X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Gość18 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xSmerfetkax wrote:
    Dzień dobry!
    Ufff nadrobiłam was!
    My wczoraj byliśmy na tych urodzinach i po pół godzinie miałam ochotę stamtąd wyjść 🫣 mały darł się w niebogłosy, chyba nowe miejsce i trochę ludzi to był do niego za duży szok 🫣 na szczęście udało mi się go w końcu uśpić i później już siedział zadowolony..

Polecacie może jakieś talerzyki, miseczki do rozszerzania diety? Mały ma za dwa tygodnie imieniny i już jest pełno pytań co potrzebujemy… albo może jakieś zabawki lub coś innego które niebawem fajnie się sprawdza? 😁

I jeszcze pytanko do mam na mm, ile porcji i jakich wypijają wasze maluchy? ☺️
    U nas tez pije około 6x dziennie po 130ml mm . Nieraz zdarzają się dni ze wypije troszkę mniej albo więcej .

• Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że oni je teraz sprzedają po 5 szt. Nie wiem czy nie pozmieniali czegoś przy okazji. Trzeba by poczytać. Ja ogólnie nie idę w żadne fancy dodatki do karmienia bo kierowana doświadczeniem wiem że trzeba tylko bbiva i tej łyżeczki. Cała reszta jest zbędna. Nie kupuje nawet śliniaków bo to tylko wkurza. Jedyne co był może kupiła to mata pod krzesełko

event.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xSmerfetkax wrote:
    Dzień dobry!
    Ufff nadrobiłam was!
    My wczoraj byliśmy na tych urodzinach i po pół godzinie miałam ochotę stamtąd wyjść 🫣 mały darł się w niebogłosy, chyba nowe miejsce i trochę ludzi to był do niego za duży szok 🫣 na szczęście udało mi się go w końcu uśpić i później już siedział zadowolony..

Polecacie może jakieś talerzyki, miseczki do rozszerzania diety? Mały ma za dwa tygodnie imieniny i już jest pełno pytań co potrzebujemy… albo może jakieś zabawki lub coś innego które niebawem fajnie się sprawdza? 😁

I jeszcze pytanko do mam na mm, ile porcji i jakich wypijają wasze maluchy? ☺️

Ja mam po córce bambusowe talerzyki z przyssawka i są jak nowe, impregnowalam je olejem co trzy miesiące i nic się nie zniszczyły , więc polecam :) ( ale takie prawdziwe bambusowe, bez melaminy - nie kupujcie w jakimś Action bo takie pseudo bambusy mają często melaminę w składzie, ona wchodzi w kontakt z gorącym i kwaśnym jedzeniem i jest niezdrowa). Łyżeczki i widelce mam metalowe z pierwsze smaki.

age.png
  • Maj.a Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski, jakie pieluchy kupujecie dla swoich bobasów +7kg?
    Bo u nas dada złota, kuniboo są za male i zjeżdżają nam z tyłka.

05.10. ⏸
    🏨👶🍼 22.06. 2830g

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maj.a wrote:

U nas 7kg i jesteśmy na pampers premium care 4

age.png
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maj.a wrote:
    U nas właśnie złota dada w rozmiarze 3, mam spory zapas oby jeszcze troche posłużyły 🫣

age.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz bobas 6,5kg 😁 ładne wagi!

Na pewno zacznę od tanszych opcji z łyżeczkami, także dzięki za tą dyskusje.

Margaretka ze względu na refluks, chociaż widzę, że z każdym dniem mniej się pręży, powoli dojrzewa. Dzisiaj od rana jest ZŁOTY 🥰 serio, tyle czekałam aż poczuje sie lepiej... Gastroenterolog tak nam zalecił, zaczynamy od dyni, marchewka, ziemniak, a jak przyjdzie mi zamówienie to wprowadzam kaszke jaglana Holle do mleczka jako zagęszczacz.

