X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Nineq Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pokolenie naszych mam i babć tak ma z tymi tekstami głupimi. Przyzwyczaiło się dziecko, kiedyś się odzwyczai. Teraz jest małe, potem urośnie i powie, że nie będzie z matką siedział/a na rękach.

Wy piszecie, że całe dni na rękach, a ja mam wyrzuty, że za mało go trzymam/trzymałam i ma teraz płaską głowę. Będzie mnie to prześladować przez najbliższe miesiące dopóki nie zobaczę, że się zaokrągliła.

Każde dziecko rozwija się swoim tempem. Jedno w 3 miesiącu będzie się obracać, inne załapie to koło 6 czy 7. Są przecież jakieś wytyczne, kiedy powinna zapalić się czerwona lampka. Żadne dziecko czerwcowe nie przekroczyło jeszcze tej granicy.

💔👼28/03/2024

💙🫅01/06/2025

age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rany moja mama to od jego urodzenia się non stop doszukuje u młodego jakiegoś problemu. BO ONA SIE MARTWI. Już tyle razy dostała zjebkę, że jak chce się martwić to niech się martwi po cichu, bo to że niszczy sobie radość z wnuka tym, że „się martwi” to nie znaczy, że ma też psuć wszystkim dookoła.
    Źle, że dużo śpi, bo na pewno chory.
    Źle, że jest duży.
    Źle, bo częściej patrzył w lewą stronę.
    Źle, bo piąstki zaciśnięte.
    Zle, ze nie robi kupy i źle, że robi ją za często.
    Źle, bo głowy jeszcze nie dźwiga przy próbie trakcyjnej (mój błąd, że była z nami ostatnio na szczepieniu).
    Źle, bo przy ostatnim szczepieniu miał głowę ciut większą niż inne dzieci.
    Źle, bo nie obraca się sam na brzuch tak często jak powinien, tylko wtedy jak ma ochotę.
    Oczywiście też źle, że nie daje co chwilę wody, słoiczków i nie wiadomo czego jeszcze.
    A ostatnio też źle, bo czasem mu się ręce zatrzęsą jak się patrzy zdziwiony na jakąś zabawkę.
    Jest kochana, dużo mi pomaga, ale już tyle razy mi tym podniosła ciśnienie i już tyle razy ją o to wszystko ochrzaniłam, że nie zliczę serio.
    A fundamentalny argument to „BO INNE DZIECI KTÓRE ZNA TAK NIE ROBIŁY”. Inne dzieci - ja, moja siostra i moja siostrzenica. W tym ja i moja siostra to 30 i 40 lat temu, więc na pewno pamięta 100% xD i nie przetłumaczysz, że nie ma dwójki takich samych dzieci i że każde robi wszystko w swoim czasie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:57

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    Pokolenie naszych mam i babć tak ma z tymi tekstami głupimi. Przyzwyczaiło się dziecko, kiedyś się odzwyczai. Teraz jest małe, potem urośnie i powie, że nie będzie z matką siedział/a na rękach.

Wy piszecie, że całe dni na rękach, a ja mam wyrzuty, że za mało go trzymam/trzymałam i ma teraz płaską głowę. Będzie mnie to prześladować przez najbliższe miesiące dopóki nie zobaczę, że się zaokrągliła.

Każde dziecko rozwija się swoim tempem. Jedno w 3 miesiącu będzie się obracać, inne załapie to koło 6 czy 7. Są przecież jakieś wytyczne, kiedy powinna zapalić się czerwona lampka. Żadne dziecko czerwcowe nie przekroczyło jeszcze tej granicy.

Moje dziecko całe dnia na rękach,jak leżała to na tej poduszce z dziurą a i tak ma brachycefalie 🤷🏼‍♀️

Dzisiaj wizyta u nowej fizjo- całe 50 minut krzyku. Pierwszy raz tak się zanosiła. Ale jakoś miałam w sobie luz,bo wiem że wyjdzie jej to na zdrowie.
    Tylko najgorzej,że nie ma już wolnych terminów do niej,musze polować czy coś się zwolni. Pokazała jak ćwiczyć w domu,w końcu jakieś konkrety...

No i chyba coś zaczyna się w kierunku ząbka? Maruda na obrzęknięte te dziąsełka,ślini się okropnie,pcha do buzi wszystko na potęgę i widać że celuje zawsze w tym samym kierunku. A jak żuje gryzak to takie dźwięki wydaje 🙈
    Możemy polecić gryzak kupiony w rossmanie firmy Jordan,żółwik. Memla go jak szalona,a np grzybka z mombelli totalnie nie chce.

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truuskaawka wrote:
    Możemy polecić gryzak kupiony w rossmanie firmy Jordan,żółwik. Memla go jak szalona,a np grzybka z mombelli totalnie nie chce.

Ja z gryzakow polecam jeszcze banana ze smyka. Dostał w weekend i jest hit totalny. Fajnie może go sobie chwycić i póki co też grzybek poszedł w odstawkę na rzecz banana 😀
    https://www.smyk.com/p/smiki-very-bunny-banan-gryzak-silikonowy-i7895716?srsltid=AfmBOoopIcmVtaO5p3y0GVWr8D9tQVONFqE5Np-SQSbneYKkUkObvlSN

age.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym mogła mieć dziecko płaczące 20 h na dobę byle zdrowe było.

Annabit udanego wyjścia. Daj znacz czy potrafiłaś w ogóle rozmawiac😅 4 mieiscae po porodzie to jednak może być mgła mózgowa

Anabbit lubi tę wiadomość

event.png
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dałyście mi do myślenia z tymi śpiworami z nogami 😅 a ja już zrobiłam zapas tego większego rozmiaru z colorstories 😅

age.png
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co tam u Awokado i malutkiej? Chyba dawno nic nie pisała? 🤔☺️

age.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Ja bym mogła mieć dziecko płaczące 20 h na dobę byle zdrowe było.

