne stężenie tego alergenu niż bezpośrednio z produktu mlecznego. Jakąś kaszkę na nim ugotować czy coś tego typu. O ile wiadomo te pół roku nie minie.
Też czekam na powrót do retinolu w pielęgnacji 😅 jednak trójka z przodu robi swoje xD
-
Nie odzywałam się, bo regres snu mnie dojechał. Młody nie spał w dzień praktycznie nic a w nocy budził się co godzinę i to trwało mega dlugo. A ja byłam sama i nagle jakby ktoś mi dziecko podmienił… spał dzisiaj w dzień 2,5h co ostatni raz zdarzyło się chyba kilka miesięcy temu. Zaczął pluć, śmiać się non stop do wszystkich, żadnych płaczów… W końcu jestem w stanie sama sobie gotować. Życie jest piękne 🤣
Anabbit, Elza1234, Revolutionary , KarolaKinga, Werzol, kasssia, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Co do bmk poszłam do innej pediatry i powiedziała żebyśmy zrobili prowokację, bo ją strasznie wkurza że teraz każda mama jest prawie na diecie a problem podobno dotyczy tylko 5% niemowląt. Nie zalewam się nabiałem, na razie tylko jakieś babeczki zjadłam, obiad gdzie było trochę sera i śmietany i na razie jest okej także obserwuję dalej. 🫣
Revolutionary , Margareetka, KarolaKinga, Anabbit, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Tanashi wszystkiego najlepszego 🥳🥳
Przy okazji mam pytanko 😅 czy po usunięciu pieprzyka coś boli? Mam na ramieniu podejrzany i babeczka kazała usunąć ale mnie straszy, że ciężko mi będzie na tym ramieniu nosić dziecko. I czy to znieczulenie przy karmieniu piersią ma jakiś wpływ? -
Rany wyjechałam tylko na urodziny, nie było mnie od 15.30 do 19.30 i Młody zrobił Staruszkowi piekło 🙈 najpierw nie udało im się wyjść na dwór, bo rozpłakał tak przy ubieraniu kombinezonu, że się cały spocił, czapka to w ogóle by nie przeszła - a popołudniowe drzemki ma zawsze na dworze, więc tu pierwsza wtopa 🫠 w domu zasnął na 15 minut jak dziadek przyjechał ze wsparciem 🙈 zabawki be, książeczki be, łóżeczko parzy, wózek parzy, wszystko było źle 🙈 jak weszłam do domu to ze stękania i kwękania przeszedł w uśmiech od ucha do ucha, spokojnie się wykąpaliśmy, obalił butlę i zasnął pod koniec jedzenia 🤣
Margareetka, Lauraa, Revolutionary , Anabbit, Alex_92 lubią tę wiadomość