Margareetka lubi tę wiadomość

Wituś 🩵 ur.19.06.2025 (40t0d) 3470g, 54cm
    age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten refluks to zmora... Naszemu raz na czas coś podejdzie jak leży to aż widać jak momentalnie się krzywi i wpada w płacz. Także współczuję każdemu kto mierzy się z tym na co dzień.

Ja znów sobie wyobraziłam to rozszerzanie diety jako fajna zabawę i nie mogę się doczekać 🤣 ciekawe jak bardzo moje wyobrażenie rozminie się z rzeczywistością 🫣 i pewnie dziecię okaże się niejadkiem po mnie i tyle będę miała z zabawy jedzeniem 😅

age.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maj.a wrote:

8kg i huggies:)
    Ew dada pants albo Pampers Premium care

• Tanashi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola to nie wiem jak ogarniasz bez sliniakow :o ja dla córki miałam 10 tych z rękawami i nie wyobrażam sobie życia bez nich xD ona się tak brudziła, że bez śliniaka to musiałaby brać prysznic po każdym posiłku, o pralce to już nie wspomnę 🤣

age.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Karola to nie wiem jak ogarniasz bez sliniakow :o ja dla córki miałam 10 tych z rękawami i nie wyobrażam sobie życia bez nich xD ona się tak brudziła, że bez śliniaka to musiałaby brać prysznic po każdym posiłku, o pralce to już nie wspomnę 🤣
    Ja śliniaki miałam tylko na wyjścia. Takie zwykłe wiązane z ceratką. A mycie o przebieranie dziecka po posiłku to i tak norma więc ja to tam na luzie

event.png
  • Szarotka12 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truuskawka, to kamień z serca, że w przybieraniem wszystko w najlepszym porządku! Widocznie mleko zrobiło się bardziej kaloryczne.

U nas masa 6,15 kg i wskoczyliśmy na 12 centyl z 8, jest postęp :) Chyba mamy szczupłą dupkę, bo dalej jesteśmy na pampers care 2

Margareetka, zazdroszczę takiego nastawienia do rozszerzania diety. Ja mam jakieś czarne myśli ostatnio na ten temat, jak ja mam tyle rzeczy przygotować w ciągu dnia do jedzenia i żeby mi się mały nie zapłakał w czasie szykowania? Potem jak będzie zaryczany, to jak ma się tym jedzeniem interesować? Później mycie pokoju po posiłku, dziecka i zaraz szykowanie następnego... Pocieszcie mamy z większym doświadczeniem, jak to przetrwać?

🙍‍♀️ 32 --> endometrioza, celiakia, AMH 1,89
    🙍‍♂️ 32 --> obniżona ruchliwość plemników

04.2024 💔 ciąża pozamaciczna, wyleczona metotreksatem

06.10.2024 ⏸
    19.06. 3850g Synek na świecie 💙

age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pampersy przy ok 8,5kg mamy pampers active baby 4 (i one są najlepsze ever), na promce wzięłam złote dady 4 i takie z fioletowym extra soft czy coś i one wydają mi się większe niż złote. Ale no te active baby są bezkonkurencyjne moim zdaniem, jak wychodzimy z domu i na noc to tylko je zakładam, dady to po domu xD

Co do mm to od dawna je 130-150ml 6x dziennie, na wieczór mu robie 180 i wypije albo zaśnie po drodze.