Annabit udanego wyjścia. Daj znacz czy potrafiłaś w ogóle rozmawiac😅 4 mieiscae po porodzie to jednak może być mgła mózgowa

Dzięki. Sama jestem ciekawa co z tej rozmowy wyjdzie 😂 1,5 miesiąca po porodzie byłam z ludźmi z pracy na kolacji to się stresowałam jak cholera, że już angielskiego zapomniałam. No, ale było ok. 😆

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam chyba coś nie tak z głową. Po 4 miesiącach odciągania momcozy przerzucam się na laktator ręczny. Jak to świetnie mi ściąga,szok.

age.png
  • Katikat Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkk77 wrote:
    Rany moja mama to od jego urodzenia się non stop doszukuje u młodego jakiegoś problemu. BO ONA SIE MARTWI. Już tyle razy dostała zjebkę, że jak chce się martwić to niech się martwi po cichu, bo to że niszczy sobie radość z wnuka tym, że „się martwi” to nie znaczy, że ma też psuć wszystkim dookoła.
    Źle, że dużo śpi, bo na pewno chory.
    Źle, że jest duży.
    Źle, bo częściej patrzył w lewą stronę.
    Źle, bo piąstki zaciśnięte.
    Zle, ze nie robi kupy i źle, że robi ją za często.
    Źle, bo głowy jeszcze nie dźwiga przy próbie trakcyjnej (mój błąd, że była z nami ostatnio na szczepieniu).
    Źle, bo przy ostatnim szczepieniu miał głowę ciut większą niż inne dzieci.
    Źle, bo nie obraca się sam na brzuch tak często jak powinien, tylko wtedy jak ma ochotę.
    Oczywiście też źle, że nie daje co chwilę wody, słoiczków i nie wiadomo czego jeszcze.
    A ostatnio też źle, bo czasem mu się ręce zatrzęsą jak się patrzy zdziwiony na jakąś zabawkę.
    Jest kochana, dużo mi pomaga, ale już tyle razy mi tym podniosła ciśnienie i już tyle razy ją o to wszystko ochrzaniłam, że nie zliczę serio.
    A fundamentalny argument to „BO INNE DZIECI KTÓRE ZNA TAK NIE ROBIŁY”. Inne dzieci - ja, moja siostra i moja siostrzenica. W tym ja i moja siostra to 30 i 40 lat temu, więc na pewno pamięta 100% xD i nie przetłumaczysz, że nie ma dwójki takich samych dzieci i że każde robi wszystko w swoim czasie.
    Jezu współczuję słuchania tego. Ja sama się czasem na coś nakręcę ale to to już przesada gruba.

Zapalenia endometrium, polip, 2 transfery nieudane, 1 strata
    Naturals między ivf

age.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi, czy moje dziecko czerpie energię z powietrza? Po nieprzespanej nocy, ona miała na razie drzemki o łącznej długości 1h15 min 🤯🤯

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    Powiedzcie mi, czy moje dziecko czerpie energię z powietrza? Po nieprzespanej nocy, ona miała na razie drzemki o łącznej długości 1h15 min 🤯🤯
    Może jak Stachurski ze słońca?
    Ale podśmiechujki na bok, naprawdę współczuję.

Anabbit, Revolutionary lubią tę wiadomość

💔👼28/03/2024

💙🫅01/06/2025

age.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam Was często, ale jestem zajechana pisaniem pracy inżynierskiej 🤦🏼‍♀️.
    U mnie na szczęście nikt nie komentuje.
    W ogóle w sobotę miałam wychodne z koleżankami...o ludzie 😁😁 śpiewałam na karaoke, później przeniosłyśmy się na imprezę więc i potańczyłam do tego jeden drink i dwa piwa, o 2 byłam w domu. Wczoraj za to wstałam z jakąś nową energią 🙂 wyjście dobrze robi.
    Julek powoli uczy się przewrotów na brzuch generalnie wychodzi mu to, ale ewidentnie sam z siebie nie chce więc nie męczę go tym aż tak. Jeśli chodzi o spanie w nocy nadal super, właściwie przesypia noce, w dzień ma 4 drzemki z czego dwie- trzy to takie godzinne, jedna króciutka. Słabiutko ostatnio je to mm ☹️ więc trochę jest walka o jedzenie.
    Plamy na brzuchu miał ostatnio jakby go ktoś wrzątkiem polał a więc AZS szaleje i nie ma to związku z alergią bo jest przecież na aminokwasach. Córka z kolei miała teraz jelitówkę... temperatura 40 i biegunka. Mały od wczoraj kupy wsiakajace w pampersa 🤦🏼‍♀️ ale jedną dziennie.

⏸️09.10.2024
    🤱💙17.06.2025💙

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 21.08.2016 💓
  • moana1 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarotka12 wrote:
    Dzisiaj w nocy zaczęły nam się pierwsze obroty na brzuszek w śpiworku - co teraz? Pozwolić na to? Jak zamówię śpiworek z nogawkami nie powinno to stwarzać zagrożenia?

U nas też od kilku dni mały przewraca się na brzuch w nocy i tylko tak chce spać, śpi w śpiworku bez nogawek, ale zamówiłam już w nogawkami bo trochę się boję. Zobaczymy czy ten z nogawkami się sprawdzi, jeśli nie to co innego w zamian? On tak wierzga i kopie, że wszystko inne z siebie zrzuci i będzie marzł :(

preg.png
‹‹ 2323 2324 2325 2326 2327
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