Też zaczynamy rd w 5 miesiącu, spłonę w piekle dla złych matek. Mamy póki co łyżeczki jakieś ze smyka i zestaw very bunny też.

age.png
  • Werzol Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja muszę zważyć młodą bo ostatnio na szczepieniu miała niecałe 6 kilogramów i dopiero od tygodnia używamy pampersa 3. Ale kręgosłup to mi tak ostatnio wysiada, mam nadzieję że znajdę w końcu chwile dla siebie na ćwiczenia. Podziwiam Was z cięższymi bobasami

W ogóle liczyłam że mała będzie dzisiaj odsypiać, bo taka pogodna była wczoraj, zero marudzenia. A ona wczoraj o 22 oczy jak 5 złotych i się śmieje, a dzisiaj zaliczyła tylko drzemkę w foteliku jak wracałyśmy z USG. Jakieś 20 minut może. W ogóle hit że ona spała jak ksiądz polał ją po głowie i zrobił to na tyle delikatnie że się nie obudziła 😇 na wizycie dobrze, wcześniej obie nerki miały poszerzone kielichy, teraz lewa się unormowała, a prawa jest na granicy normy, mamy się skontrolować za 3 miesiące

Kciuki za wszystkie bobasy które mają dzisiaj szczepienia!

Nosa lubi tę wiadomość

age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarotka najlepiej nie szykować specjalnego jedzenia dla bobasa tylko odłożyć nieposolona porcje z Waszego obiadu :) wiadomo, na początku zaczynasz od warzyw itd., ale potem jak już produkty były wprowadzone to ja np. podawałam córce najpierw zmiksowane spaghetti, potem sos boloński z drobnym makaronem itd., stopniowo do większych kawałków. Tak samo dostawała nasze zupy nieposolone itd., tak typowo dla niej to gotowałam tylko kaszki, ale to 2 minuty roboty i możesz to z dzieckiem na rękach zrobić :)

Szarotka12, kasssia lubią tę wiadomość

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkk77 wrote:
    Też zaczynamy rd w 5 miesiącu, spłonę w piekle dla złych matek. Mamy póki co łyżeczki jakieś ze smyka i zestaw very bunny też.
    No to możemy sobie zbic piątkę złych matek.

Ja lubie dade białą. Jest chłonna i grubsza. Złota i niebieska jakieś byle jakie.

💔👼28/03/2024

💙🫅01/06/2025

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarotka dokładnie planuje robić tak jak opisuje Tanashi, dawać małemu to samo co my, a na początku to wiadomo same warzywka ugotowane na parze nad garnkiem, czyli robi się samo w mojej teorii 😅 najgorzej właśnie ze sprzątaniem, ale na płytkach w kuchni może nie będzie najgorzej 🫣

My dopiero od kilku dni skończyliśmy wszystkie pampersy dwójki i zaczęliśmy nosić trójki, a używam bella happy (chyba moje ulubione) dady pure care i bambiboo jak pupa trochę odparzy.

Werzol czyli jest już lepiej, druga nerka też się unormuje na pewno 🤞

age.png
  • Maj.a Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym refluksem to tragedia. Teraz juz lepiej u nas bo potrafi przespać 45 min na drzemce, ale nadal dużo nie umie zjesc za 1 razem, tylko na raty. Tak to na początku przez 3 miesiące to z zegarkiem w ręku po 15 min pobudka bo cofało mu sie jedzenie i ulewał.

05.10. ⏸
    🏨👶🍼 22.06. 2830g

age.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chce wyjść na nieempatyczną... ale pocieszacie mnie, że nie jestem w tym refluksie sama 😅

A z jakiego powodu pchacie się do piekła złych matek? Łyżeczki czy rd? Bo serio zadna z tych rzeczy nawet nie stoi koło dobrego powodu 🙂

Kocham taką pogodę jak dziś, słońce przepieknie świeci mi w okna aż chce się żyć. Robię podejscie numer dwa do ciasta dyniowego - mlody przysnal, może sie uda...

Maj.a lubi tę wiadomość

age.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ps. My też od tygodnia na pampers 3, trochę dłużej na Happy 3, powoli zaczynam z Pampers Active baby.

Ps2. Gastroenterolog doradził mi zacząć rd od słoiczków z hippa, czy zamierzam wejść na drogę do piekła ZM i tak rozpocząć rd u mojego alergika? Możliwe 😇

age.png
‹‹ 2302 2303 2304 2305 2306
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